מחזה-מונולוגים נטול עלילה מתעורר לחיים אצל תלמיד בימוי ועשר תלמידות משחק בבית צבי
עולם של חלומות והתפכחות
כמעט 30 שנה עברו מאז עלה בתיאטרון בלואיזוויל מחזה המונולוגים "לדבר עם" שיצר רחש רציני מאוד מאז ועד היום הן ביחס לעצמו – בהיותו אוסף של 11 מונולוגים עצמאיים – והן ביחס לזהותה של המחברת ג`יין מרטין. שתי חידות במכה אחת.
את הראשונה, ביחס למחזה, מנסים מאז לפתור, ובדרך כלל בהצלחה, בתיאטראות שיש להן בלהקה או באזור שחקניות טובות, וכמובן במאי מנוסה שיכול לחבר את הסיפורים הבודדים להצגה "שלמה". את חידת זהות המחברת לא הצליחו לפצח עד היום, והחשד הנמשך מאז הוא שזהו רק כינוי-עט של מנהל התיאטרון הנחשב מאוד בלואיזוויל, שגם ביים כמעט כל המחזות הרבים הנושאים את שמה.
כך או כך, לא זהות המחברת היא שהופכת את המחזה הזה, שגם עובד לסרט ב-1985 בבימויה של קתי בייטס, למיוחד ומרתק חרף חסרון מרכיביו הקלאסיים, ואפילו המודרניים של "מחזה". כי בסופו של דבר מה שמגבש את המונולוגים ל"סיפור" או ל"דרמה" הוא הנרטיב החיצוני של החיים, שמראת הבמה ממקדת אותם בדמויות השונות, בסיפוריהן האישיים על עולם של חלומות והתפכחות, של עמידה על סף תהומות, של בדידות או כאב.
שגב גרשון, תלמיד מגמת הפקה, ניהול הצגה ובימוי בחר להתמודד עם המחזה הלא שגרתי הזה בעבודת הבימוי הראשונה שלו היוצאת אל קהל. הוא לקחת את התרגום הטוב שהכינו בשעתו רחל ומיכה לבינסון עבור בית צבי , עדכן ועיבד אותו, קיצר פה ושם ויתר על דמות אחת של אשה בסוף חייה, החזיר מונולוג שהושמט בשעתו, וכינס שני צוותים של עשר תלמידות משחק, שנה ג`, המשחקות לסירוגין. יחד עמן יצר הצגה יפה, מגובשת מאוד, מצחיקה ברגעים הספורים שנועדו לכך, ומעוררת מחשבות בכל עשרת איבריה.
שריטה שהוחצנה
גרשון בחר להעניק מעמד אינדיבידואלי למרבית המונולוגים, בקופסה השחורה של אולם אלי לאון, עם תאורה ייחודית לכל אחד מהם (שעיצבה מצוין הדס לוז).
רק בשלושה מונולוגים, שעוצבו בדרך מרשימה מאוד, “15 דקות" בתחילת ההצגה, “גולות" באמצע, ו"דרקונים" לקראת הסוף, הוא החזיר לבמה את תשע הבנות האחרות כמין מקהלה אילמת, בתנועה שעיצבה זוהר גורן, ולאחר סופו של המונולוג הדרמטי המסיים, כאשר הבנות נכנסו לבמה זו אחר זו בתלבושת שחורה עם קרע, או אם תרצו עם "שריטה" שהוחצנה.
עשר תלמידות המשחק שראיתי השיגו רמה טובה מאוד של הבעה במסגרת הקשה של מונולוג בן חמש-שש דקות. הן ביטאו יפה וברור מחשבות על חיים ומוות, ילדות ובגרות, אמונה דתית וריקנות, ועל הבחירה שאנו בוחרים, כל אחד לחייו שלו.
לירן הרשקוביץ נתנה את הטון במונולוג של שחקנית העומדת להופיע על הבמה, ניצבת כצוק איתן לכאורה מוקפת בתשע מאפרות, פדיקוריסטיות, מעצבות שיער, מלבישות ועוד. הפחד וחוסר הביטחון שנחשפו בהדרגה, זלגו גם אל טובה ורובל שבמונולוג שלה, “טלאים”, חושפת פנים ונפש כואבים.
מאיה לוי ב”ציפס” מצחיקה ומרצינה בתיאור החיים שהיא בוחרת לעצמה במסעדת מקדונלד`ס, שבה גילתה איך המבורגר יכול להציל חיים. אסתי שיגאני הופכת את “רודיאו” שלה לאמירה משמעותית מאוד על החיים בצל חברות הענק המשתלטות עלינו.
זוהר גורן מרתקת ב"גולות", מונולוג מצמרר של נערה על מותה האיטי של אמה שבמהלכו תשע חברותיה שומטות אט אט גולות זכוכית, המלוות את דבריה בנקישות – ויוצרות את הקטע היחיד שיש בו "מוזיקה". שרלין חזיזה ב"מבחן קבלה" מייצגת מצוין את השאיפה להשיג בכל מחיר תפקיד בהצגה, ומעיין לב מחזיקה את הקהל קצר ב”נחשים”, אחד המונולוגים היפים ביותר במחזה.
מעיין גולדברג ב-"בראש התזמורת" מעבירה היטב את שרביט הניצוח שלה מתפקידו הייעודי למהותו הדתית המאיימת. רותם אלטרוביץ מזעזעת ב"דרקונים", כאישה בהריון שיודעת מה היא עתידה ללדת. שני רוטברג במונולוג המסיים "סימנים" קרה ומדויקת בתיאור הדמות האוספת על עורה את קעקועי חייה ובנשמתה את זכר כל מי ומה שנתנו בה את סימניהם.
"לדבר עם" היא הצגה לא שגרתית וטובה של מחזה לא שגרתי מסוג אלה שמגיעים אלינו רק בזכות בתי הספר למשחק.