סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה "נייט ארק" תתאחד בפסטיבל העוד
 

 
 
עוד בפסטיבל - אהוד בנאי במחווה לפיירוז, מוצרט בטורקיה, מוזיקאים מהודו, גיאורגיה ועוד


פסטיבל העוּד הבינלאומי ירושלים 2010 יתקיים בנובמבר בפעם ה-11 בהפקת בית הקונפדרציה בירושלים ובניהולו האמנותי של אפי בניה.
 
הביצועים האמנותיים יפגישו על במה אחת אמנים מאסכולות שונות, שיקיימו דיאלוגים מפתיעים ומרתקים המשלבים מזרח עם מערב וישן עם חדש, והופכים ליצירה מקורית וחדשה. 
  
מופעים בינלאומיים 
 
מופע פתיחה: נייט ארק – האיחוד (ארה"ב/ארמניה)
 
את הפסטיבל תפתח להקת "נייט ארק" שלפני 25 שנה הוציאה את אלבומה הראשון והחשוב. נגן העוּד ארא דינקג'יאן ונגן כלי ההקשה ארטו טונצ'בויאצ'יאן חברו להקמת  "נייט ארק"  ובמילותיו של  דינקג'יאן: "נייט-ארק נועדה להציל, לגלות, לשמר ולהעשיר את המורשת המוזיקלית הארמנית העשירה ולגשר בינה לבין העתיד בעזרת דמיון מוזיקלי, חדוות נגינה ופתיחות להשפעות מג'אז, מן המוזיקה הקלאסית ואף מן הפופ".

כעת – למעלה מעשור לאחר פירוקו של ההרכב ובעיצומן של קריירות סולו מצליחות – מתאחדים דינקג'יאן וטונצ'בויאצ'יאן להופעה מיוחדת, כמחווה לפסטיבל העוּד. ותביא אל הקהל הישראלי להיטים מוכרים ויצירות חדשות, ובכללן יצירה שחוברה במיוחד עבור הפסטיבל.   

נייט-ארק_-ארטו-טונצבויאצי.jpg
ארא דינקג'יאן וארטו טונצ'בויאצ'יאן, "נייט ארק", צילום: יח"צ

איקבאל אחמד חאן ניזאמי (צפון הודו)
 
המוזיקאי יגיע לפסטיבל עם מופע שכולו מיצירותיו של חזראת אמיר ח'וסרו, מוזיקאי ומשורר דגול מן המאה ה-13 שנחשב לאבי מוזיקת הקוואלי.  שירת הקוואלי, הסגנון המוזיקלי הסוּפי, החלה את דרכה בהודו כשילוב בין מסורות מוזיקליות קלאסיות הודיות, פרסיות וערביות. ניזאמי  בא ממשפחה ענפה של מוזיקאים חשובים, ורכש השכלה קלאסית כזמר. כיום הוא משמש ח'ליפה (ממונה) של אסכולת דלהי של שירת הקוואלי, ונחשב למייצג המורשת האמנותית של אמיר ח'וסרו. הוא הקליט למעלה ממאתיים יצירות קלאסיות, ופועלו המוזיקלי זיכה אותו בפרסים רבים בהודו ומחוצה לה. 

איקבל-אחמד-חאן-ניזמי-יחצ.jpg 
איקבאל אחמד חאן ניזאמי, צילום: יח"צ

להקת השין (גיאורגיה)
 
המופע "אגארי!" מציג את המוזיקה הגיאורגית האינסטרומנטלית, הריקוד העממי והשירה הפוליפונית. אלה שלושה מרכיבים נבדלים של התרבות הגיאורגית המתאחדים לראשונה במופע של להקת השין (בגיאורגית:,"השיבה הביתה"). להקה יוצאת דופן זו מביאה בכפיפה אחת מסורות ממחוזות גיאורגיה השונים, ויוצרת שילוב בלתי רגיל בין הארכאי והמודרני, עם השפעות של ג'אז, פלמנקו ומוזיקה הודית.
 
ינון מועלם ושירין פאנגראולו
 
נגן כלי ההקשה הישראלי והנבלאית הטורקייה הוציאו ב-2009 אלבום משותף, "טלווטן" (Telveten), ובו יצירות בארוק מצרפת וספרד, טנגו ארגנטינאי ומוזיקה מסורתית מאנטוליה, יצירה מודרנית של המלחין האזרביג'אני אפטאנדיל ישראפילוב, ויצירה מקורית של מועלם עצמו, ואף את נעימת הנושא של הסרט "החיים יפים". בהופעה בפסטיבל העוּד יארחו השניים את נגן הקמנצ'ה מארק אליהו.
 
הפקות מיוחדות
 
יעלו
 
מופע המשלב בין שירים של אהוד בנאי לבין שירי עם ערביים ושירים שכתבו האחים רחבאני לזמרת הלבנונית פיירוז. השיר הפותח את המופע הוא שיר עם ערבי שלמנגינתו היה אביו של בנאי שר את הפיוט "צור משלו אכלנו". לבנאי יצטרפו ג'ורג' סמעאן וסאלם דרוויש, מוזיקאים מהכפר ראמה שבגליל וגיל סמטנה יצטרף לשלושה על הבס.
 
מחווה לנאזם אלע'זאלי
 
במופע אחר יארח נגן העוּד והכינור יאיר דלאל את דודו טסה במופע מחווה לאחד מגדולי הזמרים העיראקים: נאזם אלע'זאלי, ששיריו עדיין מושרים ברחבי המזרח התיכון כולו. אלעז'אלי נפטר באופן פתאומי מהתקף לב ב-1963, כשהיה בשיא תהילתו. במופע יתארחו זמרים ונגנים שכמה מהם נולדו בבגדד וזכו להכיר את שיריו של אלע'זאלי בזמן אמת, ובהם דלאל סלאם, יוסי בגדדי וחיים אנקרי, וכן המוזיקאי והזמר דודו טסה, שהקליט באחרונה את "פוג אל נח'ל" המפורסם של אלע'זאלי.

דודו-טסה_צילום-אוהד-רומנו.jpg 
דודו טסה, צילום: אוהד רומנו

"מוצרט בטורקיה: פגישה מאוחרת"
 
רפרטואר נדיר של שירים עות'מאניים אמנותיים מהמאות ה-18 וה-19 לצד יצירות של מלחינים מערביים פוסט-קלאסיים. מופע משותף של זמרת הסופרן קלאודיה נורית הניג, הבאה מעולם האריה והלידר, ושל פרופ' וולטר זאב פלדמן, המתמחה במוזיקה הטורקית מן התקופה העות'מאנית.
 
מחווה ל"מוזיקאי העצוב" פריד אלאטרש
 
תזמורת תרשיחא ובניצוחו של תייסיר חדאד והסולנים מאמון זיוד ומאג'ד עזאם לידי יצאו למסע מוזיקלי בזמר הערבי של המאה העשרים בעקבות יצירתו של פריד אלאטרש, החל מתחילת דרכו כנגן עוּד, דרך השירים והיצירות שחיבר ועד תפקידיו הבולטים בסרטי קולנוע רבים שהופקו במצרים. תזמורת תרשיחא פועלת זה כ-18 שנה כדי להעשיר את קהליה במיטב המוזיקה הערבית הקלאסית, כמו גם כדי להעמיק את השכלתם של הדורות הצעירים בתרבות מוזיקלית עשירה זו. 
 
"ארם נהריים: מוזיקה יהודית מהמרחב הכורדי"
 
 להקת "בית אבא" והפייטן דוד מנחם  בצליל הירושלמי השורשי - פיוטים מסורתיים מבית אבא והשפעות מודרניות יותר של מסורות מוזיקליות אתניות. המרחב הכורדי, חבל הארץ המוכר כיום ככורדיסטן (ארם נהריים, במקורות), היה משופע בקהילות יהודיות בעלות מסורות מוזיקליות עשירות. העתק מצומצם של מרחב זה ניתן למצוא כיום בשכונות הוותיקות של ירושלים, דוגמת נחלאות הסמוכה לשוק מחנה יהודה, שנוסדו ונבנו בידי יהודים שהגיעו מקהילות שונות במרחב הכורדי. המוזיקה של הקהילות הכורדיות, על גווניה השונים, בוקעת בטבעיות מבתי השכונות הוותיקות של ירושלים, מן החצרות ומן הסמטאות, והיתה לאחד מסימני ההיכר של העיר.
 
אבטה בריהון ועמוס הופמן
 
הסקסופוניסט אבטה בריהון ונגן העוּד והגיטריסט עמוס הופמן חוברים למופע המגשר בין מסורות מוזיקליות אתיופיות לבין אלתורי ג'אז. אליהם יצטרפו המקישן אלון יפה והפסנתרן עמרי מור.
 
"לךְ מחכים כל הפרחים"
 
אמנית הקול הבינלאומית ויקטוריה חנה והמפיק המוזיקלי גיא שרף יציגו עיבודים חדשים לנכסי צאן ברזל מן הזמר העברי לצד פנינות נשכחות מתקופת קום המדינה. המופע יכלול שירים כ"צריך לצלצל פעמיים", "חנה'לה התבלבלה" ו"זמר" לצד שירים אחרים, בהם כאלו של זמרות שנשכחו לגמרי. זהו מופע שבמרכזו עבודת קול ושפה וירטואוזית, בעיבודים אקוסטיים ואלקטרוניים עכשוויים הכוללים ציטוטי צלילים מהתקופה ההיא – ונגינת עוּד. 

ויקטור-חנה-צילום-יגאל-פארי.jpg
ויקטוריה חנה, צילום: יגאל פארי

מורין נהדר וסימפונט רעננה
 
זמרת וחוקרת שירתה של יהדות איראן – אשר נולדה באיספהאן ועלתה לירושלים בהיותה ילדה, תופיע עם סימפונט רעננה בעיבודים חדשים לשירים עממיים פרסיים, לפיוטים של יהודי פרס ולשירים העבריים הקלאסיים. הערב, בניהולו האמנותי של ד"ר מיכאל וולפה, ייחתם בשירים פרי עטם של המלחינים דוד זהבי, מרדכי זעירא, משה וילנסקי וסשה ארגוב, המתכתבים עם השירים הפרסיים שפתחו את המופע.
 
"קלאסיקה, אוונגרד ועוּד"
 
ערב מיצירותיה של המלחינה ציפי פליישר. יצירותיה של פליישר הן תחנות רבות משמעות במסלול חייה: "גלימת הלילה" לקולות ילדים בדואים נוצרה בתהליך עבודתה עם ילדים ברהט בשנות השמונים; "בהרי ארמניה" נוצרה בהשראת מקהלת הנערות של הכנסייה הארמנית בעיר העתיקה בירושלים; את "דניאל בגוב האריות", המתארת את השר היהודי בחצר מלך פרס, הפיקה פליישר כווידיאו-ארט במסעה למצרים בשנות התשעים, שם ביקרה במנזרים קופטיים במדבריות שעל גבול סודן; ואילו "מוֹדֶרְנָה" נוצרה בעקבות שירתה הנועזת של המשוררת המצרית העכשווית אִימַאן מַרְסאַל, תושבת קהיר. יצירה זו, לזמרת סופרן, עוּד, צ'לו ופסנתר, תושר בערבית ובעברית. משתתפים: אֶמִיל גַ'מאַל (עוּד), רונה ישראל-קולת (סופרן), יוני גוטליבוביץ' (צ'לו), פיליפ לוריא (פסנתר).
 
***

הפסטיבל מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט – מינהל התרבות, האיחוד האירופי, הקרן לירושלים, עיריית ירושלים – האגף לתרבות, הרשות לפיתוח ירושלים – מינהלת התיירות, מועצת הפיס לתרבות ואמנות, משרד החוץ – האגף לקשרי תרבות ומדע.
 
פסטיבל העוד יתקיים בין התאריכים 25-11 בנובמבר 2010 בירושלים בבית הקונפדרציה, בתיאטרון ירושלים ובבית שמואל וכן בנצרת.



05/10/2010   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע