סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
עניין
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
טור אישי
 
מאת: עמוס אורן פרידה מגברי לוי (2018-1937)
 

 
 
במקרה או לא, ריקוד וספורט מרכיבי דמותו של גברי לוי, הם גם תחומי האחריות של מירי רגב, שרת התרבות והספורט. מעניין אם היא תנצל את החיבור, את תרומתו לתרבות הישראלית, בפריפריה ובכלל, להנצחת זכרו של גברי לוי ברמה ממלכתית."
במלאת שלושים למותו, עמוס אורן נפרד מאחד מחלוצי מחול הפולקלור הישראלי, עם תזכורת למירי רגב


ההורה עם ההיי

התרבות הישראלית תזכור את גברי לוי ז"ל, מחלוצי הריקוד והמחול הישראלי העממי, שהלך לעולמו לפני חודש והוא בן 80, כאחד משגרירי הפולקלור הישראלי המצטיינים בעולם, מי שהפך בפעילות שנפרשת על פני 65 שנה את כל ההורה ההיא עם ה"היי" לייצוגית.

אל המחול התוודע לוי מגיל צעיר במסגרות החברתיות של בית הספר היסודי ותנועת הנוער. בגיל 15 רקד בלהקת הפועל בפתח תקוה בהדרכת יואב אשריאל. את הלהקה ניהל האמרגן יליד מלאבס שמואל צמח (שנפטר גם הוא השנה) ולימים הפך אותה ללהקת הגדנ"ע, או בשמה האחר "עלומים" שאותה הדריך יונתן כרמון, תלמידה של מיה אברטובה.


גברי לוי בחגיגות יום הולדת 80 בהיכל התרבות פתח תקווה, צילום: גידי לויתן



"עלומים" היתה אבן דרך במחול העממי הישראלי ולמודל לכל הלהקות שבאו אחריה. בהן להקת ההסתדרות ולהקת כרמון שיצאה ממנה. לוי היה אחד מרקדני הלהקה בהופעת הטלוויזיה ההיסטורית בתוכנית האירוח של אד סליבאן ב-1958. התחביב הפך לעיסוק המרכזי של חייו.
כעשרים שנה עבד עם כרמון. היה מנהל להקתו בסיוריה בעולם. "כל מה שאני יודע למדתי מכרמון", אמר לא אחת. "הוא האדם שהשפיע עליי יותר מכל אחד אחר והיה המורה הטוב ביותר שלי. למדתי ממנו הכל על במה, מחול, כוריאוגרפיה, אסתטיקה והעמדת מופע. הוא הכניס בי את התשוקה להתקדם. למדתי ממנו גם מה לא לעשות - להישאר תמיד בגבולות הידע והיכולות שלי".

בלהקת כרמון הכיר גברי את רעייתו, לאה לב-גורן. ביחד הולידו שלושה ילדים ואחד עשר נכדים. "הייתי בה רקדן, אסיסטנט, מנהל, אחראי לחוזים הכספיים וגם כוריאוגרף לעת מצוא. טיפלתי בהכנת הריקודים על פי השיטות של כרמון ולעתים ידעתי את הצעדים עוד לפני שהוא עצמו חיבר אותם".


גברי לוי, מקור: אוסף פרטי באדיבות המשפחה




ב-73', אחרי שמונה שנים בהן ניהל את הגרנד מיוזיקל של כרמון באולימפיה בפריז, נותקו הקשרים המקצועיים בין השניים. ועם זאת עד יום מותו חלק לוי שבחים לכרמון: "בזכות להקת כרמון נעשה המחול העממי הישראלי שגריר התרבות הטוב ביותר של המדינה באותן שנים. הוא טיפח את השילוב בין המחול האמנותי, הבלט הקלאסי והמודרני, לבין הפולקלור היהודי והישראלי, לדעתי מגיע לו פרס ישראל".

ככוריאוגרף עצמאי היה ממונה על להקת פיקוד הדרכה, ראשונה מסוגה בצה"ל, שבה שירתו חיילים וחיילות רוקדים. הלהקה התקיימה עד 1976, כשהרמטכ"ל רפול פירק את הלהקות הצבאיות. אז הקים עם שמואל צמח את להקת "שלום", הפעילה עד היום, ומתאימה את שמה לשנת הפעילות השוטפת. הלהקה מסיירת באופן קבוע בעולם, התחילה עם שמונה זוגות רוקדים ב-77', ומונה היום 16 זוגות.


גברי לוי, מקור: אוסף פרטי באדיבות המשפחה



מי שרקד אצלו היה בנאדם
 

"אהבתי את היצירה וכבר מגיל צעיר היתה לי הרוח להלהיב אנשים ולהוביל אותם אחריי. תמיד הייתי ראש קבוצה", סיפר לי בראיון שקיימנו חודשים ספורים לאחר שמלאו לו 80. המופעים היו בנויים על פי הנוסחה שטבע כרמון - מחולות על נושאים ושירים מוכרים. שירי חגים ועדות, שירי תנועות נוער, שירים מרוסיה, שירי ארצישראל, מחרוזות מלחינים ידועים כעמנואל זמיר, נעמי שמר, סשה ארגוב ודובי זלצר. בין הרקדנים שלו לאורך השנים היו משה אפרתי, יורם כרמי והזמרת עפרה פוקס. ובין הזמרים שהופיעו עם הלהקה בעולם היו יפה ירקוני, אריק לביא, דני גולן, בעז שרעבי, ששי קשת ירדנה ארזי, שלומית אהרון ולהקת הכל עובר חביבי. בהופעות השוטפות בארץ שרו איתה אופירה גלוסקא, שלווה ברטי, חדווה מלר ועוד.

גם הוא רקד ב"שלום", בשנותיה הראשונות. "בשיאי כרקדן הייתי עושה שלושה סיבובים באוויר תוך כדי קפיצה. אי אפשר להאמין עליי עכשיו אבל שנים עשיתי סאלטות ופליק-פלאקים על הבמה". מיצחק גרציאני, המנהל המוזקילי של הגרנד מיוזיקל באולימפיה, למד לנצח על תזמורת. "הייתי עושה גם קונצים. מוסיף צעדי מחול, פירואטים תוך כדי, והקהל - במיוחד באמריקה - היה משוגע על זה". אולם בגיל 30 החליט לפרוש בנימוק של עייפות והתמקד בכוריאוגרפיות ובניהול אמנותי. "אני מדריך קשוח. לא קל אתי, אבל כל מי שרקד אצלי יצא בנאדם".


גברי לוי, מקור: אוסף פרטי באדיבות המשפחה




'שלום' היתה להקת המחול הישראלית הראשונה והיחידה שהופיעה בקהיר וברבת עמון, כמו כן הופיעה בפני הנשיא פורד ודרך קבע כמעט בבית הנשיא בירושלים. אולם הגדול בהישגיה האמנותיים היתה הופעתה בתכנית האמנותית של האירוויזיון הראשון שאירחה ישראל, ב-1979, הופעה שזיכתה את גברי לוי בהכרת התודה של הציבור ובפרסי ורד הכסף וכינור דוד. האירוויזיון היה מנוף לקידום הופעות להקת "שלום" בעולם בעשורים שלאחר מכן. בעקיפין, אם לא במישרין, הופעה זו הכשירה את הקרקע לכוריאוגרף מייקל פלאטלי להציג את המחול האירי בתפארתו, בתוכנית האמנותית באירוויזיון 94', בקטע מעבר שהוליד את להקת "ריברדנס", ושנה מאוחר יותר את המופע "לורד אוף דה דנס".

מראשית דרכו בפתח תקוה ועד יומו האחרון הפיץ לוי את בשורת הפולקלור ברחבי הארץ, בחסות עיריות, מועצות פועלים ומוסדות שונים, בפריפריה במיוחד, עם להקות צוותא בעמק יזרעאל, הגליל המערבי ושער הנגב, להקת הדרים ברחובות, בית הגפן בחיפה ו...עוטף עזה בשנותיו האחרונות. כמו כן ביים טקסי פתיחה של שתי מכביות, כינוס הפועל אחד, לא מעט פסטיבלי זמר ואפילו הצגות תיאטרון (המחזמר "סלאח שבתי" ו"כובע הקש האיטלקי").


גברי לוי, מקור: אוסף פרטי באדיבות המשפחה


מר כדורגל

בפתח תקוה, עיר הולדתו, גברי לוי נחשב מר כדורגל. כאוהד הפועל בימיה היפים ניסה לשחזר אותם בסוף שנות השמונים. גם ההיכרות שלי איתו נולדה בכדורגל. אני כמנהל קבוצת ילדים במכבי דווקא והוא אבא של גיא, אחד משחקני קבוצת הילדים המקבילה בהפועל. התנופה והכריזמה בהן ניהל את הפועל פתח תקוה הובילה את המועדון לזכייה בארבע סגנויות בליגה ובגביע מדינה אחד. פעילות מוצלחת שהובילה אותו למלא את תפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל, מבלי שזנח, ולו לרגע, את עבודתו ב"שלום". "תמיד הייתי איש ספורט", אמר לי. "שחיתי, רצתי, שחקתי. אולם ריקוד היה כל חיי". על תרומתו לכדורגל הישראלי תוכלו לקרוא במדורי הספורט. הם גם מתארים את מזגו  המחוספס שהוביל אותו לא אחת לעימותים מתוקשרים, שונה לחלוטין מתוכנו הרך. אדון גברי ומר לוי.



גברי לוי, מקור: אוסף פרטי באדיבות המשפחה



את הקשר בין עיסוקיו השונים ידע גברי לוי לאתר בדברים שכתב: "המחול וגם הכדורגל הם שואו, בידור. הכדורגל הוא הבידור הגדול ביותר בעולם. מי שעוקב היום אחרי הכדורגל העולמי וצופה בכוכבי-על, רואה וירטואוזים הרוקדים על המגרש. הם מבצעים צעדים ותנועות שגם לרקדנים מקצועיים קשה לעשות. ההבדל, בין השאר, הוא שהשחקן מבצע זאת מול יריב, ואם הוא חלילה נכשל, הוא 'זוכה' מיד לשריקות בוז, בעוד הרקדן מופיע על הבמה וזוכה בדרך כלל למחיאות כפיים...".

במקרה או לא, ריקוד וספורט מרכיבי דמותו של גברי לוי, הם גם תחומי האחריות של מירי רגב, שרת התרבות והספורט. מעניין אם היא תנצל את החיבור, את תרומתו לתרבות הישראלית, בפריפריה ובכלל, להנצחת זכרו של גברי לוי  ברמה ממלכתית. 

 



16/09/2018   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (1 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
1. תוספת שם למלווים
יובל לוריא , קיבוץ מרחביה (19/09/2018)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע