סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: לילך גביש להקה עם מנעד רחב
 

 
 
שיחה עם הכוריאוגרף הישראלי רוני כורש בביקור ראשון בישראל עם להקת המחול שלו בפסטיבל האביב


רוקדים ונהנים
 
עבור רוני כורש המנהל האמנותי והלב הפועם של להקת המחול כורש מפילדלפיה, ביקור והופעות בישראל הוא כיבוש פסגה נוספת. אחרי 26 שנה בארה"ב, מתוכם 18 שנה כיוצר עצמאי בפילדלפיה, הוא מגיע עם להקתו זו הפעם הראשונה לישראל. ההופעות תתקיימנה בראשון לציון, מודיעין והרצליה, במסגרת פסטיבל האביב, שחוגג השנה עשור. הפסטיבל הרים את הכפפה ובערב אחד יזכה הקהל הישראלי לשתי טעימות ממגוון יצירות הלהקה, המאופיינת במנעד סגנונות נרחב, המשלב טכניקות שונות, שכאן נרקחות לכדי מופע עוצמתי ואנרגטי. 
 
המופע שיעלה בארץ כולל קטע מתוך העבודה Looking Back (מבט לאחור), יצירה הכוללת קטעי מוזיקה אלמותיים משנות ה- 40 וה-50 של פרנק סינטרה, בילי הולידיי, אלה פיצג`רלד ובני גודמן ואחרים, להם בנה כורש כוריאוגרפיות ייחודיות. החלק השני, Theater of Public Secret (תיאטרון סודות הציבור) היא יצירה המציצה אל ההתנהגות והנפש האנושיים, ומנסה לחשוף את הגלוי והחבוי במערכות יחסים.
 
"מבט לאחור" היא עבודה תוססת ודינמית שבה מתחלפים סגנונות המוזיקה והמחול משיר לשיר. "זו יצירה שהתבקשתי לעשות", משתף כורש, "בהתחלה זה היה קשה, כי זו מוזיקה שכבר עשו עליה הכל, מיוזיקל, דרמה ועוד, וחשבתי מה יכולה להיות התרומה שלי? יצרתי ערב שיש בו תוכן של ריקוד. בתהליך העבודה הסתכלתי אם המוזיקה הייתה יוצאת היום, איך היו רוקדים אותה? המוזיקה הזו שעומדת במבחן הזמן ולא רק של אמנים פופולריים, היא כל כך קלאסית, וזה מה שרציתי ליצור, יצירות שיעמדו בפני עצמן. זו מוזיקה של סבא וסבתא, והמופע מנסה להציג את המוזיקה הזו גם לחבר`ה צעירים".
 
יומיים לפני המופע, אני צופה בחזרות הלהקה שקיבלה סטודיו בסוזן דלל, כחלק ממחווה של אוהד נהרין, שבעונה הקרובה ייצור כוריאוגרפיה ללהקה בפילדלפיה. אחד עשר הרקדנים המוכשרים משקפים את הרב תרבותיות המאפיינת את חייו של רוני כורש, מהגר שעדיין וכנראה תמיד יישאר ישראלי. בין חברי הלהקה ניתן למצוא רקדנים מקוריאה, רוסיה, איי ברמודה ואפרו-אמריקאי אחד. בכל קטע ניכר סגנון אחר ובארבעה קטעים ששזורים במהלך המופע נוצר אזכור למערכת יחסים. בכל שיר מבטאים הרקדנים רגשות שונים של כעס, אהבה וכאב, ובסגנונות מחול שונים, לעתים על גבול תיאטרון מחול.
 
"אני לא מגדיר את העבודות שלי כסגנון מסוים", אומר כורש בן ה- 47, "אני מסתכל על הריקוד כעל חיים. כל מה שלמדתי בחיים, אני מבשל. למדתי המון שיטות ריקוד ועבדתי עם המון רקדנים וכוריאוגרפיים. ביצירתיות שלי אני מאוד ישראלי. כמו שישראלים אוהבים לאכול באותה ארוחה הרבה סוגי מזון, בעוד האמריקאים אוכלים בעיקר מנה עיקרית. כל פעם אני מתמקד במה שאני עושה למשך תקופה. אם זה ריקוד לצלילי מוזיקה קלאסית, אוונגרדית או משהו אחר, אני עובד על זה ומתרכז בזה, אפילו במשך שנה. אבל החיים כל יום זה יום חדש. באותו האופן, אני מחפש רקדנים עם פתיחות ויכולת לעשות המון המון דברים. אני משתדל שכל מופע יהיה שונה, כדי שלא ישעמם לי. כשאני עובד על מופע מסוים, אני חי אותו כל הזמן. יחד עם הרקדנים, אני מקבל הרבה נקודות מבט ורעיונות, ובכל פעם יש יצירה אחת, מהיצירתיות שאני מוביל. כל פעם על הבמה. זה סוחף אותך ונותן לך להרגיש חי. אנשים מאוד רוצים לראות אנשים שרוקדים ונהנים מזה, כך שזה סוחף את כולם ומהנה. יש בזה רומנטיקה, הומור, אתלטיות ויופי, בעוד שהרבה בתחום הריקוד הפך כל כך אינטלקטואלי".
 
ילד נימוסי
 
העבודה השנייה שתעלה בערב היא "תיאטרון סודות הציבור", עבודה אישית של כורש. "כאמן, מאוד מעניין אותי לראות את המורכבות של אנשים. לכל סיפור ולכל בנאדם יש כל כך הרבה עומק ועניין אותי לפתוח חלון לחדר השינה שלהם, או לחייהם הפרטיים. רציתי ממש להיכנס לחייהם הפרטיים והרבה פעמים שמתי לב שכשאני רואה את האהבות הסודיות שלהם, אנשים חושבים שאף אחד לא יודע על זה. את מכירה את זה שיש לך ידיד שיש לו מאהבת והוא חושב שזה סוד, אבל כולם יודעים?", הוא שואל, "אז רציתי לגעת בנושא הזה, שאנשים מחביאים דברים שהם די גלויים. הם היו רוצים להחזיק כסוד, אבל זה מאוד ברור לאנשים אחרים. כולנו עוברים אותן סצנות ודברים שלא עובדים בחיים, ורציתי להראות שכולנו עוברים אותו דבר בחיים, דרך הומור ודרמה".
 
עבור כורש שמנהל יחד עם אחיו אלון בית ספר בפילדלפיה, הופעה בישראל היא עוד חלום שמתגשם. לילד שגדל ביהוד של שנות ה- 70, הייעוד להפוך לרקדן מקצועי, לא היה ברור מבראשית. "כשהייתי בן 10, אימא שלי לקחה אותי כל הזמן לריקודי עם", הוא משתף על ראשית הדרך, "אבל במסיבות לא הייתי רוקד, התביישתי. בגיל 11 במסיבה ישבתי בצד והמדריך ראה אותי והתחיל ללמד אותי צעדים. הרגשתי ביטחון והזמנתי ילדה לרקוד וראיתי שיש משהו מדהים בשילוב בין הרגליים והמוזיקה. לא הבנתי איך זה קורה, המוזיקה עברה דרכי וזה הדהים אותי. כל הילדות הסתכלו עלי, קיבלתי תשומת לב וביטחון, והתחלתי לרקוד במסיבות ולזכות בתחרויות דיסקו". מכאן החלו העניינים להתגלגל. מיכה דרעי, מלהקת שלום הקים להקה קטנה ביהוד, שאליה כורש הצטרף, דרך לימודי מחול אצל אלידע גרא, שהגיעה מניו יורק, עד לנירה פז, שקיבלה אותו ללהקה הצעירה של בת שבע בגיל 16. לאחר הצבא, בעקבות שני חברים, נסע ללמוד בניו יורק בלהקת המחול האפרו- אמריקאית אלווין איילי, שם כך נראה קיבל את ההשראה ליצור ריקודים פופולריים ותיאטרליים שימשכו את הקהל.
 
"אבי נפטר בגיל 40 מסרטן ריאות ואימי, שגידלה חמישה ילדים, חסכה עבורי כסף ושלחה אותי ללמוד בניו יורק", הוא משתף, "היא אמרה לי `אתה לא נשאר כאן` ושם נפתח עולם אחר לגמרי, ריקוד שאין לו סוף". בניו יורק פגש את שמעון בראון מלהקת ג`אז פלוס, שהזמין אותו להצטרף ללהקתו בפילדלפיה, הופענו ברחבי העולם, היה מדהים. בגיל 22 נהייתי למורה הכי צעיר באקדמיה למחול בפילדלפיה. שם ידעתי שאני רוצה ליצור", הוא אומר, "עשיתי מופעים והקהל הגיב בצורה נהדרת, ואחי, אלון, אמר לי שאני צריך לפתוח להקה וסטודיו. את המופע הראשון עשינו בשנת 1991, והאולם היה מלא. ככה התחלתי. לימדתי באוניברסיטה, ואחי עזר לי בניהול בלילות. אחרי שבע שנים אחי עזב את העבודה והתחיל לנהל את הלהקה. היום דברים זזים. בכל שנה אני מביא כוריאוגרפיים בינלאומיים, חזרנו מסיבוב הופעות בקוריאה, ומפה אנחנו נוסעים לאיסטנבול, עם מופע אחר לגמרי".
 
"אני ישראלי שחי באמריקה", הוא אומר על היצירה והחיים בארה"ב, "הולך לאיפה שהאמנות רוצה אותי, אני נהנה ליצור ונהנה לייצג אותנו בעולם. יש עליות ומורדות, מלחמות וגישושים, זה עסק קשה. בארה"ב אין גיבוי ממשלתי, אבל כשזה החלום אתה לא מוותר". לדבריו, בבית הספר שלנו עוברים בחודש מעל ל- 2,000 תלמידים. זה בית ספר פתוח, אפשר לבוא לשיעור - יש בית ספר לילדים, למקצוענים ולחובבנים".
 
"זו ההופעה הראשונה שלנו בארץ ולא שלא ניסינו", הוא מגלה, "אני מאושר להיות פה ומקווה שזו התחלה ולא סוף. לקח זמן. אמנות זה דבר שצריך לראות אותו חי. אנשים לא סומכים על עצמם. יש לנו הופעות יותר בוטות. להביא להקה כזו לארץ זו השקעה גדולה, אבל אחרי שהופענו ב- Dance Magazineזה יותר קל. המופע שאנחנו מעלים כאן הוא מאוד מושך, ילד יותר נימוסי מעבודות אחרות", הוא אומר ומשאיר טעם של עוד. 
  

להקת המחול כורש תופיע ביום רביעי, 1 באפריל 2009 ב-20:30 בהיכל התרבות מודיעין, ביום חמישי 2 באפריל ב-21:00 בהיכל אמנויות הבמה בהרצליה ובשבת, 4 באפריל ב-21:00 בהיכל התרבות ראשון לציון.

לרכישת כרטיסים באתר הבמה!


למועדי מופעים >

31/03/2009   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (1 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
1. תעשי ל טובה....
זהר - נו מי? , (18/10/2010) (לת)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע