סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ביקורת
 
מאת: עמוס אורן מאנה - רוקנרול בספרדית ושירי עם
 

 
 
7,000 צופים נלהבים בהיכל נוקיה זכו למופע רוק מלהיב וחוויה יוצאת דופן


דרמה ואור

מי שזלזל או התייחס בביטול להופעה של להקת הרוק הלטיני ממקסיקו Mana ("מאנה", בהתאמה מלעילית כמו ב"מנה חמה"), הפסיד מופע רוק מלהיב וחוויה יוצאת דופן.

האמת היא שגם אני לא שמעתי על "מאנה" בחיי (והיא קיימת כבר יותר מ-35 שנה בגלגולים שונים, הראשון בהם בשם "סומבררו ירוק") ואלמלא צפייה מקרית ב"רוקדים עם כוכבים" מלפני כשבועיים כנראה שגם לא הייתי מתוודע אליה. אבל הרביעייה שהתארחה בתחרות הריקוד נראתה ונשמעה לי מקצוענית ומלוטשת כמו הרכב רוק דינוזאורי משנות השבעים, "סגול כהה" כזה, רק בספרדית ובשיאם. וזה היה מספיק מסקרן.

למרבה המזל, של "מאנה" ושל חובבי מוזיקה בישראל, בעידן האינטרנט לא צריך רדיו, גם לא התעדכנות או אספקה שוטפת של דיסקים, כדי להתרשם מיצירה מוזיקלית כלשהי ולהתאהב בה.

7,000 צופים (!) שגדשו את היכל נוקיה, רובם ככולם יוצאי אמריקה הלטינית (שהתקשטו מבעוד מועד בדגלי ארצות המוצא שלהם, מארגנטינה ואורוגוואי, דרך פרו ואקוודור, ונצואלה וקולומביה ועד קובה ומקסיקו כמובן) היוו הוכחה מוחצת למעמדה של הלהקה. אומרים שמיליארד סינים אינם טועים, כנראה גם לא רבע מליון דוברי ספרדית שמתגוררים דרומה למיאמי.

   

לכשעצמי איני דובר ספרדית, אבל רוקנרול הוא רוקנרול ולא משנה מה השפה, ומאנה אכן עושים רוקנרול מערבי לכל דבר, גם באלבומיהם (יש 15 כאלה, עשרה מהם באולפן; אני התוודעתי, במסגרת שיעורי הבית, לאוסף נבחר של עשרה להיטים גדולים) וגם על הבמה. במיוחד אחרי שהצטרפו לזרם rock en tu idioma (רוק בשפתך, בספרדית) שכמו הטרופיקליה בברזיל שחיברה את הסמבה והבוסה נובה לחשמל, חיבר את המוזיקה המקומית, עתירת הפיזיות והתשוקה הלטינית, למקצבי רוק חשמליים עכשוויים. אז גם התקבע השם מאנה שפירושו בעברית אנרגיות חיוביות.

בקיאים סיפרו לי קודם ההופעה שהיצירה של מאנה אינה סתמית ופשטנית בנוסח "אוהב-אותך-את-אוהבת-אותי", אלא יש בה גם מסרים חברתיים ואנושיים, אמירות בענייני אקולוגיה ואפילו כתיבה פואטית, עמוקה מן המקובל. עדות לכך הוא Lluvia al Corazon ("גשם על הלב") הלהיט הראשון ומלא התקווה מתוך Drama y luz ("דרמה ואור"), אלבומם האחרון, שסיבוב הופעותיהם הנוכחי נושא את שמו.


להקת מאנה (צילום: איציק בירן)


אכן, דרמה ואור. כל הפעלולים, הפוזות והשטיקים האפקטיביים של הרוקנרול הבימתי. פתיחה עם צלילים דרמטיים של בטהובן. כשהמסך (לבן ושקוף למחצה) עולה, להבות אש קורעות את החלל וכשהן נמוגות מתגלית במת ענק, מקושטת בכנפיה בשני אקרני וידאו ובירכתיה בצג לד עצום ממדים.

הפריט הכי בולט לעין הוא פודיום מוגבה במרכז הבמה ועליו מערכת תופים אימתנית ונוצצת, ממנה  מנהל המתופף אלכס (החיה) גונזאלס, ביד רמה, תרתי משמע, את הקונצרט ואת הטקס. הוא - דמות אנרגטית וצבעונית, מקועקעת לכל אורך זרועותיו החשופות, חיה - הברומטר והגנרטור של ההרכב, מתופף רוק קלאסי ויותר מזה. לא רק אגרסיבי, וירטואוזי ומלא שואו-אוף, אלא גם זמר מצוין, שנוטל פה ושם את מלאכת ההובלה.

למלאכת הדרמה שותף גם פהר אולוורה הסולן ונגן מפוחית וגיטרות לעת מצוא. כבר שמענו זמרים טובים ממנו, אבל למרות עיצוב שיער מיושן (ולגמרי רוקנרולי של פעם) וגמלוניות מסוימת בתנועה הוא מקצוען לעילא ויעיל להפליא בהתנהלותו הבימתית. לא נח לרגע. שר בהתמסרות ובמחויבות שכולה עשיית אהבה אינטנסיבית ומעוררת השתאות עם הקהל.


להקת מאנה (צילום: איציק בירן)


הוא נע מצד לצד, כורע על ברכיו, גם נשכב על גבו, ובעיקר מומחה בהפעלת קהל. מנווט השתתפות בשירה, מחלץ שאגות שמחה וקריאות התלהבות מהצופים. והקהל נענה לו בהתלהבות אין קץ, כמי שחיכה רק להופעה הזאת כל חייו.

עוד שותפים בדרמה הם נגן הגיטרה המובילה סרחיו ואלין, שכנראה שמע וראה לא מעט גיטריסטים נרקיסיסטיים במהלך הקריירה שלו, ובהחלט יודע את העבודה - גם לנגן וגם ללבות הצגה ועניין. נגן מרשים ביותר.

   

והיו גם תמרות עשן, חזיונות וידאו (כמו אותו קליפ עתיר דגלים שליווה שיר שדיבר מן הסתם  בשבחי החוסן והאחדות של אמריקה הלטינית והסתיים עם דגל ישראל לצד דגל מקסיקו. אין ספק שב"מאנה" מתייחסים ברצינות לכל הופעה ונערכים בהכנות מדוקדקות לכל קונצרט) ותוספות של מוזיקאים - בעיקר הזמר ונגן ההקשה הקטור קווינטנה ונגן הגיטרות פרננדו אלין, אך גם שמיניית נגניות מיתרים שמועלית לביצוע אחד השירים, וכולן חושפות ברכיים בוהקות וחטובות.

זירת אנפלאגד

יהיה יומרני מצדי לנקוב בשמות שירים שלא היכרתי שבוע קודם ההופעה, בטח לא עבור הקהל הנאמן של מאנה. אבל למרות ההיכרות הקצרה ועל אף אי ידיעת השפה הצלחתי לשמחתי לזהות כמה מהם, בעיקר הבלדות רוויות הכוח. כמו "לב קוצים" (קורסון אספינדו) - טוב, לא חוכמה. אנחנו מכירים את השיר מ"סופרנצ'ורל" (על טבעי), אלבומו רב-המכר של קרלוס סנטנה משנת 2000 - או "שפתיים צמודות" (לביוס קומפרטידוס), וגם "פרפר בוגדני" (מריפוסה טרייסיונרה) שהיה הראשון לחלץ שירת רבים רועמת וכמותו הבלדה הלטינית הפנטסטית "רציף סאן בלאס" (אן אל מיואל דה סאן בלאס).

   

בשיאה של ההופעה, אחרי סולו תופים היסטרי של גונזאלס, התהפכו מעט היוצרות, בסוג של מחווה שכמותה לא רואים הרבה, כנראה בשל מיומנותה הטכנולוגית הגבוהה. הבמה התרוקנה ובקודקוד המרוחק של הזירה האליפטית, ממש בגב הקהל שישב על הפרקט בנוקיה, התרוממה במה אחרת, קטנה יותר, אך מרתקת לא פחות.

תחילה עם אולוורה וואלין לבד, במחרוזת שירי עם מקסיקניים לחדוות הקהל, ובהמשך הצטרפו גונזאלס (עם סומבררו לראשו) וחואן קאיירוס, נגן הבס, לביצוע אנפלאגדי מרשים ומרגש במיוחד של Vivir sin air (לחיות בלי אוויר), שנחשב לאחד הלהיטים הגדולים ביותר של "מאנה", בין היתר בזכות קליפ משובח שזכה בפרסים ובעשרות מיליוני צפיות. רק בעבור האופרציה של זירת האנפלאגד מגיעות להם תשואות.

מאנה-03-איציק-בירן.jpg
להקת מאנה (צילום: איציק בירן)


האמת? קחו את השירים הלטיניים של שלומי שבת (גם לו יש איזה מריפוסה באלבומו האחרון) ושל פבלו רוזנברג, צחצחו את הליווי הכלי והגבירו את מינון הרוק'נרול, ותקבלו את הצליל של מאנה. ואם כבר זמרים ישראלים, חושבני שכדי להבין את ההתלהבות, נסו לדמיין הופעה של שלמה ארצי בפני תרמילאים בצ'ילה, או הופעה של משינה בפני יורדים בסן דייגו, הפרבר האמריקני של טיחואנה.

ואמוס מאנה. אותי שכנעתם, רכשתם עוד Corazon. תצורף השפה הספרדית לתוכנית הלימודים!

הערה לסיום: על  כרטיס הישיבה המסומן היו מודפסות לתועלת הצופה 11 הנחיות, זכויות וחובות. הראשונה בהן היתה: "המופע יחל בשעה הנקובה. מאחרים יופנו ליציע בהפוגות בין השירים בלבד". מכיוון שההופעה החלה באיחור של חצי שעה במדויק, אני רוצה להאמין שזה לא דפוס התנהלות קבוע של מאנה בסיבובי הופעותיה, אלא חוסר הבנה של השפה העברית...

מאנה. דרמה ואור. היכל נוקיה תל אביב. חמישי, 12 ביולי 2012


למועדי מופעים >

15/07/2012   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (2 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
2. לא ללטינים בלבד
עדי , (22/07/2012)
1. דוברי ספרדית שמתגוררים דרומה למיאמי?
מעיין , רעננה (16/07/2012)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע