סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן מקהלת NFM עושה את הנדל
 

 
 
חברי מקהלת הפורום הלאומי למוזיקה מקבלים שכר חודשי על מרכיביו השונים, ובאים כל יום לשמונה שעות עבודה. ביום של הופעה עובדים בבוקר ארבע שעות. כדי להתקבל למקהלה צריך לעבור בחינה ומיון וזו מקהלה שכל זמר או זמרת בה היה סולן בשלב זה או אחר בקריירה שלו ויכול גם להמשיך בכך. הרמה הגבוהה מובטחת."
מנצחת המקהלה הפולנית והסולן אסף לויטין על כוכב פסטיבל פנטזיה קולית - "משיח" של הנדל


האורטוריה בא' רבתי
 
בספטמבר האחרון ביקרתי בפסטיבל ורוצלב ואף כתבתי על הביקור כאן באתר. מסיבות אובייקטיביות של סיקור האירוע בכללו, לא ירדתי אז לרזולוציות המאפשרות התבוננות מעמיקה באירוע. 

באחד הקונצרטים בפסטיבל השתתפה מקהלת הפורום הלאומי למוזיקה (NFM). המקהלה, שבסיסה בוורוצלב, השתתפה בביצוע פסיון יוחנן או בשמו הגרמני "יוהנס פסיון" של באך. כל ההפקה הייתה מרשימה, ובתוכה עלו קולות זמרי המקהלה וללא ספק סיפקו את שיאי המוזיקה, וזאת גם כשהם מעומתים עם תזמורת בארוק מבלגיה ונבחרת סולנים בינלאומית מצוינת.

בהירות, מוזיקליות, מבע, עוצמה ודרמה - הכול היה בביצוע הזה. בשקט אפשר היה להתמכר לצליל המקהלה ולשוב ולשמוע אותם בעוד ועוד יצירות והנה הם כאן. המקהלה הפולנית המעולה נחתה אמש בארץ, ותשיר בירושלים ובתל אביב, במסגרת פסטיבל פנטזיה קולית של תזמורת הבארוק ירושלים, את "משיח" - האורטוריה בא' רבתי של הנדל, המוּכֶּרֶת והמוֹכֶרֶת ביותר בין האורטוריות.



תזמורת הבארוק (תמונת יחסי ציבור)


בפולין, ולא רק שם, ישנה מסורת שחוויתי פעם אחת - הקהל קם בעת ביצוע "משיח" כשהמקהלה שרה את פרק ה"הללו יה" המפורסם. הסיבה היסטורית: מלך אנגליה שהקשיב לביצוע הראשון של היצירה בלונדון התרגש מאד וקם על רגליו. וכאשר המלך קם, כולם קמים. אני מניח שהפולנים שישירו כאן יופתעו מכך שהקהל נשאר לשבת. 

בין הנחיתה בנתב"ג להגעה למלון שוחחתי קצרות עם אַגניֶישקָה פרַנקוּב- זֶלֶז'ני, מנצחת המקהלה והמנהלת האמנותית שלה. היא זכתה בעשרות פרסים ומוזמנת תדיר לנהל סדנאות לשירת מקהלה בארצות שונות. 


אגניישקה1.jpg
אגניישקה פרנקוב-זלזני (יח"צ)


"כל הזמרים שלנו היו סולנים"

בעיון בקורות החיים שלך ראיתי שניצחת על מקהלות סטודנטים באוניברסיטאות שונות בפולין. מה שהפתיע אותי הוא שכל המקהלות הללו הורכבו מסטודנטים בתחומי מדע שונים וסטודנטים להנדסה, ולא למשל סטודנטים למדע הרוח או סוציולוגיה.

"אין כאן שום הפתעה, מסורת שירת מקהלה קיימת בפולין שנים רבות. רוב המקהלות משתייכות לכנסיה ובכל זאת יש מקהלות ששייכות לממסד חילוני זה או אחר. לכן אתה יכול למצוא הרבה מקהלות של מחלקות שנראות רחוקות מאמנות. זה לחלוטין עניינו של דיקן פקולטה, או נשיא של אוניברסיטה, שמאמין שאם הסטודנטים ילמדו לשיר, הם ילמדו להקשיב זה לזה. שם זה מתחיל ומשם זה נמשך. 

"לפעמים המוסד האקדמי מתנאה במקהלה ואז מחפשים להגדיל את מספר חבריה. אני בעצמי, במסגרת הלימודים לקראת התואר השני, התחלתי לנצח על מקהלות מסוג זה. למדתי באקדמיה למוזיקה בבּידגוֹשץ' והמשכתי בקרקוב. אני שרה במקהלות מאז שאני זוכרת את עצמי.  לפני כ-18 שנים הייתי חברה במקהלה גרמנית-פולנית שנקראה 'שלום על הארץ'. לצד שירה וניצוח עבדתי גם כמורה לפיתוח קול."

מתי התחלת לנצח?

"הכול קרה במקביל. הקמתי מקהלת בית ספר בוורוצלב, ובמקביל מוניתי למנהלת האמנותית של מקהלת האוניברסיטה הטכנולוגית בעיר. שנה אחר כך הקמתי מקהלה נוספת בעיר - מקהלת בית הספר לרפואה, ששינתה את שמה ל'זמרי מדיצ'י' וזכתה בפרסים בתחרויות לאומיות ובינלאומיות."

ממתי את עובדת עם מקהלת הפורום הלאומי?

"בערך כ-11 שנים. זו מקהלה ששינתה את שמה. ובנוסף אליה קבלתי לפני כשלוש שנים את הניהול האמנותי של מקהלת הרדיו של פולין."

בישראל המקהלות הן ברובן מקהלות חובבים וגם במקהלות המקצועיות הפעילות מתנהלת לפי מספרי פעולות, כלומר חזרות או קונצרטים. גם אצלכם מקובל כך?

"חברי המקהלה הזו מקבלים שכר חדשי על מרכיביו השונים, ובאים כל יום לשמונה שעות עבודה. ביום של הופעה עובדים בבוקר ארבע שעות. כדי להתקבל למקהלה צריך לעבור בחינה ומיון וזו מקהלה שכל זמר או זמרת בה היה זמר סולן בשלב זה או אחר בקריירה שלו ויכול גם להמשיך בכך. הרמה הגבוהה מובטחת." 



המקהלה הקאמרית NFM מוורוצלב (צילום: Lukasz Rajchert) 

"תחרותיות היא גורם מדרבן"
 
אתם שרים הכול?

"כמעט הכול, חוץ ממוזיקת פופ ושירים לאומיים. לעומת זאת שירה עממית מעובדת למקהלה היא בהחלט חומר שאנחנו שמחים להופיע אתו."

מה זה שירה עממית?

"בפולין יש כ-16 מחוזות שלכל אחד מוזיקה ובעיקר מחול עממי משלו. המחולות המפורסמים ביותר הם הפולונז שמופיע כבר ביצירות בארוקיות של באך וטלמן והמזורקה שזכתה להיות מותג בינלאומי בזכות היצירות של שופן.  אבל כאמור אלה רק שניים מתוך הקשת הרחבה של המוזיקה העממית שאנחנו שרים. גם כאן, בקונצרט שיתקיים ביום שישי, נשיר לצד מוזיקה המבוססת על פרקים שונים מספר תהלים, גם מוזיקה עממית."

לא הזכרת אופרה.

"כי זה באמת לא העיסוק המרכזי שלנו. אנחנו משתתפים לעיתים באופרות שאינן מוצגות על במת תיאטרון אלא מבוצעות כמופעים קונצרטנטיים. לבתי האופרה בפולין יש מקהלות משלהם."   

איך דואגים לדור ההמשך?

"בבסיס הפירמידה החינוכית ישנה פעילות מקהלה בבתי ספר רבים, ובוודאי בבתי ספר למוזיקה. אבל בנוסף לפעילות הזאת קיימת מקהלת צעירים ארצית שעל מנת להתקבל לשורותיה יש לעבור מבחני קבלה. התחרותיות היא תמיד גורם מדרבן במובן הטוב של המילה." 



אגניישקה פרנקוב-זלזני (מקור: אתר מקהלת הפורום הלאומי למוזיקה- NFM)

"כל מנצח הוא חוויה אחרת"
 
אני מניח שיצירות חדשות הן ענין של קבע בעבודה השוטפת של המקהלה.

"בהחלט, וגם בהקלטות הרבות של המקלה. אחד הדברים האחרונים שראו אור הוא תקליטור שנקרא 'דֶה פּרוֹפוּנדיס' - יצירות לטקסטים מספר תהלים של עשרה מלחינים פולניים שונים, שנראה לי שאינכם מכירים בישראל."

קרוב לוודאי. אגב, "דה פרופונדיס" הוא התרגום הלטיני ל"ממעמקים קראתיך יה". שרתם פעם טקסטים בעברית?

"רק לאחרונה. לפני שנה שרנו בפעם הראשונה את 'תהילי צ'יצ'יסטר' - יצירה שכידוע נכתבה בעברית. אני מקווה שיהיו לנו הזדמנויות נוספות לשיר  בעברית."

ברשימת המנצחים שעבדו אתכם ראיתי שני ישראלים - בנימין שוורץ וגבריאל כמוּרָה, שניהם פועלים בעיקר באירופה. איך היה לעבוד איתם?
 
"כל אחד היה חוויה אחרת. שוורץ הצעיר היה בשלוש השנים האחרונות המנהל המוזיקלי של הפילהרמונית של וורוצלב ובתוקף הנסיבות עבדנו איתו די הרבה ונוצר קשר אישי. לעומת זאת כמורה נולד בפולין, חי באירופה ובשנים האחרונות עומד בראש התזמורת בפוזנן, ומזוהה לחלוטין עם התרבות המוזיקלית של פולין. איתו עבדנו פחות. הוא שייך מבחינתנו לאסכולה המוקדמת יותר ועשינו איתו בעיקר קלאסיקות.

"לקראת הביקור הנוכחי בישראל הגיע אלינו דוד שמר שינצח על "משיח" בהופעות שלנו כאן, ונוצר קשר מצוין בעבודה אתו."    
 

דוד-שמר01.jpg
דוד שמר (יח"צ)

"כל פרק ביצירה הזאת הוא להיט"
 
ארבעת הסולנים בקונצרטי המשיח הם ישראלים - הדס פארן, זלטה הירשברגאיתן דרורי ואסף לויטין. שלושת הראשונים פעילים בהפקות המקהלות והאופרות בארץ, ואילו לויטין, המתגורר בברלין, מתמקד בשנים האחרונות בתחום הליטורגי ומשמש כחזן בבית הכנסת הליברלי בעיר הנובר, המשמש את הקהילה הליברלית הגדולה ביותר בגרמניה." 

איך נוצר הקשר עם פסטיבל פנטזיה קולית?

"לך לא צריך לספר שהשיחות עם מנהלי תזמורות או גופים בישראל מתחילת בשאלה: 'אולי אתה במקרה בארץ ביולי הקרוב'," מחייך לויטין. "כיוון שהייתי מתוכנן להגיע לאירוע משפחתי, הנה אני כאן. ולשיר את 'משיח' של הנדל זה בשבילנו הזמרים כמו מצעד פזמונים שלם. כל פרק ביצירה הזאת הוא להיט, כל זמר מקבל את חלקו והמקהלה כמובן חוגגת משפע הפרקים היפהפיים שהנדל חיבר לה."

מה המשמעות של להיות חזן בקהילה רפורמית בגרמניה?

"בארץ שרתי כסולן בהפקות שונות, קונצרטיות ואופרות ועוד. השינוי בגרמניה משמעותו הייתה לימודים של כחמש שנים באוניברסיטת פוטסדאם ליד ברלין. אלה לימודי מוסיקה ערוכים לפי נושאים כלומר תפילות חגים, רגלים, שבת והמסורת, מסלול להכשרת חזנים ליברליים, ומסלול הכשרה ותואר שני במדעי היהדות. חזן זה גם מקצוע - מישהו מתחתן, מישהו נולד, מישהו נפטר. ראש המחלקה הוא אליהו שלייפר. יש כאן הרבה מורכבויות, למשל כשאותה תפילה מתנהלת במועדים שונים בלחנים שונים."

מה נשאר מן המסורת המוזיקלית המפוארת של יהודי גרמניה?

"למען האמת לא הרבה כי המסורת הלכה עם היהודים. היום מנסים לשחזר את המוזיקה של לואי לבנדובסקי בפסטיבל שמוקדש ליצירותיו. אבל הרוח והצבע באים בעיקר מארה"ב." 
 

אסף לויטין (צילום: מירי שמיר)

"כחזן, אני גאה שלא ביקרתי בכותל"
 

כל העשייה שלך היום היא בכיוון היהודי?

"רובה. יש לנו הרכב של שלושה ישראלים שנקרא 'שלושת הקנטורים' שמוזמן לאירועים שונים ואנחנו שרים שירים שהקשרם הוא תנ"כי או יהודי מסורתי בעיבודים מיוחדים לנו. אבל שוב, הקהל של יהודי גרמניה היום הם מתי מעט ששרדו את המלחמה וממשיכיהם. כאלה שחזרו לגרמניה אחרי המלחמה ומתקשים להסביר לילדיהם למה. אבל הרוב הם יוצאי רוסיה וחבר המדינות וישראלים שהגיעו לברלין, שהם פחות פעילים בבתי הכנסת." 

אז אתה לא פורש מן הרפרטואר הרגיל?

"אני עושה פחות ממנו כיום, אבל ממשיך לשיר שירה שטעונה בכל המרכיבים של פיתוח קול, עבודה יומיומית. תרגולת שגרתית של כל זמר. בתוך העשייה שלי אני מנסה לשים במרכז יצירות של מלחינים יהודים חשובים. 

"בחודשים האחרונים אני עובד בעיקר על יצירותיו של אלברטו חמזי, מלחין יהודי שפעל במצרים בתחילת המאה הקודמת והשאיר אחריו אוצר של מוזיקה שידועה בעיקר בצרפת. כל זה כמובן לא מפריע לי להופיע כאן היום ב'משיח'."

ומילה על מהומת הכותל?

"אני יכול לומר לך רק שכחזן אני מאד גאה שעד היום לא ביקרתי בכותל, וגם הפעם אני לא מתכונן לחרוג ממנהגי."


לוגו-פנטזיה-קולית.jpg
פנטזיה קולית (יח"צ)



היצירה "משיח" של הנדל תבוצע ב-12 ביולי, 20:00, ימק"א הבינלאומית ירושלים וב-15 ביולי, 20:30 מוזיאון תל אביב. פסטיבל "פנטזיה קולית" יתקיים בין התאריכים 15-12 ביולי 2017 בירושלים וברחבי הארץ. מחירי הכרטיסים לאירועי הפסטיבל נעים בין 70 ל-160 ₪ (למעט האירועים הפתוחים ללא תשלום). להזמנת כרטיסים: 02-6715888.

לרכישת כרטיסים

 


למועדי מופעים >

10/07/2017   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע