סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קלאסי
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה האחיות בלאנאס סוערות בקאמרטה
 

 
 
קריסטינה ומרגריטה בלאנאס בחגיגה של מיתרים מאת אלגר, ברוך ורכטמן


הקונצרט השני בסדרה "סולנים בסערה" של מוזיאון תל אביב לאמנות, בשיתוף עם תזמורת הקאמרטה הישראלית ירושלים, הוא חגיגה של מיתרים, אשר תנוגן על ידי האחיות קריסטינה בלאנאס (כינור) מרגריטה בלאנאס (צ'לו) מלטביה.

על הקונצרט ינצח דורון סלומון. היצירות שנכתבו במקורן להרכבים סימפוניים הותאמו לתזמורת מוקטנת בידי מרדכי רכטמן.
 
בתכנית: אלגר - קונצ'רטו לצ'לו במי מינור אופ. 85, אילן רכטמן - וריאציות לכינור, לצ'לו ולתזמורת על הנעימה העממית "אוצ'י צ'ורנייה", ברוך - קונצ'רטו לכינור מס' 1 בסול מינור אופ. 26. 
 
דורון סלומון, מנצח 

יליד ישראל. ניצח על תזמורות רבות ביניהן תזמורת האופרה של פלרמו, תזמורת הרדיו של מילנו, האופרה של שטוקהולם, הפילהרמונית של הלסינקי, התזמורות הקאמריות של סקוטלנד, פירנצה ומילנו ועוד. כיהן כמנהל אמנותי ומנצח בתזמורת הסינפונייטה באר-שבע, מוסיקה נובה, התזמורת הקאמרית הקיבוצית, הפילהרמונית של מקדוניה והסימפונית של גולבורג, שבדיה. זוכה פרס מפעל חיים מטעם מנהל התרבות (2017) ופרס "גיטרת הזהב" מפסטיבל אלסנדריה על השגיו כמנצח-גיטריסט (2017). 
  


דורון סלומון, צילום: דני מיכליס



קריסטינֶה בּלאנאס, כינור (לטביה)

החלה לימודי כינור בגיל שבע. חוקרת רפרטואר מוזיקה חדשה, ומביאה טמפרמנט סוער למוזיקה הקלאסית. הופיעה עם תזמורות כגון הפילהרמונית של לונדון, הסימפונית סנדאיי, התזמורת הקאמרית הפולנית, סינפונייטה ריגה, התזמורת הלטבית הלאומית, ובמרכז ברביקן בלונדון עם סולני מוסקווה בניצוח יורי בשמט. מקבלת הדרכה מליאונידס קוואקאס, ואדים גלוזמן, שלמה מינץ וקוליה בלאכר. ב-2015 הופיעה באנגליה בביצוע בכורה של קונצ'רטו לכינור מאת מיצ'סלב ויינברג. זכתה בפרסים רבים בתחרויות בינלאומיות. סיימה לימודי תואר שני בהצטיינות ב-2014 בבית הספר הגבוה למוזיקה בלונדון בהדרכת פרופ' גיאורגי פאוק. קריסטינה מנגנת על כינור Antonio Gragnani  מ-1787 .
 
מרגריטה בלאנאס צ'לו (לטביה)

החלה את הקריירה הבינלאומית שלה ברסיטל באולם ויגמור בלונדון בגיל 17, ומאז הופיעה במרבית אולמות הקונצרטים המרכזיים באנגליה ובאירופה. לאחרונה ניגנה רסיטל ברויאל פסטיבל הול בלונדון, הופיעה בפסטיבל הצ'לו פיאטיגורסקי 2016 בלוס-אנג'לס, ביצעה את "ואריאציות רוקוקו" מאת צ'ייקובסקי בפורטוגל והשתתפה בסיור רסיטלים באוסטרליה שבמסגרתו גם חלקה רסיטל עם לין הארל. השתתפה בכיתות אמן של ראלף קירשבאום, סטיבן איסרליש, נטליה גוטמן, מישה מאייסקי ועוד. מרבה להופיע בהרכבים קאמריים שונים ומופיעה בקביעות עם אחותה הכנרת קריסטינה בלאנאס. זכתה בפרסים בתחרויות בינלאומיות בקרואטיה, אוסטריה, סלובקיה, פורטוגל ולונדון. מרגריטה מנגנת על צ'לו Nicolaus Gaglian. 
  


קריסטינה ומרגריטה באלאנס, צילום מרטין הובי


אלגר - קונצ'רטו לצ'לו במי מינור

הקונצ'רטו לצ'לו במי מינור הוא היצירה הגדולה האחרונה שאלגר כתב, והוא נחשב לאחת מיצירות המופת לכלי זה. רובו של הקונצ'רטו נכתב בקיץ 1919, והוא מעין שיר פרידה של אלגר מהעולם הישן של אירופה הרומנטית, אשר נחרב במלחמת העולם הראשונה. לפרימיירה הוזמן אלגר לנצח על יצירתו. אך מכיוון שמרבית זמן החזרות נוצל לעבוד על היצירות האחרות בקונצרט, היצירה לא הוכנה כראוי, ותגובת הקהל והמבקרים הייתה קרירה. רק בשנת 1960 זכתה היצירה להכרה ונתקבלה בהתלהבות בזכות ביצועה של הצ'לנית ז'קלין דופרה. הקונצ'רטו העשיר נכתב בשני זוגות של פרקים, המנוגנים ללא הפסקה ביניהם.

אליס אשתו החולה נכחה בביצוע הבכורה של היצירה, ונפטרה חודשים ספורים לאחר מכן. ב-5 לאוגוסט 1920, מספר חודשים לאחר מותה, וקצת יותר משנה לאחר הפרימיירה כתב אלגר: "אני בודד עכשיו. אינני חש את המוזיקה כבעבר, איבדתי את המוטיבציה שלי. טיוטות אמשיך לכתוב, אך אינני מאמין שאוכל להשלים עוד יצירה".
 
 
אילן רכטמן - וריאציות לכינור, לצ'לו ולתזמורת

וריאציות לכינור, לצ'לו ולתזמורת על הנעימה העממית "אוצ'י צ'ורנייה" נכתבה באופן מקורי בתחילת שנות ה-90 לכינור ולפסנתר עבור הכנרת לרה סנט-ג׳ון, וזכתה לפירסום ב-2008 בזכות המתעמלת האמריקאית נסטיה ליוקין, שזכתה עימה במדליית זהב, כשהשתמשה בחלק מהיצירה לתרגיל הקרקע שלה באולימפיאדת בייג׳ינג. היצירה בוצעה מספר פעמים על ידי לרה סנט-ג׳ון וכנרים אחרים גם בעיבוד לתזמורת. לאחרונה רכטמן עיבד את היצירה לכינור, לצ׳לו ולתזמורת קאמרית וזאת תהיה הבכורה העולמית של היצירה. היצירה תבוצע בדצמבר הקרוב גם בפילהרמוני של ברלין, על ידי אותן סולניות, האחיות בלאנאס. היצירה מורכבת מעשר ווריאציות על הנושא הרוסי-צועני העממי אוצ׳י צ׳ורנייה (בתרגום: עיניים שחורות). מקור המנגינה כנראה מסוף המאה ה-18. הווריאציות כתובות בכוונה להבליט את הווירטואוזיות של הסולנים, לפי המסורת של פגניני.  
 
 

     
אילן רכטמן, תמונת יחסי ציבור

 

ברוך - קונצ'רטו לכינור מס' 1 בסול מינור

על יצירותיו המפורסמות של המלחין, המנצח והמחנך מקס ברוך נמנים הקונצ'רטו לכינור מס' 1 בסול מינור, אותו נשמע הערב,  וכן כל נדרי, יצירה לצ'לו ולתזמורת, המבוססת על התפילה הידועה בשם זה, הנאמרת בבתי-הכנסת בליל יום הכיפורים. בשל יצירה זו, זוהה ברוך כבעל שורשים יהודיים, על אף שלמעשה היה נוצרי פרוטסטנטי, ויצירותיו אף נאסרו להשמעה בגרמניה בתקופת הרייך השלישי. את הסקיצות הראשונות לקונצ׳רטו לכינור החל ברוך לרשום ב-1857 בגיל 19, אך רק כעבור תשע שנים הושלמה כתיבתה. בעקבות הביצוע הראשון של הקונצ'רטו ערך ברוך תיקונים ושינויים ביצירה לאחר התייעצות עם הכנר והמלחין יוזף יואכים, אשר היה הסולן בביצוע הבכורה של הקונצ׳רטו בגרסתו הסופית בשנת 1868. הקונצ׳רטו הפך מיד ללהיט באירופה, והוביל לביצועו גם בארה״ב. מקס ברוך נהנה כמובן מהתהילה שהקונצ׳רטו העניק לו, אך סבל מכך שעקב כך יצירות אחרות שכתב לכינור לא בוצעו. העובדה שברוך מכר את הזכויות שלו לקונצ׳רטו זה למו״ל שלו בעבור תשלום חד-פעמי גרמה לו אכזבה וצער, מכיוון שמעולם לא קיבל אגורה על מספר עצום של ביצועים ליצירה. בנוסף להיותו אתגר וירטואוזי לכנר הסולן, יש בקונצ׳רטו ה-1 לכינור של ברוך מוזיקליות ושירתיות מרגשות ובלתי נשכחות גם עבור המבצעים וגם  עבור הקהל. 
  
  
22 בנובמבר 2018 ב-20:30 במרכז וייל בכפר שמריהו (להזמנת כרטיסים: 09-9569430), 24 בנובמבר ב-20:00 במוזיאון תל אביב (להזמנת כרטיסים: 03-6077020), 25 בנובמבר ב-20:00 במשכן האמנויות בנס ציונה. להזמנת כרטיסים: 1-700-55-2000  ובאתר הקאמרטה


למועדי מופעים >

07/11/2018   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע