עם הפנים לעבר ולעתיד
הפסנתרן הישראלי הבינלאומי בנימין הוכמן משיק את אלבום הסולו הרביעי שלו, "תהודה", במופע מיוחד שיתקיים ב-19 בדצמבר בסטודיו אנט תל אביב.
האלבום נפתח ונסגר עם שתיים משלוש הסונטות האחרונות לפסנתר של בטהובן, אופוס 109 ו–110. אלו סונטות שכתב המלחין האגדי כשכבר איבד את שמיעתו. בעיניו של הוכמן יצירות אלו הן כמו דמות יאנוס, אל השערים וההתחלות מהמיתולוגיה הרומית, בעל שני הפנים: האחד מביט לעתיד והשני מביט לעבר.
בסונטות המאוחרות שלו לפסנתר, בטהובן יצר מוזיקה בעלת מקוריות יוצאת דופן, בכך שמתח עד הקצה את מה שהמוזיקה יכולה לומר. כמו דמותו של יאנוס, הוא מביט הרחק אל העתיד על ידי חתירה למצלולים עשירים, הגיית רעיונות מוזיקליים מקוריים ועוצמתיים, ובניית מבנים מוזיקליים מופתיים. הוא מביט הרחק אל העבר על ידי שילוב צורות מסורתיות כמו וריאציות ופוגות, משקף סגנונות מוזיקליים קודמים ואף מצטט מניעים מוזיקליים פרי עטו של באך.
מלנכוליה, עצב וחוסן פנימי
האלבום "תהודה" מציג גם שתי יצירות מוזיקליות מהרנסנס: Ave Christe של המלחין Josquin Desprez ו- Pavana Lachrymae של המלחין ג'ון דאולנד. טוהר הצליל, האווירה הרצינית השוררת ב Ave Christe של ז'וסקן, מהדהדים עם סיום הסונטה לפסנתר אופוס 109 של בטהובן. ה Pavana Lachrymae של דאולנד, המוכר גם כשיר "זלגו דמעותיי", הוא קינה. המלנכוליה החודרת שבו, מהדהדת ברגשות העזים הבוקעים מן ה"אדאג'ו דולנטה" בפרק האחרון של הסונטה אופוס 110 של בטהובן.
היצירה שמשלימה את האלבום היא יצירה עכשווית של המלחין הבריטי ג'ורג' בנג'מין, הנמנה עם הקומפוזיטורים המובילים של ימינו, ונערץ על הוכמן שעבד איתו אישית על יצירותיו. Shadowlines ("קווי צל") מ-2001, נושאת גם את הכותרת "פרלודים קנוניים". מדובר בחקירת סוגים שונים של אמנות הקונטרפונקט, חקירה בדרכים שונות ומנוגדות: משחקיות, עדינות, עוצמה, ברק. הניגוד והשילוב בין השכלתנות לבין הרגש ביצירתו של בג'מין מאפיינת גם את היצירות מהמאות הקודמות שנכללות באלבום.
"אני רואה באלבום מסע מאפלה אל אור, תהליך מלא ניגודים שעל אף השוני הרב ביניהם מהדהדים זה בזה, ולבסוף מוליכים אל סוג של התעלות", אומר הפסנתרן בנימין הוכמן.
לרגל השקת אלבום הסולו הרביעי, יערוך הוכמן קונצרט מיוחד שיתקיים בסטודיו אנט, ב-19 בדצמבר, המופע יכלול את כל יצירות האלבום החדש.

בנימין הוכמן, צילום עמרי בן דוד
בנימין הוכמן, פסנתר
כפסנתרן סולן, כמוזיקאי קאמרי, וכמנצח, בנימין הוכמן רואה במוזיקה ערך חיוני. מלחינים, מבצעים, תזמורות, וקהל המאזינים מוקירים את ההתחייבות שלו לתוכניות מרתקות וביצועים איכותיים ומעמיקים. הוכמן נולד בירושלים בשנת 1980 ושם בשנות נעוריו הונחו היסודות לאישיותו המוזיקלית. בין מוריו היו אלה קלוד פרנק, במכון קרטיס למוזיקה בפילדלפיה, וריצ'רד גוד, בבית הספר מאנס למוזיקה בניו יורק, שהשפיעו עמוקות על אמנותו.
בגיל 24 הופיע הוכמן כסולן עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית באולם קרנגי בניו יורק בניצוחו של פנחס צוקרמן. עוד הופיע כסולן בין היתר עם הפילהרמונית של ניו יורק ועם התזמורות הסימפוניות של שיקגו, פיטסבורג, ותזמורת פילהרמוניה פראג עם מנצחים עתירי מוניטין בהם ג'אנאנדריאה נוזדה, טרבור פינוק, דיוויד רוברטסון, ג'ון סטורגארדס, וג'ושואה ויילרשטיין. הוא זכה במענק קריירה של אוורי פישר במרכז לינקולן בניו יורק ומופיע דרך קבע במרכזי מוזיקה מרכזיים ברחבי העולם, בהם הפילהרמוני בברלין, הקונצרטהאוס בווינה, מרכז קנדי בוושינגטון, אולם סונטורי בטוקיו, בשוברטיאדה האוסטרית, בפסטיבל הפסנתר של חבל הרוהר בגרמניה, ובפסטיבלים של לוצרן ושל וורבייה בשוייץ. הוא למד ניצוח בהדרכת אלן גילברט בבית הספר ג'וליארד בניו יורק, וזכה שם במלגת ברונו וולטר ובפרס צ'רלס שיף.
היה עוזר מנצח לפאוו ירווי, לואי לנגרה, רפאל פאייארה, תיירי פישר ואדו דה ווארט. הקים את תזמורת האי רוזוולט שעם חבריה נמנים נגני תזמורת ונגני הרכבים קאמריים מן המשובחים בניו יורק, המנגנים לצידם של תלמידים מצטיינים מן הקונסרבטוריונים בעיר. עוד ניצח הוכמן בסגד בהונגריה, בסנטה פה פרו מוזיקה, באורלנדו, בברידג'פורט, וכן על תזמורת בארד ניו יורק. הוא הקליט את הקונצ'רטי מס' 17 ומס' 24 של מוצרט כשהוא מנצח ומנגן כסולן עם התזמורת הקאמרית האנגלית (בחברת התקליטים AVIE); ניגן את מכלול הסונטות של מוצרט לפסנתר בקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה בתל אביב; ניגן סונטות של בטהובן בכתות אמן עם דניאל ברנבוים באולם בולז בברלין, וניגן יצירות של בטהובן ושל קורטאג בנוכחות קורטאג עצמו במרכז המוזיקה של בודפשט. הוכמן הוא אמן סטיינוויי ותושב ברלין, שם הוא מרצה בבארד קולג'.
בנימין הוכמן: תהודה, אלבום חדש ומופע 19 בדצמבר 2024 בשעה 20:00, סטודיו אנט תל אביב. מחיר כרטיס- 70-90 ₪. לרכישת כרטיסים