סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ביקורת
 
מאת: עמוס אורן 70 לחנן יובל: חגיגה מעוררת תמיהה
 

 
 
אם כבר אמנים מגיעים להצדיע לחבר יוצר, ואף מהללים באריכות את תרומתו ויכולותיו, שיתכבדו וישקיעו ויעשו זאת עם שיריו, גם אם זה בהתנדבות, ולא עם שירים חסרי קשר לחנן יובל. הכוונה בעיקר לזאב רווח ששר את 'אח, יא ראב', שאין לו וליובל דבר וחצי דבר יצירתי, ולאילי גורליצקי, שעדיין תקוע במחזמר 'שלמה המלך ושלמי הסנדלר'"
למרות השתתפות אמנים-כוכבים במופע המחווה, רק תשעה שירים פרי עטו של המלחין בוצעו על הבמה


קורבן לפוליטיזציה
 
יש דרכים רבות לציין יום הולדת לזמר-יוצר, פעיל במיוחד, כמו חנן יובל, שבשבוע שעבר מלאו לו 70 שנה. אפשר, אם אתעכב על שתי מתכונות עיקריות, לחגוג את שיריו בביצועים מוכרים וגם לא שגרתיים, אד הוק לרגל האירוע; ואפשר לפרוש את מניפת חייו באמצעות תחנות ידועות ועלומות ואמנים אורחים הקשורים בהן.
 
המופע "ואם השיר הזה נשמע לכם מוכר" (ולא "באם השיר הזה..." כפי שנדפס בכרטיסים שהונפקו והופצו לקראת האירוע) ביוזמתו ובהפקתו של אריה ימיני, מנכ"לו הנמרץ של היכל התרבות פתח תקווה, ביקש לחבר בין השתיים. אולם יותר משהצליח לרגש ולפאר את יצירתו של יובל - בשירים, לא בדיבורים עליהם - נפל קורבן ל"פוליטיזציה" (הכרוכה מן הסתם בתשלום מס לשותפיו החיצוניים בהפקה) ולטרחנות מצד מקצת ממשתתפיו, בעיקר אלה המבוגרים יותר...
 
חנן יובל זכאי בהחלט לתואר עמוד תווך בזמר העברי. ב-50 שנה ויותר מאז שירותו בלהקת הנח"ל, הוא שותף בכתיבה ובהלחנה, בהקלטה ובהופעה וגם בהפקתם של מאות שירים שרבים מהם הפכו לנכסים משמעותיים של התרבות הישראלית והם מושרים בפי בני כל הגילים והדורות. מה שמיטיב לנסח שם המופע והבחירה המוצדקת בו. 
  

חגיגת-70-לחנן-יובל5-whale-studio.jpg
חגיגת 70 לחנן יובל (צילום: whale studio)

יוצר של כולם

למרות שבראשית דרכו יובל נקשר בהרכבים עם אוריינטציה רוקית כזו או אחרת (השלושרים, כיף התקווה הטובה, שובבי ציון) ואף הקליט אלבום סולו אחד לפחות באופי כזה, הוא הפך מהר מאוד להיות אחד המעצבים של שירת העם המקומית, פולק ישראלי וזמר עברי, לא מעט הודות לכשרונו המבורך בהלחנה ולכישוריו המיוחדים לזרום עם המלים - לא לכפות עליהן, לא להתעמת איתן -  והרבה בזכות בחירותיו בכותבים משובחים, ופתיחותו ורגישותו הרבות למאפיינים התרבותיים של העם היושב כאן - שירת משוררים, סלסולים מן המזרח וניגוני מסורת ופיוט.
 
משום כך הרשיתי לעצמי להתאכזב מן העובדה שבמשך כשעתיים וחצי, רק תשעה שירים שלו, שהוא הלחין, בוצעו חי על הבמה, בחגיגה לכבודו. חמישה מהם בוצעו על ידי אורחיו: "שהשמש תעבור עליי" (מלים: יורם טהר לב) בפי בתו שירה, עמה הופיע לא מעט וכיום היא מכהנת כנספחת תרבות בבוסטון; "דור" (מלים: אהוד מנור) בפי יוריק בן דוד, מנכ"ל אקו"ם, ובנו עמוס בן דוד - דואט של גיטרה ופסנתר, לא עשוי מספיק, אם כי מפתיע בגישתו; "כשצלצלת רעד קולך" (נתן זך) כשירה אמנותית יפהפייה בביצוע מקהלת מורן (בניצוח נעמי פארן, חברת ילדות של חנן ממקהלת הילדים של פרדס חנה); "אני וסימון ומואיז הקטן" (יוסי בנאי) בפי השחקן דרור קרן, מנחה המופע; ו"אתם זוכרים את השירים" (אהוד מנור) בפי שלומי שבת, שהסלסולים והמאוואלים שלו רק הדגישו את מעמדו של יובל כיוצר ישראלי של כולם, ואת השיר כשייך לקטגוריה ירוקת העד של "אגדת דשא".
 
ארבעה שירים בוצעו בהשתתפותו - שלושה עם "שלושתנו", ההרכב המשותף לו, לאורי הרפז ולדורית ראובני ("כמה טוב" שיר חדש ואופטימי שנכתב על ידי יוסי גיספן במיוחד בעבורם; "פגישה, חצי פגישה" מערב שירי רחל, ושיר הנושא, שלא עוצר, למלותיו של אהוד מנור, שותפו ליצירה ולהופעה במשך יותר מ-20 שנה), ו"הלילה הוא שירים" (מלים: תרצה אתר), עמו בחר לסיים באופן הכי טבעי, כששלושת נכדיו - נדב, יותם ועידו - לצידו. 
  


חגיגת-70-לחנן-יובל4--whale-studio.jpg
חגיגת 70 לחנן יובל (צילום: whale studio)



מה קשור
 
עוד נכללו במופע מחרוזת אינסטרומנטלית שלצליליה רקדה בפתיחה להקת המחול הייצוגית של עיריית חיפה עם כוריאוגרפיה של ברי אבידן (לא הבנתי את הקשר) ומחרוזת וידאו משיריו ערוכה בידי בנו, דור. לטעמי, מעט מדיי ומעורר תהייה. אם כבר אמנים מגיעים להצדיע לחבר יוצר, ואף מהללים באריכות את תרומתו ויכולותיו, שיתכבדו וישקיעו ויעשו זאת עם שיריו, גם אם זה בהתנדבות, ולא עם שירים חסרי קשר לחנן יובל.
 
הכוונה בעיקר לזאב רווח ששר את "אח, יא ראב" (חיים חפר ונורית הירש) שאין לו וליובל דבר וחצי דבר יצירתי, ולאילי גורליצקי, שעסקנותו כמנכ"ל אשכולות הצטלבה בפעילותו הציבורית של יובל כיו"ר הזמני של אמ"י וכחבר בהנהלתה הנוכחית, אך אין בעברם שום חיבור אמנותי-יצירתי - והוא תקוע עדיין במחזמר "שלמה המלך ושלמי הסנדלר" (ממנו שר את שיר הנושא) וב"שוק המציאות" (ממנו שר "קונצרטינה וגיטרה" עם השחקנית-בדרנית שרון אלימלך). התרומה שלהם (שכללה מעשיות מיותרות ואנקדוטות מחייהם, כאילו זה מופע שלהם) עמדה בסתירה לדבריו החוזרים ונשנים של המנחה קרן, על כך שהיריעה קצרה מלהכיל את הכל.
 
נסלחים יותר היו הביצועים ל"ממעמקים" (של עידן רייכל), כבונוס בביצוע מקהלת מורן, ו"אף אחד לא קם" (שחיברו יוסי בנאי ויצחק גרציאני לשלישיית הגשש החיוור) שטוביה צפיר, חברו של יובל מלהקת הנח"ל, הקדיש (בעזרת הכותב יחיאל ספרא) לחתן השמחה וליצירתו. הוא לפחות טרח והשקיע.
 
השקיעו גם נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין שכיבד בנוכחותו את המעמד, בזכות חברות אמיצה, רבת שנים, שהתפתחה בינו לבין יובל, והוא נשא דברים חמים בשבחו ובשבח יצירתו (כולל הציטוט המדגים "אני מאמין בשדות השמש/ בשחר מפציע ובליל אמש/ בצחוק של ילד/ אחרת לא הייתי שר") והמשורר רוני סומק, גם הוא חבר ותיק ושותף להופעות ולמסעות ברחבי ישראל, שבדבריו הדגיש את היותו של חנן בונה גשרים, סולל דרכי אהבה ומקצר את המרחק מהפריפריה למרכז, שלא עובר דרך האוזן אלא מכיר רק את דרך הלב. 
  

חגיגת-70-לחנן-יובל6--whale-studio.jpg
חגיגת 70 לחנן יובל (צילום: whale studio)


פרגון מחמם לב
 
הדובדבן של המופע היה איחוד מחודש, חד-פעמי וחלקי לגמרי, של "השלושרים" מ-1969, כששלום חנוך, פחות מחודש אחרי שנתן יד לאיחוד מחדש של להקת "תמוז", נעתר בחברות ספורטיבית גם לאתגר הזה. לא רק שהם שרו באותה שלישיה (עם בני אמדורסקי ז"ל), הם גם שירתו באותה להקת הנח"ל ונולדו בהפרש של כמה חודשים באותו קיבוץ, משמרות. התיאום הקולי ביניהם לא היה מוקפד כאז - כשחנן שר את "צרות טובות" (שמרית אור וחנוך) שלום המהם וב"לילי שלי" (יענק'לה רוטבליט וחנוך) הם "דרכו" איש על אצבעות רעהו, כמו בחזרה ראשונה - אבל הפרגון היה מחמם לב והמעמד היה מרגש, גם כשחנן "נגרר" אחרי הקצב והטמפרמנט של שלום ב"אגדת דשא" (מאיר אריאל וחנוך).
 
אפשר לתהות איך זה שמכל הזמרות שנהנו מיצירתו של חנן יובל (בין היתר חוה אלברשטיין, ירדנה ארזי, נורית גלרון, מרגלית צנעני) לא השתלבה אף אחת מהן במופע? צנעני, אגב, הוזכרה בפרסומים העירוניים המוקדמים. אפשר לתהות גם לפשר הקשר בין יובל לפתח תקווה דווקא, והרי הוא תושב קריית אונו ויו"ר העמותה לחינוך מוזיקלי בעירו.


חגיגת-70-לחנן-יובל3--whale-studio.jpg
חגיגת 70 לחנן יובל (צילום: whale studio)

 
אולם כבן העיר וכתושב פתח תקווה אני יכול רק להרגיש גאווה על מעשה ההוקרה וההערכה, גם אם לא הצליח להביא לידי ביטוי את האוצר הרחב שביצירתו המולחנת של חנן יובל. ואין כמותו, הידוע בחיוניותו ובפעילותו הבלתי נלאית, כמו במזגו הנוח, בצניעותו ובענוותנותו, להבין שעדיף לתת יד לעשייה, מאשר לחכות לשווא ליוזמה שלא תתממש. 

כמו ראוי לציין, שההצלחה לרכז אמנים-כוכבים מסדר הגודל של חנוך, שבת, רווח ודומיהם למעמד אחד, אינה מובנת מאליה ומעידה הן על האהבה וההערכה לחנן יובל, הן על מאמציה המוצלחים של ההפקה. 
 
את המופע ליווה הרכב נגנים שכלל את אלי בן שושן (תופים), אילן אביב (בס), יאיר מיכאל (גיטרה), ערן זילברבוך (קלידים ואקורדיון) ואילן שס (פסנתר וניהול מוזיקלי). 


חגיגת-70-לחנן-יובל1-whale-studio.jpg
חגיגת 70 לחנן יובל (צילום: whale studio)
 
ואם השיר הזה נשמע לכם מוכר. היכל התרבות פתח תקוה. רביעי, 6 באוקטובר 2016


למועדי מופעים >

09/10/2016   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע