סדרה בבית אבי חי תעסוק בתפקיד הנפשי והחברתי של המזון והסעודה על פי חז"ל והפסיכולוגים בני ימינו
"אוכלים לדעת" הוא שמה של סדנה חדשה בבית אבי חי על הקשר בין אוכל וטבע האדם שינחו הפסיכולוג אבנר הכהן וחוקרת התרבות ד"ר רוחמה וייס.
מעץ הדעת ועד מקדונלדס: האכילה והשתייה מעולם לא היו רק מענה לצורך גופני. מדובר באוכל כפיצוי, כמענה לשעמום, כחלק מטקסים, מסורות ומנהיגים ועוד. הסדנה תעסוק בתפקידים של המזון ושל הסעודה בחיי הנפש של האדם ושל החברה ומה אומרים על כך חז"ל והפסיכולוגים בני ימינו.
במשך שישה מפגשים ינסו שני מנחי הסדרה - ד"ר רוחמה וייס, חוקרת תלמוד ותרבות ואבנר הכהן, פסיכולוג קליני, לפצח את אחת הסוגיות המרתקות בטבע האדם – מהו באמת האוכל בשבילנו.
מפגשי הסדרה:
"מֵשִׁיב נפשׁ"
הפן הרגשי של עניין האוכל: מזון המנחם אותנו ומשקה המשכיח מאיתנו. המפגש יעסוק במזון כתחליף וכפיצוי שכיח בחברה האנושית, כשנקלעים אליו אנשים בעלי אופי מגוון, התנהגות שונה וסיטואציות שונות (יום שני, 30 בינואר 2012 ).
"לֹא תֹאכַל מִמֶּנּוּ"
אוכל ככלי שליטה. סיסמאות כמו "מי שלא אוכל מנה עיקרית, לא מקבל קינוח" נשמעות לעתים תכופות, בעיקר במערכות יחסים בין הורים וילדים שבו ממלא האוכל מקום של סמכות הורית - אוכל "טעים" כתמורה לאוכל הבריא, "אוכל החובה". מקרה עץ הדעת הוא דוגמה ראשונה לאוכל המסמל איסור או כוח על מישהו אחר (6 בפברואר)
"הֲלָנוּ אַתָּה אִם-לְצָרֵינוּ"
האוכל כאויב וכאוהב: על סוגיות הדיאטות והאנורקסיה, התענית והתאווה (13 בפברואר).
"שלושה שאכלו כאחד"
נימוסי הסעודה כמשרטטי גבולות הקהילה; מבט אל סעודות הפאר של ירושלים העתיקה, כל הדרך אל חורבן הבית (20 בפברואר).
"חיים ומוות בצלחת"
המפגש החמישי יעסוק בתרבות ופסיכולוגיה בבית האבל - על סעודות ההבראה ועל הקשר בין אוכל למוות (27 בפברואר).
"מדורת השבט"
המפגש האחרון יחקור את הטקס המשפחתי האולטימטיבי - ההתכנסות שביב שולחן השבת או החג (5 במרץ).
המפגשים יתקיימו מדי יום שני, 30 בינואר – 5 במרץ 2012 ב-20:30 בבית אבי חי בירושלים. מחיר: 40 ₪ למפגש, סטודנטים: 20 ₪, לסדרה כולה: 180 ₪. לפרטים ולרכישת כרטיסים בטל': 02-6215900.