סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מחול
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: טל גורדון חווית פלמנקו אחרת
 

 
 
חווית ההשתתפות והזכייה בתחרות... סללה את הדרך שלי להשתלב, קודם כל, בתעשיית הפלמנקו בארץ, ואפשרה לי, כלכלית, לטוס לספרד , לגור בסביליה וללמוד פלמנקו לעומק... להופיע שם בטבלאוס - מועדוני הפלמנקו המקומיים - ולנשום ולחיות פלמנקו. כי פלמנקו זו דרך חיים, זה לא רק מחול או מוזיקה. בשביל להיות רקדנית פלמנקו צריך להכיר לעומקם גם את שירת הפלמנקו, את ההיסטוריה של הפלמנקו, את המורשת שלו, את נגינת הגיטרה, את הספרדית"
אדוה ירמיהו תעלה בפסטיבל "ימי הפלמנקו 2015" עבודה המשלבת פלמנקו ופרפורמנס. שיחה


פסטיבל "ימי הפלמנקו ה-21 – אש הפלמנקו לאורך הדורות", שיתקיים בין ה-19 ל-21 במרץ 2015 במרכז סוזן דלל, ממחיש בקיומו ארוך השנים את הקשר החזק בין הישראליות לבין הספרדיות חמת המזג.  

אדוה ירמיהו, זוכת תחרות הפלמנקו של קרן עדי לשנת 2011, תזכה לסגירת מעגל יפה כשתפתח את ערב הגאלה החגיגי החותם את הפסטיבל עם מיצג פלמנקו משלה. הערב יכלול גם את שני הריקודים של זוכת המלגה של קרן עדי לשנת 2015 ואת המופע הספרדי "תיבת הפלמנקוס".

הפסטיבל של אוהבי הפלמנקו

"קרן עדי, שמקיימת את הפסטיבל, ו'ימי הפלמנקו' בפרט, מהווים מעין מקום מפגש שנתי עבור כל העוסקים באמנות הזו וכל אוהבי הז'אנר", מספרת ירמיהו, (29), יוצרת, רקדנית ומורה לפלמנקו.

"זה בעצם הפסטיבל של אוהבי הפלמנקו ושל כל מי שמתעסק בפלמנקו בארץ והשנה הוא עומד בסימן יצירה ישראלית. פרט למופע המרכזי שמגיע כמובן מספרד, מציגים אירועי הפסטיבל את העשייה המגוונת של כל האמנים הישראלים שמתעסקים בז'אנר הפלמנקו היום בארץ,  כמו המופע של קרן ואבנר  - להקת רמנגאר מירושלים- DESAHOGAR, המופע לכל המשפחה 'ארס פואטיקה' או המופע  'בוקר פלמנקו ישראלי' שנותן במה גם לרקדניות לא מקצועיות ומאחד המון בתי סטודיו ישראלים לפלמנקו.

"פעם בשנתיים מעניקה הקרן מלגה לרקדנית שתוכל לטוס לספרד, לשהות שם על מלגת לימודים ולהתקדם מקצועית, ובערב הגאלה תופיע גם זוכת השנה הנוכחית".

בוקר-של-שירה-אגמון.jpg
בוקר של פלמנקו (צילום: שירה אגמון)

כמי שזכתה במלגה של הקרן  לפני ארבע שנים, לאן הזכייה הזו לקחה אותך?

"חווית ההשתתפות והזכייה בתחרות הייתה בשבילי נקודת ציון מאוד חשובה בהתגבשות שלי כרקדנית מקצועית. היא סללה את הדרך שלי להשתלב, קודם כל, בתעשיית הפלמנקו בארץ, ואפשרה לי, כלכלית, לטוס לספרד , לגור בסביליה וללמוד פלמנקו לעומק.

"זה אפשר לי להתערבב בסצנה בספרד, להופיע שם בטבלאוס - מועדוני הפלמנקו המקומיים - ולנשום ולחיות פלמנקו. כי פלמנקו זו דרך חיים, זה לא רק מחול או מוזיקה. בשביל להיות רקדנית פלמנקו צריך להכיר לעומקם גם את שירת הפלמנקו, את ההיסטוריה של הפלמנקו, את המורשת שלו, את נגינת הגיטרה, את הספרדית".

והיום, כשאת בארץ, איך את ממשיכה את דרך החיים הזו?

"פלמנקו, מעבר לזה שהוא ריקוד אמוציונאלי עם רגשות פנימיים מאוד חזקים, הוא ריקוד שדורש הרבה טכניקה, וטכניקה זה אומר שעות סטודיו, וזה אומר להתאמן, כל יום. זה ממש סדרת אימונים.

"פתחתי לאחרונה סטודיו בדרום תל אביב ושם אני מלמדת, מקיימת חזרות וזה גם הבית שלי שבו אני יוצרת. אני נפגשת עם אמנים מכל התחומים, גם בפלמנקו, אבל גם יוצרים מתחומים שונים, מסגנונות ריקוד שונים, אמנים פלסטיים.  אני מאוד מחפשת, מאוד מתעמקת".

אדוה-ירמיהו.jpg 
אדוה ירמיהו  (צילום: אלכס אפט)

יש עוד דרכים לחוות פלמנקו

מגיל מאוד צעיר התנסית בסוגים שונים של מחול עד שמצאת את החיבור שלך לפלמנקו. מה קרה שם, מה מצאת שם?

"אותנטיות. אמת. אני זוכרת שראיתי פלמנקו בגיל 12 והרגשתי שיש באמנות הזאת עוצמה וכוח ואותנטיות. בשביל להרגיש את האותנטיות שבזה, להגיע לעומקים של האמת ולתחושות העמוקות האלה שאני מדברת עליהן, צריך להתמקצע ולהכיר גם את התרבות הספרדית לעומקה".

למדת גם בבית הספר לתיאטרון חזותי. מה זה הוסיף לדברים שאת עושה בפלמנקו?

"קיבלתי החלטה לחזור לגור בארץ. מגיל שלוש אני מאוהבת בבמה בכלל. הפלמנקו בהחלט תפס אותי, אבל במה מעניינת אותי מאוד ושנים חיפשתי בית ספר שיכול לענות גם על הסקרנות שלי, שהיא מעבר לתחום הפלמנקו.
 
"מתחילת הלימודים בבית הספר לתיאטרון חזותי הבנתי שיש פוטנציאל שסיקרן ועניין אותי מאוד, בחיבור בין הפלמנקו לבין פרפורמנס ותיאטרון חזותי, חיבור שיכול להוביל גם לחוויה חדשה, שונה, אחרת, אצל הצופה. לא שחווית הפלמנקו לא מספיקה, אבל יש עוד דרכים לחוות פלמנקו".
 
ואני משערת שיש לנו פה קישור טבעי למיצג שתופיעי איתו ב"ימי הפלמנקו"

"בערב הגאלה בפסטיבל אני בעצם מציגה הצצה לעבודה שהתחילה כעבודת הגמר שלי בתיאטרון החזותי, שמשלבת פרפורמנס ופלמנקו, כשפה תנועתית ומוזיקלית. שם העבודה הוא 'מרחב פוטנציאלי', וזה טריו שכולל אותי ושני פרפורמרים שמלווים אותי, שוקי שוויקי ואתי גורי, זמרי פלמנקו במקצועם, כאשר העבודה עצמה מתרחשת בחלל הישיבה של הצופים ובמסדרון שבין הבמה לקהל".

כלומר זה מופע שמבוסס על אינטראקציה עם הקהל?

"בדיוק. העבודה לא מגיעה לבמה. זו עבודה מותאמת חלל. המונח 'מרחב פוטנציאלי' נקבע על ידי דונלד ויניקוט שהתייחס לאזור הביניים של החוויה, השוכן בין הפנטזיה והמציאות, מבלי שהפכים אלה יפריעו זה לזה או שתתבקש בחירה ביניהם.

"בדומה למונח הזה של ויניקוט, המרחב הבימתי מאפשר גם מפגש בין העולמות שאני מתעסקת בהם, בין העולם הסטטי לתנועתי, בין רגעים אינטימיים לציבוריים, בין החלל לפעולה שמתקיימת בתוכו, בין עוצמה לשחרור, בין אישה לילדה, בין במה לחיים – ללא בחירה ביניהם, דרך שפת הפלמנקו ועולם הפרפורמנס. כאן חייבים  להזכיר גם את השמלה שלי שיש לה תפקיד חשוב, שעיצבה מעצבת התלבושות יעלה לוגסי, שמלה בצבע ורוד זוהר ושובל באורך של ארבעה מטר".

ובמילים פשוטות יותר, מה מצפה לקהל שיגיע למיצג?

"חווית פלמנקו אחרת".

ישראלים כמקבצי תרבויות

מה שאת אומרת פה בעצם עונה לי קצת על השאלה שנוגעת לכותרת הפסטיבל, "אש הפלמנקו לאורך הדורות", אם אני באה לשאול מה השתנה בתרבות המסורתית כל כך הזו, לאורך הדורות

"אני חושבת שבעיקר בעשור האחרון, הפלמנקו המסורתי עדיין ממשיך להתקיים במיטבו, ועם זאת, יש זרם מאוד חזק של יוצרי פלמנקו עכשוויים שמשלבים בין פלמנקו לאמנויות רבות, מפרפורמנס ועד ארכיטקטורה, ועושים עבודות מותאמות חלל, ומחול מודרני, ובעצם הפלמנקו פתח את שעריו ומשתלב היום בעולם של האמנות המודרנית, והוא לא נשאר רק מסורתי, וחובה לציין שישנם זרמים שנשארו מסורתיים לגמרי. זאת אומרת שהוא עובד על שני המסלולים האלה במקביל גם בספרד".

מה בעצם מחבר את הישראלים חזק כל כך דווקא לפלמנקו?

"אני אגיד קודם כל שהנוכחות הישראלית בספרד מורגשת, ורמת הפלמנקו הגבוהה שיש היום בארץ ידועה בקרב אמני הפלמנקו בספרד, ואני חושבת שהישראלים, כמו שאנחנו, אמיתיים, חמים, מרגישים, אותנטיים, מתחברים בדיוק לאמנות שמדברת על אותם מקומות ועל אותן תחושות ועל אותו כוח, וזה החיבור הכי חזק".

פלמנקו זה מחול מאוד מסורתי, ואם חושבים על זה, אנחנו לא ממש עם ששומר היטב על המסורות שלו, בעוד שלמסורות של אחרים אנחנו מתחברים יפה...

"(צוחקת), נכון. את צודקת, לא חשבתי על זה ככה, האמת, אף פעם, אבל כשאני חושבת על זה עכשיו, אני חושבת שאנחנו הישראלים, כמקבצי תרבויות, כמו שאומרים, מצאנו לנכון לקבץ גם את התרבות הזו אלינו, כי היא שווה את זה. היא כל כך שווה את זה. זה עוצמתי. זה מרגש".

 


פסטיבל "ימי הפלמנקו" 2015 יתקיים בתאריכים 21-19 במרץ 2015 במרכז סוזן דלל בתל אביב.  לרכישת כרטיסים: 035105656 ובאינטרנט  ערב הגאלה החגיגי שבו יתקיים המיצג של אדוה ירמיהו , שני ריקודים של הזוכה במלגת קרן עדי לשנת 2015 והמופע הספרדי "תיבת הפלמנקוס" יתקיים  במוצאי שבת, 21 במרץ ב-20:30. כרטיס: 220/200 ₪.

לכל אירועי פסטיבל ימי הפלמנקו 2015


למועדי מופעים >

17/03/2015   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע