אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קלאסי
לוח האירועים 2024 אפריל 
א ב ג ד ה ו ש
 
10111213
14151617181920
21222324252627
282930
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה דיסק חדש: הרהורים על ניגון
 

 
 
דיסק יצירות מאת יחזקאל בראון, שמעון כהן, תיאודור הולדהיים ועוד בהוצאת המכון למוזיקה ישראלית


דיסק חדש בהוצאת המכון למוזיקה ישראלית: "הרהורים על ניגון", כולל יצירות מאת יחזקאל בראון, יהויכין סטוצ'בסקי, תיאודור הולדהיים, שמעון כהן ועוד.

את היצירות מבצעים ליאור איתן בחליל ובפיקולו, רות רון בחליל, ומוניקה פאלון בפסנתר.

לרגל הוצאת הדיסק יתקיים קונצרט השקה ביום ראשון, 17 במאי 2015 ב-20:30 בקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה (שטריקר). 
 
רשימת היצירות בדיסק: תיאודור הולדהיים – סונטה לחליל ופסנתר, יהויכין סטוצ'בסקי –  "רומנסה" מתוך חמישה קטעים לחליל סולו, ארווין שולהוף: סונטה לחליל ולפסנתר, יוסי חממי  – "Turbulance  Flawless" – לשני חלילים, יחזקאל בראון   – "משחקים בשניים" – לפסנתר, רותם לוז – "קנטטה 2011" – לפיקולו ופסנתר, חיים אלכסנדר – "שיר חתונה מתוניס" לשני חלילים, איל באט (נו' 1966) – "הרהורים על ניגון" – לפיקולו, חליל ופסנתר, אבי עילם – אמזלג  – "מדברית" לחליל סולו,שמעון כהן  – "נפשי ישובב" –  סקרצו ישראלי לפיקולו ופסנתר.

על היוצרים והיצירות
 
תיאודור הולדהיים (1923 – 1985) נולד בברלין ועלה לארץ ישראל בגיל תשע. היה לחבר קיבוץ בית אלפא. במהלך שליחתו טעם תנועת הנוער לניו יורק סיים את לימודיו בבית ספר ג'וליארד. לסונטה לחליל ולפסנתר (1966) ארבעה פרקים. היא כתובה ברוח הרנסאנס והבארוק והמלחין משלב בה ערבסקות בגוון מזרח תיכוני שיוצרות שילוב סגנוני מרתק. בדומה לסונטות מתקופה זו, הפרקים הם בסדר של איטי – מהיר – איטי – מהיר, כל פרק במקצב ואופי שונים. הסונטה הוקדשה לחלילן יחיעם פלד. 
   
יהויכין סטוצ׳בסקי (1982-1891) נולד בעיר רומני, אוקראינה, וב-1912 סיים את לימודיו בקונסרבטוריון של לייפציג. הוא פיתח קריירה עשירה ומגוונת כצ'לן, מלחין, מוזיקולוג וחוקר תרבויות. ב-1938 עלה לארץ ישראל, טרם סיפוח אוסטריה לגרמניה על ידי המשטר הנאצי, מחשש לגורלו. כאן הקדיש את כוחותיו לפיתוח ושימור המוזיקה היהודית ולהלחנה. יצירתו חמישה קטעים לחליל נכתבה ב-1956 ושייכת לתקופת ביניים ביצירתו של המחבר. מבחינה צורנית וטונאלית בנויים פרקי היצירה באופן חופשי, כאשר כל אחד מהקטעים הוא יחידה בפני עצמה. היצירה בוצעה לראשונה בשנת 1957 על ידי החלילן אורי שוהם
   
ארווין שולהוף (1942-1894) נולד בפראג וגילה כישרון מוזיקלי יוצא דופן כבר בילדותו. את לימודיו החל כבר בגיל שמונה, וקלוד דביוסי. שולהוף היה פסנתרן וירטואוז שנפתח לזרמים החדשים במוזיקה הקלאסית והפופולרית כאחד וניגן את הרפרטואר הקלאסי לצד מוזיקה בת זמנו מוזיקה פופולרית. כשהתמוטט הסכם השלום בין היטלר וסטאלין נעצר שולהוף כיהודי, כ"אמן לא רצוי" וכאזרח סובייטי. הוא נכלא בפראג והועבר ביחד עם בנו למחנה הריכוז וולצבורג שבבוואריה, שם נפטר ב-1942.  הסונטהלחליל ולפסנתר נכתבה ב-1927 עבור החלילן הצרפתי הנודע רֶנֶה לֶה רוֹי, וניכרת בה השפעה רבה של המוזיקה הצרפתית לחליל מאותה תקופה שבאה לידי ביטוי בקלילות, אלגנטיות ושימוש בגווניו הרבים של החליל בכל הרגיסטרים. 
  
יוסי חממי (יליד 1972) החל את הקריירה המוזיקלית שלו כנגן גיטרה בס בלהקות רוק ופיוז'ן והיה חבר במספר הרכבים, ביניהם להקת הרוק "מוניקה סקס״. בגיל 26 החל ללמוד הלחנה אצל ריצ׳ארד פארבר. ביצירותיו, חממי יוצר גשרים בין סוגי מוזיקה שונים: מזרחית ומערבית, פופולרית וקלאסית, מאולתרת וכתובה. Turbulence Flawless נכתבה בשנת 2014 במיוחד עבור התקליטור הנוכחי. היא בנויה משני חלקים – איטי ומהיר – המנוגנים ברצף ומבוססים על אותו הנושא.
 
יחזקאל בראון (2014-1922) נולד בגרמניה ועלה לארץ ישראל עם משפחתו כשהיה בן שנתיים. הוא חיבר מוזיקה למקהלות, תזמורות, זמרים והרכבים קאמריים המבוססת במידה רבה על המקורות. ב-2001 זכה יחזקאל בראון בפרס ישראל על מפעל חייו כמלחין וכמורה ומדריך מוזיקלי של דור שלם של מוזיקאים ישראלים.
"משחקים בשניים" (1962) לפסנתר הינה סידרה של סדרה של שש מיניאטורות שהן מעין שיחות דו-קוליות סביב רעיון מלודי אחד. למרות שהקטעים נכתבו לשני קולות, מעקב קפדני אחרי התפתחותם מגלה לעתים שלושה ואף ארבעה קולות. בראון מציין מעט מאד הנחיות מוזיקליות למבצע ובכך מאפשר חופש פרשנות כמעט מוחלט.
 
רתם לוז (ילידת 1959) היא בעלת תואר דוקטור מהאוניברסיטה  העברית בירושלים בהתמחות על צורת הסונטה במאה העשרים. קנטטה 2011הוזמנה על ידי ליאור איתן.. לקנטטה מסר של מחאה ושל עצב על הרוע הטמון בבני האדם, על שרירות גורלנו, על דברים רבים שאין ביכולתנו לשנות אך לעולם לא נקבל.
 
חיים אלכסנדר (2012-1915) נולד בברלין ועלה לארץ ישראל ב-1936. היה פרופסור לתיאוריה ולהלחנה באקדמיה למוזיקה בירושלים וחבר בהנהלת המוסד. ביצירתו שיר חתונה מטוניס (1977) שאב אלכסנדר את השראתו מלחני עדות ישראל. בעזרת שימוש בתבניות כרומטיות משתנות ומקצבים חוזרים מנסה המלחין לחקות את השירה העממית ולהציגה למאזין בלבוש חדש על ידי כלים מערביים.
 
אייל באט (יליד 1966) - מלחין, פסנתרן, מעבד ומורה. היצירה "הרהורים על ניגון" לפיקולו, חליל ולפסנתר מבוססת על הסיפור "הצדיק הכפרי״ מאת שלום אש. היא נכתבה בשנת 2005 ומוקדשת לליאור איתן.
 
אבי עילם-אמזלג (יליד 1939) נולד במרוקו והתחנך בצרפת ובישראל. מייסד להקת מזמור ואת התזמורת האנדלוסית הישראלית עליה ניצח והיה למנהלה המוזיקלי במשך כעשר שנים מיום הקמתה.  מדברית לחליל סולו היא זעקת כאב על מות חבר על רקע המדבר.   
 
שמעון כהן (יליד 1937).  מלחין, פסנתרן, מעבד ומנצח. שיריו ועיבודיו הפכו לנכסי צאן ברזל של הזמר הישראלי. נפשי ישובב - סקרצו ישראלי לפיקולו ולפסנתר נכתבה עבור ליאור איתן. היצירה מנסה לבטא את תמצית ההוויה הישראלית – חוסר שקט ומעברים חדים מעניין לעניין מחד, והתרפקות נוסטלגית על העבר מאידך.





הרהורים על ניגון (תמונת יחסי ציבור)





על המבצעים
 
ליאור איתן
 
 מבכירי החלילנים בישראל, פעיל מזה שנים רבות כסולן וכנגן מוזיקה קאמרית. בנוסף לחליל, הוא שולט גם בפיקולו, חליל אלט וחליל באס, ולעיתים משלב את כל הארבעה בהופעותיו. הוא נולד בישראל ב-1963 ולמד בקונסרבטוריונים של תל אביב ושל קריית אונו. את שירותו הצבאי עשה בתזמורת צה"ל וב-1985 סיים בהצטיינות את לימודיו באקדמיה למוזיקה על שם רובין בתל אביב כתלמידו של אורי שוהם. בשנים 1988-1985 כיהן כחלילן ראשון בסינפונייטה הישראלית באר שבע. מאז 1988 הוא מכהן כנגן הפיקולו הראשי של התזמורת הפילהרמונית הישראלית.
 
קרוב לחמישים יצירות ישראליות נכתבו והוקדשו לו עד כה ובוצעו על ידו בביצועי בכורה. כמו כן הוא מעבד יצירות מופת מאת מלחינים קלאסיים להרכבים של כלי נשיפה. חלק מעיבודים אלה ראו אור בהוצאה הדנית Svitzer.
 
ב-1995 הקליט תקליטור ראשון ובו יצירות לחליל ולנבל. כחבר באנסמבל החלילים הישראלי השתתף בהקלטת שלושה תקליטורים של ההרכב עבור חברת Centaur ותקליטור אחד עבור המכון למוזיקה ישראלית. כמו כן הקליט עבור חברת  Meridian תקליטור ובו יצירות מאת באך, מוצרט, בטהובן ושוברט, בעיבוד לפיקולו וגיטרה. לאחרונה השתתף בהקלטת תקליטור כפול מיצירות המלחינים הישראליים יחזקאל בראון ורתם לוז שהופק על ידי חברת Romeo records.   
 
רות רון
 
בוגרת האקדמיה למוזיקה ולמחול על שם רובין בירושלים לתואר ראשון ובעלת תואר אמן ותואר שני מטעם אוניברסיטת אינדיאנה, ארה"ב. את דרכה המקצועית החלה בסינפונייטה הישראלית באר שבע ובמהלך השנים הייתה חברה בתזמורות המובילות בארץ לרבות התזמורת הפילהרמונית הישראלית.

הופיעה כסולנית עם הסינפונייטה הישראלית באר שבע, התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור, התזמורת הקאמרית הקיבוצית, אנסמבל סולני תל אביב ועוד, ומנגנת בקביעות עם אנסמבלים שונים, עמם היא מופיעה ומקליטה בארץ ובחו"ל. רות השתתפה בפסטיבלים שונים בהם פסטיבל הים האדום ופסטיבל אבו גוש בישראל, פסטיבל June in Buffalo למוזיקה חדישה ופסטיבל Lotus למוזיקה אתנית בארה"ב ופסטיבל המוזיקה Friedberg בגרמניה.
 
חברה קבועה באנסמבל סולני תל אביב ומכהנת כרכזת פדגוגית וכמורה לחליל בקונסרבטוריון גבעתיים. זוכת פרסי האקדמיה למוזיקה בירושלים, פרס Yamaha, מלגות קרן התרבות אמריקה ישראל ומלגת לימודים מטעם אוניברסיטת אינדיאנה. רות הינה תלמידתם של משה אפשטיין ואורי שוהם בארץ ושל ז'אק זון בארה"ב. 
  
מוניקה פאלון
 
ילידת אוסלו, נורווגיה, מתגוררת בישראל מ-1978. במשך שנים רבות ליוותה זמרים במסגרת עבודתה בבית הספר לחזנות של התנועה ליהדות מתקדמת בירושלים. כמו כן הופיעה ברחבי הארץ בקונצרטים של מוזיקה קאמרית בהרכבים שונים. בשנים האחרונות הופיעה גם בגרמניה, אנגליה, סלובניה, סקנדינביה וארה"ב.
 
למדה במחלקת הביצוע של בית הספר הגבוה למוזיקה בדטמולד, גרמניה, אצל קלאוס שילדה והינה בוגרת האקדמיה למוזיקה בירושלים כתלמידתה של ברכה עדן. לאחר סיום לימודיה השתלמה בנגינה אצל יונתן זק. כמו כן הינה בעלת תואר שני באתנו מוזיקולוגיה מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים, בדגש על המוזיקה היהודית.
 
ערכה במשך עשר שנים סדרת קונצרטים קאמריים בירושלים, וכן העבירה סדרת הרצאות בנושא המוזיקה האמנותית הישראלית. בשנים האחרונות פנתה לכיוון חדש והפכה למדריכת כושר ובריאות. היא מדריכה קבוצות ויחידים ודגש מיוחד בעבודתה ניתן להקניית הרגלי יציבה ותנועה נכונים.
 
 
הקונצרט יתקיים ביום ראשון, 17 במאי 2015 ב-20:30 בקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה (שטריקר). כרטיס: 50 שקלים. טל':  03-5466228.


למועדי מופעים >

10/05/2015   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע