סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה פסטיבל הפסנתרים בתיאטרון ירושלים
 

 
 

למרות משבר הקורונה, תיאטרון ירושלים ממשיך במסורת ומקיים את פסטיבל הפסנתרים, השמיני במספרו כמחווה למלחין המפורסם. על הבמה יעלו שורה של תזמורות, פסנתרנים ופסנתרניות, אמנים ומנצחים, מהמובילים בארץ ובעולם. לראשונה, פסטיבל פסנתרים יועבר כולו בשידור חי וללא תשלום



בטהובן בן 250

פסטיבל פסנתרים בירושלים, המוקדש רובו ככולו לפסנתר על מגוון סגנונותיו ודרכי ביטויו, יתקיים בתיאטרון ירושלים בפעם השמינית, בין התאריכים 14-11 בנובמבר 2020. הפסטיבל, שיתקיים לראשונה בשידור חי וללא תשלום, יוקדש השנה למלחין לודוויג ואן בטהובן, הנחשב לגאון המוזיקה בכל הזמנים, ויציין 250 שנה להולדתו.

יצירותיו של בטהובן זכו לביצועים אינסופיים ותופסות מקום חשוב בתרבות העולמית בכלל והאירופאית בפרט. בין השאר, הסימפוניה התשיעית שלו מושמעת לעיתים קרובות בטקסים ואירועים רשמיים ואף נוגנה בעיבוד מיוחד בזמן הפלת חומת ברלין. בנוסף לכך היא מצוטטת ביצירות אמנותיות רבות אחרות, ובין היתר שימשה חלק מהפסקול המוזיקלי של סרטו המפורסם של סטנלי קובריק, "התפוז המכני".

הפסטיבל, בניהולו האמנותי של פרופ' מיכאל וולפה, ימשך ארבעה ימים רצופים. על בימת תיאטרון ירושלים יעלו תזמורות מובילות, ביניהן התזמורת הסימפונית ירושלים, תזמורת ירושלים מזרח ומערב, תזמורת הקאמרטה הישראלית ותזמורת הרחוב הירושלמית, מקהלות, הרכבים, סולנים וזמרים, וכמובן נבחרת מרשימה של פסנתרנים ופסנתרניות ישראליים בני כל הדורות. במהלך כל ימי הפסטיבל יתקיים אולפן פתוח, בשידור חי, בו יתראיינו האמנים המשתתפים בפסטיבל, וכל מופע ילווה בהסברים ופרשנויות של פרופ' וולפה ומומחים מוזיקליים נוספים.



מיכאל וולפה, צילום: יונתן דרור


אחד המופעים המרכזיים הוא של תזמורת ירושלים מזרח ומערב שתארח את דודו טסה, מהאהובים והמצליחים באמני ישראל כיום, ואת הפסנתרן המוכשר עמרי מור. מדובר בפרויקט מיוחד לפסטיבל בהשראתו ובניצוחו של המנהל האמנותי ומייסד התזמורת, מאסטרו תום כהן. הפסנתרן הווירטואוז אנדי פלדבאו יופיע בערב שכולו פופ-קלאסי, מחווה לשירים הגדולים של עולם המוזיקה הקלה משנות השבעים של המאה הקודמת ועד ימינו אנו: עיבודים וירטואוזיים ללהיטי להקת קווין, סרטי דיסני, הקולנוע האמריקאי, ליידי גאגא, וויטני יוסטון, שירים זוכי האירוויזיון ועוד.

במהלך הפסטיבל ינוגנו יצירות מרתקות כמו קונצ'רטו לפסנתר, הסימפוניה השלישית, הסונטות המפורסמות של בטהובן ועוד הפתעות. רביעיית קלנקה הגרמנית (Klenke-Quartett) תציג רביעיות כלי קשת של בטהובן בביצוע שהופק במיוחד עבור הפסטיבל.



דודו טסה, צילום: ליאור רוטשטיין


בין הפסנתרנים והאמנים הרבים המשתתפים בפסטיבל: תום בורו, מלאכי רוזנבאום, מיכל טל, אבנר בירון (מנצח), בשארה הארוני, אילן וולקוב (מנצח), דודו טסה,  (מנצח), גיא מינטוס, יונתן רוזן, אלון ניר, ניזאר אלכאטר, עידו שפיטלניק (מנצח), אורית וולף, חגי שחם, הלל צורי, שיר זמל, דוד זבה והזמרות גוני כנעני והדר עטרי, ישי שאער, תומר לב, דוראל גולן, זיו קוז'וקרו (מנצח) ואחרים.

בנוסף, בית בטהובן בבון סייע בעיצובה של תערוכה וירטואלית המוקדשת לדיוקנאות בטהובן, בני משפחתו וחבריו, הניבטים מציורים, פסלים ורישומים, אשר נוצרו בימי חייו של המלחין ובשנים שלאחר פטירתו.

יפעת צחי -קיראל, מנכ"לית תיאטרון ירושלים: "אלה ימים סוערים ומאתגרים לכולנו. החלטנו לא לוותר ולקיים את אירועי הפסטיבל באופן מקוון. אנו שמחים וגאים להציג בפניכם את אירועי הפסטיבל, המוקדשים הפעם לשנת ה-250 להולדתו של לודוויג ואן בטהובן, גאון המוזיקה בכל הזמנים. אנו מזמינים את כולם להיות חלק מהפסטיבל – להיכנס לעמוד הפייסבוק ולערוץ היוטיוב שלנו ולצפות בשידורים החיים של המופעים. כל אחת ואחד מכם שיגיע לפסטיבל המקוון, מצטרף למשפחת הפסטיבל - קהילה הולכת וגדלה של שוחרי המוזיקה בישראל ובעולם כולו". 


בטהובן, מקור: אתר וויקיפדיה  
  
תכנית הפסטיבל:

יום רביעי, 11 בנובמבר 
  
קונצרט לפנות ערב – הקאמרטה ירושלים
17:30 - אולם הנרי קראון 
מנצח: אבנר בירון
קונצ'רטו לפסנתר מספר 1 בדו מז'ור, אופוס 15 – סולן: תום בורו. 35 דקות          
קונצ'רטו לפסנתר מספר 2 בסי במול מז'ור, אופוס 19– סולן: מלאכי רוזנבאום. 30 דקות
קונצ'רטו לפסנתר מספר 3 בדו מינור, אופוס 37 – סולנית: מיכל טל36 דקות
 
הפסטיבל ייפתח בערב המוקדש לשלושת הקונצרטים לפסנתר הראשונים של בטהובן. הקונצ'רטו שמספרו 2 הוא המוקדם מבין השלושה, ואילו זה שמספרו 1 חובר אחריו. האזנה לשלוש היצירות מופלאות הללו ברצף היא מסע בזמן, שבו ניתן לעקוב אחרי בטהובן העובר בהדרגה מהקלאסיקה לרומנטיקה, וגם ליהנות משפע הניגודים שבין פרקי כל אחת מהיצירות האלה. רגעים של עצב עמוק מתחלפים בשמחה מתפרצת, וכמובן אל מול הליריקה של הפרקים האמצעיים עומדת הדרמה הגדולה, בעיקר זו של תחילת הקונצ'רטו השלישי. שלושה פסנתרנים ישראליים מהשורה הראשונה בארץ יבצעו את היצירות יחד עם תזמורת הקאמרטה הירושלמית, אשר שמה הולך לפניה באיכויות נגינתה, בניצוחו של מייסדה ומנהלה האמנותי, פרופ' אבנר בירון.    
 

אבנר בירון, צילום: גלית דויטש


קונצרט ערב – התזמורת הסימפונית ירושלים

20:00 - אולם הנרי קראון
מנצח: אילן וולקוב  
בטהובן: הפתיחה "פידליו" בפה מינור, אופוס 84, בשילוב וידאו ארט. 9 דקות
בטהובן: קונצ'רטו לפסנתר מספר 4 בסול מז'ור, אופוס 58, סולן: בשארה הארוני. 35 דקות
בטהובן: הסימפוניה השלישית, במי במול מז'ור, אופוס 55, "אירואיקה". 55 דקות 
 
את הקונצ'רטו תקדים הפתיחה לאופרה "פידליו", אופרה שהעסיקה את בטהובן שנים רבות, ושנכתבו לה שלוש פתיחות לפני הפתיחה החגיגית שתפתח את הקונצרט. רעיונות החירות, כיבוד זכויות האדם, הסולידריות הנדרשת כדי להיטיב את האנושות, כל אלה מתרכזים לכדי כמה דקות בלתי נשכחות. אל שלושת הקונצרטים שפתחו את הפסטיבל מצטרף הקונצ'רטו הרביעי, העמוק והגאוני, שבכל אחד מפרקיו מחדש בטהובן את סגנונו וצורף פסיפס מופלא של רגשות עמוקים. הכל מפתיע – מהפתיחה בה מנגן הפסנתר מבוא סולני המקדים פרק רחב יריעה רצוף ניגודים, דרך הפרק השני, שבו מתקיים דיאלוג נוגה ועמוק בין הפסנתר והתזמורת, שממנו מתפרץ פרק שלישי, מלא תקווה.

הסימפוניה השלישית, יצירת ענק גאונית, שהשאירה חותם עמוק על דורות של מאזינים, מייצגת היטב את בטהובן בכל גאונותו וגדולתו. רוח המהפכה, התקווה שהביאה עמה, האכזבה ממנה והתפילה לניצחון הרוח האנושית לעתיד לבוא, כמו חוברו במיוחד לימים אלה, כדי לחזקנו ולאחדנו מחדש, למען עולם טוב יותר, שבו חרות, אהבה ושלום יחברו בין כולנו. את הקונצ'רטו לפסנתר הרביעי מנגן הפסנתרן בשארה הארוני, מאורחיו הקבועים של הפסטיבל, ואליו מצטרפת התזמורת הסימפונית ירושלים הנפלאה בניצוחו של המנצח הישראלי רב המוניטין אילן וולקוב, שפרשנותו את המוזיקה של בטהובן ייחודית וסוחפת. 


אילן וולקוב, צילום: אסטריד אקרמן
 

קונצרט לילה – PIANO COVER STORY
22:00 אולם רבקה קראון
הפסנתרן אנדי פלדבאו בעיבודים חדשים לפסנתר למיטב שירי הסרטים ומחזות הזמר האמריקניים. 70 דקות
 
הפסנתרן הוירטואוז אנדי פלדבאו, מהשותפים החשובים של הפסטיבל מראשיתו, בערב שכולו פופ-קלאסי. מחווה לשירים הגדולים של עולם המוזיקה הקלה משנות השבעים של המאה הקודמת ועד ימינו אנו. עיבודים וירטואוזיים לפסנתר סולו, כולם פרי עטו של אנדי פלדבאו, ללהיטי להקת קווין, סרטי דיסני, הקולנוע האמריקאי, ליידי גאגא, וויטני יוסטון, שירים זוכי האירוויזיון, המחזמר "חתולים", עוד ועוד שירים שהפכו למנגינות ולהרמוניות שופעות עלי פסנתר. 


אנדי פלדבאו.jpg
אנדי פלדבאו (צילום: Leon Le)

 
יום חמישי, 12 בנובמבר


קונצרט לפנות ערב – שלישיית גיא מינטוס מנגנת בטהובן
17:00 אולפן
הפסנתרן, המלחין והזמר גיא מינטוס מתכתב ומדמיין מחדש מבחר מיצירותיו של בטהובן בסגנונות הג׳אז, מוזיקת הגרוב, הפלמנקו ומוזיקה אוריינטלית יחד עם יונתן רוזן בתופים ועמרי הדני בקונטרבס. 70 דקות
 
את היום שני של הפסטיבל פותחת שלישיית גיא מינטוס, הרכב שכבר הופיע כמה פעמים בפסטיבל שלנו, וזכה להצלחה גדולה. את פרויקט שופן הבלתי נשכח של הפסטיבל השביעי ממשיך כעת פרויקט בטהובן. המוזיקה של הגאון הגדול מנקודות מבט חדשות ומפתיעות, במופע אשר נוצר במיוחד עבור הפסטיבל. רגעים קלאסיים מתחלפים ברגעים של ג'אז עכשווי, ליריקה ודרמה, במגוון רחב של סגנונות והשפעות, כולן פרי עטו של הפסנתרן והיוצר גיא מינטוס. 
 
קונצרט ערב – תזמורת מזרח מערב מנגנת בטהובן
20:00 אולם הנרי קראון
מנצח: מתן יונה
תכנית מיוחדת לכבוד יום הולדתו של בטהובן
אמנים אורחים: דודו טסה ועמרי מור. 70 דקות
 
פרויקט חדש, הממשיך את הקודמים שיצרו חברי תזמורת מזרח מערב הירושלמית, בהשראתו של המנהל האמנותי ומייסד התזמורת, תום כהן, במיוחד עבור פסטיבל פסנתרים. מפגשים מפתיעים בין כמה מיצירותיו של בטהובן, עם יצירות אנדלוסיות, שירים מבבל ומצרים. מזרח ומערב נפגשים בחגיגת צלילים בלתי נשכחת, עם דודו טסה, מהאהובים והמצליחים באמני ישראל כיום, ועומרי מור, הפסנתרן הכל כך מקורי ומיוחד, שהופעותיו בפסטיבל בשנים שעברו זכו להצלחה גדולה. 
 

עומרי מור, צילום: יוסי צבקר

סונטות לאור ירח – עם תזמורת הרחוב הירושלמית
22:00 אולם הנרי קראון
מנצח: עידו שפיטלניק, סולן ומנחה: ניזאר אלכאטר  
סונטה לכלי קשת בפה מז'ור, על פי סונטה מספר 9, במי מז'ור, אופוס 14 מספר 1, בעיבודו של המלחין. 15 דקות
סונטה מספר 14, בדו דיאז מינור (בצורת פנטסיה), אופוס 27 מספר 2, "אור הירח" בגרסתה המקורית. 17 דקות
סונטה מספר 8, בדו מינור, אופוס 13, "הפתטית" בעיבוד של ניזאר אלכאטר לפסנתר ולתזמורת כלי קשת. 20 דקות
 
הפסנתרן ניזאר אלחאטר, מהשותפים הוותיקים של הפסטיבל מראשיתו, משתף פעולה עם תזמורת הרחוב הירושלמית, מההרכבים הייחודיים בעיר, ומנצחה ומייסדה עידו שפיטלניק. שלוש אפשרויות שונות לפרש ולבצע את הסונטות של בטהובן מוצגות במופע. תחילה עיבוד לתזמורת כלי קשת, פרי עטו של בטהובן עצמו, אחר כך ביצוע מרגש של המקור – סונטת אור הריח האהובה בנגינתו של ניזאר אלכאטר, אשר כרגיל תורם לפסטיבל גם מעבודתו היוצרת, הפעם בעיבוד לפסנתר ולתזמורת כלי קשת, שחובר במיוחד לכבוד הפסטיבל.    
 
יום שישי, 13 בנובמבר
 

קונצרט בוקר – בטהובן והארכידוכס
10:30 אולם רבקה קראון
הפסנתרנית אורית וולף מנחה ומנגנת עם נגנים אורחים את היצירות שחיבר בטהובן לרוזן רודולף. 70 דקות
 
הפסנתרנית אורית וולף, אשר ערכה את התוכנית ומנחה אותה, מארחת את הכנר חגי שחם, הצ'לן הלל צורי והפסנתרנית שיר זמל, ומציגה עימם את יצירות החותם של בטהובן שנכתבו והוקדשו לדוכס רודולף.

בטהובן של וינה היה מוקף באצילים, דוכסים, נסיכים ופטרונים. אין ספור רוזנים שבאו והלכו, עזרו וגם סרבו. לא כולם הסתדרו עם בטהובן הישיר והנוקב. היחיד שנותר נאמן מתחילת הדרך ועד סופה היה ללא ספק הדוכס רודולף, שבינו ובין בטהובן נרקמה חברות עמוקה. בטהובן הקדיש לרודולף ארבע עשרה יצירות, אולי מן המפורסמות ביותר שכתב והותיר אחריו. במפגש מרגש זה נספר, נבצע ונחגוג את הקשר הבלתי מעורער הזה בין נשמות תאומות. בין היצירות שבתכנית, פרקים מתוך שלישייה לפסנתר, כינור וצ'לו בסי במול מז'ור, "הארכידוכס" (Archduke) אופוס 97, סונטה לפסנתר מספר 26 במי במול מז'ור, אופוס 81a, "הפרידה" (Les Adieux), סונטה לפסנתר מספר 29, בסי במול מז'ור, אופוס 106, "פסנתר הפטישים" (Hammerklavier) ועוד יצירות יפות פרי עטו של הגאון הגדול והשראתו של חברו. 
 

אורית וולף (צילום: חיים קמחי)

קבלת שבת מבטהובן ועד נעמי שמר
13:00 אולם הנרי קראון
הפסנתרן והמעבד דוד זבה והזמרות גוני כנעני והדר עטרי במבחר של שירים עבריים מכל הזמנים לצד כמה משיריו ועיבודיו של בטהובן. 70 דקות 
 
קבלת שבת, כמיטב מסורת הפסטיבל, בה מתכתבים שירי הזמר עם שיריו של בטהובן. שתי זמרות אופרה ישראליות נפלאות מצטרפות אל הפסנתרן והיוצר דוד זבה, אחד מהאמנים היוצרים הבולטים והמיוחדים בחיי המוזיקה בארץ. יחדיו הם מביאים לנו מחרוזת של שירים עבריים ידועים ואהובים, ובין לבין – שיריו הנוגעים ללב של בטהובן כמובן.  


דוד זבה, צילום: רמי רזינגר

 
מוצאי שבת, 14 בנובמבר

קונצרט לפנות ערב – בטהובן: מקור ועיבוד
19:00 אולם רבקה קראון
הפסנתרן ישי שאער מציג שני עיבודים חדשים פרי עטו לסונטות של בטהובן.
סונטה לפסנתר מספר 17 ברה מינור, אופוס 31 מספר 2, "הסערה". 26 דקות
סונטה לפסנתר מספר 26 במי במול מז'ור, אופוס 81a, "הפרידה". 17 דקות
שלישיית פסנתר מספר 3, בדו מינור, אופוס 1 מספר 3. 26 דקות
 
הכנר דומיטרו פוצ'יטרי והצ'לן עמנואלה סילבסטרי, חברי התזמורת הפילהרמונית הישראלית, מצטרפים אל הפסנתרן ישי שאער, אשר חיבר את התזמורים לשתי הסונטות המופלאות של בטהובן, הנוגעות בשני רגעים דרמטיים בחייו. סונטת הסערה חוברה בימי המשבר הגדול של התחרשותו, וסונטת הפרידה בימי המצור על העיר וינה וכיבושה על ידי צבאות נפוליאון, כשנפרד מחברו הטוב אשר נאלץ לברוח מהעיר. עוד בתוכנית שלישיית הפסנתר בדו מינור, מיצירות המופת הדרמתיות והמרגשות, שחיבר בטהובן.       

 

קונצרט סיום – הסימפונית ירושלים
וכן: מקהלת קפלטה אורטוריו ירושלים, המקהלה הקאמרית אורטוריו ירושלים והמקהלה הקאמרית של האקדמיה בירושלים
20:00 אולם הנרי קראון
מנצח: זיו קוז'וקרו  
בטהובן: הפתיחה "אגמונט" במי מז'ור, אופוס 72b .
בטהובן: קונצ'רטו לפסנתר מספר 5, במי במול מז'ור, אופוס 73, "הקיסר" – סולן: תומר לב. 43 דקות
בטהובן: פנטסיה לפסנתר, מקהלה, סולנים ותזמורת, בדו מז'ור, אופוס 80 – סולנית: דוראל גולן 20 דקות
 
בקונצרט הסיום החגיגי של הפסטיבל חוזרת אל הבמה התזמורת הסימפונית ירושלים, בניצוחו של המנצח והקומפוזיטור הישראלי זיו קוז'וקרו. במרכז הקונצרט הקונצ'רטו החמישי לפסנתר, קונצ'רטו "הקיסר", בנגינתו של תומר לב, מהחשובים שבפסנתרנים והפדגוגים בישראל כיום. מה לא נכתב ולא נאמר על הקונצ'רטו הגדול הזה, אולי הקונצ'רטו בהא הידיעה שחובר בהיסטוריה של המוזיקה הקונצרטית? עוד בתוכנית הפתיחה למחזה "אגמונט" של גיתה, המוקדשת שוב, כמו הפתיחה לאופרה "פידליו", לרעיונות החרות והסולידריות.

הפסנתרנית דוראל גולן חוזרת שוב אל בימת הפסטיבל, הפעם עם יצירה שנדיר לשמוע במחוזותינו. זוהי הפנטסיה הכורלית לפסנתר, מקהלות, סולנים ותזמורת, אשר תסיים את הפסטיבל בשירת ההמנון למוזיקה, שיר תפילה מרגש, גרסה מוקדמת להמנון לשמחה של הסימפוניה התשיעית. 
 

זיו קוז'קורו צילום נורית מוזס קלמקי


אירועים נוספים בפסטיבל:

אולפן חי: שיחות וראיונות עם האמנים
במהלך כל ימי הפסטיבל נשוחח עם האמנים בשידור חי, נסביר את תכנית המופע לפני תחילתו, ונשוחח על מה ששמענו לאחר סיומו.  

תערוכה באתר: הפורטרטים של בטהובן
בשיתוף עם מוזיאון בית בטהובן, בון, גרמניה.  

רביעיות של בטהובן בביצוע רביעיית קלנקה
קונצרטים שהוקלטו במיוחד עבור הפסטיבל וישודרו בין מופעי הפסטיבל. בשיתוף עם מכון גיתה בישראל.  
  
  

 
הפסטיבל יתקיים ב-14-11 בנובמבר 2020 בתיאטרון ירושלים ויהיה זמין באופן מקוון, בשידור חי וללא תשלום באתר, בפייסבוק וביוטיוב



01/11/2020   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע