סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קולנוע
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: טל גורדון קול ההתחלות: יפתח גילבר
 

 
 
הכתיבה של גילבר, מילים ולחן, היא זוויתית ולא מעוגלת, במובן הטוב של המילה. גם הדרך בה הוא מגיש את השירים על הבמה לא מנסה להתלטף עם המאזין. בדרך משלו מצליח גילבר להטיח בלי להטיף ובלי להיות כוחני, וליצור בטקסטים ובלחנים שלו שפה משלו, ייחודית, מובהקת, וכולה בעברית, לא דבר מובן מאליו אצל מוזיקאים ישראלים בתחילת דרכם."
המדור חוזר אליכם אחרי שתיקה ארוכה והפעם עם אלבום הבכורה של היוצר הצעיר יפתח גילבר


לאחר שתיקה לא קצרה חוזר מדור "קול ההתחלות" להביא בפניכם אלבומי בכורה ישראלים, ולשקף, באופן מסוים, את הדרכים השונות והמאד לא קלות שעושים היום מוזיקאים בתחילת דרכם, כדי להביא את המוזיקה שלהם החוצה, אלינו.

והיום על הפרק אלבום הבכורה של יפתח גילבר, "רץ ורודף", עם הרכב שכולל את שחף סגינר, שגם הפיק מוזיקלית, בגיטרות, את דניאל אבדה על הבס, אורי קורן על התופים, רוני בלום בקלידים וגילבר עצמו עם אקוסטית ושירות. 
 
הכתיבה של גילבר, מילים ולחן, היא זוויתית ולא מעוגלת, במובן הטוב של המילה. גם הדרך בה הוא מגיש את השירים על הבמה לא מנסה להתלטף עם המאזין. בדרך משלו מצליח גילבר להטיח בלי להטיף ובלי להיות כוחני, וליצור בטקסטים ובלחנים שלו שפה משלו, ייחודית, מובהקת, וכולה בעברית, לא דבר מובן מאליו אצל מוזיקאים ישראלים בתחילת דרכם.

ציטוט נבחר:

"רוצים ריגוש ואהבה, רוצים להיקשר/ במחיאות כפיים סוערות/ זה מרוץ אין סופי, זה מרוץ אין סופי/ אין זמן לשירי משוררים אין זמן.../ כי בתעשייה שלנו/ מה שבועט עכשיו חייב לפגוע עכשיו/ כל כך חשוב לספר סיפורים בשפה זרה/ והכי חשוב – הכי חשוב זה להיסחף"  ("מרוץ עכברים", מילים ולחן יפתח גילבר)

יפתח גילבר צילום דניאל גן אור ענקית.jpg
יפתח גילבר. צילום: דניאל גן אור

 
השאלון:
 
ביוגרפית

בן 31, במקור מקיבוץ עין החורש, מתגורר כבר ארבע שנים בתל אביב עם בת זוגו.

איך עושים אלבום

"זו לא בדיוק התשובה הכי סטנדרטית, כי האלבום נוצר כפרויקט הגמר במסלול הלימודים שלי בבית ספר MUZIK". המוזיקה זה חלום שהיה מאז סוף התיכון, אבל הדרך האמיתית התחילה עם תחילת הלימודים בסוף 2011. שם השירים באמת נוצרו והתגבשו עד לפרויקט הגמר שלי שעשיתי יחד עם שחף סגינר ומקס ורונוב, גם הם תלמידי MUZIK, על תקן המפיקים בפרויקט. לאחר שסיימנו את האלבום הקמנו הרכב ושחף גם המשיך איתי להרכב, אנחנו מנגנים ביחד מאמצע 2015 ומאז אנחנו מופיעים.

"כדי להוציא את האלבום שקלתי את עניין ההדסטארט והעדפתי שלא. את כל עניין יחסי הציבור והשיווק וההוצאות הנלוות עשיתי מהחסכונות שלי, והחל מספטמבר אני חלק מהלייבל 'סוס' של יונתן קוטנר."

ההופעות

"לקחתי החלטה שאני מופיע בכמה שיותר מקומות, לכמה שיותר אנשים, בין אם זה עם ההרכב ובין אם לבד עם הגיטרה. אני פוקח עיניים ברחבי הרשת, בפייסבוק, ומחפש מקומות מגניבים שאפשר להופיע בהם, שולח הרבה מיילים, עושה הרבה הרבה עבודה משרדית, ממש."

זמן ליצור

"בזמן שאתה מנסה לקדם את עצמך לאלבום, בעיקר אם זה לקראת או בסמוך להשקה, אתה צריך להיות מאד מאד ממושמע כדי ליצור, ולא תמיד אתה מצליח להיות, כי באמת את רוב הדברים, קביעת ההופעות וחלק גדול מהשיווק שלך, אתה עושה לבד. אז הזמן והאנרגיה שבאים לך בטבעיות בשביל היצירה מצטמצמים, וצריך באמת להיות מאד ממושמע כדי להשאיר את הלהבה הזאת בוערת, ואני מרגיש שאני מצליח להשאיר אותה מספיק חזקה כדי שברגע שאוריד את הגז מענייני השיווק אני אוכל לחזור לזה באופן טבעי, ואולי תהיה לי קצת תקופה יותר של יצירה."

וכסף...

"הפרנסה שלי היא כרגע מעבודה באבטחה. הייתי מאד מעוניין להתפרנס ממוזיקה, אם לא מכתיבת השירים עצמה לפחות מדברים שקשורים למוזיקה, ואני בהחלט מנסה לצמצם את עולם האבטחה, שזו עבודה די נוחה לשלב הזה, כי באמת אפשר לתפעל את עצמך הרבה בזמן העבודה, אז סך הכל זו קרקע נוחה בינתיים, אולי אפילו נוחה מדי. צריך מתישהו לקחת החלטה אמיצה יותר."

   


הרגע הזה שבו הבנת שמעוד בחור שכותב שירים בחרת במוזיקה כדרך החיים והמקצוע שלך

"אני חושב שהתחושה הזו די מתגבשת ממש בימים אלה. אנשים שואלים 'מה אתה עושה?' ואתה מספר להם, ואתה מבין שזה מה שאתה בוחר, להיות אדם שכותב שירים ומופיע איתם, שזה היום יום שלך, זה מה שאתה רוצה להציע לעולם."

מה אתה עונה למי ששואל איזו מוזיקה אתה עושה?

"רוק עברי".

מה זה מוזיקה ישראלית בשבילך?

"זה בית, וזו איזושהי אמת. זה המקום היחיד שאני יכול להרגיש בו באמת בנוח ולהבין ולהעמיק."

אתה לא מאלה שכותבים שירים גם באנגלית?

"ממש לא."

עם איזה השפעות הגעת לעבודה על האלבום?

"הרבה מוזיקה שנוצרה בארץ, בעיקר מהניינטיז ומתחילת שנות האלפיים, שזה ערן צור, עמיר לב, אביתר בנאי, ענבל פרלמוטר..."

כי אני דווקא הרגשתי אצלך "נושאי המגבעת"

"'נושאי המגבעת' זה בהחלט משהו ששמתי לב שיש מוטיבים שלהם שקיימים באלבום ובכלל באופי של השירים ובהגשה, אבל אני מודה שבקושי שמעתי אותם. עם זאת, שמעתי המון זמן את הדיסק של 'הג'ינג'יות', שאפילו לקחתי אותו כרפרנס לאלבום, אז יכול להיות שזה משם. מחו"ל ההשפעות הן פינק פלויד, בואי, רדיוהד."

   


יש מוזיקה שאתה שונא?

"אני חושב ש'שונא' היה קשור יותר לתקופת התיכון, שאז הייתי אוהב לשנוא. היום קשה לי להגדיר מוזיקה שאני שונא. לפעמים גם השיר הכי שנוא יכול לבוא בטוב באיזו שהיא סיטואציה."

מה הדבר שאתה הכי אוהב באלבום שלך?

"שהוא קיים. שהוא תהליך. שהוא לקח אותי איזה שהוא צעד קדימה עם הרפרטואר שיש לי."

למה, בכלל, לעשות היום אלבום, במקום פשוט להוציא שירים?

"אני לא יודע. קשה לי לדעת באיזו דרך אני אבחר הלאה, אם אני ארצה לעשות עוד אלבום או באמת אלך על דרך של הוצאת שירים, אבל אני חושב שהפלוס של האלבום, ולאו דווקא בעולם המסחרי, זה שיש בו איזה שהוא סיפור."

איזו שורה הכי מייצגת אותך באלבום, נכון להיום?

"'אני רץ ורודף', אני חושב, שזה גם שם האלבום, או 'מרוץ אין סופי', מהשיר 'מרוץ עכברים', כי השלב החיפושי עדיין לא באמת נגמר."

מה הטריגר שלך לכתיבת שיר?

"זה מאד מאד דינמי, ואני משתדל פשוט להיות זמין לזה בכל רגע שאני מרגיש משהו. זה יכול לבוא ברגעים הכי לא קונבנציונאליים. אתה יכול לראות פועל בניין ופתאום עולה לך משהו, או לראות משהו קצת יותר רגשני מזה שממש מעביר לך איזו שהיא תחושה. מה שחשוב זה באמת איזו שהיא יכולת ערנות, כך שברגע שאתה מרגיש איזה משהו שבא לך לשתף, אתה רושם אותו."

אנקדוטה שאתה זוכר בדרך אל המוזיקה

"הייתה לי הופעה במקום שלא אציין את שמו, מקום של צעירים שתמיד יש בו אנשים, וחשבתי שתהיה הופעה ממש מגניבה, ופתאום הסתבר לי שהזמינו שם שני שולחנות של ימי הולדת לאנשים באזור גיל 40, 50, שפשוט לא היו כל כך עסוקים במוזיקה הלא ממש משמחת שלי, והגעתי למסקנה שעדיף לשיר מול חמישה אנשים שמקשיבים מאשר מול 30 שעושים תוהו ובוהו."

ההופעה האחרונה שראית

"הייתי בהשקה של רועי דהן. היה מקסים ומחמם את הלב."

הדיסק הראשון שקנית בחיים

"יש מצב שזה היה NOW9, איזה אוסף. לפני שקנו לי לבר מצווה דיסקים של מוזיקה קצת יותר אמיתית, בואי נקרא לזה, מה שהייתי שומע זה אוספי להיטים."

הדיסק האחרון שקנית

"כבר מזמן לא קניתי דיסק, אז יכול להיות שזה היה 'הקלטות אחרונות' של ענבל פרלמוטר."

מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר?

"אני משתדל לקום לא מאוחר משמונה, כי תמיד טוב לפנות זמן בבוקר, גם אם אתה עובד מהצהרים, בין אם זה כדי להתאמן או כזמן ליצירה, זמן לסידורים. מהעבודה עצמה אני באמת מוצא את עצמי עושה הרבה ביורוקרטיה שקשורה בדרך שלי עכשיו, ולפעמים הבוקר הוא זמן טוב למה שהוא לא ביורוקרטיה."

מה אתה אוהב לעשות חוץ ממוזיקה?

"מה שרוב האנשים אוהבים, אני חושב, שזה לראות סרטים או סדרות, לשחק בפלייסטיישן, ולצאת לבלות."

מה רצית להיות כשהיית קטן?

"או שחקן כדורגל או פרשן כדורגל. אה, וכמובן, אני אוהב מאד כדורגל..."

מה מפחיד אותך?

"חוסר ודאות. שינויים."

   


מה משפט הסיום של הכתבה הזו?

"שאני מאחל לעצמי שהעשייה הזו והיצירה ימשיכו, ושאני אעז להעז. אני מרגיש שתמיד יש לי עוד הרבה צעדים לעשות ולפעמים זה גם צעדים שיכולים להפחיד, כמו, אם אני עובד עכשיו באבטחה, מה מונע ממני כבר להתחיל לעבוד יותר במוזיקה עצמה. ואחרי כל התהליך של האלבום, שמאד מוציא אנרגיות, אני נורא רוצה להאמין ולאגור כוחות מחודשים להמשיך עם היצירה הזאת ועם הניסיונות הנוספים. אני יודע שזה לא קל ואני יודע שההתחלה לא מניבה הרבה הצלחה או הכרה או הכנסה, וצריך הרבה מאד כוח רצון והתמדה ואומץ."

המופע יתקיים ב-29 בדצמבר 2016 בשעה 19:30 במועדון לבונטין בתל אביב. להזמנת כרטיסים: 03-5605084


למועדי מופעים >

29/12/2016   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע