סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
עניין
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: ענת מוניץ רלוונטי מאי פעם: פסטיבל תיאטרון רחוב
 

 
 
"מחאת האוהלים מוסיפה משנה תוקף לתפקידו של הרחוב" אומרים ליסה ג'ייקובסון וגיל בכר, המנהלים החדשים של הפסטיבל הבת ימי הוותיק לתיאטרון רחוב


הרחוב שייך לכולם

לקראת סוף החודש יתקיים אחד הפסטיבלים היותר שמחים במקומותינו – פסטיבל בת ים לתיאטרון ברחוב (או בשמו החדש Street C.A.T Bat Yam). הפסטיבל, החוגג השנה 15 להיווסדו, מאגד תחת מטרייתו הצגות ומופעי תיאטרון מקוריים מהארץ ומהעולם הנערכים במתחמים אורבניים ייחודיים ושואבים השראה מן המרחב הציבורי.  
"מחאת האוהלים מוסיפה משנה תוקף לתפקידו של הרחוב בחיי הציבור," אומרים מנהליו האמנותיים החדשים של הפסטיבל, ליסה ג'יקובסון וגיל בכר. "תיאטרון הרחוב הוא מאז ומעולם אחד ממבשרי המהפכה החשובים, והתזמון של הפסטיבל השנה לא היה יכול להיות יותר מוצלח".

בני הזוג ג'יקובסון ובכר עוסקים בתיאטרון רחוב כבר שנים רבות. ב-1990 הקימו יחד את תיאטרון ארמא בכפר האמנים עין הוד, ופיתחו שיטות עבודה ייחודיות ומולטי-דיסיצפלינריות הכוללות תיאטרון פיזי, תיאטרון רחוב, תיאטרון לחלל נתון, ושימוש באמנויות שונות כגון מחול, מוזיקה, פיסול, עיצוב ווידיאו-ארט.

מדוע נבחרתם דווקא אתם לשמש כמנהלים האמנותיים החדשים של פסטיבל בת ים?

ליסה: "הרומן שלנו עם פסטיבל בת ים הוא רב שנים. הופענו כבר בפסטיבל הראשון ולאורך השנים העלינו הפקות בפסטיבל וגם שימשנו כשופטים.  גיל היה חבר בוועדה האמנותית של הפסטיבל במשך שנתיים. יחד צברנו ניסיון בכל התפקידים שכרוכים ביצירה, בימוי, ניהול אמנותי, ניהול והפקת פרויקטים, וכנראה שהניסיון המקצועי שלנו והתכנית המגוונת שהצענו לפסטיבל השנה, הכריעו את הכף ונבחרנו לתפקיד".

דלתות-ענק.jpg
"הדלתות", מקור: אתר פסטיבל בת ים לתיאטרון רחוב

תרבות הרחוב קיבלה השנה חיים חדשים לאור מחאת האוהלים. איך הפסטיבל מתחבר לזה?

גיל: "התפיסה שלנו תמיד הייתה שהרחוב שייך לכולם. התיאטרון הוא אמנות שצריכה לדבר אל העם בגובה העיניים. המוטו הזה מקבל משנה תוקף עכשיו, לאור מה שקורה במדינות ערב וגם אצלנו – הרחוב חזר להיות המקום שבו מתחוללות מהפכות".

ליסה: "כבר ב- 1995-96 כשניהלנו אמנותית את תיאטרון הרחוב בפסטיבל עכו, יצרנו שלטי ענק ברחוב עליהם כתבנו באנגלית, ערבית ועברית- 'תיאטרון זה לכולם! '. אנחנו מאמינים בזכות הציבור להשתתף בחופשיות בחיי אמנות ותרבות".   

גיל: "המרחב הציבורי והמשאבים הציבוריים, וזה כולל אמנות ותיאטרון, צריכים להגיע לכולם, בלי פריבילגיות למגזר כזה או אחר. הפסטיבל שלנו פתוח ומחבק את כולם, כולל אנשים שמרותקים לכיסאות גלגלים, אוטיסטים, ובעלי פיגור שכלי. אנחנו מעלים בסביבות 35 מופעים בכל ערב במשך שלושה ימים והכניסה חופשית".

הליכה-על-חבל-01.jpg
"באש - אנגליה" (יח"צ)

עתודת תיאטרון הרחוב

לפי אלו קריטריונים נבחרו הקבוצות המשתתפות בפסטיבל?

ליסה: "אחרי 15 שנות פעילות רצינו להחזיר עטרה ליושנה ולחזק את מי שבוחר באופן מוצהר לעשות תיאטרון ברחוב. לכן החלטנו לחלק את התחרות לשתי קטגוריות: קבוצות יוצרים שעושות תיאטרון אותנטי ברחוב ובמרחב האורבני, וקבוצות שעוסקות במיומנויות מיוחדות כמו קרקס, תיאטרון ומולטימדיה וקבוצות של אמני רחוב שעוסקים בתחומי הפארקור, גרפיטי וברייקדאנס. אנו מכוונים אותם למצוא חיבור בין המיומנויות שלהם לסיפור ולתיאטרון. חוץ מזה יצרנו חממת מחול במרחב הציבורי שכוללת שבע קבוצות שיוצרות קטעי מחול קצרים בהשראת מבנה תעשייתי נטוש שטופל על ידי הביאנלה לעיצוב הנוף העירוני בשנה שעברה".

גיל: "פתחנו את הדלת והזמנו תיאטרוני פלייבק להופיע ברחוב ועם העסקים המקומיים. אתגרנו קבוצות פלייבק לצאת מהמסגרת שהם רגילים אליה, מהחללים הסגורים ומהמתנ"סים, וליצור תיאטרון חווייתי בחלל תיאטרלי חדש ומלא גירויים". 

אלו מופעים ופרויקטים מסקרנים יועלו בפסטיבל השנה?

ליסה: "אפרופו מחאת האוהלים, ישנו מופע שנקרא 'הדלתות'. זה פרויקט שבו שחקנים מקצועיים הלכו לגור בשכונת קריית היובל בירושלים בקרב אנשי השכונה קשי היום. הקהל נחשף לסיפורים האינטימיים והאנושיים של תושבי השכונה, לרכילות ולכביסה המלוכלכת ולבעיות רלוונטיות כמו "'פינוי- בינוי'.

"עוד מופע מעניין שיתקיים בפסטיבל הוא 'קברט וולטר', שמיועד לדור הצעיר המתוסכל ממה שיש לעולם להציע היום. זה מופע מחאה חברתי ופוליטי, נושך וגרוטסקי.

קברט-רחוב-ענק.jpg
"קברט וולטר",מקור: אתר פסטיבל בת ים לתיאטרון רחוב

"מופע נוסף הוא 'צ'אט רולט' - מופע למבוגרים בלבד שמשקף את מה שקורה בחברה היום כשאנשים ספונים בבתיהם מאחורי המחשב, ומתוך בדידות עמוקה מנסים ליצור קשר עם אנשים אחרים באינטרנט. המופע מתבסס על האתר 'צ'אט רולט' שמחבר באופן רנדומלי בין אנשים ובאותה פתאומיות גם מנתק אותם זה מזה".

מה מיוחד במתחם UP בבת ים שבו יתקיים הפסטיבל?

גיל: "UP הוא אזור העסקים המתחדש של בת ים וממוקם בדרום העיר. בשנים האחרונות זה הפך למקום מבוקש ליצירה אמנותית ותרבותית, ובשנה שעברה נערכה שם הביאנלה לעיצוב הנוף העירוני, והפסטיבל הוא המשך ישיר של הדיאלוג בין האמנות לארכיטקטורה במקום".


עוד פרויקטים מעניינים?

ליסה: "יש הרבה. הזמנו אמן תיאטרון בלגי ותיק שיעביר סדנה מיוחדת בימי הפסטיבל. משתתפי הסדנה ייצאו ל'התערבויות אורבניות' כשהמטרה היא לעודד את אמנות התיאטרון ברחוב וליצור עתודה של אמנים צעירים ומוכשרים שיעסקו בתחום התיאטרון ברחוב מתוך בחירה. לשם כך גם הקמנו מתחם מיוחד לתלמידים של בתי ספר לאמנויות הבמה ומתחם לאמני הפסטיבל שייפתח כל לילה אחרי המופעים. המתחמים האלה מיועדים להחלפת רשמים, ליצירת קשרים וכמובן להנאה.

מסתובבת-ענק.jpg
"מסתובבות - מחול במרחב הציבורי",מקור: אתר פסטיבל בת ים לתיאטרון רחוב

גיל:
"עוד פרויקט ייחודי שיהיה בפסטיבל השנה הוא עיתון מיוחד שהוצאנו לכבוד הפסטיבל ובו מתפרסמים מאמרים שהאמנים עצמם כתבו. החלטנו שבמקום תכנייה עם מידע כללי נרכז את כל האינפורמציה במקום אחד ונוסיף מאמרים שהאמנים הישראליים כתבו. העיתון יאפשר הצצה מאחורי הקלעים, מה קורה בתוך תהליך היצירה. החשיבה שמאחורי זה היא להפוך את הפסטיבל לפלטפורמה להגות. זה עוד סוג של אינטראקציה מעמיקה, לא תמציתית, בין האמנים לקהל ובין האמנים לבין עצמם".

זבל-שזיפים-01.jpg
"זבל שזיפים"  - בולגריה (יח"צ)

ליסה: "לעומת התיאטרון הרפרטוארי שעליו נעשו אינספור מחקרים, בתחום התיאטרון ברחוב אין מחקר, אין כתבות עומק ואין ביקורת. אין היכרות של אנשי הממסד התיאטרוני והאקדמיה, עם התחום בארץ או בחו"ל,  והעיתון נועד לענות על הצורך הזה, כולל ביקורות מפרגנות עם קריצה למבקרים של היום, שיזיזו את עצמם לכיוון שלנו".

פסטיבל תיאטרון רחוב בבת ים ייערך בין התאריכים 25-23 באוגוסט 2011 במתחם UP  בדרום העיר. הכניסה חופשית!



07/08/2011   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (3 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
3. פרטים על מופעים ולו"ז באתר הפסטיבל
פסטיבל בת ים , (21/08/2011)
2. גם אני אהיה שם! מאושר הגעה!
אמיר אלדד , תל אביב (21/08/2011) (לת)
1. גאה להיות בת-ימית! מאשרת הגעה!
נופר , (11/08/2011) (לת)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע