סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קלאסי
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן מדי שבת, בצוותא, 41 שנה
 

 
 
הרעיון של סדרת רסיטלים החל לפני כמה שנים, מתוך מחשבה לתת במה לפסנתרנים ישראלים. סוג של מופע שמשום מה איבד קהל. כאמור זה לא היה פשוט ולא קל. אבל היום אני מקווה שנצליח למלא את האולמות. השנה יהיו חמשה רסיטלים של פסנתרניות: עינת פבריקנט שחזרה לאחרונה לארץ אחרי שהות של עשרות שנים בארצות הברית ובסין. אנה קבלרובה פסנתרנית מרוסיה שלומדת באקדמיה בהדרכתו של עמנואל קרסובסקי, נדיה ויינטראוב, דוראל גולן ואורית וולף"
חנוך חסון, המנהל המוזיקלי של "שחרית 11:11" זה 41 שנה, על סודה של סד' הקונצרטים הוותיקה


מדי שנה בחודש אוגוסט  נופלת תרדמת קיץ על רוב גופי המוזיקה בארץ ועל האולמות השונים. בתוך ה"סייסטה" הקייצית ישנו מקום אחד שממשיך לפעול ולשמור על "אש התמיד" של העשיה המוזיקלית. 
 
"צוותא" בתל אביב בוחר דווקא בשיא הקיץ להעניק במה לפסנתרנים המנגנים רסיטלים. הרסיטלים חותמים שנת קונצרטים בסדרה  "11:11", קונצרט בוקר שבת בלב תל אביב.

במה לפסנתרנים ישראלים
 
"זה נשמע פשוט. אבל זה כלל וכלל לא,"  אומר חנוך חסון, המנהל המוזיקלי של הסדרה המזוהה איתה כבר 41 שנים. "רסיטל, כלומר קונצרט לנגן אחד, הוא אירוע שדורש הקשבה שונה מכל צורה מוזיקלית אחרת ולכן גם כאשר התכנית היא מוזיקה מוכרת  של מוצרט, בטהובן, שופן או רחמנינוב, יש מי שיראו ברסיטל אירוע מורכב יותר מאשר קונצרט של הרכב  כלומר צמד, שלישייה, רביעייה ויותר".
 
סדרת "11:11" של "צוותא תל אביב", היא אחת מסדרות הקונצרטים הוותיקים בעיר. ותיקה ממנה היא הסדרה במוזיאון תל אביב. הסדרות הקאמריות האחרות בעיר  צעירות יותר. מי שהחל את הפעילות המוזיקלית ב"צוותא" היה המלחין נעם שריף.  הרעיון היה להציע לתל-אביבים בילוי לשבת בבוקר.  "שיבואו אחרי הרחצה בים, עם הסנדלים ויקשיבו למוזיקה", זה היה קו המחשבה של שריף. 
 
שריף נהג לשוחח עם הקהל וזכורים לוותיקים דיאלוגים בין שריף לבין דן בן אמוץ על הצורך בשימור מוזיקה, הצורך בנגינה. "11:11" לא היתה רק מוזיקה. היתה גם כתובת לפגישות, מקום שמזמן היכרויות. היו צעירים שנפגשו במקום באותם ימי שבת מתוך אהבה למוזיקה, הכירו, נותרו בני זוג ומאז הם לא מפסיקים לשיר. היו הורים שהגיעו עם ילדיהם. לא ילדים קטנים דווקא אלא אוהבי מוזיקה  בגילאים שונים והיו נאמנים שגם נהגו לשמור על מקומם הקבוע. "זה בית הכנסת שלי" היה מטבע לשון קבוע אצל רבים מבאי הסדרה. 

"גם היום אני יכול לדבר על גרעין קבוע של מאזינים נאמנים שמקפידים לבוא הנה בכל שבת. אם הייתי צריך הוכחה, "אומר חסון, "הרי שבארבע השבתות האחרונות, שבתות 'צוק איתן', לא פסק קהל מלהגיע. היו כמאתיים וחמישים איש בכל שבת. עקרונית זה מקום נוח הוא  במרתף של בניין גדול ולכן האולם והאכסדרה או המבואה מוגדרים כאזור מוגן ולא צריך לרוץ להיצמד לקיר מגן.     
 
נחזור  לסדרת הרסיטלים שנפתחת בשבת הקרובה.
 
"הרעיון של סדרת רסיטלים  החל לפני כמה שנים, מתוך מחשבה לתת במה לפסנתרנים ישראלים. סוג של מופע שמשום מה איבד קהל. כאמור זה לא היה פשוט ולא קל. אבל היום אני מקווה שנצליח למלא את האולמות. השנה  יהיו חמשה רסיטלים של פסנתרניות: עינת פבריקנט שחזרה לאחרונה לארץ אחרי שהות של עשרות שנים בארצות הברית ובסין. אנה קבלרובה  פסנתרנית מרוסיה שלומדת באקדמיה בהדרכתו של עמנואל קרסובסקי, נדיה ויינטראוב, דוראל גולן ואורית וולף.
 
"התכניות מאד מגוונות  ובאחרונה גם יצטרף פסנתרן נוסף לנגינה ביצרה של שוברט. רפרטואר  'מיינסטרים' מובהק זה מה שהקהל אוהב בצוותא. לכל המוזיקות המתקדמות או הנועזות יותר יש מסגרות אחרות".

 אורית-וולף-2-חיים-קמחי.jpg
 אורית וולף, צילום: חיים קמחי

קהל נאמן
 
מי הם האמנים המופיעים בצוותא?

"הרוב הגדול הם נגנים בתזמורת הפילהרמונית הישראלית, לדורותיהם. היום אפילו אפשר לראות גם אצלנו דאגה של הדור המבוגר לצעירים שרק לאחרונה התקבלו לתזמורת. מוזיקאים עצמאיים וגם חברים בתזמורות אחרות. קשה לדבר על הרכבים קבועים כי רביעיות כלי הקשת הבינלאומיות שלנו לא מוכנות ברובן הגדול להופיע עבור התמורה הצנועה מאד שצוותא משלמת. למעשה בין הרביעיות המוכרות הרביעיות היחידות הן רביעיית 'ראשונים', 'רביעיית היידן הישראלית' והרכבים קאמריים מתוך נגני הפילהרמונית". 
 
מה על מוזיקה ווקאלית?
 
"נחזור שוב לקהל, למסורת, רוב הקהל בא בעיקר לשמוע מוזיקה קאמרית. אז תכניות של זמר או זמרת ששרים תכנית שלמה, בעיקר מה שמכונה ספרות ה'ליד', לא עולה אצלנו. פה ושם במסגרת תכנית שצריך זמר או זמרת אז כמובן שזה יהיה. פעמיים בשנה אנחנו מארחים כאן מקהלות, מקהלת רמת גן ומקהלת מורן  וגם כאן נכנס יסוד כלכלי. צוותא למעשה נותנת להם במה ואת כל ההכנסות למעט מינימום של הוצאות אמיתיות אנחנו מעבירים למקהלה".

מקהלת-מורן-חיבורים.jpg
"מקהלת מורן" (יח"צ)

איך קהל יודע  על הקונצרטים, בפרסומים הסדרה הוותיקה כמעט אינה נוכחת?
 
"נכון שבפרסומים אנחנו מאוד חלשים. למעשה אין תקציב פרסום לסדרה. מה שיש הוא רשימת התפוצה שאני אישית משגר אליה את התכניות והיא מונה יותר מ-1,500 מכותבים ומדורי המלצה שמדי פעם מציינים קונצרט כזה או אחר  ולמרבה המזל הנאמנות, של הקהל היא מרכיב חשוב בהגעת הקהל אלינו".
 
ובכל זאת לאחר יותר מ-40 שנה הקהל צריך להתרענן..
 
"נכון ויש קהל חדש. אני לא אומר כאן שיש לנו קהל צעיר מדי שבוע, אבל יש לנו קהל חדש שמצטרף".

חנוך-חסון---אברהם-גודי-גת2.jpg
חנוך חסון (צילום: אברהם (גודי) גת)

חיבה לסדרות "כל כתבי"
 
מה הקהל אצלכם  אוהב?
 
"הקהל אוהב מה שאנחנו מכנים 'כל כתבי', למשל סדרה שבה מנגנים את כל עשר הסונטות לכינור ולפסנתר של בטהובן. או את כל שלישיות הפסנתר ודומה. הקהל בא לכאן לשמוע בביצועים חיים את מה שהוא מכיר היטב מספרית הדיסקים או התקליטים או הקבצים שיש לו בבית. או לשמוע מה כדאי לצרף לאותה ספריה ולכן מלחינים כמו מוצרט, בטהובן, ברהמס, שופן תמיד יהיו נוכחים כאן.
 
"בעונה הקרובה, עונת 2015-2014, ינגנו הכנרית סעידה בר לב, הצ'לן שמחה חלד והפסנתרן יונתן זק את כל השלישיות של בטהובן.  הזכרתי כבר את הדאגה לדור הצעיר של התזמורת הפילהרמונית. כך למשל הצ'לן קיריל מיכנו בסקי יוצר הרכבים גדולים יותר שבהם משתתפים כבר הנגנים הצעירים של הפילהרמונית למשל הכנרת סיוון מעייני או הוויולנית לוטם ביידר
 
"שלישייה שפועלת בשנים האחרונות וגם היא תופיע בשנה הבאה כוללת את הכנרת ורה ויידמן, הצ'לן יונתן גוטליבוביץ' והפסנתרן עמנואל קרסובסקי. קבוצה אחרת היא אנסמבל 'מילניום'. הפסנתרן שלומי שם טוב ייוביל ביצוע של חמישיית הפסנתר המוקדמת של דבוז'ק המנוגנת לעתים רחוקות.
 
"שמות בולטים נוספים בעונה הבאה הם תומר לב הפסנתרן שיופיע עם ההרכב שלו, הפסנתרן ויקטור סטניסלבסקי שמופיע עם נגני הפילהרמונית. הפסנתרנית עדית צבי תנגן עם הכנר גיל שרון. ישראלים שחיים בחו"ל ושמחים להזדמנות להופיע בארץ.
 
"בעצם אנחנו במה מרכזית להופעות של אמנים ישראלים, בעיקר כי איננו מסוגלים לשלם את השכר של הרכבים מחו"ל וגם לא של חלק מההרכבים הישראלים. גם עם המגבלות האלה אנחנו מסתדרים בסך הכל לגמרי לא רע".

עידית-צבי-צלם-אייל-פישר.jpg 
עידית צבי (צילום: אייל פישר)
 
מכלל מוזיקאים שהזכרת התבססות על נגני תזמורות מכתיבה מדי פעם לוח זמנים נוקשה, בעיקר כשהתזמורת הפילהרמונית יוצאת להופעות בחו"ל.
 
"נכון. וכבר היום אני מוטרד מנסיעה צפויה של תזמורת אחרת שאחת הנגניות שלה צריכה להופיע כאן באותו מועד. מלאכת השיבוץ היא בהחלט מורכבת. אבל מצד שני אנחנו חיים בין שתי מציאויות. האחת היא שצוותא משלמת מעט מאד לאמנים המופיעים בה. סכומים צנועים ביותר. מה שאני מאוד מקפיד הוא שלא יהיה מי שיופיע כאן ולא יקבל תמורה. התשלומים מתעכבים לפעמים שישה ואפילו שמונה חדשים אחרי ההופעה. אבל מתבצעים. מצד שני כל הנגנים רוצים לנגן כאן ויש אפילו כאלה שכועסים שהם מופיעים רק פעם אחת בשנה".
 
הקונצרט הקרוב של "שחרית 11:11" יתקיים בשבת, 16 באוגוסט ב-11:11 בצוותא תל אביב. פסנתרנית: עינת פבריקנט. כרטיס: 65 שקל. לאזרחים ותיקים, חיילים וסטודנטים: 60 שקל. טל' קופה: 03-6950156, שלוחה 2.


למועדי מופעים >

14/08/2014   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע