סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה איראן במוזיאון לאמנות האסלאם
 

 
 
תערוכת כרזות חשובה מגיעה למוזיאון ומציגה 40 שנים של תקשורת חזותית באיראן


60 כרזות שיצרו 27 מטובי האמנים והמעצבים האיראנים הפועלים בטהרן ומחוצה לה, יוצגו לראשונה בישראל, במסגרת התערוכה "אות מאיראן" במוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים.

את התערוכה אוצרים: האמן הגרפי יוסי למל וד"ר מרתה סילברסטובה, הגלריה המוראבית, ברנו, צ'כיה.

הכרזות הנוגעות בתחומי החיים התרבותיים והפוליטיים באיראן, מציגות את התפתחות התקשורת החזותית האיראנית ב-40 השנים האחרונות וכפועל יוצא מכך מקומה המרכזי בסצנה הבינלאומית.

הרקע לתערוכה

האיסורים והמגבלות שמטילים השלטונות האיראנים שימשו ועדיין משמשים כאלמנט מרכזי בהתפתחותו המשמעותית של העיצוב הגרפי האיראני. המעצבים האיראנים פיתחו אלמנטים חזותיים שונים על מנת להתגבר על המגבלות של המשטר תוך שהם עושים שימוש רחב היקף ברשתות החברתיות השונות המהוות עבורם ערוצי תקשורת נטולי צנזורה, מגבלות פוליטיות, דתיות או חברתיות.

המנעד הרחב של הכרזות המוצגות בתערוכה כולל כרזות מסחריות המציירות תמונה של החיים האמנותיים והחברתיים במדינה: כרזות של תערוכות אמנות, של מופעי תאטרון ושל פסטיבלי קולנוע וספרות. לצד כרזות אלו יוצגו כרזות הנושאות אופי אישי בעלות סממנים פוליטיים מובהקים. כל הכרזות משקפות את ההיסטוריה הפרסית, תרבותה ותרבות הכתב שלה והן משלבות מסורות תרבות עתיקות וטכניקות יצירה מסורתיות עם אלה של זרמים אמנותיים מודרניים - קליגרפיה פרסית מסורתית לצד גופנים דיגיטליים חדשים.

כך למשל יוצגו בתערוכה כרזות של מי שנחשבים לאבות אמנות הכרזה האיראנית המודרנית: מורטזא מומייז וק'ובאד שיווא שהעלו את העיצוב הגרפי האיראני למפה העולמית. מעצבים אלו ביססו את שמו של העיצוב הגרפי האיראני בעולם וחיבבו את אמנות הכרזה על דורות של אמנים איראנים צעירים.

דרך-אור-השמש.jpg
                                                  
דרך אור השמש. מהדי סעידי (מתוך אוסף הגלריה המוראבית)

האמנים המציגים

בנוסף יוצגו עבודות של רזא עבדיני, המעצב האיראני הראשון שפרץ את גבולות הסגנון הלאומי החזותי ודמות מפתח בתחיית העיצוב הגרפי האיראני. עבדיני המשלב בעבודותיו דימויים וטיפוגרפיה פרסית, שינה את מבנה העיצוב הגרפי האיראני והפך את הכרזות למטאפורות חזותיות בעלות מסרים פיוטים, כך למשל הכרזה "סיאה מַשק" (2004) הנחשבת לאחת מיצירות המופת של עבדיני. הכרזה שכל כולה מורכבת מצלליתו המכוסה בכתב פרסי ולטיני, והיא דוגמה מובהקת לסגנונו האמנותי הייחודי בה הוא מתייחס לממד המאגי של הטיפוגרפיה.

עוד יוצגו עבודות של קולקטיב דבירה המאגד תחת הנהגתו של עבדיני מספר מעצבים צעירים החדשניים ביותר באיראן בהם: הומא דלווראי, פרהאד פוזוני, שהרזאד צ'נגאלוואי, אריא קסאי ואימאן ראד. עבודותיהם של חברי הקולקטיב עוסקות במקרים רבים ביחסים ההיסטוריים העכשוויים בין מערכות הכתב הערבי והפרסי.

מקום מרכזי בתערוכה יוקדש לעבודותיו של המעצב הגרפי מהדי סעידי שנחשב לקוסם הקליגרפיה הפרסית. סעידי, בעל סגנון ייחודי המתאפיין בעיצוב אותיות בצורות בני אדם ובעלי חיים, שואב את השראתו מההיסטוריה העשירה של איראן ומציג באמצעות צורות קליגרפיות את הרוחניות ואת המגע המיסטי של הזמנים הקדומים. במרכז כרזה שעיצב סעידי עבור תערוכה קבוצתית של שלוש איראניות בצרפת נמצאת צללית שנראית כפרח או כלהבה ומורכבת משלושה פנים אנושיים בצדודית ומכוסה קליגרפיה. בכרזה זו ניסה סעידי להציג את הרעיון של "שלושה מבטים" בעלי זהות איראנית על ידי חזרה על שמות האמניות בתוך דיוקנאותיהן.

בכרזה "גבירותיי ורבותיי לפניכם סמל השלום החדש" שעיצב בשנת 2006, החליף סעידי את סמל השלום המסורתי, היונה הלבנה שצייר פיקאסו בימי המלחמה הקרה, בעורב שחור המסמל את המוות ונושא ענף עץ זית לבן מקורו, רמז לכך שמדברים הרבה על שלום בימינו אבל למעשה אין שלום אמתי.

אות-מאיראן-ענק1.jpg 
גבירותי ורבותי לפניכם סמל השלום החדש. מהדי סעידי (מתוך אוסף הגלריה המוראבית)


יותר ממחצית האמנים והמעצבים הפועלים כיום בסצנת העיצוב הגרפי האיראני העכשווי הינן נשים. בעבודתן הן מגשרות בין המורשת התרבותית העשירה של איראן ובין פרקטיקות רב-תחומיות מודרניות ומציגות ביטויים חדשניים בתרבות החזותית העכשווית. בתערוכה יוצגו עבודותיהן של הדור הצעיר ביניהן: שאדי רזאיי ושהרזאד צ'נגלוואי.

נדים שיבאן, מנכ"ל המוזיאון לאמנות האסלאם: "אין ספק שתערוכה זו הינה תערוכת הדגל של המוזיאון לשנה זו. מדובר בהישג יוצא דופן למוזיאון והזדמנות לקהל בישראל להיחשף באמצעות הכרזות לחיים באיראן, מדינה שאין לנו יחסים דיפלומטים אתה- מבעד לעיניהם של גדולי המעצבים הגרפיים האיראנים. התערוכה התגברה על המכשול הפוליטי והיא פרי שיתוף פעולה עם הגלריה המוראבית בצ'כיה. שיתוף פעולה עדין זה נוצר בזכות המעצב הגרפי יוסי למל שהגה את הרעיון לתערוכה וטווה את הקשרים עם עמיתיו האיראניים במשך שנים".

אוצר התערוכה, יוסי למל: "התערוכה אות מאיראן מהווה עבורי סגירת מעגל והגשמה של חזון , שהחל לפני שלושים שנה כשעמדתי על אדמת טורקיה מעבר לגבול האיראני וחלמתי על היום שבו אוכל לחצות את הגבול וליהנות מאוצרות התרבות המפוארים שלה. יום זה לצערי עדיין לא הגיע, אך כן נוצרה בידנו האפשרות הנדירה להביא לישראל את הקולות העיצוביים הקסומים מאיראן, קולות בועטים. כולי תקווה שקהל המבקרים בתערוכה יחלקו עמי את התשוקה ואת ההתרגשות הכרוכים בגילוייה של תרבות והאנשים שמאחוריה.

דיוקן-שאדיי-רזאי-אוסף-הגלריה-המוראבית.jpg
                                                                             דברים שלא סופרו. שאדי ראזיי (מתוך אוסף הגלריה המוראבית)

התערוכה תיפתח ב-19 במאי 2016 עד ל-19 בנובמבר, ב מוזיאון לאמנות האסלאם. שעות פתיחת המוזיאון: בין 23 במאי עד 23 ביוני, בין השעות 20:30-10:00. לאחר מכן: שני-רביעי : 15:00-10:00, חמישי: 19:00-10:00, שישי-שבת : 14:00-10:00. בנוסף, מידי יום שלישי, בשעה 19:00, יתקיים סיור מודרך לקהל הרחב בתערוכה (כלול בדמי הכניסה).
לפרטים נוספים:
02-5661291.


למועדי מופעים >

21/03/2016   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע