אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
בידור
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: מרב יודילוביץ' פרנקופוניה אהובתי
 

 
 
השפה הצרפתית אינה נרדפת, היא מתרחבת. זו שפה פרוגרסיבית, מתפתחת ומשתכללת ולכן אין צורך להחזיק בגישות פסימיסטיות. נכון שבצרפת, כמו בכל העולם, ישנן השפעות אמריקניות לא מבוטלות, אבל שפה בהגדרתה דינמית ואינה יכולה להתנהל כמבצר במצור."
שגרירת צרפת בישראל, הלן לה גל, בראיון ראשון באתר הבמה על שפתו של מולייר, הקשרים התרבותיים ההדוקים בין ישראל וצרפת וגם על עונת התרבות המשולבת שתפתח ביוני לרגל חגיגות ה-70 לישראל ולכינון הקשרים הדיפלומטיים בין שתי המדינות


קשרים פרנקו-ישראליים
 
בעיצומן של חגיגות שבוע הפרנקופוניה המסורתי בישראל, התפנתה שגרירת צרפת בארץ, הלן לה גל, האישה הראשונה המכהנת בתפקיד הדיפלומטי הבכיר, לשוחח על שפתו של מולייר, הקשרים התרבותיים ההדוקים בין שתי המדינות וגם על עונת התרבות המשולבת, שתפתח ביוני ותמשך עד נובמבר במקביל בצרפת ובישראל, פרויקט חילופי תרבות רחב היקף, לרגל חגיגות ה-70 למדינה ובמקביל לקשרים הדיפלומטיים הפרנקו-ישראליים.

חגיגות שבוע השפה הצרפתית והפרנקופוניה נחגגים מדי חודש מרץ, זה יותר מ-20 שנה במדינות שונות ברחבי העולם. המועד נקבע בסמוך ליום הפרנקופוניה הבינלאומי, שחל ב-20 במרץ ובו שותפות כ-70 מדינות. עבור כ-250 מיליון בני אדם דוברי צרפתית ברחבי העולם, חגיגות הפרנקופוניה הן הזדמנות חד-שנתית נפלאה להפגין סולידריות, לתת דגש למה שמחבר ביניהם, אך בה בעת גם מקום לרב גוניות שמציעות השפה והתרבות הצרפתית שנמצאות בתנועה, התפתחות והתחדשות מתמדת.

צרפתית הוכרזה כשפה רשמית ב-29 מדינות, מתוכן ב-13 מדינות זוהי למעשה השפה הרשמית היחידה. בשנות ה-60 בישראל, כך על פי דיווחי עיתון "הארץ", הוענק לצרפתית מעמד של שפה זרה ראשונה בבתי הספר. הניסיון לאגף את האנגלית באמצעות הסכם תרבות בילטרלי - שהיו שהסבירו את המניעים מאחוריו ככאלה שנבעו מתוך השאיפה להשתחרר מכל אביזר שהזכיר 30 שנות מנדט בריטי –  אמנם לא צלח, אך מקומה של הצרפתית היה ונותר משמעותי והיא כיום השפה הזרה השנייה הנלמדת בבתי הספר בארץ.





"הצרפתית הופכת יותר ויותר לשפה אפריקנית"

"יש קהל עצום בישראל שמגיע מדי שנה לאירועי הפרנקופוניה", אומרת לה גל ומתייחסת לא רק לפרנקופונים, כלומר דוברי צרפתית מבית שחיים בארץ, כחצי מיליון במספר, אלא גם לחובבי השפה, ה"פרנקופילים", שמספרם לא מבוטל. לראייה, היא מציינת את אירוע הפתיחה המסורתי של החגיגות בו נערכות הכתבות המוניות נושאות פרסים במקביל לכאלה ששפת אמם צרפתית ולחובבים. "האירועים האלה מוצאים את הקהל שלהם בכל פעם מחדש", מציינת לה גל, ומתייחסת גם אל פסטיבל הסרטים הצרפתי שמביא מדי שנה לשערי הסינמטקים ברחבי הארץ אלפי צופים.

אז מה סוד הקסם של השפה הצרפתית?

"הייתי אומרת שזו הרבגוניות של השפה. אין רק צרפתית אחת. למעשה השפה הצרפתית שמדברים בצרפת, מייצגת מיעוט. יש את הצרפתית שמדברים בקנדה, בקונגו, באלג'יר, במרוקו, בחוף השנהב, בקמרון וברואנדה ואלו שפות שונות לחלוטין זו מזו במילים ואולי יותר מכל, במבטא. אנחנו עדים לכך גם בתוך צרפת עצמה וזה, אם את שואלת אותי, סוד הקסם, זו שפה שהשתלבה בתוך הקשרים שונים כל כך".

לה גל, ששימשה לאורך השנים בין היתר כיועצת לענייני אפריקה לנשיא צרפת לשעבר, פרנסואה הולנד, מציגה נתונים מרתקים ובמידה רבה מפתיעים בנוגע להתפתחות השפה הצרפתית בעולם. "ישנם 250 מיליון דוברי צרפתית ברחבי העולם כיום", היא אומרת ומוסיפה: "אוכלוסיית צרפת מונה 60 מיליון איש, כלומר מרבית דוברי הצרפתית חיים מחוצה לה. מחקרים מדברים על כך שבשנת 2050 יהיו בעולם כ-500 מיליון דוברי צרפתית, 85% מהם באפריקה. למעשה צרפתית הופכת יותר ויותר לשפה אפריקנית וזה מרתק".

לה גל מצטטת את אמרתו המפורסמת של הסופר האלג'יראי המנוח, כאתב יאסין: "הצרפתית היא שלל המלחמה שלנו", משפט שהפך לדגל ובו התייחס יאסין לשפה שהביא על אלג'יר הקולוניאליזם הצרפתי כאל תחמושת שמאפשרת דיאלוג עם העולם. הצהרתו המדויקת דברה על הפרנקופוניה כעל כלי פוליטי ניאו קולוניאליסטי שמנציח את הניכור אך עם זאת טען: "השימוש בשפה הצרפתית, אינו אומר שאנחנו סוכנים של כוח זר. אני כותב בצרפתית כדי לומר לצרפתים שאינני צרפתי". לה גל מדגישה: "מה שנותר בכל המדינות האלה מהקולוניאליזם, זו השפה שאומצה וחיה ונושמת כעת בקונטקסט שונה לחלוטין. השפה הצרפתית אינה נתפסת עוד כייצוג של משהו שלילי, אלא כשער אל העולם ובמובן זה, האבולוציה שלה מרתקת".



הלן לה גל, צילום: באדיבות שגרירות צרפת - אלודי סובאז'

לא נרדפת, מתרחבת

נשיא צרפת הנוכחי, עמנואל מקרון, מקדם דיון בינלאומי בנושא השפה הצרפתית בו הוא קורא ל כל המעוניינים להציע רעיונות לקידום ולטיפוח מורשת השפה. דברת על אבולוציה ואני תוהה האם אין הדבר נובע למעשה מחשש שהצרפתית, כפי שאני מכירים אותה, עלולה להיכחד?

"הנשיא מקרון דבר על הצפת רעיונות שבסופו של תהליכי חשיבה במועצה מיוחדת שהוקמה לטובת הדבר ובה יושבים אנשי אקדמיה, סופרים ואישי ציבור, ימומשו. זה נכון שישנם מוסדות שתופסים את השפה הצרפתית כשפה נרדפת שצריך להגן עליה, אך זו לחלוטין אינה דעתו של הנשיא. השפה הצרפתית אינה נרדפת, היא מתרחבת. זו השפה השנייה שנלמדת בבתי ספר בעולם והרביעית באינטרנט. זו שפה פרוגרסיבית, מתפתחת ומשתכללת ולכן אין צורך להחזיק בגישות פסימיסטיות. זה נכון שבצרפת, כמו בכל העולם, ישנן השפעות אמריקניות לא מבוטלות והאנגלית חודרת גם לתוך הצרפתית, אבל שפה בהגדרתה דינמית ואינה יכולה להתנהל כמבצר במצור".



   



גם התרבות הצרפתית, אין זה סוד, שולחת זרועות החוצה ונוכחותה והשפעתה האדירה לאורך כל ההיסטוריה נמשכת גם באמצעות יוזמות ממשלתיות פעילות. כך למשל העונה המשולבת, "שנים מצטלבות ישראל-צרפת", שתחל ביוני ותמשך עד נובמבר. מדובר בפרויקט רחב היקף של כ-180 אירועים, חלקם שיתופי פעולה בין אמנים ויוצרים ישראלים וצרפתים, שייערכו במקביל בארץ ובצרפת. "זו יוזמה שהוגשה לישראל בזמן ביקורו של הנשיא הולנד בשנת 2013. הולנד רצה לקיים את העונה במסגרת חגיגות 70 למדינת ישראל ולכינון מערכת היחסים הדיפלומטית בין שתי המדינות", אומרת לה גל.

ועדה משותפת, פרנקו-ישראלית, בחנה אלפי הגשות ובמקביל לתקציב שגובש, נבנתה התכנית העשירה שתפורסם במלואה בחודש הקרוב. "זו הפעם הראשונה שאנו עורכים פרויקט בסדר גודל שכזה בישראל ובכל הנוגע לקשרי התרבות, יש לנו פרטנרים נפלאים במחלקה לתרבות במשרד החוץ הישראלי. מרבית האירועים בעונה מטבע הדברים הם בתחום התרבות על כל גווניו, מחול, תיאטרון, קולנוע, מוזיקה ואמנות כמובן, אך לא רק. 



הלן לה גל, מקור: אתר השגרירות הצרפתית


סטארט אפ ישראלי בגראנד פאלה בפריז

 
האירוע שפותח את העונה הישראלית בצרפת יהיה תצוגה גדולה בגראנד פאלה בפריז של כל עולם הסטארט אפ הישראלי", מדגישה לה גל. היא מציינת במקביל אירועי דגל שייערכו בארץ כמו ליל הפילוסופיה ברחבי תל אביב ב-31 במאי כמו גם תערוכת רטרוספקטיבה רחבת היקף לאמן הצרפתי, כריסטיאן בולטנסקי, שתיפתח ב-1 ביוני במוזיאון ישראל בירושלים. בולטנסקי, מהאמנים המוערכים והחשובים בזירת האמנות העכשווית, עוסק במנגנון ההנצחה ובוחן את הזיכרון דרך חפצים שהאדם מותיר אחריו. בתערוכה יוצגו פסלים, מיצבים ועבודות וידאו מכוננים מראשית דרכו ועד השנים האחרונות.

הרשימה כוללת, כאמור, גם שיתופי פעולה אמנותיים יוצאי דופן. בתחום התיאטרון בולטות ההפקות עטורות השבחים "כל הציפורים" של הבמאי ומנהלו האמנותי של תיאטרון לה קולין בפריז, וואג'די מוראד, שגרפה שבחים מקיר לקיר ומשלבת שחקנים צרפתים, סורים, גרמנים וישראלים בהם לאורה ריבלין, רפי תבור, רפי ויינשטוק ודריה שיזף. הפקה נוספת בעלת פרופיל גבוה היא "פינוקיו", תיאטרון פיזי עם אסתטיקה בימתית עוצרת נשימה של הבמאי ז'ואל פומרה, המיועד לכל המשפחה. כמו כן תוצג במסגרת הפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון בקאמרי ההפקה המשותפת "ספיד לוין", של הסטודיו למשחק ניסן נתיב עם בית הספר למשחק בניס ובליון ומבוססת על מחזותיו של חנוך לוין.
 
"התרבות זה תחום מאד דומיננטי וחזק בצרפת וגם בישראל. זה בא לידי ביטוי, באופן טבעי, בשיתופי הפעולה בין שתי המדינות", מסכמת לה גל וכמו סוגרת מעגל: "הפרנקופוניה, זה עניין אחר. זה פחות עובד בישראל אולי כיוון שדוברי הצרפתית שהגיעו הנה בעליות מצפון אפריקה לא העבירו את השפה הלאה לילדיהם מסיבות של אינטגרציה. זה נתפש כחולשה. הם למדו עברית והשאירו את הצרפתית מאחור. היום אנחנו רואים את הדור השלישי חוזר לשפה אבל מבחינה תרבותית, ההשפעה היתה ועודנה אדירה. גם התרבות הישראלית זוכה לנראות לא מבוטלת בצרפת כשהתחומים המרכזיים הם כמובן ספרות מתורגמת, קולנוע ומחול. בזה הנוכחות הישראלית מאד חזקה, בטח ביחסי גודל מול היקף עשייה. אני חושבת שיש ההשפעות הדדיות ושיתופי הפעולה בין המדינות בתחום האלה לא מבוטלים. זה קורה פחות בתחום הכלכלה למשל".


הלן לה גל, צילום: באדיבות שגרירות צרפת - אלודי סובאז'

אירועי ימי הפרנקופוניה 2018 יימשכו עד ה-15 במרץ 2018 באוניברסיטת תל אביב ובסינמטק חולון וירושלים. למידע נוסף באתר המכון הצרפתי

למועדי סרטים ימי פרנקופוניה


למועדי מופעים >

11/03/2018   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע