אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קולנוע
לוח האירועים 2024 אפריל 
א ב ג ד ה ו ש
 
10111213
14151617181920
21222324252627
282930
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה הקולנוע הרומני – אז והיום
 

 
 
רטרוספקטיבה  לקולנוע הרומני החל מהתקופה הקומוניסטית ועד  ימינו תוצג החודש בסינמטקים


במהלך נובמבר תוקרן בסינמטקים בתל-אביב, בחיפה ובירושלים רטרוספקטיבה של הקולנוע הרומני – אז והיום. הרטרוספקטיבה היא הזדמנות לערוך היכרות מעמיקה עם הקולנוע הרומני החל מן התקופה הקומוניסטית ועד ליוצרים עכשוויים והיא כוללת מבחר משמעותי של סרטים של יוצרים שונים כגון ראדו גאבריאה, סטרה גוליאה, אנריי בלאייר, מנולה מרקוס, סאבל סטיופול, יוליאן מיהו ולוצ`יאן בראטו, המייצגים מגמות קולנועיות שונות.
 
פרופיל ראוי של הקולנוע הרומני אינו יכול להתעלם מבמאים שהותירו חותם משמעותי על התפתחותו, כמו מירצ`ה סאוקן, במאי הסרטים הרומני המצונזר ביותר, ואליזבתה בוסטן, יוצרת יוצאת דופן שטיפחה למעלה משלושים שנה סוג של מופע קולנועי שביקש והצליח לספק מענה לצורך של צעירים ומבוגרים בחלומות. כמו כן,
 
כמו כן כוללת מסגרת ההקרנה כמה מההצלחות של הקולנוע הרומני בתחום הדוקומנטרי ובתחום האנימציה. ביניהם "אישון" של גופו (שזכה בדקל הזהב ב-1957) או את סרטי התעודה מבית אולפני Sahia, שהודות להם דובר לא אחת על "אסכולת סרטי תעודה רומניים" (ביניהם "שירי רנסנס", סרטו של מירל יליישיו, שזכה ב-1969 בדקל הזהב). כן צורפו  לרטרוספקטיבה גם כמה מעבודותיהם המוקדמות של בני "הגל החדש",  כגון פויו, מונג`יו ופורומבויו.
 
במסגרת הרטרוספקטיבה יגיעו ארצה גם אחדים מהבמאים וישתתפו בהקרנות סרטיהם בסינמטק תל-אביב. ביניהם: כריסטיאן מונג`ו ("ארבעה חודשים, שלושה שבועות ויומיים"), לוצ`יאן פינטילייה, אליזבתה בוסטן, דן פיצה ועוד.
 

סרטי הרטרוספקטיבה:

אוקסידנט (רומניה 2002)

בימוי: כריסטיאן מונג`יו. משחק: אלכסנדרו פאפאדופול, אנקה אנדרון, טניה פופה

לא קל לחיות ברומניה בימינו. קחו למשל את לוצ`י וסורינה, זוג צעיר. זה עתה פינו אותם מדירתם. כדי להתנחם הם באים לבקש עצה מאביה של סורינה, שכבר שנים שוכב בבית הקברות. "רק תן לנו סימן" הם מבקשים, ועוד הם מדברים נוחת משמיים בקבוק על ראשו של לוצ`י. ג`רום, הצרפתי הנחמד שנותן להם טרמפ לבית החולים עושה לסורינה כל כך טוב בלב שהיא מחליטה לעזוב את לוצ`י. כדי להחזיר אותה אליו הוא מצליח למצוא עבודה בתור בקבוק בירה אנושי. וככה יוצא לו להכיר פרסומת מהלכת לטלפון אותה מגלמת מיכאלה, שלאחרונה כבר הייתה לבושה בשמלת כלה, אבל לחתן, הסתבר, היו כמה מגרעות. 103 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית ועברית. הקרנה חד-פעמית בנוכחות הבמאי כריסטיאן מונג`יו. מספר המקומות מוגבל. לפני הסרט יוקרן הסרט הקצר "זאפינג", בימוי כריסטיאן מונג`יו.

 השחזור (רומניה 1970)

בימוי: לוצ`יאן פינטילייה. משחק: ג`ורג`ה קונסטנטין, אמיל בוטה, ג`ורג`ה מיכאיצה

ימים ספורים אחרי שיצא להפצה ברומניה, ציוו השלטונות להוריד מהמסכים את סרטו זה של לוצ`יאן פינטילייה. זוהי אלגוריה בלתי מתפשרת מבחינת הביקורת המוסרית שהיא נושאת בחובה – סיפור על פחדנות ועל חוסר אחריות קולקטיבית. בטברנה כפרית השוכנת על נהר מעופש משחזרים שני סטודנטים בפני שופט-חוקר ומצלמת המשטרה את התגרה בה השתתפו ובמהלכה נפצע המלצר. השופט המזיע, המשועמם והשתוי לא מתעניין במיוחד בנעשה. השוטר מנסה להשביע את רצון הממונים בהתרפסות. הכוונות הטובות של מורה השניים שוקעות אל תוך אפאתיה אלכוהולית ואילו הצלם האמור לתעד את השחזור, בכלל רוצה לעשות סרט חינוכי על הדוגמא הרעה של הצעירים. בסופו של דבר, לאחר הפצרות חוזרות ונשנות להיות "ריאליסטיים", משחזרים התלמידים קרב אגרופים במהלכו נהרג האחד מהם. 110 דקות, רומנית, תרגום לאנגלית. הקרנה חד-פעמית בנוכחות הבמאי לוצ`יאן פינטילייה.

אמני קרקס (רומניה/ברה"מ 1981)

בימוי: אליזבטה בוסטן. משחק: אוקטביאן קוטסקו, כרמן גלין

סרטה של אליזבטה בוסטן מתרחש בתחילת המאה העשרים. קרקס משפחתי בעל מוניטין מפואר נאבק על עתידו כאשר דב קוטב בשם פארם תופס את מרכז ההצגה. דור העתיד, אשר אמור לקחת על עצמו את ניהול העסק, מרגיש מאוים בשל השינוי באופי הקרקס. אליזבטה בוסטן למדה קולנוע ותיאטרון בבוקרשט, והתפרסמה כבמאית של סרטי ילדים וכמנהלת של בית הספר לקולנוע של בוקרשט. ב"אמני קרקס" היא פונה לקהל בוגר ומגישה דרמה אפקטיבית, המעידה על כשרון בימוי ויכולת אבחנה כשהיא בוחנת את מקומו של האמן בחברה משתנה. 93 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. לפני הסרט יוקרן הסרט הקצר Homo Sapiens. הקרנה חד-פעמית בנוכחות הבמאית אליזבטה בוסטן.

מצבת הנישואין (רומניה 1971)

בימוי: מירצ`ה וריו, דן פיצה. צילום: יוסיף דמיאן

"מצבת הנישואין" מורכב משני פרקים, המבוססים שניהם על סיפוריו של הסופר הרומני הקלאסי יון אגרביצ`אנו. הפרק הראשון עוקב אחר קורותיה של אלמנה כפרית לאחר שקברה את בעלה וילדיה, והיא מחליטה לעזוב את כפר הולדתה. הסיפור השני מתאר את התמודדותה של נערה צעירה עם הנישואים שכופה עליה אביה העשיר. שני הסרטים ממוקמים באזור הכפרי הציורי של טרנסילבניה ומציגים עוצמה דרמטית ניכרת. הצילום מלא האווירה של יוסיף דמיאן והפסקול המדויק, כמעט נטול הדיאלוגים, שמים את "מצבת הנישואין" בשורה אחת עם היצירות הליריות היפות ביותר של פראדג`אנוב, פלשיאן או "פירוסמאני" של שנגלאיה. 90 דקות, רומנית, תרגום לאנגלית. הקרנה חד-פעמית בנוכחות הבמאי דן פיצה והצלם יוסיף דמיאן.

 12:08 מזרחה לבוקרשט (רומניה 2006)

בימוי: קורנליו ??ר?מְ??י?. משחק: מירצ`ה אנדרסקו, טודור קורבאן, יון סאפדארו
עיירה קטנה, מזרחית לבוקרשט. ב-22 בדצמבר לפני 16 שנה, בשעה 12:08, עזב ניקולאי צ`אושסקו את ארמון הנשיאות ובכך תמה רשמית רודנותו. זְ`דרֶסְק?, בעל תחנת הטלוויזיה המקומית, מבקש לציין את המאורע באמצעות עימות באולפן. ראשון המשתתפים הוא מאנסקו, מורה ותיק ושתיין שאינו מצליח לזכור כמה כסף ביזבז בלילה. השני הוא פישקוץ`, פנסיונר גלמוד. העימות הטלוויזיוני מצליח להרגיז את כולם. הסרט זכה, ובצדק, בפרס מצלמת הזהב בפסטיבל קאן. הכל כאן עובד כמו שצריך: התסריט שנון, הצילום נהדר ושלושת השחקנים הראשיים מגישים דמויות חד-פעמיות: מצחיקות, פתטיות ונוגעות ללב. 89 דקות. רומנית, תרגום לעברית. לפני הסרט יוקרן הסרט הקצר  A trip to the city .

תחרות ניווטים (רומניה 1982)

בימוי: דן פיצה. משחק: קלאודיו בלאונט, תאודור דנטי, גיאורגי דיניצה

אלגוריה על מצב החברה הרומנית באמצעות תאור השתלשלות העניינים במהלכה של תחרות בניווט. אל קבוצה של מתחרים מצטרף זר. ככל שמתרבים הקשיים הולכים היחסים בתוך הקבוצה ומסתבכים, בעיקר אחרי שהזר מעמיד את ניצחונם בסכנה ומתעקש שלא להתעלם מזעקות לעזרה שהם שומעים לפתע.102 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. הקרנה חד-פעמית בנוכחות הבמאי.

  5 סרטים תיעודיים מאולפני סאהיה

למרות הצנזורה הנוקשה שכפה המשטר הקומוניסטי, הצליחו רבים מיוצרי סרטי התעודה הרומנים בשנים שלפני 1989 להישאר נאמנים לדרכם המקצועית, בין אם מדובר בסרטים תיעודיים אמנותיים או מדעיים, בסרטים בעלי השראה פיוטית או באחרים שהושפעו מה סינמה-וריטה,  בכתבות, בחיבורים או בדיוקנאות אמנים.  סרטים אלו, שהופקו באולפני אל. סאהיה בבוקרשט, הצמיחו בתקופות מסוימות את שיח "האסכולה האוטנטית של הסרט הדוקומנטרי הרומני" מעל בימת הדיון הציבורי.

קני סוף (1966)

בימוי: טיטוס מזארוש, צילום: ווילי גולדגרבר, מוזיקה: מבחר קטעים מתוך "כרמינה בורנה" מאת קארל אורף. ה יצירה עיונית המתארת יום בחייהם של חותכי קני סוף בחורף מקפיא, הגומעים במהלך עבודתם מרחקים עצומים תוך החלקה על מישורי קרח רחבי ידיים באיזור דלתת נהר הדנובה הקפוא.  למרות שהוא מהווה נציג מובהק לסרט הדוקומנטרי הרומני, הוא לא זכה מעולם בפרס כלשהו.  הבמאי, טיטוס מזארוש, זכה, יחד עם זאת, בפרסים שונים באדינבורו, מאמאיה, סנטרה, וקורק ואף ברומניה עצמה, על סרטיו האחרים.  (רומנית, 10 דקות)

שירי רנסאנס (1969)

בימוי: מירל יליישיו, צלום: טיבריו אולש. הסרט צומח מתוך שירים המבוצעים על ידי מקהלת "מדריגל" - הרכב א-קפלה המורכב כמעט בשלמותו מסטודנטים בקונסרבטוריון למוזיקה "צ`יפריאן פורומבסקו" בבוקרשט.  הסרט שלפנינו מבקש לערוך ויזואליזציה לתכניהם של כמה משירי רפרטואר המקהלה.  התלבושות התקופתיות, הדימויים הציוריים ומקוריות בניית הסצנות הן חלק מהסיבות שהסרט שזכה בפרס דקל הזהב לסרט דוקומנטרי בפסטיבל קאן בשנת 1969. מירל יליישיו (1985-1923) הוא יוצרם של למעלה מ-1,000 סרטי תעודה באורך קצר ובינוני.  (20 דקות)

יום יבוא (1992)

הסרט הופק ב-1985, נאסר להקרנה מייד עם צאתו, והקרנתו נתאפשרה רק לאחר אירועי 1989)
בימוי: קופל מוסקו, צילום: אוטו אורבנסקי. הסרט המתאר יום עבודה בלול תרנגולות ענק בעידן "תור הזהב" הקומוניסטי, מהווה למעשה משל לרודנות הטוטליטארית של שנות הדיקטטורה האחרונות (1988-1989).
במאי הסרט קופל מוסקו ניחן במבט נבון, חד ובלתי מתפשר על המציאות ועל הפיכתה של זו למטאפורה מפעימה.  הסרט זכה בפרסים במינכן, פוטסדאם, ולאדואיד ובפרס הגדול של איגוד הקולנוענים ברומניה.  (רומנית, תרגום לצרפתית, 10 דקות)   

רגש צלול כשמש (1987)

בימוי: אובידיו בוסה פאשטינה, צילום: אמיל נאסטוביץ`. דיוקן של הספורטאי איוון פצאיקין, אלוף אולימפי בשייט קיאקים.  מדובר בדיוקן מעניין ובחיבור בעל איכות עיבוד דקדקנית ביותר, הנוגע, בנושא "בדידותו של האצן למרחקים ארוכים".  הסרט זכה בפרסים בפסטיבלים בטוניס ובבודפשט, ובפרס איגוד הקולנוענים הרומני.
אובידיו בוסה פאשטינה (1956-2006) הוא אחד מהנציגים המבריקים של דורו.  (רומנית, 10 דקות)

מאריה טנאסה (1986-1990)

בימוי: לאורנצי דמיאן, צילום: מירצ`ה בונסקו. דיוקנה של זמרת המוזיקה העממית הדגולה מאריה טנאסה (1963-1913).  הסרט, שהופק בשנת 1986, צונזר וחלקים ממנו אבדו.  חלק מחומרי הצילום שרד הודות לעובדה כי באותה שנה הוקרן הסרט `מכתבה של מאריה טנאסה` - סרט באורך 8 דקות, שזכה, כמחוות ניחומים טאקטית,  בפרס בפסטיבל הנוער של קוסטינשטי, והורכב משאריות הצילומים המקוריים.  הנגטיבים המקוריים של מאריה טנאסה פותחו במלואם ב-1990, אז זכה הסרט בפרס איגוד הקולנוענים הרומני, והשתתף בפסטיבלים בינלאומיים רבים, עליהם נמנים אלו של קראקוב, אוברהאוזן, לייפציג ופריז.  (רומנית, תרגום לאנגלית, 37 דקות)

בוגי (רומניה 2008)

בימוי: ראדו מ?נְטֵ?ן. משחק: אנה מריה מרינקה, דראגוס בוצור, מימי באנסקו?בוגדן, יצרן רהיטים מבוקרשט, סמראנדה, אשתו ההרה, ואדריאן, בנם בן השלוש, מגיעים לחופשה בעיירת הולדתו של בוגדן. מפגש נוסטלגי עם שני חברי ילדות מחזיר אותו לעידן של טרום נישואים ומחויבות, אך בהמשך יתברר כי גם אושרם של הרווקים אינו מרקיע שחקים. ראדו מ?נְטֵ?ן זכור לנו בזכות "הנייר יכחיל", תמונה קולנועית מאלפת של היממה המיתולוגית שסילקה מהעולם את צ`אושסקו. אותה יכולת אבחנה דקה, אותה גישה נטורליסטית ואותה אהבת אדם משמשות אותו גם בסרטו השלישי, המשרטט תמונה אוניברסאלית של התבגרות והתפכחות מאשליות. 102 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. לפני הסרט יוקרן  הסרט הקצר "עזרה הומניטארית", בימוי האנו הופר (16 דקות, רומנית, תרגום לאנגלית). הקרנה חד-פעמית בנוכחות השחקנית אנה מריה מרינקה והבמאי האנו הופר.

דמעת ילדה (רומניה 1980)

בימוי: יוסיף דמיאן. משחק: דורל ויזן, ג`ורג` נגואסקו

צוות צילומים מגיע לעיירת חוף כדי לתעד את חקירת המשטרה בעקבות טביעתה של נערה מקומית. בעוד צוות הצילום עסוק בענייניו הקולנועיים – זוויות צילום, תאורה וכו`, נזהרים תושבי העיירה מלהתייחס לאירוע. גם אודות הנרצחת דעותיהם חלוקות – אחדים טוענים כי הייתה נשמה תמה, אחרים מתארים אותה כזונת הכפר. יוסיף דמיאן, אחד מגדולי הצלמים שקמו לקולנוע הרומני, משתמש בעלילת הבלש שבמרכז סרטו כדי להציע מבט כפול על החיים ברומניה של תחילת שנות השמונים, תוך שימוש באתרי צילום ובתושבים מקומיים בטרנסילבניה. 83 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. לפני הסרט יוקרן הסרט הקצר Directed: Liviu Ciulei בבימויו של קוסטל ספירמן. הקרנה חד-פעמית בנוכחות הבמאי יוסיף דמיאן.

השוד הגדול של הבנק הקומוניסטי (רומניה/צרפת 2004)

בימוי: אלכסנדרו סולומון

מקרי שוד של בנקים לא היו חזיון נפוץ ברומניה של שנות ה-50` ואם כבר היו אירועים כאלה, בגן העדן הקומוניסטי הם לא זכו לקבל פרסום רחב. עפ"י התעמולה שהיתה מקובלת מעבר למסך הברזל, פשיעה חמורה הינה נחלתו הבלעדית של העולם הקפיטליסטי המסואב. ב-1959 סערה המדינה בעקבות שוד נועז בבנק הלאומי של רומניה. המשטרה יצאה לחקירה נמרצת ובתוך זמן קצר נעצרו שישה חשודים, כולם קומוניסטים נאמנים עד ל"שוד", כולם בעלי תפקידים בכירים במפלגה, כולם יהודים במוצאם. לא היה צריך לחלוף עוד הרבה זמן בטרם יודו במעשה אבל כאן לא מסתיים הסיפור. כדי להינצל מעלייה לגרדום היו השישה מוכנים להופיע בדמות עצמם בסרט שהופק ע"י המשטרה החשאית. גם המשפט נערך לאור זרקורי המצלמות ובסיומו מאום לא עזר והם נדונו למוות. חודש אחרי הוצאתם להורג עלה למסכים סרט השוד, `השחזור` שמו, וזכה להצלחה גדולה ברחבי רומניה.`השוד הגדול של הבנק הקומוניסטי` הוא יצירה קולנועית הנסמכת על הצילומים שערכו חוקרי הסקיוריטטה. אלכסנדרו סולומון יוצא לשחזר את השחזור באמצעות החומרים המקוריים וסדרה של ראיונות עם אנשים שהכירו את הפרשה מבפנים (הצלם של הסרט, אנשים שישבו בכלא עם המורשעים, שכנים, חוקרי המשטרה החשאית ועוד). ביד בטוחה מובל הצופה להרהר בשאלת המניע להפללה: הניסיון לטהר מצמרת המפלגה את בכיריה היהודיים. 75 דקות, רומנית, תרגום לאנגלית. הקרנה חד-פעמית.

מותו של לזרסקו (רומניה 2005)

בימוי: כריסטי ??י?. משחק: יון פיסקוטאנו, לומינצה גאורגיו, גבריאל ספהיו

דנטה רמוס לזרסקו, אלמן בן 62 שבתו גרה בקנדה ואחותו בעיר סמוכה, חי עם חתוליו בדירה מזוהמת בפרברי בוקרשט. למרות עברו הרפואי, הוא גומע אלכוהול ביתי בכמויות. ערב אחד טורדים אותו כאבי בטן וראש והוא מחליט להזעיק את שירותי החירום. האמבולנס מבושש מלהגיע וכשסו"ס הוא בא, מתברר כי תחלואיו של לזרסקו פרצו בלילה לא כל כך נוח. נפגעי תאונת אוטובוס ממלאים את חדרי המיון והגבר הדווי נאלץ להיטלטל בין ביה"ח של העיר ולהיבדק ע"י צוותים רפואיים טרוטי עיניים וחסרי סבלנות. כולם מריחים את הבל האלכוהול העולה מנשימתו ואף אחד לא לוקח אותו ברצינות. אם בהתחלה לא יכולנו לסבול את האלמן הנרגן והיינו בטוחים כי מדובר בהיפוכונדר מצוי, האודיסיאה הרפואית המיוסרת מקרבת אותו לליבנו ופתאום עולה במוחנו ההכרה כי אולי חייו באמת בסכנה...סרטו הארוך השני של כריסטי ??י? הוא ראשון בסדרה שתיקרא `שישה סיפורים מפרברי בוקרשט` – יצירה שלא תעשה טוב במיוחד להיפוכונדרים שבינינו. הסגנון שבו עשוי הסרט עונה לסימני ההיכר התיעודיים – מצלמת כתף, תאורה טבעית וכו`. הוסיפו לכך את המשחק המרשים של י?ן פִיסְק?טֶ?נ? בתפקיד הראשי, את הבימוי הדקדקני, את הסימבוליות הנובעת משמות המשתתפים (לזרוס, דאנטה, דר` אנגל וגו`), ותבינו איך הפך `מותו של לזרסקו` לאחד הסרטים הכי מדוברים בשנים האחרונות בעולם. 153 דקות, רומנית, תרגום לעברית ואנגלית.הקרנה חד-פעמית.
 
חופשת סוף שבוע (רומניה/ צרפת 1993)

בימוי: ניקולאי קאראנפיל. משחק: מריוס סטאנסקו, נטלי בוניפאי, ג`יורג`ה אכלסנדו   

רומניה, תחילת שנות השמונים. כריסטינה, תלמידת תיכון, רוצה להתקבל לבית הספר למשחק. בינתיים היא עסוקה מלהתחמק ממיטתו של חברה החייל הוראציו. זה, החולם לזיין ולהשתחרר מהצבא (כמו כל חייל טוב), נאלץ להתאפק כל עוד   לא ימציא לחברתו טבעת אירוסין. אלא שעקרונותיה של כריסטינה על סקס לפניהנישואין עומדים במבחן קשה כשהיא פוגשת את דינו, שחקן בינוני המהרהר אם   לערוק למערב או לא, בזמן שהוא מנסה לפתות נערות צעירות למשכבו. כשהתסכול   והזלזול של שלוש הדמויות יגיע לנקודת הרתיחה, מישהו יאלץ לפעול... מסופר   בשלושה פרקים, כל אחד מנקודת המבט של דמות אחרת, מתאר סרטו הראשון של   ניקולאי קאראנפיל את האופן שבו שלושה גורלות מצטלבים זה בזה. בעזרת   הומור מאופק ויעיל הוא מצליח לשרטט את אכזריותו של התסכול המיני. 104 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. הקרנה חד-פעמית.

סיקוונסים (רומניה 1982)

בימוי: אלכסנדרו טאטוס. משחק: גאו ברטון, מירצ`יה דיאקונו, טאטוס

"סיקוונסים" מחולק לשלושה פרקים המתרחשים על סט צילומים של סרט. בראשון מתברר לבמאי הסרט כי המילים שבפי הדמות הראשית מתארים את המתרחש בחייו. בפרק השני מעורר התסריט של דרמה משפחתית חסרת חשיבות, מתחים על סט הצילומים ובחלק האחרון מגלים שני ניצבים כי פעם, בעת המלחמה, הם היו משני צידי המתרס... סרטו של אלכסנדרו טאטוס נעשה בעשור האחרון של השלטון הקומוניסטי ובדרכו המתוחכמת, הארס-פואטית, משחיל כמה אמירות חריפות על המצב הפוליטי ברומניה של צ`אושסקו. (98 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. לפני הסרט יוקרן הסרט הקצר  7 arte. הקרנה חד-פעמית.

ארבעה חודשים, שלושה שבועות ויומיים (רומניה 2007)

בימוי: כריסטיאן מונגיו. משחק: אנה מריה מרינקה, לורה וסיליו, ולאד איוואנוב

רומניה, הימים האחרונים לקומוניזם. אוטיליה וגביטה חולקות חדר משותף במעונות הסטודנטים, והחיים נראים מושלמים – מבחנים מתקרבים, חברים ואהבות. אלא שגביטה בהריון והיא רוצה לעבור הפלה, אך ברומניה של הרודן צ`אושסקו ההפלות אינן חוקיות. כחברה טובה ומסורה, אוטיליה מחליטה לעזור לה. אף אחת מהן לא באמת מוכנה למחיר שהן עלולות לשלם. זוכה פרס דקל הזהב, פסטיבל קאן 2007;  זוכה פרס איגוד המבקרים הבינלאומי, פסטיבל קאן 2007.113 דקות, רומנית ואנגלית, תרגום לעברית. 

הסחורה והכסף (רומניה 2001)

בימוי: כריסטי פויו. אלכסנדרו פאפאדופול, דרגוש באכור, יואנה פלורה

סרטו הראשון של כריסטי פויו מגלה כמה מן המאפיינים שיבלטו בסרטו השני, זה שהפך אותו לאחד השמות החמים בקולנוע האירופאי – "מותו של מר לזרסקו". כאן העלילה עוסקת במסעם של שלושה צעירים מעיר הנמל קונסטנצה לבוקרשט, אך אין זו נסיעה תמימה, אובידיו, גיבורנו, החולם לגדול מן החיים בקיוסק שמנהלים הוריו, נענה לבקשתו של המאפיונר המקומי, המציע לו לקחת מכונית עם "סחורה" בתמורה ל"כסף". לנסיעה מתלווה אליו חבר ובת זוגו של החבר. אך מה שמתחיל כטיול פשוט בכבישיה הלא ממש מרשימים של רומניה הפוסט-קומוניסטית, מתגלה כמרדף מאיים כאשר ג`יפ ועליו טיפוסים מפוקפקים דוהר בעקבות השלושה. פויו, באמצעים דלים מאד ועם תקציב מינימאלי מצליח לתפוס היטב את הלך הרוח ברומניה של תחילת העשור. בשל כך היה "הסחורה והכסף" לאחד הסרטים המדוברים של 2002, כולל פרס הביקורת הבינלאומית בפסטיבל סלוניקי של אותה שנה. 90 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. לפני הסרט יוקרן הסרט הקצר  Cigarettes and Coffee. הקרנה חד-פעמית.

בדיקת סאונד (רומניה 1980)

בימוי: מירצ`ה דנליוק. משחק: טורה וסילסקו, דנליוק

בעקבות ראיון מקרי עם אשה על רכבת, מגלה הצלם תגובתה הסוערת של המרואיינת שבתה את ליבו והוא מוכרח לנסות ולהכיר אותה טוב יותר. בהדרגה הוא הולך ושוקע בעולמה של האישה הצעירה, בעלת הצורך המסתורי והעקבי ללוות ממנו כסף – עד כי הוא מוכרח לבחון גם את חייו ועברו שלו. מירצ`ה דנליוק מזפזפ בין חומרים פיקטיביים לרגעים אותנטיים כדי לבחון את מקומה של התקשורת במערך הכוחות הפוליטי ולנסות ולאפיין את הרגע שבו התבניות העיתונאיות השגרתיות נסדקות ודרכן חודרת האמת. 108 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. הקרנה חד-פעמית.

  יער התלויים (רומניה 1964)

בימוי: ליביו צ`וליי. משחק: צ`וליי, ויקטור רבנצ`וק, גיורגי קובץ`   

טרנסילבניה של ימי מלחמת העולם הראשונה. בהוצאה להורג של קצין צ`כי  שערק, נוכחים גיבורי הסרט: אפוסטול בולוגה, קצין רומני מהצבא האוסטרו- הונגרי, המשוכנע כי פסק הדין צודק; וקפטן קלפקא, שלא מכבר הגיע לגדוד.המפגש בין השניים הופך לדרמה פסיכולוגית בה קלפקא מוביל את בולוגה לערעורים מחודשים על עמדותיו כלפי המלחמה. הסרט מבוסס על ספרו הקלאסי של ליביו רבראנו וקיבל את פרס הבימוי הטוב ביותר בפסטיבל קאן 1965. 140 דקות. רומנית, תרגום לאנגלית. הקרנה חד-פעמית.

 פיתולים (רומניה 1966)

בימוי: מירצ`ה סאוקן. משחק: מרגרטה פוגונאט, מיחאי פאלאדסקו, דן נוצו

"פיתולים" סיפור סבוך של אהבה מעונה ומענה, על פרידות נואשות ועל ליבוייה המחודש של האהבה. הסרט מתמקד בגוונים הדקים של היחסים הבין-אישיים ובהשוואה לסרטים אחרים שנעשו באותה תקופה במזרח-אירופה, יש כאן בהחלט חידוש מרענן – סגנון אישי מופגן, אווירה קודרת, קצב איטי ואסתטיקה המזכירה את הסרטים שעשו אנטוניוני ורנה באותן שנים. מירצ`ה סאוקן (1928 – 2003) היה אחד הבמאים שנגרם להם הכי הרבה עוול ברומניה של עידן הקומוניזם. סרטיו הוקרנו לציבור רק לאחר מסע ייסורים שכלל צנזורה, השמדת סרטים, עריכה מחודשת וגניזה. ב-1987 הגיע לישראל והתיישב באזור הקסום של נצרת-עילית, שם הוא כתב ויצר בדמיונו סרטים רבים – מתוכם רק את "השיבה" הצליח להוציא מן הכח אל הפועל. 91 דקות,רומנית, תרגום לאנגלית. 
חלומות קליפורניה (עד אין קץ) (רומניה 2007)
בימוי: כריסטיאן נֶמֶסְק?. משחק: ארמנד אסאנטה, ראזבן ואסילסקו, ג`יימי אלמן
בשנת 99`, אחרי ההסלמה בלחימה בחבל קוסובו, באה הרעשה אווירית של כוחות נאט"ו על נקודות אסטרטגיות בסרביה. אחרי כמה שבועות מתגלה צורך מבצעי במכ"ם סמוך יותר למטרות ומחליטים להציבו ברומניה, על הגבול עם סרביה. המכשיר, מלווה באנשי צבא אמריקניים, מגיע לקונסטנצה ומועלה על רכבת רומנית. הכל עובד עפ"י הספר עד שהרכבת מגיעה לעיירה קָ?ָלְנִיטָה. ד?יָאר?, מנהל התחנה המקומית, הוא גם ראש וראשון למאפיונרים ועיקר פעילותו בגניבת מטענים מהרכבות העוברות בתחומו. לדויארו יש חשבון ארוך עם האמריקאים – לפני 50 שנה הוא באמת, אבל באמת היה צריך אותם – ובאמתלות בירוקרטיות הוא מצווה להעמיד את הרכבת עד שימציאו לידיו את הניירות שיאפשרו לה להמשיך בדרכה. לדויארו יש בת בת 17 וכמו לשאר תושבי ותושבות המקום, גם לה יש כמיהה עצומה למגע עם ההצלחה המיוצגת ע"י אמריקה. גם אם המלאכה לא הושלמה על ידו – כריסטיאן נֶמֶסְק?, הבמאי, נהרג בתאונה אחרי תום הצילומים – ברור מן הסרט שבפנינו, המבוסס על אירוע אמיתי, כמה קשה היא האבדה עבור הקולנוע הרומני, העולה כפורח בימים אלו. 155 דקות, רומנית ואנגלית, תרגום לאנגלית ועברית. הקרנה חד-פעמית.

.


05/11/2008   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע