אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קולנוע
לוח האירועים 2024 מאי 
א ב ג ד ה ו ש
   
1011
12131415161718
19202122232425
262728293031
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה תיבת פנדורה בסינמטקים
 

 
 
דימוי היהודי בקולנוע הדוקומנטרי הפולני אחרי 1989 בתכניית סרטים שתוקרן בסינמטקים של תל-אביב, חיפה וירושלים


"תיבת פנדורה", תכניית סרטים שתוקרן בסינמטקים של תל-אביב , חיפה וירושלים בין התאריכים 21-5 בדצמבר 2007 מוקדשת לדימוי היהודי בקולנוע הדוקומנטרי הפולני אחרי 1989.

הצנזורה הפוליטית בפולין הקומוניסטית (1989-1945) הקדישה תשומת לב מיוחדת לכל מה שנחשב ל "נושאים יהודיים", הן  ביצירות אמנות והן בכתיבה עיתונאית. עיקרון זה בא לידי ביטוי בעצמה רבה לאחר מלחמת ששת הימים כאשר פולין, בעקבות ברה"מ, שברה את הקשרים הדיפלומטיים והכלכליים עם ישראל למשך יותר מעשרים שנה.

נסיבות אלה מסבירות את חשיבותה של 1989, כאשר אמנים פולניים, ביניהם קולנוענים דוקומנטריים, יכלו סוף סוף להתייחס לאותם נושאים שנחשבו לטאבו, נאסרו והוסתרו במשך יותר מארבעים שנה. זיכרונות  ורגשות שדוכאו, שוחררו לפתע מ"תיבת פנדורה" של תת המודע הקולקטיבי.  

הסרטים הדוקומנטריים בתכנית זו הופקו לאחר פריצת הדרך הפוליטית והם מתייחסים מנקודות מבט שונות לתהליך המייגע של ניכוסם מחדש של דימויי העבר  והזהות המשותפת - תהליך שהניב פרות מרירים מתחילתו, ובמקביל הבטיח עתיד של מודעות עצמית. שנים עשר  הסרטים בתכנית מייצגים גישות, ז`אנרים, סגנונות, ומוטיבים תמאטיים שונים שהתפתחו במשך שמונה עשרה השנים האחרונות בתוך מאפייני הקולנוע הדוקומנטרי הפולני, בו קיומה של "התמה היהודית" אינו מקרי. 

תכניית הסרטים


צלם (פולין 1998)


בימוי: דריוס יבלונסקי. תיעוד החיים בגטו לודז` בתקופת הכיבוש הנאצי של פולין. הבמאי עושה שימוש באוסף נדיר של שקופיות צבעוניות שהתגלו לאחרונה, שצולמו על ידי מנהל החשבונות הנאצי של הגטו, וולטר גֶנֶווין. הפסקול  המלווה את התמונות הוא של המספר, ארנולד מוסטוביץ`, רופא יהודי  ששרד את גטו לודז` ומחנות הריכוז. (80 דקות. פולנית, תרגום לעברית)

 תאריך: המאה ה-XX (פולין 2001)

בימוי: אנדז`יי ברזוזובסקי. ליקוי חמה במחנה ההשמדה הנאצי אושוויץ. (10 דקות. פולנית, תרגום לעברית)

רבי אוהד (פולין 2004)

בימוי: מיקל בוקוז`מסקי. אוהד אזרחי הוא רב במרכז "המכון" (ישראל), ומאמין ברעיון הפתיחות של הלאום היהודי. הוא גדל והתחנך בסביבה אורתודוכסית, והפך לאחד ממבקריה הגדולים. הסרט מתעד את דעותיו של רבי אוהד על רקע מחנה ההשמדה אושוויץ, בזמן מפגש המדיטציה השנתי של מחנה השלום הפולני. במחשבה רציונלית ומדודה הוא מנסה להבין  את הסיבות המסתתרות מתחת לקונפליקט במזרח התיכון. (25 דקות. פולנית, תרגום לעברית)
הכרוניקה של מרד גטו ורשה על פי מארק אדלמן (פולין 1993)

בימוי: ז`ולנטה דילבסקה. מארק אדלמן היה ממנהיגי המחתרת בזמן פינוי גטו ורשה, בין ה-19 באפריל ל-10 במאי 1942. הוא מספר על האירועים שהתרחשו, יום אחרי יום, על רקע סרט שצולם על ידי הנאצים בזמן הפינוי. (74 דקות. פולנית, תרגום לעברית)

 הקרוסלה (פולין 1993)

בימוי: מיקל נקאנדה-טרפקה. הסרט מתעד את זיכרונותיהם של ניצולי גטו ורשה ושל אלה שצפו בטרגדיה מצידן השני של הגדרות. אלו וגם אלו היו ילדים באותם ימים. היום, כקשישים, הם מתארים את האירועים והזיכרונות שלא נותנים להם לשכוח את העבר. (34 דקות. פולנית, תרגום לעברית)

 היהודים במרד ורשה (פולין 2004)

בימוי: אנה פֶרֶנס, אנה קובלבסקה-אונשקביץ`. המרד הגדול של ורשה 1944 – מאבק הרואי וטרגי שנמשך 63 יום לשחרור ורשה מהכיבוש הנאצי במלה"ע ה-2. הסרט חוקר  את מעורבותם של היהודים במאבק על ידי ראיונות עם עדים ושימוש בקטעי ארכיון ומחקרים היסטוריים. (57 דקות. פולנית, תרגום לעברית).

 שבעה יהודים מכיתתי (פולין 1991)

בימוי: מרסל לוזינסקי. מרסל לוזינסקי משתף בסרטו הדוקומנטרי אנשים שנאלצו לעזוב את פולין ב-1968. לאחר שנים של ניתוק הם נפגשים שוב במולדתם, מעלים זיכרונות  ומספרים על חייהם לאחר הפרידה. (40 דקות. פולנית, תרגום לעברית).

הניצבים (פולין 2002)

בימוי: פאבל סאלה. עדויות על חיסול הגטו מפי אנשים ששימשו כניצבים בסצנות המון בסרטו של רומן פולנסקי "הפסנתרן". זיכרונותיהם משתלבים עם קטעים מצולמים מהסט של הסרט, תמונות של המאבק היום יומי להישרדות. זיכרונות העבר לא נשכחו, הם מלאים בפחד, בעצב, בחרטה. (48 דקות. פולנית, תרגום לעברית)

לקרוא את סנקייביץ` בנגב (פולין 1999)

בימוי: קז`ישטוף בוקובסקי. גיבור הסרט הוא אלכס דנציג, שעזב את פולין לפני שנים רבות וחי כיום בישראל. הוא לקח על עצמו בהתנדבות משימה: לפתוח בדיאלוג בין צעירים ישראלים לבין מולדת הוריהם, פולין. הסרט מתאר את עבודתו לקידום הנושא ואת מחשבותיו. (25 דקות. פולנית, תרגום לעברית)

מולדת (פולין 1992)

בימוי: פאבל לוזינסקי. הנריק גרינברג, יהודי פולני שחי בארה"ב, חוזר לפולין כדי לגלות מי רצח את אביו בתקופת מלחה"ע ה-2. הסרט מתעד מפגשים שלא יאמנו, כאשר הכפריים כופרים באשמתם ומאשימים זה את זה. הנריק גרינברג ואמו ניצלו מהשואה ועברו לחיות בארה"ב. למרות שעברו למעלה מחמישים שנה, העבר עדיין רודף אחר הנריק, והוא מחליט לבקר בכפר הולדתו, רדוז`ינה, ובמקום בו הסתתרה משפחתו בזמן המלחמה, על מנת לגלות את האמת על גורלם של אביו ואחיו הצעיר. (47 דקות. פולנית, תרגום לעברית)

רשימת סנדלר (פולין 2002)

בימוי: מיקל ז. דודז`ביץ`. אירנה סנדלר היא אחות רחמנייה פולניה, שסיכנה את חייה כדי להציל 2,500 ילדים יהודיים מגטו ורשה במלחה"ע ה-2. שלושה תלמידי תיכון מארה"ב ששמעו על גורלה של גב` סנדלר ומעשי הגבורה שלה, מחליטים להגיע לפולין כדי לפגוש בה. (45 דקות. פולנית, תרגום לעברית)

ספר לי,  למה? (פולין 2005)

בימוי: מלגורזטה אימיילסקה. יורק גר בתל-אביב וסטלה גרה בבוסטון. הם נפגשו ב-1936 באוטווק והתאהבו ממבט ראשון, אך המלחמה הפרידה ביניהם  – יורק נשלח לאושוויץ וסטלה נשלחה למחנה עבודה בגרמניה. המכתב האחרון מסטלה הגיע ב-1945 ואחרי המלחמה עשה יורק מאמצים רבים לעלות על עקבותיה,  עד שגילה שנישאה. הוא פגש בנורה וחי אתה במשך 57 שנים. עכשיו, אחרי כל כך הרבה שנים, הוא מציע לסטלה להיפגש שוב באוטווק. (48 דקות. פולנית, תרגום לעברית).



03/12/2007   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע