סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
הצגות לילדים, מופעים לילדים
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: טל גורדון הרב רוברטו ארביב: בין יהדות לאמנות
 

 
 
המרכז כולל אולם בית מדרש, הרצאות, קונצרטים ותערוכות, בית כנסת, בית קפה וחצר מדהימה, והרעיון זה באמת לנסות ליצור דיאלוג בין האמנות – שזו השפה שאני מאמין שהיא שפתה של תל אביב – לבין היהדות. זה אומר לאפשר מקום להתחדשות היהדות דרך המדיום של האמנות, דרך העמקה בחוכמה היהודית מן העבר, וזימון אמנים ישראלים צעירים שיעסקו בנושאים יהודים או ישראלים מנקודת מבט חדשה, דרך לימוד והעמקה בעבר"

הרב רוברטו ארביב מספר על מרכז נווה שכטר, המחבר בין יהדות ואמנות, בין בית כנסת לבית קפה



"נווה שכטר", מרכז יהודי-רוחני-יוצר חדש, יחסית, הממוקם בנווה צדק בתל אביב, מזמין את הקהל הרחב להפנינג פתיחת עונת הפעילות החדשה, ביומיים שכוללים הופעות, הרצאות ועיצוב ישראלי ברוח פעילות המקום.
 
המרחב שמציע "נווה שכטר" עוסק בחיבורים שונים ומגוונים המבטאים את הפסיפס בו אנו חיים, תוך דגש על שימוש באמנות וביצירתיות כדרך לייצר את החיבורים הללו.
 
את ההפנינג תפתח להקת "רוקפור" במופע אקוסטי, שייערך ביום חמישי, 18 בספטמבר ב-20:30 , וביום שאחרי מוזמן הציבור לארבע הרצאות קצרות המציגות את הסדנאות והקורסים שיתקיימו בעונת הפעילות החדשה, לתערוכה בנושא "זיכרון", ולחאפלה צוענית-טורקית של שישי בצהרים. בשש וחצי בערב מוזמן הקהל לקבלת שבת חגיגית בבית הכנסת המסורתי-שוויוני שפועל ב"נווה שכטר". 
  
התחדשות יהודית דרך אמנות
 
לפני שנתיים ייסד מכון שכטר הירושלמי את המרכז, ובכך מימש חזון אותו נושא הרב רוברטו ארביב, רבה של הקהילה המסורתית בנווה צדק,  בנחישות ובהתמדה של כעשרים שנה.
 
"אני בוגר של מכון 'נווה שכטר' שהוא בית מדרש ללימודי יהדות שנותן תואר שני למדעי היהדות, ולפני עשרים שנה בערך חיפשתי לוקיישן לקהילה שלי", מספר הרב ארביב, "ומצאתי את הבניין הזה ברחוב שלוש פינת אילת בנווה צדק, נטוש, והתחלתי לבקש מעיריית תל אביב לקבל את הבניין, שיש לו היסטוריה מאוד מעניינת, כדי להקים מרכז תרבות יהודי ובית כנסת מסורתי.
 
"לקח המון שנים עד שקיבלנו אותו מהעירייה ועד שגייסנו כסף, ולפני שנתיים פתחנו את השערים לציבור הרחב. חשוב להגיד שיש הבדל בין שני המוסדות: הקהילה המסורתית נווה צדק שאני עומד בראשה כרב, לבין 'נווה שכטר' כמרכז תרבות שמנוהל על ידי יונית קולב רבניצקי ומציע את כל התכנים התרבותיים האמנותיים".
 
מה האג'נדה שעל בסיסה קם המקום?
 
"המרכז כולל אולם בית מדרש, הרצאות, קונצרטים ותערוכות, בית כנסת, בית קפה וחצר מדהימה, והרעיון זה באמת לנסות ליצור דיאלוג בין האמנות – שזו השפה שאני מאמין שהיא שפתה של תל אביב – לבין היהדות. זה אומר לאפשר מקום להתחדשות היהדות דרך המדיום של האמנות, דרך העמקה בחוכמה היהודית מן העבר, וזימון אמנים ישראלים צעירים שיעסקו בנושאים יהודים או ישראלים מנקודת מבט חדשה, דרך לימוד והעמקה בעבר".
 
אני משערת שהשילוב הזה של בית כנסת ובית קפה די מספר את הסיפור
 
"הייתי אומר שהארכיטקטורה הזו של מצד אחד בית כנסת ומצד שני בית קפה באמת משקפת את הרעיון של 'נווה שכטר'. כלומר אפשר לבוא, לשבת, לשתות קפה ולחוות את החוויה של המקום, ולראות את בית הכנסת כמקום שנועד לכולם, ולא רק ל'יהודים מקצועיים'. לנסות לשבור את הטאבו שיש לציבור החילוני כלפי בית הכנסת ולהבין שהוא חלק מהחיים שנמצא לפניך כמוסד יהודי עתיק שיכול לאפשר לך לחגוג את מעגל החיים, בר מצווה, חתונה, ברית מילה, ולהשתתף בקורסים, הרצאות, כנסים". 



רוברטו ארביב (מקור: אתר נווה שכטר)




טקסטים מהעבר בפרשנות מודרנית

 
זו לא איזו התחדשות בצורת המחשבה הקונסרבטיבית? היהדות הקונסרבטיבית מהווה, אמנם, סוג של פשרה בין העמדה האורתודוכסית לזו הרפורמית, אבל מרכזים כאלה אופייניים יותר לפן הרפורמי של היהדות, עד כמה שידוע לי
 
"כן, בית הכנסת הקונסרבטיבי, או הקהילה המסורתית בארץ, כפי שהיא נקראת, היא קהילה ליברלית, אני קורא לזה 'שביל הזהב של היהדות', כי מצד אחד היא משמרת את ההלכה, מצד שני גם מחדשת אותה. אנחנו חושבים שדרך הביניים של שביל הזהב בין התחדשות מצד אחד, לבין שמירה על חוכמת העבר מהצד השני, זו הדרך הנכונה לציבוריות הישראלית. אנחנו, במרכז, שומרי שבת, שומרי כשרות, ומצד שני אנחנו יושבים ביחד בבית הכנסת, משפחות משפחות, אין מחיצה בין נשים לגברים, זו קהילה שוויונית.
 
"אנחנו חלק מההתחדשות היהודית שמתרחשת בארץ בעשר השנים האחרונות, בהן הציבור מכיר בעובדה שהאורתודוכסיה לא משקפת את היהדות, ומחפש תשובה יהודית לא קיצונית, יותר מזמנת ויותר ידידותית, בלי להתפשר על ההעמקה של העולם היהודי.
 
"במובן הזה, המרכז מזמין את הציבור לסדרת הרצאות שמצד אחד עוסקות בטקסטים של העבר, כמו פרשת השבוע או התלמוד, ומצד שני עם פרשנות מודרנית. זאת אומרת, אנחנו מחפשים להיות התשובה היהודית שיכולה לתת השראה לציבוריות הישראלית למשהו שהוא באמת מאוד ליברלי ופתוח, אבל גם מאוד יהודי".
 
אפשר לייחס את הפתיחות הזו שלך לעובדה שלא נולדת ולא גדלת בישראל, שהיא, בכל זאת, מדינה קיצונית מאוד, לכאן ולכאן?
 
"אני חושב שכן, יש מצב כזה. התחנכתי באיטליה, הסבא שלי היה שם רב אורתודוכסי ברומא, אבל כמו כל רב אחר שם הוא היה חייב ללמוד באוניברסיטה, מתוך מחשבה שרב מודרני חייב להיות מסוגל להתמודד עם התכנים המודרניים, ולא יכול להיות בור מולם. אני מרגיש שבארץ, בעשר השנים האחרונות, יש בתל אביב בשלות למוסדות שנפתחו כמו 'בינה' ו'עלמא' ו'בית דניאל', שמצליחים מאוד.
 
"בחמישים השנה הראשונות של המדינה ההתמקדות של היהדות הייתה דרך הפריזמה האורתודוכסית, והיום יש יותר התעניינות. אני יודע שבקהילה שלנו יש כל שנה 50 בר מצוות, ואלפי אנשים נכנסים לבית הכנסת, אולי לראשונה בחייהם, ומרגישים נוח במקום שבו עושים תפילה, בלי פשרות, אבל ביותר ידידותיות ובצורה שיותר מזמנת אנשים. גם הקורסים שלנו מנסים לענות על השאלות של האדם החילוני המודרני, שמבקש התמודדות מעמיקה עם הדברים, ולא ניו אייג'ית". 
  

מרכז-נווה-שכטר-מהאתר.jpg
מרכז נווה שכטר (מקור: אתר נווה שכטר)




פרשת השבוע עם הילדים

 
אילו פעילויות מצפות לקהל במסגרת העונה החדשה של המרכז?
 
"חשוב לי לומר שבגלל המיקום הגיאוגרפי - אנחנו נמצאים בתפר שבין תל אביב ליפו - ואחת הנקודות החשובות לנו היא עבודה בין-דתית. אז יש לנו קורס בערבית שמעביר כבר שנתיים שייח מיפו, ואנחנו מקיימים מפגשים בין מוסלמים ליהודים סביב נושאים רוחניים, פילוסופים, מוזיקה, מדיטציה, וזה חלק מהאני מאמין של המרכז.
 
"השנה שוב יהיה קורס לשפה הערבית ולתרבות הערבית, גם אני אתן קורס על ההשראה שהעולם הרוחני המוסלמי נתן למחשבה היהודית, הן לפילוסופיה והן למיסטיקה היהודית, והחיבורים שהיו ביניהם במשך ההיסטוריה.
 
"קורס מעניין אחר, שגם אותו אני מעביר, עוסק בשני הוגים מנוגדים וחשובים מאוד, הגאון מווילנה מצד אחד, והבעל שם טוב. קורס מעניין נוסף נקרא 'ראש חודש נשים', שתי נשים מעבירות אותו רק לנשים, וכל פעם בראש חודש מנסים לשחזר את החוויה הנשית היהודית דרך לימוד ומפגש חי, עם מדיטציה ודברים כאלה. משהו מעניין נוסף שיש לנו זו סדנת כתיבה של שירה עם המשוררת רחל חלפי, שמתקיימת זו השנה השלישית.
 
"עוד נקודה חשובה שבה אנחנו עוסקים במרכז היא הצגה לילדים בני 10-4 שנערכת פעם בשבועיים, הצגה על פרשת השבוע שמתקיימת במקביל לתפילה. משפחות לוקחות את הילדים שלהן לחוות את החוויה של פרשת השבוע פעם בשבועיים בשעה 11.00, מראש השנה, ובסוף ההצגה נכנסים עם ההורים לבית הכנסת, שרים שיר, אני נותן להם ברכת ילדים, ומנסים לחבר את הילדים הקטנים לחוויה יהודית חיובית דרך היצירתיות. התחלנו עם חמישה ילדים ועכשיו יש כמעט ארבעים. זה הפנינג שממלא את כל החצר.
 
"לא מספיק הורים נכנסים עדיין להשתתף בתפילה, אבל זו הכוונה, שלאט לאט ההורים ישאירו את הילדים בהצגה, והם עצמם ישתתפו בחלק מהתפילה, לפחות, כי התפילה שלנו קצת ארוכה, מ-12.00-09.00. אבל אם באים ב-11.00 יש קריאת התורה, והכוונה היא שגם להורים תהיה חוויה משלהם. זו תכנית שממש מצליחה ואנחנו מאוד גאים בה".
 
בוא נציג כמה מהדברים שמתאימים ספציפית לתקופת החגים שמתקרבת
 
"קודם כל, בחמישי וששי הקרוב הפתיחה של המרכז, שבה אנחנו מציגים את תכנית הפעילות. בפתיחה תהיה תערוכה של אמנים צעירים בנושא 'זיכרון', תהיה להקת רוקפור, יהיה שוק מעצבים שעיצבו מחדש כרטיסים של ברכות שנה טובה של פעם עם פרשנות עכשווית, ולמחרת בבוקר יהיה מרתון של הרצאות בנות 15 דקות של כל הקורסים שיהיו במשך הסמסטר הראשון של הפעילות. ביום שישי, כמובן, תהיה גם מין קבלת שבת מוזיקלית, של פיוטים ספרדיים עם פייטן שיבוא במיוחד".
 
עוד תפסה את תשומת לבי החאפלה הצוענית-טורקית שתקיימו ביום שישי במרכז. למה דווקא צוענית-טורקית?
 
"בגלל הנושא הבין-דתי שקרוב ללבנו, וגם מבחינת המוזיקה. מוזיקה ארץ ישראלית קיבלה השראה מהמוזיקה הקלאסית הטורקית והערבית, וחושב לנו גם מבחינת האני-מאמין של המרכז, לא להיות במקום אליטיסטי-אשכנזי.
 
"במשך כל השנה יש גם אצלנו קבוצה שבה לומדים את הפיוטים של כל העדות ושל כל עם ישראל עם פייטן, וחשוב לנו מאוד להיות פתוחים לכל התרבויות היהודיות, וכן לעסוק בתכנים. זה לא מקום עממי, אבל כן מקום שרוצה להיות ידידותי למשפחות".
 
 
הפנינג הפתיחה של מרכז נווה שכטר יתקיים בתאריכים 19-18 בספטמבר 2014 בנווה שכטר, רחוב שלוש 42 נווה צדק, פינת רחוב אילת, תל אביב - יפו. המופע של רוקפור יתקיים ביום חמישי, 18 בספטמבר בשעה 20:30. מחיר המופע: 30 ₪ ברכישה מוקדמת ו- 40 ₪ ביום האירוע. למחרת, ביום שישי, 19 בספטמבר החל מ- 11:00 בבוקר, יתקיימו הרצאות, יריד "שנות טובות", חאפלה צוענית-טורקית בצהריים וב-18:30 – קבלת שבת.


למועדי מופעים >

16/09/2014   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע