סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: טל גורדון כשהפילוסופיה יורדת לרחוב
 

 
 
"אני חושבת שכיום בארץ מסתכלים על דברים כמו הסכסוך הישראלי-פלסטיני, או על הבעיות החברתיות, תמיד מאספקט עיתונאי פוליטי, ואף פעם לא יושבים ומשנים את הזווית ומבקשים מאנשי הרוח להסתכל על אותן שאלות. וזה מה שאני חושבת שמצא חן בעיני הישראלים, שאנחנו הולכים לצד, ומסתכלים על אותן השאלות עם אנשים שיש להם את הכלים האינטלקטואלים של הפילוסופים. פילוסופים זה אנשים שיש להם מקצוע. זה כמו נגר. הפטיש והברגים שלהם זה חומר המחשבה."
תהילה רודל, נספחת התרבות של צרפת, בשיחה על אירועי "לילה של פילוסופיה" ברחובות תל אביב


נדמה כי אין הולמת מצרפת להוביל לילה שכולו שיח פילוסופי סביב הנושא "דמוקרטיה", על פניו השונות, ואין מתאימה יותר מתל אביב לארח אירוע שכזה. ב-26 לחודש יתקיים, זו השנה השנייה, "לילה של פילוסופיה", אירוע מבית המכון הצרפתי המתקיים בארץ כמו גם בארצות נוספות, וזוכה פה להצלחה גדולה.

את האירוע הישראלי מנהל אמנותית הפילוסוף ד"ר רפאל זגורי-אורלי, והשנה משתף המכון הצרפתי פעולה גם עם מכון גתה הגרמני ועם המכון הישראלי לדמוקרטיה. כך ייהנה הקהל הרחב מלילה שיתחיל בשבע בערב ויימשך עד שבע בבוקר, ובמהלכו ינהלו 19 פילוסופים צרפתים וגרמנים, וכ-70 פילוסופים ואינטלקטואליים ישראלים, שיח שבמרכזו דגש מיוחד על דמוקרטיה, זכויות אדם, אלימות והומניזם, ב-13 מקומות שונים באזור שדרות רוטשילד, מרחק הליכה מהמכון הצרפתי.

יומיים לאחר מכן, ב-28 לחודש, יתקיים האירוע גם בחיפה. 

רפאל-אורלי011.jpg
                             ד"ר רפאל זגורי-אורלי ( יחסי ציבור)

הדמוקרטיה במרכז הבמה
 
"האמת היא שזה התחיל בפריז בבית הספר הגבוה 'אקול נורמל סופרייר'", מספרת תהילה רודל, נספחת התרבות של צרפת בישראל וסגניתה של ברברה וולפר, מנהלת המכון הצרפתי, "שבו לומדים פילוסופיה וספרות, ומכשירים מורים, אבל ברמה מאד גבוהה. למדו שם אנשים כמו ז'אן פול סארטר וז'אק דרידה. הפילוסופית מוניק קנטו ספרבר, שניהלה את בית הספר הזה הרבה שנים ותהיה גם אחת האורחות שלנו, היא זו שהמציאה את 'לילה של פילוסופיה' בבית הספר, לפני כשש שנים.

"אגף התרבות של משרד החוץ בצרפת החליט לייצא את הקונספט הזה למי שרוצה בחוגים הצרפתים בכל העולם, אז התחילו עם זה בלונדון, אחר כך באתונה, ובשנה השלישית הצטרפו גם תל אביב וניו וניו יורק. בינתיים הצטרפו גם ברלין ובואנוס איירס, וזה מתפשט, כי זה קונספט מאד מעניין שאומר שפילוסופיה לא צריכה להישאר במקדש שלה, אלא לצאת לרחוב ולהיות נגישה לכולם. אנחנו לא עובדים בהכרח עם הכוכבים אלא עם פילוסופים שהקהל הרחב לא מכיר, ובכל זאת אנחנו מאמינים שזה יעניין את הקהל הרחב. בשנה שעברה זו הייתה הצלחה מאד גדולה."

והשנה החלטתם לשים את הדמוקרטיה במרכז התכנים

"נכון. גם דמוקרטיה, גם זכויות אדם, גם דת ודמוקרטיה. החלטנו שזה נושא שכל כך מעסיק את החברה הישראלית, שכדאי שנעשה עליו פוקוס, ולכן גם פנינו למכון הישראלי לדמוקרטיה, והם יהיו שותפים בשני פאנלים: 'יהדות וזכויות אדם – שונאים סיפור אהבה', ו'יהודים וערבים בישראל: משחק סכום אפס'."

כשאני חושבת על פילוסופיה, אינטלקטואלים וצרפת, אלה אסוציאציות שמתחברות לי בראש מאד בקלות...

"נכון, ואני גם מדגישה את זה בפתיחת האירוע, בשבע בערב בכיכר רוטשילד, עם קטע שגילה אלמגור תקרא מהנאום שנשא אלבר קאמי כשקיבל את פרס נובל, על תפקיד האמן, תפקיד הסופר, המחויבות שלו, המקום שלו בחברה." 
 

לילה-של-פילוסופיה-01.jpg
לילה של פילוסופיה (יח"צ)

"הקהל צמא להקשיב"
 
איך מקבל הקהל הישראלי את התפקיד שלו באירוע הזה, כמי שאמור בעיקר להקשיב?

"הם קיבלו את זה בצורה נפלאה, וזה היה כל כך מוצלח בשנה שעברה שהיינו חייבים לסרב לחלק מהקהל להיכנס לפאנלים. יש פתאום איזה צמא להקשיב, לשמוע, ואתה מרגיש יותר חכם כשאתה יוצא מפאנל עם ארבעה פילוסופים. אתה מסתכל על דברים אחרת.

"אני גם חושבת שכיום בארץ מסתכלים על דברים כמו הסכסוך הישראלי-פלסטיני, או על הבעיות החברתיות, תמיד מאספקט עיתונאי פוליטי, ואף פעם לא יושבים ומשנים את הזווית ומבקשים מאנשי הרוח להסתכל על אותן שאלות, וזה מה שאני חושבת שמצא חן בעיני הישראלים, שאנחנו הולכים לצד, ומסתכלים על אותן השאלות עם אנשים שיש להם את הכלים האינטלקטואלים של הפילוסופים.

"פילוסופים זה אנשים שיש להם מקצוע. זה כמו נגר. הפטיש והברגים שלהם זה חומר המחשבה. ככה רואה את זה פרופ' רפאל זגורי-אורלי שבנה את הפאנלים. לרפאל יש גם הבנה מאד עמוקה של החברה הצרפתית ושל החברה הישראלית, כי הוא ישראלי שעשה דוקטורט בצרפת והיה עוזר של ז'אק דרידה. אז הוא ממש עם רגל בכל מדינה והוא מבין טוב מאד את שתי החברות. הוא מלמד גם בהיידלברג בגרמניה, אז הוא גם מכיר את הסצנה הגרמנית, והכל יוצא טוב."

כמי שחווה גם היא את שתי החברות, אילו הבדלים את יכולה לסמן בין החברה הצרפתית לישראלית?

"קשה לי להצביע על ההבדלים, אבל אלה חברות שונות. בצרפת יש מסורת של פילוסופיה של כמה מאות שנים, מרוסו ווולטר והמהפכה הצרפתית, וישראל זו מדינה בת 68 שנים, אז הערבוב הוא חדש יותר פה. בישראל יש, מצד אחד, פילוסופיה יהודית שהיא בת כמה מאות שנים, אבל פילוסופיה ישראלית פרופר היא הרבה יותר צעירה, אז זה ערבוב של כמה סוגי פילוסופיה, שמקבלים השראה גם מארה"ב, גם מאירופה וגם מאנגליה, זה שונה."

פחות בשל?

"אני לא אומרת שזה לא בשל. הפילוסופיה הצרפתית מבוססת על כמה מאות שנים ועל פילוסופים מאד ידועים והיא מאד שונה מהפילוסופיה של אנגליה או של גרמניה או של ארה"ב."

תהילה022.jpg
תהילה רודל (יח"צ)
 
פליטים, דעא"ש ופילוסופיה מודרנית
 
בין האירועים המצפים לכם ב"לילה של פילוסופיה", מחווה לרונית אלקבץ תחת הכותרת "הרהורים על פמיניזם מזרחי", שיחה עם ד"ר אבי אלקיים על קבלה להמונים, הרצאות בנושאים כמו "מה מרתיע בפורנוגרפיה?", "מה זו מוזיקה", ו"החיים בעידן הטלפון הנייד", ושלל קונצרטים, מופעי די.ג'יי. והקרנות סרטים.

בניין המכון הצרפתי ברוטשילד ישמש כבמה המרכזית, וסביבו פאנלים שונים במקומות כמו "הקנטינה", "בית המידות", גלריה זומר, גלריה שלוש, והשנה נוסף גם קמפוס ביאליק רוגוזין בדרום תל אביב, שם יתקיימו, בין היתר, הפאנלים "הפילוסופיה המודרנית תחת מתקפה, פליטים, דעא"ש והאיום על אירופה", ו"השאלה אודות המהגרים והפליטים באירופה היום" (שיחה באנגלית).

"פיזרנו את זה בהרבה מקומות כדי שאנשים יטיילו, ילכו ממקום למקום ויקשיבו פה לפאנל, שם לשיחה, פה להרצאה, ושיהיה מין טיול כזה מסביב למכון הצרפתי", אומרת רודל. "אחד הדברים החשובים שעשינו השנה הם הפאנלים בקמפוס ביאליק רוגוזין, שמה שמאפיין אותו זה שזה בית ספר של 1200 תלמידים שאין בו אף יהודי. כל התלמידים בו הם פליטים מגורשים מאפריקה. זה בית ספר מדהים. אנחנו משתפים איתם פעולה, שרת התרבות שלנו תבקר בבית הספר הזה, ראש עיריית פריז היה שם, ואנחנו מאד עוזרים להם כי אנחנו חושבים שזה פרויקט מדהים.

"כל התלמידים שם מדברים עברית, אף אחד מהם לא יהודי, לאף אחד אין ניירות שם, זה בית ספר של עיריית תל אביב עם מנהל שהוא אישיות מדהימה, אלי נחמה. הוא מכיר את השם ואת הסיפור של כל אחד מאלף ומאתיים התלמידים שיושבים בבית הספר שלו, וכל סיפור זה אגדה. הם באים מדרפור, אריתריאה, סודן, מהפיליפינים, ונורא מצא חן בעיניו ללכת לכיוון של הפילוסופיה, אז גם שם מיקמנו פאנלים."


רונית אלקבץ, טריפליום (צילום: Kelija-Jean-Cloud-Lother)


אחרי האירוע הקרוב, יש כבר פרויקטים ישראלים-צרפתים חדשים על הפרק?

"פרויקט נוסף שרציתי לבוא איתו לארץ, ואני מקווה שנעשה את זה עד סוף המנדט שלי, הוא לעשות בארץ פסטיבל שמתקיים בעיר במערב צרפת, נאנט, עיר שיש בה המון פעילות תרבותית. בפסטיבל הזה, במשך שלושה ימים יש מרתון קונצרטים קלאסיים, כל אחד באורך 45 דקות, ובעלות של 7 עד 10 יורו.  זה דבר מדהים. מאות אלפי אנשים משתתפים, ובמחיר הזה כולם יכולים לבוא ולשמוע. זה אותו דבר כמו הפילוסופיה, רק עם מוזיקה קלאסית. מנגישים את המוזיקה הקלאסית לקהל הכי רחב שאפשר. הבאתי את המפיק של הפסטיבל הזה לתל אביב, לקחתי משלחת של עיריית תל אביב ומפיקים מהארץ לשם, וזה הפרויקט הבא של המכון הצרפתי, ואני מקווה שאנחנו נרים את הפרויקט הזה עד 2018."

לילה של פילוסופיה בתל-אביב - יתקיים ביום חמישי, 26 במאי 2016 מ-19:00 בערב עד 7:00 בבוקר, באודיטוריום ובמרפסת המכון הצרפתי, "לה קלוזרי" - המדיאטק של המכון הצרפתי בתל אביב, בית קפה של המכון הצרפתי – "דא, דא ודא", גלרית SOMMER, מרכז לאמנות עכשווית (CCA), מרכז סוזן דלל, גלרית שלוש, קמפוס ביאליק רוגוזין, תולעת ספרים, לילי&בלום (Lily & Bloom), בית המידות ומסעדת "הקנטינה". לילה של פילוסופיה בחיפה - יתקיים ביום שבת, 28 במאי בבית הגפן, חיפה. הכניסה חופשית לכל האירועים. למידע נוסף: 03-79680000 או במייל


למועדי מופעים >

23/05/2016   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע