סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה פסטיבל המשוררים במטולה 2019
 

 
 
אירוע השירה החשוב ביותר בישראל ואחד ממיזמי הדגל של בית הקונפדרציה, חוגג את שנתו ה-22 בארבעה ימים של שירה ומוזיקה


פסיפס מורכב של שירה

פסטיבל המשוררים במטולה 2019, אירוע השירה הגדול והחשוב ביותר בישראל, חוגג את שנתו ה-22. ארבעה ימים של שירה ומוזיקה, עם עשרות משוררים, יוצרים וחוקרים ועם אלפי אוהבי שירה המתקבצים מכל רחבי הארץ לעיירה הגלילית הפסטורלית. הפסטיבל יתקיים בתאריכים 9-6 ביוני 2019.

הפסטיבל הוא אחד ממיזמי הדגל של בית הקונפדרציה בניהולו של אפי בניה. במסגרת הפסטיבל, מעתיק הבית  פעם בשנה את מרכז פעילותו מירושלים למטולה לסופשבוע שלם ובכך מגשים את אחד העקרונות החשובים שבבסיס פעילותו: השקעה בפריפריה והפיכתה לחלק בלתי נפרד ממפת התרבות הישראלית.

הפסטיבל מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט, מפעל הפיס לתרבות ואמנות, קונפדרציה הדסה ומועצת מטולה. מנהל אמנותי: בני ציפר.

אפי בניה :"אלפי המבקרים בפסטיבל מוכיחים כי הבחירה בעיירה הציורית מטולה, על נופיה ואתריה עוצרי הנשימה, הייתה נכונה. הפסטיבל הוא אירוע ייחודי בעולם התרבות הישראלי שתוכנן כחוויה תרבותית מתמשכת ואינטימית, שבה הקהל נחשף לפסיפס מורכב של אירועי שירה שונים במשך ארבעה ימים. הקהל מוזמן במהלך ימים אלה להתגורר באחד מבתי המלון או בתי ההארחה במטולה, לפגוש את משתתפי הפסטיבל בין סמטאותיה ולחוות את חגיגת השירה כרצף של עונג תרבותי מתמשך. בשלוש השנים האחרונות הארכנו את משך הפסטיבל ביום חול שלם, כדי להנגיש את חוויית הפסטיבל גם לסטודנטים, לשומרי שבת ולכל אדם".

ים תיכוניות וקולות הלבנט

לדברי המנהל האמנותי בני ציפר: "זו השנה הרביעית והאחרונה שאני מנהל את הפסטיבל, וזו שנת הפרידה שלי ממנו, שבה ניסיתי לרכז את כל שיאי השנים הקודמות. השנה נקדיש את ערב הפתיחה לעמוס עוז, שמותו הכה את עולם הספרות בהלם. בערב זה יושם דגש על ספרו "אותו הים", שהוא רומן שבו מגלה עוז את הים-תיכוניות. ברוח זו, של ים תיכוניות וקולות הלבנט, הרכבנו את התכנית כולה.

"התכנית מייצגת תערובת של מזרח ומערב: מאירוע לזכרה של כוהנת הלבנטיניות ז'קלין כהנוב ועד מחווה לפאול צלאן ואלזה לסקר שילר, ענקי השירה היהודים-גרמנים. השירה הערבית בישראל תקבל בימה במפגשים עם שלושה משוררים ערבים: ויסאם ג'ובראן, איימן אגבריה ועאידה נסראללה, ויידונו שאלות על שירה מזרחית סביב הסרט "מורי, חידת שבזי", אודות רבי שלום שבזי, שיוקרן בפסטיבל, וסביב יצירתם של גדולי המשוררים המזרחים בישראל: ארז ביטון, סמי שלום שטרית, סיגלית בנאי ורוני סומק, שאף ישתתפו בפסטיבל. לצידם ישתתפו בפסטיבל משוררות ומשוררים בולטים נוספים ובהם אגי משעול, נורית זרחי, חדווה הרכבי, רחל חלפי ויותם ראובני. בין המחוות המרגשות שיתקיימו בפסטיבל: מחווה לאריאל הירשפלד, חוקר הספרות שמקדיש את חייו לקירוב הספרות אל הציבור .

נעמ×? שמר ×?ל ×?×?×?×?×?×?×? שמ×?ר×?×? ל×?על ר×?×?ן ×¢.jpg
נעמי שמר (צילום: יעל רוזן)

"השנה נמשיך עם המגמה של הרחבת גבולות השירה אל הפרוזה עם אירועים שבמרכזם הסופרים מאיר שלו ואלי עמיר. עוד בהקשר זה של הרחבת הגבולות, יוקדש ערב הנעילה לאם הזמר העברי, נעמי שמר, ולמיקומה על התפר שבין שירה לפזמונאות. כמו כן, נקיים לראשונה את חידון השירה הגדול בהשתתפות כל קהל באי הפסטיבל. המתמודדים בחידון יתבקשו לענות על עשרים שאלות ולשלשל את התשובות לתיבות שיוצבו ברחבי מטולה. הזוכים יזכו בפרסי ספרים בטקס הנעילה של הפסטיבל".

בפסטיבל עשרות אירועים נוספים, עשירים ומרתקים, שבהם ייקחו חלק, לצד אנשי הספרות, גם מוזיקאים מובילים מן השורה הראשונה.

מה בפסטיבל? 
 

אירוע הפתיחה: "שומעים מרחוק את הים"

לזכרו של הסופר עמוס עוז שהלך לעולמו בדצמבר האחרון. ברומנים ובסיפורים שלו: מ"מיכאל שלי" ועד "סיפור על אהבה וחושך" הצליח עמוס עוז למזג את האישי והקולקטיבי כפי שלא עשה עוד אף סופר מלבדו. אחרי מותו לא שכך העניין הער ביצירתו, ונדמה אף שהתגבר. אל בימת הדיונים יעלו טובי היוצרים שהכירו אותו, ביקרו אותו, חקרו אותו ואהבו אותו: חתן פרס ישראל לספרות א"ב יהושע, חתן פרס ישראל בחקר הספרות, חוקר הספרות פרופ' אריאל הירשפלד, המשורר, חתן פרס ישראל, ארז ביטון, המשוררות רחל חלפי ונורית זרחי והמשוררת ריטה קוגן, שתקרא פואמה שכתבה על עמוס עוז. הסופרת ד"ר דורית זילברמן, שהייתה בת בית אצל משפחת עוז, תספר על שנות חייו האחרונות מנחה: בני ציפר; קטעי מוזיקה: עופר כלף, הדרה לוין ארדי. במסגרת הפתיחה יוענק זו השנה השלישית, פרס "אביב" לשירה, בחסות חברת אביב לבנייה. הפרס מוענק למשורר או משוררת שהוציאו לאור את ספרם השני בשנתיים האחרונות.  
חמישי, 6 ביוני, 22:15-21:00, בית הראשונים

ארז-ביטון-רחל-קלהורה-ביטון.jpg
ארז ביטון (צילום: רחל קלהורה ביטון)
 
שניים שניים באו אל התיבה: משוררים בזוגיות.

המשורר אלפרד כהן והמשוררת ריטה קוגן מציינים שלוש שנות זוגיות זו עם זה, ובשנות חתולים: 21 שנים. האהבה שלהם היא גוף עם שני לבבות, וכמו כל גוף הם לומדים יומיום להתהלך, לשבת, להקשיב, לראות, להריח ולשכב, אבל לגוף שלהם שני לבבות, שזה כוח. אלפרד כהן: "ריטה מלמדת אותי לאהוב כמו שלא ידעתי".  ריטה קוגן היא מהנדסת ומשוררת שהתבלטה באחרונה בעולם הספרות הישראלי כקול ייחודי, סרקסטי ופרובוקטיבי של בת העלייה הרוסית. אלפרד וריטה חולקים את חוויית היחד וקוראים שירים שכתבו זה על זו וזו אל זה. מנחים: חוקרת התרבות רחל גץ סלומון ובן זוגה, המשורר אלחי סלומון; מוזיקה: עופר כלף.
חמישי, 6 ביוני, 16:00-15:00, בית הראשונים

אני לבנטינית – מזכירים את ז'קלין כהנוב.

ערב המוקדש לבשורת הלבנטיניות של ז'קלין כהנוב, שכתבה על לבנטיניות ועל זהות מזרחית כפי שאיש לא כתב לפניה. כהנוב, שחיה בקהיר, פריז וניו יורק, ונפטרה בבית אבות בגבעתיים, הייתה נערצת, יפהפייה ופמיניסטית טרם זמנה. היא התגלתה בשנות השישים על ידי אהרון אמיר בכתב העת "קשת", ושנים אחרי מותה התגלתה מחדש. מסותיה התפרסמו בספרים ומאמרים של חוקרי תרבות תערוכה עליה נפתחה במוזיאון ארץ ישראל תל אביב והבימאי רפאל בלולו יצר עליה סרט תיעודי. לצד הקרנת קטעים מן הסרט תשוחח על כהנוב המשוררת סיגלית בנאי עם הבמאי רפאל בלולו ועם בני ציפר. מנחה: ד"ר קציעה עלון.
חמישי, 6 ביוני, 17:45-16:30, בית הראשונים

בני-ציפר-01.jpg
בני ציפר (יח"צ)

אריאל הירשפלד, האמן החבוי

ערב הוקרה לפרופ' אריאל הירשפלד: מבקר התרבות, המסאי, המוזיקאי והמוזיקולוג וחוקר הספרות העברית. בערב זה יספר הירשפלד על חייו במחיצתן של המוזות, ויקראו השירים האהובים עליו המשוררים: ארז ביטון, אגי משעול, רחל חלפי, תמיר גרינברג, רוני סומק, עמוס נוי, חדוה הרכבי ונועה שקרג'י. מנחה: בניציפר; מוזיקה: הדרה לוין ארדי.
חמישי, 6 ביוני, 19:15-18:15, בית הראשונים 


אגי משעול, צילום: רמי נעים


מרתון שירה אל תוך הלילה, חלק א'

שירה חברתית אל תוך הלילה בסימן ספרו של עמוס עוז "פה ושם בארץ ישראל", עם משתתפי הפסטיבל ומשוררים מהקהל שיעלו לקרוא את שיריהם. השנה יקראו במרתון שירים העוסקים בשאלות חברתיות, שעליהן כתב הסופר עמוס עוז כמה מיצירותיו עזות המבע. בהנחיית  יו"ר אגודת הסופרים, המשורר והסופר צביקה ניר.
חמישי, 6 ביוני, 22:30, הספרייה

ולעתים אישה היא תבנית נוף ילדיה הקטנים, ולעתים היא מחאת כפיים


מפגש עם שתי משוררות שנאבקות. איריס אליה כהן, ילידת יסוד המעלה, פרצה אל הספרות כפרוזאיקונית וכמשוררת באחת. שיריה, כמו הרומנים שלה, אומרים את החוויה של היות אשה בישראל בחדות ובישירות.
נועה שקרג'י, ילידת ירושלים, היא עורכת, מנהלת בית הספר לאמנויות המילה בירושלים ודוקטורנטית במחלקה לתקשורת ועיתונאות באוניברסיטה העברית. ספר שיריה "חותמת חום" זיכה אותה בפרס שרת התרבות למשוררים בראשית דרכם, ועל עבודתה המחקרית זכתה בפרס ע"ש גרשון שקד לחקר הספרות העברית. היא ערכה את אנתולוגיית שירי התפילה "קרבת מקום" ("ידיעות ספרים", 2011) ואת אנתולוגיית השירה החברתית "מחאת כפיים" ("מקום לשירה", 2013). מנחה: קרן קוך.
שישי, 7 ביוני, 10:00-09:00, הספרייה      
                                    
בעד ההזיה

40 שנים עברו מאז פורסם קובץ הסיפורים "בעד ההזיה" מאת יותם ראובני, חלוץ הספרות והשירה הלהט"בית העברית. עם צאת המהדורה החדשה של הספר בהוצאת "אפיק" יקרא ראובני משיריו וישוחח על יצירתו עם פרופ' אריאל הירשפלד, עם המשורר תמיר גרינברג, עם המו"ל והמשורר יפתח אלוני, העומד בראש הוצאת "אפיק", ועם המשוררת נורית זרחי. מנחה: פרופ' גלילי שחר. מוזיקה: ויסאם ג'ובראן.
שישי, 7 ביוני, 11:15-10:15, בית הראשונים

מי ידליק את האור בקצה המנהרה?

דיון חירום משוררי בעקבות הרומן האחרון של א"ב יהושע, "המנהרה". האומנם התרבות שלנו נכנסת לשלב הדמנציה ואוצרות הידע הרוחני עוברים תהליך של ריסוק ועיוות? האם התרבות העברית הגיעה לשלב התשישות או יש תקווה להתחדשות? א"ב יהושע ישוחח על חרדת הישראליות עם פרופ' דן מירון ועם המשוררים: מירון ח. איזקסון, יו"ר אגודת הסופרים צביקה ניר, ד"ר עאידה נסראללה ואיריס אליה כהן. מנחה: העיתונאי והפובליציסט אורי משגב. מוזיקה: הדרה לוין ארדי.
שישי, 7 ביוני, 12:30-11:30, בית הראשונים     


א.ב. יהושע צילום: רמי זרנגר
                              
פסנתר כחול וחלב שחור: 150

שנה להולדתה של אלזה לסקר שילר וחמישים שנה לביקורו של פול צלאן בירושלים.
ערב ובמרכזו שני ענקי השירה הגרמנית היהודים, אשר לשניהם קשר שירי וביוגרפי לירושלים: אלזה לסקר שילר, שנמלטה מגרמניה ומתה בירושלים בשנת 1945, ופול צלאן, שביקר לפני חמישים שנה בירושלים. בהשתתפות: פרופ' גלילי שחר שיספר על הדהודי הביקור של צלאן בירושלים בשירתו, המתרגמת טלי קונס, שתקרא מכתבי צלאן בתרגומה, והמשוררים נועה שקרג'י ומירון ח. איזקסון, שיקראו משיריה של אלזה לסקר שילר ומשיריהם המתכתבים עם שיריה. מנחה: אלחי סלומון.
שישי, 7 ביוני, 13:45-12:45, הספרייה

להיות קוביות לגו מוכנות להרכבה מחדש

המשוררים סיגלית בנאי ואיימן אגבריה יבצעו את  שיריהם וישוחחו זה עם זו ועם הקהל על זהות שנבחרת וזהות שנכפתה ועל מקומה של השירה בהגדרת זהויות וטשטושן. מנחה: רחל גץ סלומון.
שישי, 7 ביוני, 15:00-14:00 בית הראשונים

כשהייתי ילד עולה חדש מרוקו סכין

מי אתה, סמי שלום שטרית, המשורר האשדודי (מנהל פסטיבל השירה באשדוד וראש בית הספר לקולנוע וטלוויזיה במכללת ספיר בשדרות), המסרב להתמסד, והלוחם, זועק וכואב בשירתו את כאב הגזענות והגזענויות למיניהן, את העוולות החברתיות ואת רמיסת השוליים המזרחיים על ידי ההגמוניה? במפגש זה ישוחחו עם שלום שטרית המשורר חתן פרס ישראל, ארז ביטון, פרופ' דן מירון, פרופ׳  גלילי שחר, והמשוררים עמוס נוי, ציפי שחרור ושלומי חתוכה על הסיכוי שהשירה המזרחית תתקבל אי פעם כשירת מיינסטרים ולא עוד כקוריוז. המשורר יותם ראובני יקרא משיריו המתכתבים עם שירי אשדוד של סמי שלום שטרית. מנחה: ד"ר קציעה עלון; מוזיקה: ויסאם ג'ובראן, עופר כלף.
שישי, 7 ביוני, 15:15 -16:15, בית הראשונים   
              
מופע מוזיקה ושירה: פטישי הא"ב: מוזיקה ושירים שמכים בראש.

המוזיקאי רונן שפירא ינגן יצירות מאלבומו "פטישים" ומאלבומו "פטישים 2", שיצא במיוחד לכבוד הפסטיבל. עוד יבצע יצירה פורצת דרך לפסנתר רב-תרבותי, פסנתר שהמציא ויצר בעצמו, וכן ווריאציות לשירי רוק, לשירי משוררים ולתפילות פרא. בין לבין יקראו המשוררים אורי הולנדר ורוני סומק משירתם. יציג את המופע: בני ציפר.  

שישי, 7 ביוני, 18:30-17:30, בית הראשונים

מה לך נשמונת

המשוררת אגי משעול תקרא משיריה לקהל ותספר על כתיבת שירה אחרי גיל שבעים. מי שזכתה לפני כחודשיים בפרס זביגניב הרברט הבינלאומי היוקרתי, היא גם השגרירה של הישראליות בעולם. נופי שירתה הם הבית, החצר, נופי המושב כפר מרדכי ומטעי האבוקדו והאפרסק. מנחה: בני ציפר; מוזיקה: הדרה לוין ארדי.
שישי, 7 ביוני, 19:45-18:45, בית הראשונים

משוררים שיצאו ממגדל השן

שני משוררים שיקראו משיריהם וישוחחו על האופן בו הם משלבים את השירה עם חיי המעשה: אביחי קמחי, מנהל המיזם "שירה עברית – משוררי ישראל קוראים משיריהם" ב"קול ישראל" ופעיל בהתנדבות למען חולי סרטן, ועצמון יניב, נינה של סופרת העלייה השנייה נחמה פוחצ'בסקי, שהינו גם עורך דין, בורר, מגשר וצייר. מנחה: ד"ר צדוק עלון.  
שישי, 7 ביוני, 21:00-20:00, הספרייה       
                            

מופע מוזיקה: קטיפה שחורה

לאחר יותר משלושים שנות פעילות, בכירת הלהקות האיריות בארץ משיקה תוכנית עשירה והרכב חדש ובו מיטב הנגנים. התוכנית כוללת שירים ומוזיקה אירית וקלטית מאזורים שונים: סקוטלנד, ברטאן, גליסיה וקנדה, בדגש על מוזיקה עכשווית.
שישי, 7 ביוני, 22:45-21:30, בית הראשונים. מחיר כרטיס: 70 ש"ח

מרתון שירה אל תוך הלילה, חלק ב':  

חלקו השני של מרתון שירה חברתית אל תוך הלילה, שיצא לדרך בערב הפתיחה בסימן ספרו של עמוס עוז "פה ושם בארץ ישראל", עם משתתפי הפסטיבל ומשוררים מהקהל שיעלו לקרוא את שיריהם. השנה יקראו במרתון שירים העוסקים בשאלות חברתיות, שעליהן כתב הסופר עמוס עוז כמה מיצירותיו עזות המבע.  מנחה: יו"ר אגודת הסופרים, המשורר והסופר צביקה ניר.
שישי, 7 ביוני, 23:00, הספרייה

נורית זרחי כמשוררת מינורית-מאז'ורית "אותו חלק ריק ששייך רק לי"

חמישה עשורים אחרי שנדפס ספרה הראשון "ירוק ירוק" ועם צאת אסופה משיריה בשם: "בלוז לתינוקות נולדים" בסדרת "זוטא" של הוצאת הקיבוץ המאוחד תקרא המשוררת והסופרת נורית זרחי משיריה ותשוחח עליהם עם המו"ל-המשורר יפתח אלוני, שאת כתיבתו היא מלווה זה שנים. מנחה: קרן קוך.
שבת, 8 ביוני, 10:00-09:00, חצר אנטלר

ניסיון לביית את המשוררת חדווה הרכבי: "הלא-מודע הוא חייתי".

חדוה הרכבי נולדה בקיבוץ דגניה ב', והמשוררת לאה גולדברג ערכה את ספר שיריה הראשון "כי היא מלך",שראה אור בשנת 1974. המאפיין המרכזי של שירתה של הרכבי הוא התחביר הפרוע שמשמר בתוכו באופן חי וצועק וחוזר וחוזר את אותם דברים שוב ושוב, מעין מהלומות תופים, כמו בחזרה אינסופית של צלילי הבולרו של מוריס ראוול. רצפי החזרות בשירתה החזקים והמפתיעים, שיוצרים ריתמוסים גליים סוחפים, הפכו ליסוד שליט ולטביעת האצבעות הססגונית של שירתה. החזרות האלה  מתגוונות עד אין שיעור למניפה ענקית של אפקטים וקולות שצורמים ומקישים ומסתעפים לאינסוף כיוונים. הרכבי מזדהרת כאחת המשוררות החזקות ביותר בשירה העברית העכשווית. קולה הוא קול חיוני שנותן פתחון פה לחוויות שרק לעיתיים רחוקות ניתן להביען. חדוה הרכבי תקרא משיריה ותשוחח עם חוקר הספרות פרופ' אריאל הירשפלד ועם המשורר תמיר גרינברג. מנחה: בני ציפר; מוזיקה: הדרה לוין ארדי.
שבת, 8 ביוני, 11:15-10:15, בית הראשונים


חדווה הרכבי צילום: איריס נשר

דן מירון ונחקרו: מפגש פסגה

לא רבים המשוררים שזכו לקבל גושפנקא מבכיר חוקרי הספרות בארץ, פרופ' דן מירון. מירון, המטיל את מוראו על הספרות העברית, בחר הפעם לשוחח עם משורר שהוא מעריך במיוחד: תמיר גרינברג. במפגש הפסגה יקרא גרינברג משיריו וישוחח עם החוקר העוקב מקרוב אחר יצירתו. השחקן דורון תבורי יבצע קטעים מ"הסוסה", הנובלה היידית של מנדלי מוכר ספרים שראתה אור לאחרונה בתרגומו החדשני של מירון. מנחה: בני ציפר; מוזיקה: דורון תבורי.  
שבת, 8 ביוני, 12:30-11:30, בית הראשונים     
                                                      

אם ננעלו דלתי נדיבים, דלתי מרום לא ננעלו

רבי שלום שבזי, בן המאה ה-17, הוא גדול משורריה של יהדות תימן והדמות המזוהה איתה ביותר. העניין בשבזי התחדש באחרונה עם יציאת הסרט "מורי, חידת שלום שבזי" בבימויה של הבימאית ישראלה שאער מעודד ובהפקתו של יוצר סדרת "העברים", יאיר קדר. על שבזי ועל יצירתם של יהודי תימן וגורלה של יצירת יהודי המזרח בכלל ישוחחו המשוררים: שלומי חתוכה, איריס אליה כהן, ציפי שחרור, עמוס נוי, ארז ביטון וסמי שלום שטרית וכן פרופ' גלילי שחר, שהשתתף בעשיית הסרט על שבזי.מנחה: ד"ר קציעה עלון; מוזיקה: עופר כלף.
שבת, 8 ביוני, 14:00-12:45, בית הראשונים

מחווה לסופר אלי עמיר


לאחר "תרנגול כפרות", "יסמין" ו"מפריח היונים" כתב עמיר את ספרו "נער האופניים", המגולל את סיפור חייו כנער העולה מבגדאד ומגלה את האהבה ואת מדינת ישראל הצעירה, על צדדיה המוארים והחשוכים. עמיר יספר על חייו, על המאבק הפנימי בין נאמנותו להוריו לבין רצונו להיפתח לעולם החדש, על ירושלים של אז ועל הבחירה שעשה להיות ישראלי ולשים בצד את ההתמרמרות והמחאה. המשורר והמוזיקאי ויסאם ג'ובראן יבצע משיריו המתכתבים עם נושאים בפרוזה של אלי עמיר ואליו יחבור המשורר רוני סומק שנולד כמו עמיר, בבגדאד. הסופרת אורה אחימאיר, המלווה את כתיבתו של אמיר עמיר מתחילתה, תשוחח עימו על כתיבתו, והשחקן דורון תבורי יבצע קטעים מ"נער האופניים" . מנחה: בני ציפר; מוזיקה: ויסאם ג'ובראן.
שבת, 8 ביוני, 15:15-14:15, הספרייה      


אלי עמיר (צילום: דן פורגס)

                                               
מופע של "האתיופית בשירה הישראלית החדשה"

קבוצה של משוררות ומשוררים, אמניות ואמנים צעירים, בני הדור השני של הקהילה האתיופית בישראל, המבקשים להנכיח בשיח הישראלי נושאים כמו: זהות אפרו-שחורה, מודלים שונים ומאתגרים של פמיניזם, נשיות ויופי, חווית ההגירה וקדמה מול דיכוי. מפיקות ואוצרות המופע: תמר אסנקאו, נאני ברוק; אמניות: תמראסנקאו, ג'נט בלאינאני ברוק, חגית טגפאו, אורית טשומה, אורטל מוגוס.
שבת, 8 ביוני, 16:30-15:30, בית הראשונים

לנסות ולפרוץ מעבר למלים: מפגש עם רחל חלפי

בימים אלה ראה אור "קרקס", ספרה יוצא הדופן של המשוררת רחל חלפי, המפנה אלומת אור אל שכבות קיום ואזורים בלתי מוכרים. ספר זה הוא ספירלה חיה ונושמת של יצורים, אנשים ודמויות, שנזרקו אל זירת הקרקס המוכר והצפוי, אך כולם בלתי צפויים. הקרקס הזה הופך עד מהרה גם למראָה לחיינו. בספרה החדש מאתגרת רחל חלפי את עצמה, כתמיד, כשהיא מרחיבה את שפתה השירית הייחודית לשפה של נרטיבים כמעט פרוזאיים, כדי שיאפשרו ביטוי ליצורי הקרקס, השותקים תמיד. מראשית דרכה היא קוראת תיגר על גבולות השפה. היא אינה חדלה לבחון ולפרוץ, שוב ושוב, את גבולות השירה ושירתה שלה, הנעה בתווך שבין שירה פמיניסטית לבין מבט כלל-אנושי, ותמיד היא מזכירה לנו שמותר, מדי פעם, להתבונן במבט הומוריסטי, בעיקר, אם הוא מופנה, כמו בשירתה, כלפי עצמך. חוקר הספרות פרופ' אריאל הירשפלד ישוחח עם רחל חלפי על שירתה. יקראו שירים ויאמרו דברים: המשוררים תמיר גרינברג, ריטה קוגן ורוני סומק. מנחה: בני ציפר.  
שבת, 8 ביוני, 17:45-16:45, בית הראשונים        

רחל-חלפי-יחצ.jpg
רחל חלפי (צילום: יח"צ)
         
"לו הייתי פיראט"- ערב עם ירון לונדון ומדורת ההבלים

העיתונאי הוותיק ירון לונדון, מחבר השיר והממואר הנפלא ״לו הייתי פיראט״, נפרד לא מזמן מתוכנית הדגל האינטלקטואלית האחרונה של הטלוויזיה, "לונדון וקירשנבאום", שבה בילה במחיצתן של מוזות שונות ומשונות מתחום התרבות. מה יש לו לומר לסיכום התקופה ככותב וכעובר אורח ומתבונן במדורת ההבלים של התרבות הישראלית?בהשתתפות המשוררים רוני סומק, נורית זרחי,ואגי משעול,שיקראו כמה משיריהם המתכתבים עם טעמו ופועלו של לונדון.מנחה: בני ציפר; מוזיקה: עופר כלף.

שבת, 8 ביוני , 19:15-18:00, בית שלום

מחולות: דורי פרנס ודורון תבורי מקימים לתחייה את שירת יעקב שטיינברג

יעקב שטיינברג, משורר בתי הקפה של ברלין ווינה, כונה לא אחת שארל בודלר העברי. המוזיקאי דורי פרנס הלחין ותזמר 11 שירים שבחר השחקן דורון תבורי מתוך המחזור "מחולות" של שטיינברג. דורון תבורי יבצע את השירים על רקע פלייבק של אנסמבל המאה עשרים ואחת בניצוחו של דורון סלומון ועל רקע איורים שצוירו במיוחד לערב זה על ידי הציירת בתיה קולטון. מנחה: בני ציפר.
שבת, 8 ביוני, 20:30-19:30, בית הראשונים


מחולות איור בתיה קולטון


מאיר שלו אוחז ענף שקד.

הסופר מאיר שלו עזב את חיי העיר ועבר להתגורר בעמק יזרעאל, שם הוא חי מוקף בגינת הבר שלו, שעליה כתב בספרו האחרון "גינת בר", המסייעת לו לערוך חשבון נפש לאומי ופרטי ולשאול את עצמו: "מה יהיה איתנו?". מאיר שלו ישוחח עם העיתונאי והפובליציסט אורי משגב, בעצמו בן העמק, על שירת פרחי הבר ובעיקר על שירתו של אביו, המשורר יצחק שלו, שמלאו לאחרונה מאה שנה להולדתו, ושתיקרא בקולו של הבן מול גבול הלבנון. מנחה: בני ציפר; מוזיקה: עופר כלף.
מוצאי שבת, 8 ביוני, 21:45-20:45, בית הראשונים


מאיר שלו צילום: נדיה לנדאו


מחוות שירה בין דורית לאנתולוגיה "שירה צעירה" לרגל 50 שנה לצאתה.

בשנת 1969 ראה אור בהוצאת "עקד" האוסף "שירה צעירה" בעריכת חנה יעוז, שהציג לראשונה תמונה קבוצתית משותפת של מי שהוגדרו כדור העתיד של השירה העברית, כלומר כיורשיהם של גולדברג ואלתרמן. רובם המכריע של משוררי "שירה צעירה" נהיו עם השנים לעמודי התווך המרכזיים של התרבות הישראלית: דוד אבידן, אמיר גלבוע, יאיר הורביץ, ישראל פנקס, פנחס שדה, יהודה עמיחי, נתן זך, טוביה ריבנר, דליה רביקוביץ וט. כרמי. את כל אלה היטיב אותו ספר מיתולוגי לזהות ולהציג לציבור הרחב. חמישים שנים אחרי, יתכתבו חמישה משוררים צעירים, הפועלים כיום: יואב גלבוע, אמיר סומר, אורי פרסטר, טל סגל ונעמה הכט, עם המשוררים הצעירים של 1969 במרתון קריאת שירה בין דורית. כל משורר יבחר במשורר מתוך האוסף ויקרא שיר שלו, ושני שירים משל עצמו, המתכתבים עם משורר העבר. באירוע תשתתף גם שלהב קסט, בתם של חוקרת ספרות ישראלית חנה יעוז והמשורר איתמר יעוז קסט. מנחה: המשורר והסופר, יו"ר אגודת הסופרים, צביקה ניר.
מוצאי שבת, 8 ביוני,  23:00-22:00, הספרייה

המלה המסתורית שנחרתה באפלת נוטרדאם.

הדליקה שכילתה את קתדרלת נוטרדאם בפריז הציתה גם חרדות מפני סוף תרבות המערב, ולצידן מחשבות ספקניות על משקל היתר הניתן לחומר על חשבון הרוח. הדליקה גם העלתה אצל רבים את זכרון שריפת התלמוד בפריז בשנת 1244 ואת ליל הבדולח... ייתנו את הדעת על אסון נוטרדאם בשיח ובקריאת שירים: המשורר והמוזיקאי ויסאם ג'ובראן, והמשוררים: ציפי שחרור, איימן אגבריה, יותם ראובני, אלפרד כהן ושלומי חתוכה. השחקן דורון תבורי יקרא קטעים מן הרומן האיקוני "הגיבן מנוטרדאם" מאת ויקטור הוגו. מנחה: בני ציפר.
מוצאי שבת, 8 ביוני, 23:15, בית הראשונים  
 
תיקון שבועות  בהנחיית המשורר מירון ח. איזקסון.

כמשורר, איש עסקים, ואשכנזי "פריבילגי", המנסה לנהל דיאלוג בין כל זרמי המחשבה הקיימים בארץ, ילמד מירון איזקסון טקסט מן המקורות הקשור לחג השבועות ויקרא משיריו.
מוצאי שבת, 8 ביוני, 23:15, בית הכנסת המרכזי של מטולה

מירון-איזקסון-דינה-גונה.jpg
מירון איזקסון (צילום: דינה גונה)
 
מעגל המתופפות ושלום לעורבים: ציפי שחרור ועמוס נוי.

לפני שנה ראה אור "מעגל המתופפות", ספר שיריה ה-13 במספר של ציפי שחרור, משוררת פורה וכותבת פרוזה שאינה מפסיקה להתחדש. שיריה "מכים את הקורא בנשיות בשלה, תוססת וקשה" ו"היא אינה עושה חשבון לשום דבר", כדבריו של המשורר יותם ראובני, שישוחח עם ציפי שחרור, בעוד היא תקרא משיריה ותשוחח על חייה ופעילותה הספרותית. לצידה יופיע המשורר עמוס נוי, חוקר תרבות ופעיל חברתי שהוציא לאור השנה את ספר שיריו הראשון, "שלום לאדון העורב". הספר רווי ברצון לשנות את הקיים אך גם בפיכחון של אדם שנאבק כל חייו והוא כבר עייף למדי משאיפות השינוי. נוי, בנם של חוקר הפולקלור הנודע דב נוי ושל הארכיאולוגית תמר נוי, יקרא משיריו ויספר גם על עבודת המחקר שעשה לשימור זכרם של משכילים בני ירושלים שפעלו מסוף המאה ה-19 עד תחילת שנות השלושים של המאה העשרים, אך נמחקו מהזיכרון הלאומי. מנחה: סיגלית בנאי.
ראשון, 9 ביוני, 09:50-09:00, חצר אמר


בכל בוקר, הנשים אורגות יצועים משבטי דיכויין

מפגש עם המשוררת עאידה נסראללה - המשוררת ד"ר עאידה נסראללה היא ילידת אום אל פאחם. היא בעלת תואר דוקטור באמנות רב-תחומית ומרצה בכירה במכללת בית ברל. בשנת 2001 נבחרה לייצג את ישראל יחד עם הסופר אתגר קרת בתוכנית הבינלאומית לספרות באוניברסיטת אייווה שבארה"ב. מאחוריה מחזות שכתבה, שלושה קובצי סיפורים קצרים בערבית, רומן בגרמנית ורומן בערבית. נסראללה תקרא משיריה המתורגמים לעברית ותשוחח על יצירתה ופעילותה האקדמית, הציבורית והספרותית עם חוקרת הספרות ד"ר קציעה עלון. מנחה: קרן קוך.
ראשון, 9 ביוני, 10:50-10:00, הספרייה

בלילות הסתיו נופל ביערים עלה לא נראה

לזכר למשורר דוד פוגל במלאות 75 שנה למותו - כשהשירה העברית היתה עוד בשלב הרומנטי שלה, התבלט המשורר והסופר דוד פוגל כמודרניסט ששבר את הצורות הקלאסיות והתרחק מן האופטימיות של בניין האומה הציונית אל מחוזות השקיעה והפסימיות של האקספרסיוניזם האירופי. מעט משיריו התפרסמו בחייו, אך רוב יצירתו הוטמנה במקום מסתור לפני הירצחו בשואה. כשנתגלתה, היא השיבה אותו לחיים כמשורר וסופר רלוונטי שכתב רומנים שהספרות העברית טרם הכירה כמותם. בדיון על יצירתו יוקרנו קטעים מהסרט התיעודי "איבד פוגל את פוגל" וישתתפו המשורר אלפרד כהן, המשוררת אגי משעול ואחד מיוצרי הסרט על פוגל ומפיק הסדרה "העברים", יאיר קדר. מנחה: בני ציפר.
ראשון, 9 ביוני, 12:45-11:00, בית הראשונים

אירוע נעילה: על הדבש ועל העוקץ

.15 שנים מלאו למותה של נעמי שמר, שכינתה את עצמה "מזמוראית", כמסרבת להיכנס למקדש השירה הקאנונית אך גם לא לקטגוריה של פזמונאית. האומנם יש הבדל בין שיר לשיר-זמר ומי קובע היכן עובר הגבול ביניהם? האומנם לא זכתה נעמי שמר בכבוד הראוי לה על שום דעותיה הפוליטיות, והאומנם תם זמנם של כותבי שירי הזמר העברי והם מפנים את מקומם לכותבי השירים הים-תיכוניים והמזרחיים? ללי שמר, בתה של נעמי שמר תשוחח עם המשוררים שלומי חתוכה ונוריתזרחי ועם העיתונאי והפובליציסט אורי משגב. מנחה: בני ציפר; מוזיקה וקריאה: עופר כלף, דורון תבורי, הדרה לוין ארדי. בתום המופע ייקראו לבמה הזוכים בחידון השירה הגדול של הפסטיבל לטקס הענקת פרסים.
ראשון, 9 ביוני, 14:45-13:00, בית הראשונים



פסטיבל המשוררים ה-22 במטולה יתקיים בחג שבועות ה-9-6 ביוני 2019. הכניסה לאירועי הפסטיבל ללא תשלום, למעט מופע המוזיקה של קטיפה שחורה  20% הנחה לחיילים, סטודנטים, גמלאים ונכים, כרטיס שני ב-50% למחזיקי ישראכרט, 40% הנחה לחברי בית הקונפדרציה. לבירורים: 02-5399360, שלוחה 4, להזמנת כרטיסים: 6226*


למועדי מופעים >

23/05/2019   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע