אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 מאי 
א ב ג ד ה ו ש
   
1011
12131415161718
19202122232425
262728293031
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה פסטיבל העוד הבינ"ל ירושלים 2013
 

 
 
בין אורחות הפסטיבל, המוקדש לנשים, סבחאת אקיראז מטורקיה, קטרינה פפדופולו מיוון ועוד


פסטיבל העוּד הבינלאומי בירושלים, בהפקת בית הקונפדרציה, יעמוד בשנתו ה-14 בסימן הנשים יוצרות ומבצעות.

הפסטיבל, בניהולו האמנותי של מנכ"ל הבית אפי בניה, הצטרף לאחרונה לפורום האירופי של פסטיבלי מוזיקת העולם ומופעיו משודרים ב-BBC.

"גם השנה פסטיבל העוּד ממשיך להתמקד בחשיפת פניה המגוונים של התרבות המוזיקלית הערבית המפוארת", אומר בניה, "להעניק במה לעולמות מוזיקליים עשירים שלא זוכים בדרך כלל לחשיפה וליזום דיאלוג בין סגנונות ויוצרים שלכאורה לא מתקיים ביניהם קשר.

"השנה הפסטיבל מדגיש את מרכזיותן וחשיבותן של אמניות יוצרות ומבצעות בעידן העכשווי של התרבות המוזיקלית הערבית ברחבי המזרח התיכון, אגן הים התיכון והארץ, עם אורחות מרגשות מטורקיה ויוון (סבחאת אקיראז וקטרינה פפדופולו), דרך פרויקטים סביב דמותה המיתית של אום-כלתום (תזמורת אל-פאראבי), ועד ליוצרות מקומיות עכשוויות נהדרות כמו חיה סמיר, רחלה ומרים טוקאן".

אנסמבל קטרינה פפדופולו – מאיסטנבול ועד כרתים

פסטיבל העוד ייפתח השנה עם מוזיקה יוונית מסורתית של אנסמבל קטרינה פפדופולו – הזמרת היוונייה שנחשבת לאחת הזמרות המעטות ביוון שעודן שולטות ברזי אמנותם של גדולי המלחינים של המוזיקה העממית והרבטיקו.

במופע צלילים מן המסורות המוזיקליות הכפריות והעירוניות של אסיה הקטנה והים השחור – איסטנבול, סמירנה, קפדוקיה ופונטוס. פפדופולו והאנסמבל מציגים גם מסורות מוזיקליות מאזורים אחרים ביוון, מהאי כרתים ועד לתרקיה שבצפון.

פפדופולו מפליאה למזג סגנונות ווקאליים שונים, ובמסורות המחודשות הללו מטמיעים היא והאנסמבל השפעות מאירופה, הבלקן והמזרח הקרוב. בין חברי האנסמבל גם אשף הלירה סוקרטס סינופלוס, אורח ותיק בפסטיבל העוּד ושותף מוזיקלי ותיק של פפדופולו. את הקשר המוזיקלי ההדוק בין השניים מעשירים עוד ארבעה מן המוזיקאים המבטיחים ביותר של יוון בת זמננו.

  


סבחאת אקיראז– למדה מסבתא-רבא

את הפסטיבל תנעל סבחאת אקיראז, חברת הפרלמנט הטורקי, מן המבצעות הדגולות ביותר של המוזיקה הטורקית העממית, הנחשבת גם לאחת היוצרות והמבצעות החשובות ביותר בעולם המוזיקה האתנית בכלל.

את ראשית הכשרתה המוזיקלית קיבלה אקיראז בבית משפחתה. מורתה הראשונה היתה הסבתא-רבתא שלה, פירדווס חאנים, מן הנציגות הבולטות של סגנון השירה העממית הסוּפית העלאווית-בקטאשית. סגנון זה קשור לזרם השיעי העלאווי שמקורו במאה ה-13, והוא נחשב למייצג את הפילוסופיות המזרחיות העתיקות של אזור אסיה הקטנה.

אקיראז המשיכה ולמדה לצד בני משפחה נוספים, והעמיקה גם בעולם השירה העממית האנטולית. כנערה היגרה עם משפחתה לגרמניה, אך בראשית שנות ה-80 שבה לטורקיה והחלה בקריירה מוזיקלית מפוארת.

אקיראז הקליטה יותר מ-20 אלבומים, הופיעה ברחבי העולם וזכתה לפרסים רבים. לצד נאמנות למסורות העתיקות מציגה אקיראז עיבודים מודרניים וחדשניים, עד כדי הוספת כלים אלקטרוניים לכלים הקלאסיים. הופעתה החד-פעמית בישראל תנעל את פסטיבל העוּד.

סבחאת-אקיראז-מהמט-נר.jpg
סבחאת אקיראז, צילום: מהמט נר

תזמורת אל-פאראבי בעקבות אום-כלתום

תזמורת אל-פאראבי בניהולו המוזיקלי של המנצח סמי ח'שיבון תעלה את המופע "מלכת הנילוס", ממיטב יצירותיה של הגברת הראשונה של הזמר הערבי, אום-כלתום, "קולה של מצרים".

במופע יבוצעו שיריה על-ידי ארבעה מכוכבי הזמר הערבי בן זמננו: מוסטפא דחלה, ח'ליל אבו-נקולא, לובנא סלאמה וריהאם מוסטפא. את הארבעה תלווה תזמורת אל-פאראבי, שנוסדה בשנת 1993 על-ידי המנצח והמנהל המוזיקלי ח'שיבון, המשמש בה גם כנר ראשון.

מאז היווסדה הופיעה התזמורת בפסטיבלים בינלאומיים דוגמת קונגרס המוזיקה הערבית השנתי בבית-האופרה שבקהיר ובמגוון תוכניות טלוויזיה, ובכללן הסדרה "מסע אל המוזיקה הערבית".

פרץ אליהו מלחין את חביבה פדיה

המלחין ונגן הטאר פרץ אליהו יציג פסיפס של יצירות הנשענות כולן על הסולמות המרכזיים במוזיקה המזרחית הקלאסית – מקאמים שור, חיג'אז, קורד ומאהור – ומשלבות גם אלמנטים מן המוזיקה בת זמננו.

במרכז המופע שתי יצירות חדשות שהלחין אליהו בשהותו בכפר אבו גוש בשנתיים האחרונות. במופע יבוצעו שתי היצירות בהופעת בכורה. האחת היא עיבוד לטקסטים פואטיים של המשוררת חביבה פדיה, עם שירה של הזמרת לובנה סלאמה.

השנייה היא "פנטזיה חיג'אז", המביאה את פרשנותו של אליהו לאפשרויות העיבוד וההפשטה המוזיקליות של הסולם הפופולרי, שבו התעמק בשנתיים האחרונות. לצד שתי יצירות אלה יבוצעו במופע גם עיבודים חדשים ליצירות של מוזיקה ערבית מקומית, קטעי פולקלור ערביים וכן יצירות מהרי הקווקז, מקום הולדתו של אליהו.

פרץ-אליהו-צילום-רבקה-אליהו.jpg
פרץ אליהו, צילום: רבקה אליהו


המסע של הזמרת רחלה ונגן העוד עמוס הופמן

הזמרת רחלה ונגן העוד עמוס הופמן יחצו את הגבולות שבין מוזיקת החליג'י – הסגנון המוזיקלי הבדואי של חצי האי ערב והמפרץ הערבי – לבין הג'אז והמוזיקה האפריקאית במופע "חליג'אז".

במופע יבואו לידי ביטוי מסעו של הופמן לחקירת גבולות הג'אז ומסעה של רחלה בעולם מוזיקת החליג'י, אשר לביצועה התמסרה בעשור האחרון. לאחר הקלטת אלבום החליג'י הראשון שלה הופיעה רחלה בהצלחה בבחריין ובדובאי, שם הקליטה גם חומרים לאלבומה החדש.

רחלה-ועמוס-הופמן-מוניק-דישל.jpg
רחלה ועמוס הופמן, צילום: מוניק דישל

חיה סמיר ולהקת ה-Piece Makers

חיה סמיר ולהקת ה-Piece Makers יחברו במופע חדש בין העברית לערבית, בין הסולמות המוזיקליים הערביים לאלה המערביים, בין מצרים לישראל, ובין רמאללה לתל אביב.

סמיר, בתו הישראלית של המשורר המצרי נביהה סרחאן, שקיבל מקלט מדיני בישראל, מציגה במופע שירים חדשים, ביצועים שלה לשירי אחרים, מביאליק ועד מייקל ג'קסון.

מרים טוקאן בפרויקט מוזיקלי חדש

הזמרת מרים טוקאן בפרויקט מוזיקלי חדש – "קווארטטוקאן", שצמח מתוך חיבור בין ארבעה מוזיקאים מתרבויות מוזיקליות שונות.

המופע מחבר בין שירים ומנגינות ממזרח וממערב, ומזמן מפגש נדיר בין שירתו של ביאליק לשיריה של הזמרת הלבנונית הגדולה פיירוז, בין לאה גולדברג לפלמנקו, ובין מוזיקת כליזמר למוזיקה ערבית עממית. חברים בהרכב: עידן טולדנו, עוּד, גיטרה פלמנקו ואקורדיון; רחלי גלאי, צ'לו; ונעה וקס, כלי הקשה.

מרים-תוקן-01.jpg
מרים טוקאן, עידן טולדנו, רחלי גלאי, נעה וקס (יח"צ)


יאיר דלאל – בלוז אל המדבר

מאז ראשיתה שאבה יצירתו של יאיר דלאל את השראתה מסביבת חייו הטבעית, ובייחוד מן המדבר, המשמש מוטיב חוזר ברבים מלחניו. במופע החדש מציג האנסמבל של דלאל את שירי המדבר שלו, המושפעים בין היתר מן המוזיקה העממית הבדואית.

אל הכינור, העוּד והשירה של דלאל יצטרפו במופע מוזיקאים חברים ובהם אפרים שמיר, מיקי שביב, איתי פרל ואלי בנאקוט. יחד יבצעו שירים וקטעים אינסטרומנטליים בהשראת מדבריות המזרח התיכון והבלוז.

יאיר-דלאל-איתי-פרל.jpg
       יאיר דלאל, איתי פרל, אפרים שמיר (יח"צ)

25 שנה לתזמורת תרשיחא

במהלך 25 שנות פעילותה ביצעה תזמורת תרשיחא עבודת קודש בשימור והפצת המוזיקה הקלאסית הערבית. התזמורת הופיעה עשרות פעמים בארץ וגם בחו"ל מול קהל של אלפים, וזכתה להופייע בבית האופרה של קהיר – פנתיאון הזמרים והמלחינים הערבים.

בפסטיבל תבצע התזמורת, בניצוחו של נסים דכוואר, מחווה ליצירתו של מוחמד אל-קסאבג'י (1892–1966), מגדולי המלחינים המצרים הקלאסיים. אל-קסאבג'י הלחין מאות שירים לגדולי הזמרים בדורו, ונחשב למורם של מלחינים דגולים כמוחמד עבד-אלווהאב וריאד א-סונבאתי.

על-פי רוב מזוהה אל-קסאבג'י עם אום-כלתום, שלמענה חיבר כ-140 שירים, אך לצד זאת כתב שירים גם ללילה מוראד, אסמהאן, מונירה אל-מהדיה, סאלח עבד-אלחיי ואחרים.

בשנותיו האחרונות ליווה אל-קסאבג'י את הופעותיה של אום-כלתום בנגינת עוּד. לאחר מותו סירבה אום-כלתום לצרף נגן עוּד אחר ללהקתה, ובמשך שלוש שנים הותירה את כסאו ריק על הבמה.

במופע יוצגו שיריו של אל-קסאבג'י, הפופולריים עד ימינו, ויתוארו מקורם והקשרם ההיסטורי. כל זאת בביצועה של תזמורת תרשיחא, שהופיעה אף בבית-האופרה המצרי – מקומם של גדולי הנגנים, הזמרים והמלחינים הערבים במהלך השנים.


נסים-דכוואר-ותזמורת-תרשיחא.jpg
נסים דכוואר ותזמורת תרשיחא, צילום: יח"צ


הפסטיבל יתקיים בימים חמישי עד שבת, מה-31 באוקטובר ועד ה-9 בנובמבר 2013. אירועי הפסטיבל יתרחשו באולמות בית הקונפדרציה, תיאטרון ירושלים ובית שמואל.כרטיסים: 90170 שקל. לפרטים: 02-6245206, שלוחה 4.


16/09/2013   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע