סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מחול
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ביקורת
 
מאת: מרב יודילוביץ' בית התפוצות: הגיבור פנים רבות לו
 

 
 
שורה תחתונה – קחו את הילדים ולכו לבקר בבית התפוצות. למה? כי לצד סופרמן, באטמן, ספיידרמן ושאר גיבורי העל שכוחם בשרירים, יש גיבורים אחרים שמשקפים, כל אחד בדרכו, את פניה השונות של ההצלחה."
עזבו אתכם מסופרמן, ספיידרמן, באטמן וילד חתול. תערוכת "גיבורים" בבית התפוצות, מציעה מפגש חוויתי לילדים סקרנים עם גיבורי על מסוג אחר. שווה ביקור


צפו להפתעות
 
אטרקציות. מילת קוד לפעילות מעניינת לילדים בחופש. ולא, הכוונה, כך מסתבר לאמא בפעם הראשונה, היא לא למגדל אייפל, האופציה הראשונה שקופצת למקלידי המילה בגוגל. אז אחרי שמיציתם את זו שקופצים בה, זו שבונים בה, זו שעפים בה וזו ששטים בה, קבלו המלצה חמה על קומבינציה מוצלחת במיוחד שגם מניעה את הקטנים שלכם (ואתכם) לפעולה, גם מפעילה להם את הנוירונים במוח, גם פותחת ערוצי מחשבה ומעשירה בידע כללי באופן חוויתי, ואולי המגניב במיוחד - תחזיקו טוב - מאפשרת לכם הצצה נדירה לחדרים הפנימיים שלהם, אלה שמשקפים את האופן שבו הם חושבים ודרכו ניתן לראות מה מפעיל או מגרה אותם, מה מושך אותם ומה מדליק שם בפנים את האור. גם אם אתם משוכנעים שאתם יודעים – צפו להפתעות.

תערוכת "גיבורים" במוזיאון העם היהודי בבית התפוצות, היא חוויה מפתיעה ולא רק בשל המיקום שזורק, אותי לפחות, למחשבות על סיפורי הקהילות היהודיות, השואה ויודאיקה, אלא בעיקר בשל המחשבה הרעננה שמאחוריה, השימוש בשפה עכשווית ובהמשגה הקרובה לעולם הילד במילניום הנוכחי, הרמה והאיכויות היצירתיות הגבוהות מאחורי מרבית מרכיביה, והסביבה הנעימה והמחבקת בה מתרחש כל זה. במוזיאון ששם לו ככותרת לספר את סיפורו של העם היהודי כ"סיפור של התחדשות תמידית", באה התערוכה ומיישמת התחדשות.
 
זה מתחיל בהתחלה. כלומר עוד לפני שהדלת לחלל התערוכה נפתחת. אנחנו מתבקשים לחלוץ נעליים ואת בן ה-11 שאיתי זה משמח. כשנכנסים לחלל, המכוסה שטיח מקיר לקיר בצבעים בהירים, אתה מבין - בניגוד לחללי תצוגה של תערוכות סטנדרטיות, כאן אתה גולש למרחב שבקלות יכול היה להיות חדר פרטי של ילד.

"אז מה זה בדיוק?", שאל בן ה-11 וקבל הסבר מפורט של התכנית לשעתיים הקרובות ממנהלת הגלריה, טל גרמוזה הנהדרת, שליוותה אותנו בסבלנות אין קץ, יכולת הכלה ראויה לציון, עושר אינפורמטיבי מועיל והרבה הומור. 


תערוכת גיבורים צילום מרב יודילוביץ'
 
אפשר עוד פעם?
 
התערוכה, שמיועדת לגילאי 12-6 (פילוח מדויק, יש לומר, שכדאי להתייחס אליו) ולמלווה מבוגר, מורכבת מתחנות שמציגות בדרכים מגוונות דמויות יהודיות פורצות דרך ששינו את פני העולם כל אחת בתחומה. פילוסופים, אמנים, מדענים, מהפכנים, כלכלנים, ספורטאים, מנהיגים ואמיצים – כ-150 דמויות, נשים וגברים, שהשאירו שריטה בנצח. "מאיפה לדעתך באה המילה גיבור?", שואלת הרמוזה את בן ה-11. הוא מהרהר ועונה: "המילה הראשונה שעולה לי בראש זה: 'גבר', למרות שגם נשים גיבורות אז ברור שזו לא התשובה". אני רושמת לעצמי נקודת זכות במסגרת חינוך מתקדם לפמיניסט המתחיל. הרמוזה מציעה לחשוב בכיוון של להתגבר על פחדים ומכשולים או להתמודד עם אתגרים. בן ה-11 מאמץ.

הוא מתרוצץ בחלל מתלבט איפה להתחיל. אנחנו מגיעים לתחנה הראשונה במסגרת האמיצים: לידיה ליטבאק. זהו למעשה משחק מחשב שבנוי כסימולטור של מטוס קרב. תוך כדי משחק, שבו הוא מנחית גיהינום של פצצות על כוחות האויב, אנחנו קוראים ושומעים על טייסת קרב בחיל האוויר הסובייטי במלחמת העולם השנייה, שהייתה לאשה הראשונה שהפילה מטוס בדו-קרב אווירי ומתה בגיל 22 כשמטוסה הופל על ידי הכוחות הגרמנים בקרבות קורסק. "מגניב!", הוא אומר. "אפשר עוד פעם?". אבל הזמן קצר והמלאכה מרובה. ממשיכים.
 
אנחנו מגיעים לשדרת הפילוסופים שמעוצבת להפליא. על עץ לבן תלויים פתקים ועליהם בכתב יד תשובות של ילדים לשאלות פילוסופיות שהציפו גדולי החושבים של העם היהודי. דמויות קומיקס מאוירות להפליא של זיגמונד פרויד, ז'אק דרידה, קרל מרקס, חנה ארנדט, איין ראנד, הרמב"ם ומשה מנדלסון מעטרות את הקירות מסביב כשלצדן ביוגרפיות קצרצרות מותאמות לדור הסמארטפון. בן ה-11 בחר להגג על מחשבה שנבר בה קרל מרקס: "איך יוצרים עולם שלא יהיו בו עשירים ועניים?". התשובה על העץ, אבל התובנה בכל הנוגע לפילוסופיה – סקרנות, שאלת שאלות ופתיחות מחשבתית - מצאה את מקומה איפשהו בתוכו. 


תערוכת גיבורים צילום מרב יודילוביץ'


מדנה אינטרנשיונל עד בוב דילן
 
ממשיכים אל עולם המוזיקה. מקירות חדרון קטן, המעוצב כחדר סאונד, מביטים עלינו אנריקו מסיאס, דנה אינטרנשיונל, עפרה חזה, פליקס מנדלסון ובוב דילן. "אתה מזהה פה מישהו", אני שואלת כשהיד שלו כבר מונחת על הג'וי סטיק. הוא מצביע על דנה אינטרנשיונל אבל לוחץ על כפתור שמפעיל משחק מחשב בסגנון Guitar Hero. "בואי ננסה כאלה שאני לא מכיר", הוא אומר ומוותר רק לכאורה על "דיווה" של הבינלאומית. "מארש החתונה" של מנדלסון מתנגן ברקע. "היי אני מכיר את זה", הוא אומר, "זה מהסדרה הזו, נו, איך קוראים לה?". על הדרך הוא לומד להכיר גם את "Blowing In The Wind" של דילן, "חי" של עפרה חזה ו"זינגרלה" של אנריקו מסיאס ונחשף לברברה סטרייסנד, שושנה דמארי, סועד זכי, גוסטב מאהלר והאחים אל כוויתי. "מה רע?", אני חושבת.

ממשיכים. הוא נעצר בחדרון שמוקדש למעצבי אופנה יהודים מובילים כמו דונה קארן, דיאן פון פירסטנברג, ראלף לורן ואלבר אלבז, בין רבים וטובים אחרים. כיוון שטווח הגילאים נע בין 12-6 כך גם כל אחד ממרכיבי התערוכה, פונה למגוון משתנה של רמות קוגניטיביות ומאתגר באופנים אחרים קהלי יעד שונים. בתחנה הזו, שמיועדת לחתך הצעיר יותר, יכולים הילדים לעצב בעצמם בגד מגזרות מוכנות. בן ה-11 משתעשע בלעצב לעצמו חצאית ונקרע מצחוק. באותה שדרה, שעניינה מעצבים, אפשר לעצב גם כריכות לספרי ילדים בעברית. את המוצר המוגמר מתעדת מצלמה עילית והתוצאה מוקרנת על מסך יחד עם יצירותיהם של הילדים שהיו שם קודם.

רגע לפני שאנחנו נכנסים לחדר בו עוטף אותנו סרט אנימציה יפהפה עם סיפורו של שלום עליכם, "טופל'ה טוטוריטו", שמסתבר שבן ה-11 בדיוק למד עליו, אנחנו עוצרים בתחנה שהופכת אותנו לכמה דקות לאדריכלים לעת מצא. טוב לא ממש. בן ה-11 ואני מתיישבים להרכיב שני מודלים על פי מבנים שעצבו דניאל ליבסקינד ומשה ספדיה. הוא מנצח. אני מתעצבנת. למידה דרך משחק חוויתי, כבר אמרנו?


תערוכת גיבורים צילום מרב יודילוביץ'
 
רוקדים עם הרצל
 
רוצה לרקוד עם הרצל? שואלת גרמוזה את בן ה-11. ברור שכן. תחשבו על שילוב בין "סימון", גרסת האייטיז למשחקי מחשב לבין סצנת הפסנתר המפורסמת בסרט "ביג" בה טום הנקס, ילד בגוף מבוגר, מתרוצץ בין קלידי הענק בחנות הצעצועים הוותיקה בארצות הברית. זה כיף לא נורמלי גם אם תוך כדי ניסיון לא לפספס את הצבעים שיש לדרוך עליהם, מתפספסים הפרטים הביוגרפיים של חוזה המדינה, עדיין, איך לומר: רקדנו עם הרצל.

בגדול זו נקודה למחשבה – מה בסופו של דבר נשאר לצד חווית המשחק? האם במאמץ העילאי לטשטש את הדידקטי ולעטוף את המידע בחוויה, לא מתפספס משהו? התשובה כנראה איפה שהוא באמצע. מה שמסקרן ונוגע, מפעיל ומסעיר את דמיונם של הילדים, יפתח צוהר לשאלות המשכיות. ככה זה לפחות היה במקרה שלנו. "גיבורים" היא תערוכה שמתווכת ידע ותפקידה להדהד הלאה מחוץ לכותלי המוזיאון אל החיים. תפקידו של ההורה, במובן זה, לזהות את נקודות החיבור ולפתוח אותן לדיון ולהעמקה.


תערוכת גיבורים צילום מרב יודילוביץ'

אחרי ששחינו חתירה עם מרק ספיץ, הצמחנו עגבניות בעזרת מערכת הטפטפות המשוכללת שהמציא שמחה בלאס, צילמנו את הרובוזום עם פרופסור עדה יונת (ועל הדרך למדנו מה זה לעזאזל רובוזום), הצטלמנו בהפגנת הקומוניסטים עם רוזה לוקסמבורג, שייטנו בראשו של אלברט אינשטיין תוך ניסיון לשלות מחשבות מהפכניות בעזרת ג'וי סטיק (התחנה האהובה עליי), הגענו אל רוזלינד פרנקלין.

מיהי רוזלינד פרנקלין? שווה לכם לבדוק. סיפורה הלא יאומן של פרנקלין, שתרמה רבות להבנת המבנה המולקולרי של ה-DNA, כמעט אינו מוכר בישראל והתחנה, שכמעט ודילגנו עליה, הייתה אחת מאלה שבסופו של דבר נצרבו בזיכרון. לצד הגילוי המדעי, מקפל בתוכו הסיפור שיעור לא פחות חשוב בתולדות השוביניזם, מעמד האישה והפילוסופיה של המוסר.  

שורה תחתונה – קחו את הילדים ולכו לבקר בבית התפוצות. למה? כי זה מציע מרחב מאתגר לסקרנות הטבעית שקיימת בילדים, מרחיב ופותח נתיבי מחשבה ולב, מתחבר דרך הנעה לפעולה אל עולמו הפרטי של הילד. למה עוד? כי לצד סופרמן, בטמן, ספיידרמן ושאר גיבורי העל שכוחם בשרירים, יש גיבורים אחרים שמשקפים, כל אחד בדרכו, את פניה השונות של ההצלחה.

מילה להנהלת בית התפוצות: שאלת הייצוג בתערוכה מסוג זה מהותית. מעשה הברירה בין דמויות היסטוריות כאלה ואחרות והבחירה את מי להציג ועל מי לוותר, לוותה לבטח בהתלבטויות קשות. חלק מהבחירות נראות, על פניו, מובנות מאליהן, חלקן מפתיעות, אמיצות מאד ויש להניח - מושכות אש. אם נניח את מימד הפרובוקציה בצד, גם בזה מקופלת גבורה.


למועדי מופעים >

26/09/2018   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע