סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קלאסי
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: ענת מוניץ "לא רק פסטיבל תיאטרון"
 

 
 
הקשר בין ההצגות השונות הסתבר לי רק בדיעבד. נדמה לי שכל מופעי הפסטיבל נשענים על סיפורים מן הפחות מוכרים בתוך המכלול העגנוני, וחושפים פן אחר, אולי אפילו מפתיע ביצירתו. כך, למשל, תערוכת הציורים האפלה, גותית-משהו, של מיקי בן כנען בעקבות הסיפור 'מעשה ברבי גדיאל התינוק', או סיפור 'הצלחת השבורה', שכתב עגנון הצעיר ביידיש ותקרא אצלנו ליא קניג, או הסיפור הקצר והמטריד 'הפנים לפנים' בביצוע מורסאן גל, או 'מדירה לדירה' (שהולחן ויבוצע על ידי אתי בן זקן). כולם פחות ידועים, אפלים ומתריסים, לא מזוהים אוטומטית עם הקאנון העגנוני, וראויים מאד להיכרות ולעיון מחודש."
רועי הורוביץ בטייק ראשון כמנהל האמנותי של פסטיבל "אביב ישראלי 7" בתיאטרון הסמטה


פסטיבל "אביב ישראלי 7" של תיאטרון הסמטה יעמוד השנה בסימן 50 שנה לזכייתו של ש"י עגנון בפרס נובל לספרות, ומתחדש במנהל אמנותי טרי - השחקן והבמאי רועי הורוביץ.
פרט להצגות ולאירועים השונים, יכלול הפסטיבל השנה גם חידוש מרענן – ברחבי תל אביב- יפו תוצב משאית שעליה יוצגו לציבור הרחב הצגות המבוססות על יצירתו של עגנון.   
  
פסגה זוהרת לכל אוחז בעט
 
"מטרת הפסטיבל היא לחשוף ולקדם יצירה ישראלית חדשה, מקורית ועצמאית, שפונה לקהל מגוון, ונשענת על חומרי תרבות עבריים וישראליים, מסביר הורוביץ. "'האביב' שבכותרת מבקש לבטא ולחגוג את חמימות השפע שנוצר כאן, ואת חדוות היצירה."  
 
למה החלטתם להתמקד בעגנון השנה?
 
"מעבר לעובדה שזו שנת היובל לזכייתו של עגנון בפרס נובל בשנת 1966, ולעובדה שהוא היה הישראלי הראשון שזכה בו, הרגשנו שהוא אילן גבוה וראוי להיתלות בו. יצירתו הרב גונית, הרב שכבתית והמפעימה היא חסרת תקדים בהיקפה, בעומקה ובעוצמות שלה, ולתחושתי היא עדיין מהווה אתגר, מודל נשאף, מקור השראה, השפעה וסמכות, לצד קנאה אפשרית והתנגדות, לכל מי שכותב ופועל בשדה הזה של יצירה עברית אחרי עגנון. הישגי העיצוב והלשון שלו הם פסגה זוהרת לכל אוחז עט.

"גם בתחומי התיאטרון הישראלי, המשופע כל כך בעיבודים ספרותיים, עגנון היה ונשאר ה'שיאן', שזכה להכי הרבה אדפטציות בימתיות – 'שירה', 'סיפור פשוט', 'תהילה', 'פרנהיים', 'תמול שלשום', 'הכנסת כלה', "האדונית והרוכל', 'בדמי ימיה', 'הרופא וגרושתו', 'אסתרליין יקירתי', 'פנים אחרות' הן רק דוגמאות אחדות לפופולאריות העצומה שלו. לאלה מתווספת גם העובדה שעגנון חי שנים אחדות לא רחוק מכאן, בנווה צדק, ושאחדים מסיפוריו מתרחשים ביפו ובסביבתה."    


מזל-דגים-יוסי-צבקר-ענק2.jpg
מזל דגים (צילום: יוסי צבקר)

 
סיפורים פחות ידועים, אפלים ומתריסים
 
איך נבחרו ההצגות?

"פרסמנו קול קורא לאמנים מכל המדיומים להגיש הצעותיהם ליצירות חדשות, בעקבות ו/או בהשראת כתבי עגנון. אני מודה שהופתעתי ממידת ההיענות וממבול ההצעות ששטף אותנו. מסתבר שתחושת הגעגוע לעגנון ולכל מה שהוא מייצג משותפת לרבים. תהליך הסינון והמיונים היה כרוך בלא מעט ויתורים כואבים, עד שגובשה הרשימה הסופית של האירועים. אני מודה שלצערי, הרבה הצעות טובות מאד נותרו מחוץ למסגרת, גם בשל אילוצי תקציב, מסגרת זמן, חללים וכולי.  


פנים-לפנים-יוסי-צבקר5.jpg
הפנים לפנים (צילום: יוסי צבקר)

יש משהו שמקשר ביניהן?
  
"הקשר בין הבחירות השונות הסתבר לי רק בדיעבד. נדמה לי שכל מופעי הפסטיבל נשענים על סיפורים מן הפחות מוכרים בתוך המכלול העגנוני, וחושפים פן אחר, אולי אפילו מפתיע ביצירתו. כך, למשל, תערוכת הציורים האפלה, גותית-משהו, של מיקי בן כנען בעקבות הסיפור 'מעשה ברבי גדיאל התינוק', או סיפור 'הצלחת השבורה', שכתב עגנון הצעיר ביידיש ותקרא אצלנו ליא קניג, או הסיפור הקצר והמטריד 'הפנים לפנים' בביצוע מורסאן גל, או 'מדירה לדירה' (שהולחן ויבוצע על ידי אתי בן זקן). כולם פחות ידועים, אפלים ומתריסים, לא מזוהים אוטומטית עם הקאנון העגנוני, וראויים מאד להיכרות ולעיון מחודש. 
  
אז מה מצפה לנו בפסטיבל?
 
"הפסטיבל הוא חגיגה שתתמשך על פני שלושת הימים של סוף השבוע הקרוב ותכלול שפע רב תחומי של אירועים, שכולם הצדעה לעגנון וליצירתו. לצד שלוש הצגות חדשות, שיועלו בבכורה עולמית – 'מזל דגים' בביצוע רוני בליץ ובבימוי אודי בן סעדיה, 'הפנים לפנים' של מורסאן גל ו'תכלית המעשים' בבימויה של אסנת זיביל, יועלו מופעים מוזיקליים - אתי בן זקן מלחינה ושרה מסיפורי עגנון, ויוקרנו סרטי טלוויזיה שנעשו על פי כתבי עגנון - 'פרנהיים', 'האדונית והרוכל'. חוץ מזה יהיו גם תערוכת ציורים, שוק אוכל עגנוני על גג התיאטרון - תבשילי כוסמת ומאכלים יהודיים הנזכרים בסיפוריו, דוכן של הוצאת שוקן שבו יימכרו ספריו, פאנל 'קבלת שבת' שבו יתארחו יוצרים מתחומים שונים - ליא קניג ורמי ברוך, לצד אנשי אקדמיה אוהבי עגנון - הפרופסורים דן לאור ויוסי יזרעאלי."


רועי-הורביץ-03.jpg
רועי הורביץ (יח"צ)
 
להיתקל בעגנונית מול השקיעה 
 
מה מייחד את הפסטיבל משנים קודמות?

"בשונה מפסטיבלים קודמים השנה לא מדובר רק בפסטיבל תיאטרון, אלא כאמור באירוע רב תחומי, הכולל גם מוזיקה, ציור, טלוויזיה, פנטומימה ואפילו קומיקס עם שי צ'רקה, שיצר קומיקס משגע מסיפורי עגנון. גם נבחרת האמנים שנענתה לקריאה והרימה את הכפפה היא יוצאת דופן, בעיניי. ותיקים ככלת פרס ישראל המופלאה ליא קניג וכרמי ברוך, לצד צעירים, שלחלקם זו הופעה ראשונה על במה מקצועית כמו מורסאן גל או שלישיית הבוגרים המקסימים של יורם לוינשטיין, כוכבי 'תכלית המעשים'. כולנו נצדיע לעגנון בעברית וביידיש, בתוך התיאטרון ובמרחב הפתוח. יהיה כיף."
 
ובל נשכח את היציאה על המשאית לאתרים שונים בתל אביב.
 
"נכון. לראשונה ייצא הפסטיבל גם אל מחוץ למבנה התיאטרון, ויקיים מופעים על גבי משאית שתוצב במקומות שונים ברחבי העיר - בגן צ'רלס קלור, בשכונת פלורנטין, וכן סיור בשכונת נווה צדק בעקבות הסיפור 'שבועת אמונים'. 

"זו יוזמה יפה של עיריית תל אביב, שתומכת בפסטיבל ושעודדה אותנו להנגיש אחדים מהמופעים גם לציבור הרחב, ולהוציא אותם אל מרחבי העיר, חינם אין כסף. להלך ברחובה של עיר, או מול השקיעה בטיילת, ולהיתקל בעגנונית - מה עוד אפשר לבקש?"



פסטיבל-אביב-ישראלי7.jpg


הפסטיבל יתקיים בימים חמישי-שבת, 16-14 ביולי 2016, בתיאטרון הסמטה ביפו. להזמנות - 03-6036381.



10/07/2016   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע