סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: לילך גביש פרנקופוניה בתל-אביב
 

 
 
אני יהודייה, אבל מעולם לא גרתי כאן, למעט מתוקף תפקידי ככתבת, כמו שהתגוררתי בארצות הברית. כעת אני במשימה דיפלומטית ואין לי כוונה לגור כאן, למרות שזה מאוד כיף"
אנט לוי-וילאר, יועצת התרבות של שגרירות צרפת בישראל, על חילופי התרבויות הפוריים בין שתי המדינות


לתת במה לטרנדים
 
מי שמשמשת היום כיועצת לענייניי תרבות בעבור שגרירות צרפת בישראל היא עיתונאית וסופרת מעודכנת, המזהה היטב הלכי רוח, מקדמת אותם ואף מייצרת כאלה. בשיאה של פריחה תרבותית בין שתי המדינות, אנט לוי-וילאר מלהטטת במיומנות בין מדיות אמנותיות כגון ספרות, קולנוע, אמנות פלסטית, תיאטרון, פסיכואנליזה ופילוסופיה, ומייצרת אירועי תרבות ושיתופי פעולה ענפים עם מוסדות התרבות והחינוך החשובים בישראל, כולם בהקשר תרבותי לצרפת, כמובן.
 
"הרבה דברים קורים בין צרפת וישראל במהלך חמש השנים האחרונות, ועכשיו זה קורה בעוצמה רבה", היא מבהירה. "רק בתקופה האחרונה הופקו חמישה סרטים בקופרודוקציה ישראלית-צרפתית, נכתבים ספרים מדהימים שמעוררים עניין רב בשתי המדינות. היום סופרים צרפתים רבים מעוניינים שיתרגמו את ספריהם לעברית, והם מגיעים להרצאות אורח בישראל. באוניברסיטאות קיימת התרחשות רבה בין אנשי אקדמיה. לפני שנתיים נערך סלון ספרותי ישראלי בפריז ולא היה מקום. הרבה אנשים לא יכלו להיכנס. מאז זה רק תופס תאוצה".
 
"כשקיבלתי את התפקיד לא ידעתי שיש כל כך הרבה פעילות תרבותית. באירופה יש הרבה קמפיינים נגד ישראל. בצרפת זה פחות נפוץ, ולכן זה מאוד הפתיע אותי".
 
מעיון בתכנית שמפרסם המכון, ובעיתון התרבות "אפרופו" שעורכת לוי-וילאר בהוצאת השגרירות הצרפתית, ניכרת נגיעה צרפתית בשלל אירועי תרבות שנערכים בישראל. בתחום האמנות הפלסטית סייעה השגרירות בביאנלה הים-תיכונית בחיפה, והחל מהשבוע תיפתח במוזיאון תל-אביב לאמנות תערוכת פסלים מיצירתיו של אדגר דגה, המכילה 74 פסלי ברונזה של האמן, הנודע בציורי ובפסלי רקדניות הבלט שלו.
 
בקולנוע, לצד יצירות קלאסיות המוקרנות במכון הצרפתי עצמו, יתקיים בסינמטק תל-אביב "דיוקן מתל-אביב לפריז", שבמסגרתו יוקרנו סרטים של היוצרים העכשוויים כריסטוף הונורה, ראדו מיכאליאנו ("תחייה ותהייה"), עמנואל מורה ועוד רבים אחרים. "זו רפליקה למחווה שנעשתה לתל-אביב בפריז. האירוע ייפתח בביקור ראש העיר של פריז, ובמשך עשרה ימים יוקרנו סרטים צרפתיים. במהלך הביקור ראש העיר יחתום על שיתוף פעולה חדש בין שתי הערים ויחזק את הקשרים בין תל-אביב לפריז". לדברי לוי-וילאר, לפריז אין ערים תאומות בעולם, אך שני ראשי הערים מעוניינים לחזק את שיתוף הפעולה הקיים בתחומי התרבות.
 
מתוך מגוון האירועים הנרחב בולטים מחווה לאריאן מושקין, הגברת הראשונה של התיאטרון הצרפתי; מחווה להוגה רולאן בארת; באופרה הישראלית תעלה "היהודייה" של ז'אק פרומנטל הלוי, אופרה מהמאה ה-19 שהוצגה לאחרונה באופרה בסטיל בפריז (בפעם האחרונה הועלתה האופרה בתל-אביב בשנת 2000); ו-1 ביולי ייקח המכון חלק באירועי "לילה לבן" - אירוע תל-אביבי מובהק, העונה לרצונה של לוי-וילאר לזהות איכות וטרנדים ולתת להם במה.
 
מעבר של רעיונות אינטלקטואליים
 
אנחנו נפגשות בבית קפה בפינת הרחובות רוטשילד ויהודה הלוי, המשקיף על המכון הצרפתי, ששוכן בבניין פינתי בסגנון הבינלאומי – שלוש קומות של תרבות ואסתטיקה. במקום שוכנים חנות ספרים ומגזינים, ספרייה, כיתות לימוד, אודיטוריום. הכל בטעם טוב, שמשלב פשטות ואסתטיקה בסגנון צרפתי, בדומה למכוני תרבות צרפת בארץ ובעולם. על הגג נערכו זה מכבר מסיבות קיץ, אחת מהן – חגיגות העשור של גלריה זומר המוערכת. "זו פינה פנטסטית, הכל קורה כאן", היא אומרת ומתבוננת מבעד לזגוגית. לדבריה, הגג צפוי לעבור שיפוץ לטובת אירועי תרבות, בבניין צפויה להיפתח גלריה ובחלל סמוך למכון מתוכנן בית קפה.
 
"בית הקפה ייפתח בסגנון רוטשילד", היא עונה לשאלתי אם בית הקפה יהיה בסגנון צרפתי,  "'קנטינה' מיוחדת וחדשה עם יין צרפתי וספרים צרפתיים. אנחנו רוצים להיות חלק מהעיר, להיות פתוחים לישראליות ולתל-אביביות, כי אנחנו כאן".
 
טרם מונתה לתפקידה הנוכחי, שימשה לוי-וילאר כתבת בעיתון הצרפתי החשוב ה"ליברסיון", ועורכת מדור הדעות שלו. בד בבד היא כותבת ספרים. אחד מהם, "33 ימים בקיץ: כרוניקה של מלחמה בהפתעה", על מלחמת לבנון השנייה, אותה סיקרה לליברסיון. "העיתונות הישראלית נהדרת", היא מחווה את דעתה. "בזמנו, רציתי שהקוראים הצרפתים יידעו זאת וכתבתי מאמר בנושא. העיתונות היא כלב השמירה של הדמוקרטיה. בישראל יש כתבים טובים ועצמאות. זה מיוחד", היא אומרת ומזכירה את אלוף בן, דב אלפון, גדעון לוי, ואת אבירמה גולן, שראיינה אותה. בתפקידה הנוכחי היא משלבת גם את הפן העיתונאי בפעילות המכון.
 
"גיליתי שיש מעבר של רעיונות אינטלקטואליים בין ישראל לצרפת, ובחודש מאי הקרוב אנו עורכים פרויקט גדול שיתקיים בסוזן דלל, שיזמתי בשיתוף עם דב אלפון (עורך עיתון "הארץ"), בתמיכת עיריית תל-אביב ושגרירות צרפת. אלה יהיו שלושה ימים של דמוקרטיה, אירוע שיפגיש רעיונית בין ישראל לצרפת. נעסוק בנושאים כמו עד כמה העיתונות עוזרת לדמוקרטיה, נדון בנושא של ערים מעורבות, ארכיטקטורה, נשים, פוליטיקה, ועל השוני בין שתי המדינות. הפילוסוף ברנר אנרי לוי ישתתף באירועים ויגיעו אנשים משתי הממשלות. אנשים צריכים לזכור שישראל היא דמוקרטיה. שתי המדינות הן דמוקרטיות".
 
בארץ ישנם חמישה מכוני תרבות צרפתיים - בחיפה, באר שבע, נצרת, ירושלים, וכאמור בתל-אביב, מצב ייחודי בהתחשב בגודלה של ישראל. "לצרפת יש הרבה קשרי תרבות ומכוני תרבות בעולם", היא אומרת. "למשל בארצות הברית ובגרמניה, ובקולוניות הצרפתיות לשעבר, אבל ישראל זה מקום שיש לנו בו הרבה קשרי תרבות. יש שיתוף פעולה נרחב".
 
הכל פוליטי
 
שיתוף הפעולה בין ישראל לצרפת מתקיים באופן הדוק בקולנוע. כ-30 סרטים הופקו בעשור האחרון, בהתבסס על הסכם קופרודוקציות בין שתי המדינות. לפני כשבועיים התקיים שבוע הקולנוע הישראלי בפריז, בו הוצגו סרטים ישראליים עלילתיים ותיעודיים. בדצמבר האחרון התקיים בפריז פסטיבל בן חמישה שבועות שבו הוקרנו סרטים ישראליים רבים, ובמסגרתו קיבלה גילה אלמגור אות הוקרה על פועלה והשתתפו בו יוצרים רבים נוספים. גם בתי ספר לקולנוע ישראלי לקחו חלק בחגיגה עם סרטים מיבול בתי הספר מעלה, מנשר, אוניברסיטת תל-אביב וסם שפיגל.
 
"מי שבא לראות את הסרטים הישראליים בפריז הם הציבור הכללי ולאו דווקא יהודים", היא מעידה, ומצביעה על סרטים כמו "ביקור התזמורת", "ואלס עם בשיר", "לבנון", "בופור", "הבועה", "מדוזות" ו"עץ הלימון" כסרטים שזכו לפופולריות רבה בצרפת. "כולם בעולם מסתכלים מה קורה בישראל. יש מאות כתבים שהבסיס שלהם הוא כאן. הסרטים האלה מספרים משהו על ישראל. זה מעניין ולכן זוכה לסיקור רב. רונית אלקבץ, אתגר קרת ורבים אחרים מאוד מפורסמים בפריז". כך גם בתה של לוי-וילאר, ג'וליה לוי-בוקן (שבישראל מוכרת מהטלנובלה "האלופה").
 
לוי-וילאר מסבירה זאת כקשר היסטורי בין שתי המדינות. "תמיד היו קשרים מיוחדים בין ישראל לצרפת, למשל ב-48' ו-56'. היחסים עולים ויורדים, אבל מתקיימים כל העת. יש כאן הרבה אנשים שהגיעו מצפון אפריקה, ובכלל יש הרבה קשרים ועניין בתרבות הצרפתית. זה חשוב פוליטית", היא מציינת כמי שעסקה רבות בכתיבתה העיתונאית והספרותית בפוליטיקה ואף סיקרה את ישראל בעיתונות הצרפתית.
 
"הכל פוליטי לדעתי", היא אומרת. "כשאנחנו עוסקים בנושא מסוים, מביאים סופר מסוים, או יוצרים את פורום הדמוקרטיה, זה עיסוק בתרבות ובפוליטיקה בדרך נאצלת. זו פוליטיקה ברמה גבוהה, שקשורה לרעיונות ולמה שקורה בעולם", היא מסבירה.
 
"אני יהודייה, אבל מעולם לא גרתי כאן, למעט מתוקף תפקידי ככתבת, כמו שהתגוררתי בארצות הברית. כעת אני במשימה דיפלומטית ואין לי כוונה לגור כאן, למרות שזה מאוד כיף", היא מספרת על הקשר שלה לישראל, ומסכמת: "אני לא ישראלית, אני צרפתייה שעושה דברים מתוך החשיבות. אני אוהבת את זה, לשבת בפינת רוטשילד, לשתות קפוצ'ינו ולהסתכל על השמים הכחולים. זה אושר".


22/03/2010   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע