סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ביקורת
 
מאת: צבי גורן סדנת האופרה 2008 – בטעם של עוד
 

 
 
ההפקות האופראיות של הסדנה שבות ומציגות כישרונות מבטיחים וגם יצירות מפתיעות נדירות


המשפחה של אמנות האופרה

ג`ואן דורנמן הבלתי נלאית נראית השנה מאושרת מתמיד, וכך גם יהיה קרוב לוודאי בפעמים הבאות, בשנים הבאות, בכל פעם שהיא והמנצח פול נדלר וצוות המורים הבכיר יגיעו למרכז המוזיקה ביפו, בואכה איצטדיון בלומפילד. לתחושתה, כאן נמצאת המשפחה האמיתית של אמנות האופרה, וכי בכל שנה נוספים לה צאצאים חדשים – זמרים צעירים, בני משפחותיהם, ולא פחות מכך הקהל המכור של כיתות-האמן ושל הקונצרטים הקוליים הנפלאים, ובעיקר של האופרות שהסדנה מעלה בשבוע המסכם שלה.
 
השנה היא מתגאה בין השאר בבכורה הישראלית של האופרה "נשים קטנות" מאת המלחין האמריקני מארק אדאמו, שאף נענה להזמנה להגיע לכאן ולהשתתף בחזרות על העלאתה. גאווה אחרת, מפתיעה יותר, היא הפגינה ביחס לקהל שהגיע במוצאי שבת לשמוע יצירה לא מוכרת – "זנטו", אופרה קצרה ולא מוכרת מאת פייטרו מסקאני, שהוצמדה אליה המערכה הרביעית של האופרה "סירנו דה ברז`רק" מאת המלחין פראנקו אלפאנו. “אתם הקהל הכי טוב בעולם" היא הכריזה.
 
זנטו וסירנו – אוהבים ללא תקווה
 
מסקאני כתב את האופרה "זנטו" בעקבות הקומדיה המחורזת "ההלך" מאת פרנסואה קופה, והצגת הבכורה שלה הייתה באולם המוזיקה על שם רוסיני בעיר פזארו, לפני 112 שנים. האופרה מתרחשת בתקופת הרנסאנס והיא מתארת מפגש רומנטי חד פעמי בין סילביה, קורטיזנית צעירה שמבקשת למצוא אהבה כנה במקום שפע של מעריצים, לבין  זנטו, טרובדור צעיר ונלהב העובר בגן ביתה של סילביה, בעיירה סמוכה לפירנצה. הם מתאהבים, היא  נרגשת מטוהר רגשותיו, אך מבינה כי בהיותה קורטיזנית היא רק תביא לאובדנו אם תיכנע לרגשותיה ותחזיק בו.
 
במרכז ההפקה שביים ניב הופמן ניצבות שתי זמרות ישראליות צעירות שברור כי נשוב ונשמע אותן בעתיד בתפקידים לוהטים וגדולים. נועה דנון שרה את סילביה ברגש רב, והפגינה יכולת ביטוי מצוינת למוזיקה השופעת של מסקאני. לצדה ריגשה מאיה לחיאני בתפקיד זנטו, שהדגישה היטב את תום הנעורים וטוהר הרגש. חורחה פארודי ניצח וניגן בפסנתר ולצידו הכנר מוטי פבלוב. שניהם ושתי הזמרות, וגם כתוביות התרגום של חמדי כפיר, עשו לקהל היכרות עם אופרת וריזמו מרתקת, תמציתית מאוד בהבעתה המוזיקלית הישירה, מלודית ועשירה.
 
לפני כן הועלתה המערכה הרביעית של "סירנו דה ברז`רק" שהופקה בסדנת האופרה בשנה שעברה. המלחין אלפאנו, שזכה לכתוב את תמונת הסיום של "טורנדוט" מאת פוצ`יני, כתב את האופרה שלו בסגנון המחבר בין זה של פוצ`יני לבין זה של שנות העשרים והשלושים, שבו כבר נבטו ניצני המוזיקה המודרנית.
 
במערכה הרביעית מגיע סירנו לביקורו השבועי אצל רוקסן אהובתו שהסתגרה במנזר אחרי שבעלה כריסטיאן נהרג במלחמה. היא עדיין איננה יודעת כי חיזוריו של בעלה המת ומכתביו מהחזית היו למעשה ביטויים לאהבתו של סירנו, שאפו הארוך הרחיק מעליו כל סיכוי שיזכה באהבתה. בפגישה הזאת, כאשר היא מבקשת ממנו לקרוא באוזניה את מכתבו האחרון של כריסטיאן. היא מזהה את הקול ששמעה בשעתו מתחת לחלון ביתה. אלא שסירנו הגיע פצוע פצעי מוות ובעוד היא מבינה שאהבתה האמיתי היא אליו הוא מת בזרועותיה.
 
גם כאן מדובר למעשה בדואט דרמטי ומלא רגש. גיא מנהיים המוכר מתפקידי-משנה רבים באופרה הישראלית, היה סירנו מרתק, בקולו ובמשחקו, וכריסטינה בורג`ולי הייתה רוקסן טובה מאוד, ובעיקר ברגעי הגילוי של אהבתה. עוד השתתפו הזמרים קאמי דרה בתפקיד הנזירה מרתה, בת לוויתה של רוקסן, ומארק ווטסון כחברו של סירנו, לה ברט. ריינר ארמברוסט ניצח וניגן בפסנתר.
 
חליל הקסם הנצחי
 
אין כמעט שוחר אופרה שאינו מכיר את האופרה המקסימה הזאת של מוצרט ואת נסיבות כתיבתה לפי הזמנתו של השחקן-במאי עמנואל שיקנדר שאף כתב את הליברית. 217 שנים חלפו מאז הבכורה בתיאטרון של וינה והמוזיקה – גם כשהיא מבוצעת בפסנתר עם עיטורי חליל וצ`לסטה – נשמעת רעננה, משעשעת מרתקת ועשירה ברעיונות.
 
בהפקה הזאת בלטה מאוד תרומתו של הבמאי יואכים שמברגר שאף עיצב את התפאורה הווירטואלית – כלומר תפאורה מוקרנת על שלושה מסכים לבנים גדולים. היו שם נופים, שערי מקדש, חדרים אפלים, אש ומים, שמיים זרועי כוכבים ועוד רעיונות חזותיים שהחליפו בהצלחה את התפאורות הבנויות למהדרין. דניה זומר עיצבה את התאורה הפלסטית מאוד שמילאה את הבמה בצבע ובאווירה מוחשיים שהשלימו את החזות הוירטואלית. 
 
ישי שטרקלר, המוכר כמנצח משנה באופרה הישראלית כמנצח המקהלה שלה, ניצח על הביצוע החי מאוד של זמרי הסדנה, בעזרת הפסנתרנית המצוינת מארי-אווה סקרפונה, נגן החליל אבנר גייגר ונגנית הצ`לסטה מריה ניקיטין. התרגום הרענן והמעודכן של ישראל אובל הזכיר לנו שלפעמים יש גם מה לשיר באופרה.
 
אבל עם כל המחמאות לאלה, אני חייב להודות שאת ההנאה האמיתית העניקו הזמרים הצעירים ששירתו את מוצרט ורעיונותיו בהתלהבות ובנאמנות, והציגו יכולות משכנעות שהסבירו היטב למה לכל אחד מהם כבר יש ביוגרפיה מוזיקלית מובטחת לשנים רבות, ואולי גם אצלנו אם מנהלת האופרה הישראלית תשים יד על מי מהם לפני שיהיה מאוחר.
 
בראש הרשימה ניצב פפגנו של ג`ונתן אסטברוקס, הג`ינג`י האנרגטי מקנדה שהיה פפגנו בכל רמ"ח אבריו, שס"ה גידיו וכל הצלילים שהפיק בקולו הרענן. תענוג היה לראות אותו קופץ, קם ונופל, גונח, שותק, נלהב, פוחד, שותק ומפטפט ולשמוע אותו שר בקול ערב מאוד – ותמיד בהנאה גלויה של מי שיודע שזה תפקיד לכל החיים.
 
אלעזר רודריגז יליד מקסיקו בתפקיד הנסיך טמינו התגלה כזמר בעל קול טנור לירי מקסים וכשרון ביטוי מוזיקלי ורגשי.   לוצ`יה צ`זרוני, ילידת קנדה, הייתה פמינה רעננה מאוד, נלהבת בהתאהבות ועוד יותר מזה לוהטת בייאושה. ליליה גרצ`וב, ילידת רוסיה שעלתה לארץ והיא בוגרת האקדמיה למוזיקה בתל אביב הייתה מלכת הלילה הלוהטת בתביעותיה והווירטואוזית בסלסולי הקולורטורה המחשמלים שלה.
 
גיא מנהיים שב והוכיח את יכולותיו, כזמר וכשחקן, בתפקיד מונוסטטוס החרמן, ודייויד סלסברי פריי האמריקני שסיים לימודיו בג`וליארד לפני שנתיים היה מדהים בקולו העמוק ובמבע האישי הבוגר שהביא לתפקיד זרסטרו, נציג האור והתבונה. יונתן חיימוביץ הישראלי היה טוב כדובר המקדש, וכן סטיבן לונג משיקגו ככהן ושומר בפמליה של זרסטרו. רינת גולדמן הייתה טובה כפפגנה, ובת זוג ראויה לחתנה העליז.
 
המנצח שטקלר הצליח במיוחד בתחום הביצוע המושלם של שתי השלשות המלוות את מהלך האופרה מתחילתה ועד סופה – זו של בנות הלוויה של המלכה – יסמין לוי-אלנטאק, אילנה טויביס וג`וליה אוסטרטאג, וזו של שלושת הנערים המלווים את טמינו – גן-יה בן גור אקסלרוד, קאמי דרה וענבר גולדמן. 
 
עצתי לאוהבי חליל הקסם לנסות לתפוס כרטיס להופעה החוזרת ביום רביעי, ואם לשפוט על פי שתי ההפקות הראשונות האלה כדי לנסות להגיע גם הערב ל"אמיקו פריץ" של מסקאני, ולוצ`יה די למרמור מחר וביום ששי בצהריים, ו"נשים קטנות" ביום חמישי. תשמעו מוזיקה טובה, זמרים צעירים מבטיחים ותשתתפו בחוויה המרגשת הזאת של הסדנה הבינלאומית לאופרה.


למועדי מופעים >

28/07/2008   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע