אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 אפריל 
א ב ג ד ה ו ש
 
10111213
14151617181920
21222324252627
282930
ריאיון
 
מאת: מערכת הבמה גלקסיה של כוכבים
 

 
 
שיחה עם ליאוניד רוזנברג, מנהל הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית באילת


"הפסטיבל הזה  נוצר מצורך של המקום"
 
"אם תשאלו אותי על ההבדל בין שני הפסטיבלים דווקא יש לי תשובה מוכנה", אומר ליאוניד רוזנברג מייסד ומנהל "פסטיבל אילת" או בשמו המלא הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה קאמרית אילת. השאלה שאליה הוא מתייחס היא מה דעתו שפסטיבל קלאסי בים האדום נוחת בדיוק על ימי הפסטיבל שלו. "תראו זה עניין של כוכבים. ל`קלאסי בים האדום` יש כוכב אחד והוא ולרי גרגייב בשעה שבפסטיבל הקאמרי יש גלקסיה מלאה של כוכבים: הכנרים מקסים ונגרוב, יוליאן רחלין, מיכאלה מרטין, אנדרס מוסטונן, פאוול ורניקוב, אלכסי איגודסמן, הוויולנים נבוקו אימאי ולורנס פאואר, הצ`לנים נטליה גוטמן, פרנס הלמרסון, הלל צרי, הפסנתרנים איתמר גולן, קונסטנטין בוגינו, ריצ`רד היונג-קיי ג`ו ואיתם עוד נגנים  נשפנים, נבלאית ונגן כלי ההקשה אסף רוט, כוכב בזכות עצמו. כל אחד מהם יכול למלא פסטיבל בעצמו כשהוא מככב בו. כאן בפסטיבל הקאמרי כולם מופיעים יחד. 
 
מה שקרה השנה הוא באמת יוצא דופן, אילת שממילא רוויה בשנים האחרונות בפסטיבלי מוזיקה מסוגים שונים, ארגנה את לוח המופעים לתאריכים שונים. רוב הפסטיבלים הבינלאומיים מצטופפים בחורף שבו אילת אינה כה מוצפת וכמעט כל יזמה במילוי חדרי המלון של העיר מתקבלת בברכה. השנה לא הצליח גרגייב להתארגן בשבוע הראשון של ינואר, זה היה מעין מועד קבוע, שהיה נוח לכולם והנה כשזה לא מסתייע הנחיתה של בית האופרה מסנט פטרבורג נדחתה ונדחתה עד שנפלה בדיוק על תאריכי "פסטיבל אילת".
 
לדברי ליאוניד רוזנברג "אני די פגוע ומתוסכל מן הדחייה וזאת זה כמובן לא השפיע על התכנית שהיא ללא כל ספק מן היפות והעשירות שפסטיבל בכל מקום יוקרתי בעולם, יכול להתגאות בו".
 
איך נבחרו היצירות?
 
"הניסיון בשנים הקודמות מראה שיש קהל שמגיע לפסטיבל לכל מופע כי הכל חדש לו ומסקרן אותו. אבל בתוך הקהל חלק יש לו העדפות סגנוניות ואחרות ולכן יש תכניות של מוצרט ובאך ומוצרט ויוולדי, תכניות אחרות עם דגש על מוזיקה צרפתית רומנטית וקונצרט אחר שהוא מוזיקה צרפתית רוויה בהומור שבשיאו קרנבל החיות של סן-סאנס עם קריין שהוא שחקן קולנוע עתיר מוניטין. תכנית אחת, רוסית בעיקרה, צ`ייקובסקי, גלינקה ושוסטקוביץ.  קונצרט הסיום יציג שני ילדים כנרים מישראל - בני 8 ו-9,  בנגינת ויוולדי,  שלושה כוכבים רחלין, גוטמן וגולן שינגנו את הקונ`צרטו המשולש של בטהובן והסימפוניה הסקוטית של מנדלסון. על הקונצרט ינצח מקסים ונגרוב. ותכניות הבארוק שבהן יככבו באך, הנדל ויוולדי ופאש. תכנית אחת שבה כל היצירות הן קונצ`רטות לשני כלים סולניים, אחת מהן `אקס קונטראריו` (מתוך התנגדות) נכתבה במיוחד לשני הסולנים ורניקוב ומוסטונן. עוד יצירה מיוחדת היא "מונו-דיאלוג של המלחין מנחם ויזנברג יצירה שיבצעו יחד צ`לן ורקדן. הפסטיבל בתכניות פונה לכל הטעמים והדובדבן או אולי הפלפל החריף  הוא המופע ההיתולי "מוזיקת סיוטי ליל זעירה", של ג`וּ ואיגודסמן שמגיע לראשונה לישראל לאחר שכבר התארח על במות פסטיבלי המוזיקה היוקרתיים ביותר בעולם".
 
מה השתנה בפסטיבל בארבע שנות קיומו?
 
"הדבר החשוב שקורה הוא שדברים שעליהם חשבתי החל מן השנה הראשונה, הולכים  ומתממשים. מפסטיבל של שלושה-ארבעה ימים גדלנו לכמעט שבוע, מיום שני עד מוצאי שבת ויש לא פחות מ-14 קונצרטים. הדבר העיקרי, וזה שוב מביא אותי להשוואה. הפסטיבל הזה הוא אמיתי מבחינת הצורך שעלה מן המקום, מאילת, ולאו דווקא מרצונו של מפיק תל-אביבי לעשות מכה באילת. בשני הדברים אין רע אבל פסטיבל, וזו החשיבה העיקרית באירופה ובצפון-אמריקה, נולד כתוצאה מצורך. הצורך היה להעשיר את עולמם של תלמידי הקונסרבטוריון המקומי. הפסטיבל אינו רק סדרה  של מופעים, אלא מסגרת לימודית-חינוכית. היו מי שהעלו את הרעיון שאני אזיז את הפסטיבל הקאמרי למועד אחר, אבל זה בלתי אפשרי, התאריכים האלה תואמים את חופשות הסמסטר וחופשות הסקי. מי שיוותר על הסקי יגיע לכאן ומי שיש לו פסק זמן בלימודים והוא רוצה להשתלם כאן".
 
מה על תושבי אילת?
 
"התשובה לשאלה הזו מתחילה בעצם בתמיכה הגדולה שיש לפסטיבל מקרן שמקורה בהולנד. הקרן הזו ראתה איתנו עין בעין את הצורך לסייע להקמת מפעל מוזיקלי למען המקום ולמען תושביו. התפיסה הזאת לא השתנתה לאורך השנים. במחירים של הכרטיסים היום בפסטיבל גרגייב מספר האילתים בקהל מצטמצם, הפסטיבל מיועד לתיירים שבאים לשמוע כאן את גרגייב, אבל זו עוד הליכה לקונצרט שיכול להתקיים כאן ובכל מקום. המעורבות שמאפיינת פסטיבלים בחו"ל שחשוב להם שאמנים יגיעו למקום על מנת להעשיר את חיי התרבות בעיר או ביישוב מתקיימת למעשה רק בפסטיבל הקאמרי וזו באה לידי ביטוי גם במחירים המיוחדים שתושבי אילת נהנים מהם".
 
מי מגיע בחופשת סמסטר?
 
"מגיעים עשרות סטודנטים מצטיינים למוזיקה מארצות שונות באירופה, מצפון-אמריקה, מישראל ועוד. הם ילמדו כאן אצל הנגנים שבאים להופיע. לכן גם הגדלנו את הפסטיבל לשבוע מלא. יש כאן מפגש של דורות. בני השלושים + בני העשרים + והצעירים ביותר בעשור הראשון לחייהם. השנה עם הגידול במספר המשתתפים, במספר הקונצרטים ועם הרחבתה של המסגרת החינוכית, הבחירה במוזיקאים הייתה יותר קפדנית. יש מוזיקאים מעולים שהיו מוכנים לבוא, אבל הם אינם מתאימים למסגרת לימודית, או לעבודה בצוותא, וכאן למוזיקאים אין מקום ואין זמן למנוחה, ואז לא יכולנו להביא אותם. לצורך הבחירה הראשונית והבחירה השנייה, גייסנו את פאוול ורניקוב, כנר ואוטוריטה חינוכית מוזיקלית באירופה והוא משמש יחד אתי כמנהל אמנותי,  ושמו בלבד מביא לכאן כמה עשרות סטודנטים שבאים אחריו לכל מקום בו הוא מלמד".
 
במה שונה התכנית השנה, משנים קודמות?
 
"שלושה או ארבעה חידושים יש הפעם. ראשית יש מסגרות קלילות יותר וחופשיות. הצמד איגוּדֶסמן וג`וּ, הראשון כנר יליד רוסיה חי באוסטריה, השני אנגלי ממוצא קוריאני, מופיעים בעולם במופע ‘מוזיקת סיוטי לילה זעירה’ זה מופע המיועד לחובבי מוזיקה שיודעים לצחוק על עצמם ועל אמנותם. השניים באים להרוס את המוזיקה, לשחוט פרות מוזיקליות קדושות ובעיקר להצחיק ולהפתיע את הקהל. השחקן רוג`ר מור (ג`יימס בונד) יגיע לכאן כקריין ב"קרנבל החיות". חידוש נוסף הוא מפגש בלתי פורמלי עם האמנים האורחים באחד האירועים, אירוע של שבת בבוקר שכולל שיחה חופשית והדגמות במה פתוחה שהכל משתתפים בו ביחד. העניין הנוסף הוא אותם עשרות תלמידי מוזיקה שירכיבו בשני קונצרטים תזמורת שעליה ינצח פעם אדרס מוסטונן האסטוני ובפעם השנייה מקסים ונגרוב, ביצירות תזמורתיות קאמריות ויותר, הסימפוניה קונצרטנטה לכינור וויולה של מוצרט ועוד שלושה קונצרטים לצמדי סולנים. בקונצרט הגדול, האחרון, ינגנו הכנר יוליאן רחלין, הפסנתרן איתמר גולן והצ`לנית נטליה גוטמן את הקונצ`רטו המשולש של בטהובן. התזמורת תורכב מן האמנים הסולנים ומן הסטודנטים. בקונצרט המסיים יש צימוק של הקשר בין הדורות, שני תלמידי כינור, ילדה בת 9 וילד בן 8, מתלמידי בית הספר של ונגרוב במגדל שליד טבריה, ינגנו קונצ`רטו של ויוולדי לשני כינורות עם תזמורת הפסטיבל. כל אלה יהוו את העיקר" 
 
בשנים הקודמות הייתה גם במה למוזיקת הבארוק
 
"הבארוק ייוצג גם השנה בשני קונצרטים של האנסמבל הבלגי `איל פונדמנטו`, אחד ההרכבים החשובים באירופה שעליו מנצח פול דומברכט, מקים האנסמבל ונגן אבוב נודע באירופה בזכות עצמו. "`איל פונדמנטו` יופיעו בשתי תכניות באחת תופיע זמרת הסופרן הנפלאה מריה-כריסטינה קיהר בקנטטות של ויוולדי והנדל ובקונצרט השני ללא סולן הם ינגנו יצירות של הנדל, באך ופאש".


26/01/2009   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע