סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
כתבה
 
מאת: עמוס אורן מסלולי טיול בשבילי הזמר העברי
 

 
 
עמוס אורן מנסה לפלח את מפת פסטיבלי הסוכות על פי סגנונות, ז`אנרים וטעמים


סוכות, יותר מכל חג אחר ולבטח בין שלושת הרגלים, הפך מזמן כבר לחג הפסטיבלים. עשרות אם לא מאות מהם, מתנפלים עלינו ומציפים את ימי המועד והחג - שהשנה, בזכות טריק שעשה לו לוח השנה - זכה להשתרע בין שני גשרים מפוארים, ובתמיכתם לתוספת של יומיים חשובים בקצהו, שמתחו אותו לעשרה ימים.
 
מי שהיה צריך הוכחה נוספת לכך שהזמר העברי הוא מטבע עובר לסוחר, מקבל בסוכות אישור ותמיכה. וכמעט שאין פסטיבל, גם לא קטן ונידח כגדול ומרכזי, מזוהה ומאופיין כתמוה וכמופרך, שאין בו במה, מסגרת או פינה למשהו עברי. גם בפסטיבלים ותיקים ומאופיינים במובהק כאבו גוש ויחיעם, עכו וגבעתיים.
 
 בולטת מכל המרת שמו של "חגיגות היין" בראשון לציון לפסטיבל ראשון לציון לזמר עברי, בשנתו ה-20. מוטב מאוחר מאשר לעולם לא, ומה זה אומר על איכות הענבים. אכן מועדים לשמחה. ימים טובים, של חג ואופוריה.
 
איך לעבור את החג בשלום, ליהנות ולא לסבול? מה דעתם לנסות מסלולי טיול בשבילי הזמר העברי, אם לא בהתאם לפסטיבלים, אולי לפי סגנונות, ז`אנרים וטעמים?
 
מסע למקורות הדת
 
נקודת המוצא של התנסות זו היא באמפי בית שמש, בפסטיבל התשיעי למוזיקת רוק ונשמה יהודיים. שני ערבים רצופים של זמרים, הרכבים והופעות שמשלבים טקסטים מן המקורות וברוח כתבי ראשונים וקדמונים עם מוזיקה עכשווית למהדרין. שמונה הופעות מדי ערב, מ-18.00 ועד חצות, עם הפעילים המרכזיים בסצינה תוססת ומסקרנת - מ”רקיע”, “המדרגות”, “העקבות” ו”יו"ד”, דרך סיני תור, גרשון וֶרובה, לני סולומון, חיים דויד ושלמה כץ, ועד עדי רן, ישי לפידות (להלן) ו...אריאל זילבר. ההופעות קצרות (חצי שעה) והכניסה חינם.
 
בית שמש היא אזור נפלא לטיולים בטבע. סביבתה מציעה שפע של מערות בגדלים שונים ומאתגרים. לעומת רמת אפעל החיוורת, שיכולה להתגאות רק בתושביה האמידים וב...פסטיבל “הקהל”, ההפנינג השנתי לזהות יהודית ותרבות ישראלית, שמבוסס בעיקר על דיונים, אך גם מתהדר במופע מרכזי של מוזיקת רוק יהודית - מסורתית יותר ופחות, עם ג`וני שועלי ו"הדג נחש". בשבילי הסמינר תוכלו לפגוש גם  את קובי אוז ואריאל הורוביץ, אך על תקן הוגים ומדברים, ולא בתפקיד שרים ומזמרים.
 
אם הזכרנו את ישי לפידות. הוא אחד האמנים העסוקים יותר בחג. מריץ בקדחתנות אלבום חדש ומופע שמציע חוויה מוזיקלית יהודית, בשיתוף אורחים כגד אלבז, דדי גראוכר ולהקת “קינדערלאך”. בפסטיבל בית שמש הוא יעשה זאת לבד ובראשון לציון עם אורחיו. בשני המקרים הזכות ניתנת חינם.
 
ואי אפשר בלי עיה"ק ירושלים, שמנסה לפתות בסדרת מופעים של מוזיקה יהודית בהשתתפות שלמה גרוניך ו”מן המקורות”, להקת “שתי וערב” בפיוטים אתניים יהודים וירושלמיים, להקת “שמחת בית השואבה” בשירי הרב שלמה קרליבך (מעיין הגיחון עיר דוד) ולהקת “12 וולט” ברוק יהודי  בשער יפו. הכל חינם.
 
מסלול השאנטי והראש הטוב
 
את סיורנו נפתח בצפון, בפסטיבל "בראשית" שלחוף גולן במזרח הכינרת. במקרה זה, לא המוזיקה - שהיא אקלקטית ובלתי-מאופיינת בעליל - קובעת את הטון, אלא המסגרת המשפחתית והאווירה החופשית של הפסטיבל הוותיק כולו, החוגג עשור. המוזיקה נעה מרוק צעיר וחצוף, נוסח “שייגעצ” ו”מופע הארנבות של ד"ר קספר”, לרוק דעתני משל נועם רותם ו”בוטן מתוק בקרקס” (בערב הראשון) ומפופ קליל מבית היוצר של “הבנות נחמה” לרגאיי סוחף של “התקווה 6” (בערב השני). את מהות השאנטי והסוטול יגלם מוש בן-ארי בחצות הלילה השני.
 
מי שלא יסתפק במושמוש בצפון, או לחילופין, לא יטריח עצמו לכינרת, יוכל להתבשם מניחוחות הראסטה והימנוני ה”ביחדנס” שלו, דווקא על פסגת המצדה (3 באוקטובר לפנות בוקר) כאחד מרגעי השיא של פסטיבל התמר בים המלח, או להישאר במרכז (יחסית) להופעה “רגילה”, “רגועה” ולא הרפתקנית - באמפי שוני, בנימינה  ללא קשר לפסטיבל כלשהו (ללמדכם, שבן-ארי יעמול קשה על סיפוקכם בחג).
 
בחזרה למרכז הארץ, תוכלו להתרפק על זיכרונות מ”שוטי הנבואה”, הרכב שאנטי מוביל שהתפרק השנה, בהופעה משותפת וקצרה של חברי הלהקה גלעד ורואי, בפסטיבל בית שמש. שאנטי לייט, וגם הוא חינם לגמרי, יספק גם “מוזות בסוכות”, הפסטיבל האמנותי הרב-תחומי של הישוב שוהם במרכז הארץ, כשיארח בערבו השני את הפרויקט של עידן רייכל, עם “ממעמקים ההופעה”, וגם את ההרכב האינסטרומנטלי הצנוע “נומאי קונספט” (קלידים, חלילים וגיטרות) במוזיקת עולם מקורית.
 
רוקנ`חול המועד
 
חובבי הרוק הכי מסודרים. הפסטיבלים דואגים לכם יופי. המדינה כולה פרוסה לפניכם. מ” בראשית” המרחף בצפון (חוף גולן) ועד פסטיבל “התמר” בים המלח, בסיס האם המרתיע.
 
תוכלו להספיק את נועם רותם, “בוטן מתוק בקרקס”, “שייגעצ” והקספרים בכינרת. לתפוש קצת ים ושמש בכינרת ובדרך דרומה לחגוג את הבכורה החגיגית של “היהודים” עם “פורטה” בהאנגר 11 בתל-אביב. לרחרח על מהות העניין בפסטיבל בית שמש התשיעי למוזיקת רוק ונשמה יהודיים ((שכבר נזכר  כאן); ויום אחר כך לנסות את מזלכם בפסטיבל ראשון לציון , ביום ה”כבד” היחיד שעשוי לקלוע לטעמכם - עם יהודית רביץ ו”עיר קטנה” ואביב גפן והתעויוט (היכל התרבות, שני מופעים עוקבים).
 
רק אז תנחתו במתחם נחל זוהר שבמועצה האזורית תמר, ל”אנטי-ויפאסנה” רועש, בועט ובוטש עם שלומי שבן וברי סחרוף, אביב גפן והיהודים,  עברי לידר ושלום חנוך בהופעות מלאות-רפרטואר, בכרטיס מצחיק אחד (149 ש”ח לכל ערב). ואיזה נחמדים המארגנים, שזורקים לנו סוכריות בדמות “הבנות נחמה” ויהודה פוליקר, לחיזוק הסקסאפיל (והכדאיות) של שבן וסחרוף. צחוקים, לא?
 
שיכורי פופ ולא מיינסטרים
 
גם לכם ההיצע הפסטיבל לגמרי לא רע. המהדרין עשויים להתחיל את טלטול הלולב והרחת האתרוג ב”בראשית”, עם שרון הולצמן ושחר אבן-צור, “האחים והחיות”, “השובבים” ו”הבנות נחמה”. אולם עדיף שיקטפו ענפי ערבה והדס טריים בפסטיבל ראשון לציון לזמר עברי שיישא בעיקר הנטל הפופי.

זמרת השנה מירי מסיקה  בהיכל התרבות תהיה - עם המופע “שלום לאמונות” - מתאבן נאה לפסטיבל, ששיאו, וללא ספק ההיי לייט של אירועי סוכות בפופ העברי, הוא שיבתה החד-פעמית של הזמרת רבקה זוהר לבמת הקונצרטים. המופע “חלקת אלוהים”, מבטיח את כל הלהיטים, בליווי התזמורת הסימפונית הישראלית ראשל"צ בניצוחו של אילן מוכיח. אירוע חובה לכל חובב זמר עברי. אמנם בלתי אפשרי להקיף את כל אירועי הפסטיבל, אבל בהחלט אפשר להתנחל על קוביית דשא באחת הגינות של ראשון, להתנדב לדריכת ענבים ביקב ביום, ולהתמכר לצפייה במופעים בלילה: הראל סקעת והכל עובר חביבי (1), יהודית רביץ וגם (ושוב) “הבנות נחמה”, רן דנקר ועילי בוטנר ויוני בלוך גם הוא.
 
משם אפשר לקפוץ  ליממה ארוכה אחת לים המלח, כדי לסמן  וי על פסטיבל התמר, ביום הנוח והמתון (מהבחינה המוזיקלית; לא מתחייב למזג אוויר) היחידי שלו: בשלוש וחצי לפנות בוקר על פסגת המצדה עם מאיר בנאי, מיכה שטרית ובעז בנאי כאמן פותח, ובלילה לשוב למתחם זוהר, למפגש של זמר וזמרת השנה - מירי מסיקה מארחת את אריק ברמן ואת אפרת גוש גם.
 
הייתי ממליץ לכם גם על אירוע הפתיחה של הפסטיבל לתיאטרון ישראלי אחר ה-28 בעכו עם דני סנדרסון גידי גוב וחברים בבית הספר לקציני  ים, אך הוא למוזמנים בלבד.
 
ים תיכוני וצעד תימני
 
נמל הבית שלכם הוא פסטיבל תימנה, לפולקלור תימני בפארק לב העיר בראש העין (הכניסה חינם). נוטעים את האוהל בפארק לב העיר כדי לחזות, בין היתר, בשניים מגיבורי “כוכב נולד 5”: כבוד השופטת מרגלית צנעני, שתככב במופע המרכזי של הערב הראשון - “זוכרים את זהר” (ארגוב, כמובן) - לצד ציון גולן, ליאור פרחי, אבי סינואני, אביחי מליחי והזמרת המקומית אביגיל (בהנחיית משה ענקי); וכמובן החתן וזוכה התחרות בעז מעודה, שמתחיל במסעו העצמאי לגילוי עצמי ולביצור הנישה שלו (בערב השני) בין אריות ותיקים כישי ונתי לוי, דקלון, בן-מוש, אהרון ירימי, גילה בשארי ואבנר כהן (בהנחיית איתמר פנחס). לא יהיה קל, אבל יהיה חם ולוהט בהופעת הבכורה הרשמית של הכוכב הנולד לשנה זו.
 
אירועי פסטיבל זה יתנגשו לחובבי הסלסול עם האטרקציות הסקטוריאליות המקבילות הן של פסטיבל ראשון לציון לזמר עברי - מצד אחד יהודה פוליקר ו”אוריינט אקספרס” שלו, ומצד שני ההצדעה המסקרנת של תזמורת צה"ל, בניצוח סא"ל מיכאל יערן, לאושיית המגזר אלי לוזון (בגן המושבה, חינם). והן של פסטיבל התמר, שמציע לפתיחה  את פאקו דה לוסיה ולהקתו, עם דויד ברוזה כאמן אורח במתחם נחל זוהר. אכן, התלבטות קשה. לעומת זאת לא יהיה לכם תירוץ להחמיץ את “דרך הבשמים” של יאיר דלאל, באחת אחר חצות בפסטיבל “הקהל”, רמת אפעל.
 
אם ההצדעה לזוהר ארגוב בראש העין לא תרגיע את הגעגוע ל”מלך”, תוכלו לנסות (אם כי בתשלום) את “בחזרה לזהר”, גרסת ההנצחה של אביהו מדינה, בראשון לציון  עם תגבורת של שימי תבורי, חיים משה ויואב יצחק, להרכב הרגיל של זמרי-המופע - אבנר גדסי, נתנאל, סגיב כהן, מורן קריתי ומדינה עצמו.
אגב, אם תצליחו להשיג כרטיסים בהתראה כה קצרה, תוכלו לעשות את הסיפתח הים-תיכוני של החג  כבר במוצ"ש  הקרוב  עם שלומי שבת ופבלו רוזנברג בקיסריה.
 
לקינוח, תופתעו לגלות, שגם פסטיבל מספרי סיפורים ה-14  בתיאטרון גבעתיים, מציע כמה אירועי מוזיקה בגוון ים-תיכוני: משירה בלאדינו עם דגנית דדו, דרך חאפלה עיראקית עם אלברט אליאס (חליל) ויאיר דלאל (עוּד וכינור) ועד חאפלה יוונית עם דדו, דלאל ואסנת זנו (5). וגם ביניהם. רק זהירות: המוזיקה בפסטיבל זה היא איור ועיטור למלל ולמסכת סיפורים, ה”טור דה פורס” הבלתי נפסק של יוסי אלפי.
 
קח תרמיל, קח מקל
 
את ארץ ישראל למיטיבי שיר תמצאו אול אובר דה פלייס. באופן טבעי האירועים המרכזיים יתנחלו בראשון לציון, חלקם בתחרות אכזרית זה לזה. כך, למשל עינת שרוף שתחגוג בכיכר העירייה עם שמעון בוסקילה ואחרים במקביל ל”טיש הגדול” של משה להב שיארח בבית העם  את דודו זכאי. או המופע המשותף של הגבעטרון, יהורם גאון ושרה`לה שרון, בכיכר העירייה, מול השירה בציבור של גבי ברלין (בית העם). הפסטיבל יינעל  ב”כמו צמח בר”, ערב משירי נחום היימן עם חבורת הזמר “כרמים” ב”מופת”.
 
ההתייחסות של פסטיבל מספרי סיפורים לזמר העברי תהיה באמצעות “שיר שיר עלה נא”, שיוקדש לסיפורו של הזמר העברי לאורך השנים, כמחווה לספרו החדש והמקיף של הד"ר נתן שחר, בהשתתפות דפנה זהבי וגבי ארגוב.
 
זה לא הכל והקול. אבל היריעה קצרה וטורי הכרוניקות עמוסים. הכינו מצבריכם לחורף. עוד שמונה חודשים עד מחזור הפסטיבלים הבא. בפסח.



25/09/2007   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (1 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
1. פרטים על פסטיבל התמר בנחל זוהר!
אוהד ברדה , ישוב נווה זוהר/נחל זוהר (26/09/2007)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע