סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ביקורת
 
מאת: עמוס אורן רשמים מפסטיבל העוד 2014
 

 
 
שם טוב לוי והרב דוד מנחם הציגו מבוא תוסס וקליט לרמח"ל. במופע של קורין אלאל לא הוקרן טקסט וחבל


ג'ינגלים בשירות הסקרנות

40 שנות חיים בלבד הספיקו למקובל ר' משה חיים לוצאטו (הרמח"ל), בן קהילת פאדובה שבאיטליה בראשית המאה ה-18, לטבוע חותם בל יימחה על היהדות של העת החדשה.

העילוי, שכבר בגיל העשרה הפך למורם של מאמינים ותלמידים מבוגרים ממנו, חיבר יותר ממאה ספרים, בהם שירים, מחזות, 150 מזמורים במתכונת תהילים, וגם ספר קבלי, זוהר חדש.

ועם זאת, היריעה היצירתית שהרב דוד מנחם והמוזיקאי שם טוב לוי בחרו להציג במופע שלהם בפסטיבל העוד, "הבחור מפאדובה",  מתייחסת בעיקר לסוגיות הגות ופילוסופיה חילוניות-משהו בכתביו ("אחדות ההפכים", "מסילת ישרים" הם הבולטים בחיבוריו), זה שהמשורר ח.נ. ביאליק ראה בו את הגואל, גואלה של השפה העברית.
במיוחד הצטיין הרמח"ל, אם לקבל את דבריו של הרב מנחם, מומחה למורשת הר' לוצאטו, בהבנת נפש האדם. וככזה "הפחיד" את הרבנות היהודית בתקופתו.

ברוח זו נהגו מנחם ולוי חירות מה ביצירת הרמח"ל. לא רק מובאות מכתביו, אלא גם שירים שכתב הרב בהשראת הרמח"ל (מן הסתם בהרשאתו האילמת), והמוזיקאי שהלחין אותם כמו היו חלק אינטגרלי מיצירת הפיוז'ן המועשר שלו, מתמהיל מוזיקת העולם הג'אזית הכה מוכר שלו. אם כדי להקל על האוזן בקבלת השירים החדשים ואם כדי ללמד שהם אכן יצירה לגיטימית, נשזרו השירים בין יצירות מוכרות של לוי, כמו "טווס הזהב", נעימת "כיכר החלומות", "שובי לביתך" ו"מולדת".

ואכן, עם חבריו לאנסמבל שלו, הנגנים שרלי סבח (בעוד ובמנדולינה), גדי בן אלישע (בגיטרה), צור בן זאב (בקונטרבס) ונועם חן (בכלי הקשה), ועם הזמר האורח הרב דוד מנחם שגם ניגן לפרקים בחליל, אי אפשר היה לטעות בצליל השם טובי. ללמדנו שלוי לא ניסה להיות מה שאיננו. לא ניסה ליצור מציאות מדומה של ראשית המאה ה-18, וגם לא הסתרבל והתבלבל בפייטנות לא לו. וכרגיל אצל שמי, העיבודים היו מלבבים, הצליל משובב רוח ומרומם הנפש, והמוזיקה בשרנית ומהנה. 

שם-טוב-לוי-והרב-מנחם-אלעד-ברמי.jpg
שם טוב לוי והרב דוד מנחם  (צילום: אלעד ברמי)

תחילת המופע הוקדשה לשירים בשבח התבונה, הלימוד וההשכלה, רכישת הידע ורדיפת הדעת - "בעיניך", "הן יזרעו" ו"ברוך תהי מחקר" - שנשמעו תוססים וקליטים כמו פזמוני פרסומת, תשדירי שירות, ג'ינגלים בשירות הסקרנות. מבוא מצוין ליצירת הרמח"ל.

 בהמשך נחשפו צדדים הומוריסטיים באישיותו של לוצאטו, כמו שירים בניחוח קברטי בגנותן של העצלנות ("העצלנות") והגאוותנות ("שחת של גאווה") ומשחק מלים ממזרי על ביעור הטומאה "לבאר את הטומאה" הג'אזי - כי אם נדע לבאר את הטומאה, נדע להישמר מפניה, "למען יסירו מנתיבתה כל חפצי החיים".

היתה גם אמירה כנגד חומרנות וכזבי העולם ("הוי צל כצוף מתוק") שנשמעה כמו ביקורת על עידן הריאליטי, והיא לקוחה, ככתבה וכלשונה, מהמחזה "תומת ישרים". יצירת הקודש של הרמח"ל קיבלה ביטוי בשילוב של פרק תהילים כאלתור בתוך "כיכר החלומות", ובשיר "יסוד החסידות", מתוך הזוהר שלו, שחלקו בוצע כדקלום וחלקו בשירה.

השילוב בין הרב דוד מנחם (שהפתיע בשירתו ב"שובי לביתך". חכו להקלטה) לבין האנסמבל של שם טוב לוי, היה מהנה. מנחם, מספר ירושלמי שופע הומור ויכולת אלתור של סטנדאפיסט מבית מדרשו של ג'קי לוי, סיפק את הוורבליות הקולחת, הבהירה והשוצפת, שאינה מאפיינת את דיבורו והסבריו של לוי.

אם אכן יעמדו השניים בהבטחתם וימשיכו להריץ את המופע (בכפוף ללוח הזמנים של הרב ובכפוף למרותה של רעייתו), "הבחור מפאדובה" הוא לא רק יסוד איתן להיכרות מסקרנת עם יצירתו של הרמח"ל, אלא גם תרומה חשובה נוספת של פסטיבל העוד להשבחת המוזיקה הישראלית הפופולרית בת זמננו.

שם טוב לוי והרב דוד מנחם. הבחור מפדובה: הרמח"ל. בית שמואל ירושלים. שני, 10 בנובמבר 2014

מכל טוב, רק בלי טקסט
 
קשה לי להגיד דברים דומים על "עבדים על סוסים ושרים הולכים על הארץ", מופע הפתיחה של הפסטיבל שאירח את הזמרת והיוצרת קורין אלאל, שרה את קהלת, וזאת מן הטעם הפשוט שאלאל לא ניסתה להפוך את אחת היצירות השיריות הגדולות של התרבות היהודית והעברית לשלאגר בן זמננו. למרות שבליווי הנגנים שאיתה, ניתן דגש מיוחד להיבטים קצביים עכשוויים, בדמות התיקלוט ודגימות הסאונד של שרון בן עזר, הלא היא פוליאנה פרנק, הלא היא אליוט.

נעזרת בעוד ובשירה של יואל בן שמחון, בפסנתר ובשירה של מיכאל גוטליב, בכלי הנשיפה של אילן קורן ובנגינת הבס של אורן לץ, אלאל הציגה יצירה מוזיקלית קונספטואלית יוצאת דופן, אפילו מטורפת במושגים של העזה: להלחין את קהלת, על  תריסר הפרקים של המגילה. חבל רק שהווידאו ששימש בעבר בתבונה במופעי הפתיחה הקודמים של הפסטיבל להקרנת הטקסטים, נוצל הפעם להקרנת אימאג'ים קוסמיים לא נחוצים.

קורין-אלאל01-אלעד-ברמי.jpg
קורין אלאל (צילום: אלעד ברמי)

ממה שהצלחתי לקלוט הצגת הדברים היתה ליניארית וכרונולוגית. מ"מה יתרון לאדם בכל עמלו שיעמול תחת השמש", ועד "סוף דבר, הכל נשמע. את האלוהים ירא ואת מצוותיו שמור כי זה כל האדם". כשבתווך "כל הנחלים הולכים אל הים והים אינו מלא" ו"הכל הבל ורעות רוח", "כי מה לאדם בכל עמלו" ו"עת לכל חפץ", "עת ללדת ועת למות, עת לטעת ועת לעקור נטוע" ו"מותר האדם מן הבהמה", "טובים השניים מן האחד" ו"טוב שם משמן טוב", "דברי חכמים בנחת נשמעים" וכל שאר הפסוקים התבוניים ששיננו בדבקות לפני בחינות הבגרות.

למרות שלהיטים לא ייצאו (בטח לא לרדיו) מהקהלת המולחן של אלאל - משום שהזמרת והיוצרת לא ניסתה לגזור שירים ופיזמונים מהכתוב, אלא נשארה נאמנה למגילה - אי אפשר לזלזל במעשה ההלחנה שלה.

זו היתה שעה של הופעה בלתי צפויה, אחרת. אולי סטטית מדי (על אף ניסיונות ההרקדה של בן עזר ומחיאות הכפיים של עמיתיה) אולם מרשימה בהחלט. ספק פייטנות, ספק תפילה, ספק דקלום, ספק שירה. משהו שלא עשו קודם.

לכאורה היה שם מכל טוב. יוצרת חשובה, נגנים משובחים. סגנונות מוזיקליים מגוונים, חילוניים וחסידיים, קצבים שונים, ולפרקים אפילו מוזיקה להתמסטל ולדפוק את הראש. אבל בהיעדר האלמנט הכי חשוב, הטקסט המוקרן, היה קשה.

קורין-אלאל02-אלעד-ברמי.jpg
קורין אלאל (צילום: אלעד ברמי)

אמנם מופע נחשוני וחד-פעמי, אבל מאוד לא ידידותי למשתמש, על אף נוכחות תומכת ורועשת של אוהדות מן המגדר. בכלל, לראות אותן בכפיפה אחת עם מאות חובשי כיפות, היה מחזה לא שגרתי בעליל.

ולסיום, גם לי בא לצטט שני פסוקים מקהלת. אחד מהאמצע, כזה: "וראיתי אני את כל עמל ואת כל כשרון המעשה כי היא קנאת איש מרעהו גם זה הבל ורעות רוח". ואחד ממש מהסוף: "כי את כל מעשה האלוהים יביא במשפט על כל נעלם אם טוב ואם רע". וישפוט הזמן את העמל והכשרון.

קורין אלא שרה קהלת. תיאטרון ירושלים. חמישי, 6 בנובמבר 2014



11/11/2014   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע