סיפוריהם של כדורגלן זוכה פרס נובל, אבי האיגרוף המדעי ועוד בתערוכה חדשה בבית התפוצות
במשך שנים היו יהודים ממובילי הספורט העולמי לענפיו. הם שלטו בזירת האִגרוף, פיתחו ומיסדו שיטה במשחק הכדורגל לצד זכייתם במדליות אולימפיות זכו גם בפרסי נובל ומיתוס היהודי החלש לא דבק בהם.
התערוכה "משחק חייהם", שתיפתח בבית התפוצות בחודש ינואר, תציג לראשונה, ספורטאים יהודים אשר הצטיינו במגרשי הספורט והיו מפורצי הדרך בתחומי הרוח.
התערוכה מציגה דיוקנאות של אנשי ספורט יהודים מארצות הברית ועד תוניסיה, מדרום אפריקה ועד ברזיל, אשר פעלו ברמה העולמית עד שנת 1948. היו אלה אנשים מצוינים, פורצי דרך שביקשו להצליח בכל מחיר. הם העפילו לפסגה ולא אחת התרסקו. יהדותם של אחדים מהם ליוותה אותם בכל אשר פנו, אך בראש ובראשונה הם היו ספורטאים בין ספורטאים. חלקם היו נערצים וחלקם היו שנואים וזכו לקיתונות של בוז.
"לתערוכה נבחרו אנשי ספורט יהודים אשר פעלו ברמה העולמית, שהיהדות הייתה חלק משמעותי בחייהם ואשר זכו להישגים מרשימים נוסף על פעילותם הספורטיבית. הבחירה בספורטאים ובגופים המוצגים בתערוכה, נעשתה בקפידה רבה. סיפורם של אלה אשר נבחרו משרטטים את סיפורו של העם היהודי בדרך שונה ומפתיעה," מציינים אוצרי התערוכה עדי רובינשטיין ויעל זאבי.
מיכאל בוטביניק (תמונת יח"צ)
הנה אחדים מסיפוריהם של הספורטאים היהודיים שיוצגו בתערוכה:
נילס בוהר היה כדורגלן זוכה פרס נובל לפיזיקה בשנת 1922; דניאל מנדוזה נחשב לאבי "האגרוף המדעי" אשר הכניס את השימוש בכפפות האגרוף, פרסם את הספר "אומנות האגרוף" ונחשב ליהודי הראשון שהוזמן לפגוש במלך אנגליה, ג'ורג' השלישי; בני לאונרד (בנג'מין ליינר) נחשב בעיני רבים למתאגרף היהודי הגדול בכל הזמנים, וגם תרם למפעל הציוני בארץ ישראל ולמכביה.
אלפרד האיוש-גוטמן היה השחיין היהודי הראשון שזכה במדליית זהבבאולימפיאדה שהתקיימה ב-1896. האיוש-גוטמן שהיה לאדריכל, עיצב את הבריכה האולימפית הראשונה שמהווה, עד היום, מודל לבריכות האולימפיות המודרניות.
אלפרד האיוש-גוטמן (תמונת יח"צ)
אייב שפרשטיין, שחקן ומאמן, היה איש שייסד את קבוצת "הארלם גלובטרוטרס"; סידני פרנקלין, המטאדור היהודי הראשון שהיה חברו הקרוב של ארנסט המינגווי. האנק גרינברג היה שחקן הבייסבול האגדי; הלנה מאייר הסייפת היהודייה למחצה, שייצגה את גרמניה באולימפיאדת ברלין ב-1936.
ויקטור (יאנג) פרץ יליד תוניס שהפך למתאגרף מוביל בצרפת ובאירופה. מותו של פרץ היה הירואי במהלך מצעד המוות הוא ניסה להעביר מזון לחבריו, אך נורה בידי החיילים הנאצים. צ'יבי בראון הכדורגלן ההונגרי היה גם גיבורו של ספר הילדים "צ'יבי" מאת בלא סנש (אביה של חנה סנש) הספר ראה אור בשנת 1919 ותורגם לעברית על ידי אביגדור המאירי.
במסגרת התערוכה יתקיים בבית התפוצות ביום שני 16 בינואר 2012 יום עיון שיעסוק בנושא "ספורט יהודי בגרמניה" ביוזמתו של פרופ' משה צימרמן מהמרכז להיסטוריה גרמנית ע"ש ריכארד קבנר באוניברסיטה העברית בירושלים.
***
התערוכה התאפשרה בתמיכתם הנדיבה של קרן רנה וסוזן ברגינסקי, שוויץ, אגודת ידידי בית התפוצות, פורום תרבות אוסטריה – תל אביב, וילהלם רוזנשטיין בע"מ, שגרירות הרפובליקה הגרמנית – תל אביב, סטיב גרינברג, ארה"ב והקרן האוסטרית הלאומית למען נרדפי הנאצים.
התערוכה תיפתח לקהל החל מה-15 בינואר 2012 בבית התפוצות ברמת אביב. שעות פתיחה: ימים א'-ג' 16:00-10:00; ימים ד'-ה' 19:00-10:00; יום ו' 13:00-9:00. מחיר כניסה: 20 ₪. לפרטים בטל': 03- 7457812 ובאתר בית התפוצות.