סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קלאסי
לוח האירועים 2025 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
      
101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן דויד גריילסאמר - כוכב בינלאומי
 

 
 
"הרעיון מראש היה להזמין יצירה ישראלית, מוזיקה ישראלית עכשווית. זה תחום שאני מעורב בו מזה שנים. מאוד חשוב לי לעבוד עם מלחינים בני הדור שלנו, הדור העכשווי."
הפסנתרן והמנצח הנודע מתארח בסימפונית ראשל"צ עם יצירות של ראוול, זיו קוז'וקרו ורחמנינוב. ריאיון


סוכן כפול - מנצח וסולן

בשבוע הבא תפתח התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון סדרת קונצרטים בניצוחו של הפסנתרן והמנצח דויד גריילסאמר, כוכב בינלאומי המכהן כמנהל המוזיקלי והאמנותי של קאמרטה ג'נבה ECA משנת 2013 ומנצח ראשי ומנהל מוזיקלי של הפילהרמונית מדלין שבקולומביה משנת 2022. בקונצרט ינוגנו יצירות מאת המלחינים ראוולרחמנינוב וקוז'וקרו.

בקונצרט שבו ינצח על התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון ישמש גריילסאמר גם כסולן. שתי היצירות שבהן הוא משמש בתפקיד כפול הן הקונצ'רטו לפסנתר של רַאוֶול ו"סָדוּק", יצירה חדשה שחיבר המלחין פרופ' זיו קוֺז'וֺקרו לפסנתר ולתזמורת ושנכתבה במיוחד עבור קונצרט זה, ומתחשבת בעוצמתו ויכולותיו של גריילסאמר כפסנתרן וכמנצח.

היצירה עוסקת בעיקר בסדק שיצרו אירועי ה-7 באוקטובר ואירועי השנה שהגיעה בעקבותיהם, ובדיסוננס שבין כוחות החיים לבין המחשבות על החטופים, החיילים והחללים. לקראת הלחנת היצירה ערכו קוז'וקרו וגריילסאמר ישיבות של סיעור מוחות, ש"בהן גילינו אהבות נעורים משותפות לאמני הג'אז הגדולים תֶלוֺניוס מוֺנק, הֶרבּי הֶנקוֺק, בּיל אֶוַונס וקית' גַ'ארֶט לצד חיבה לאסתטיקה תזמורתית מודרניסטית צרפתית" (זיו קוז'וקרו). 



התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, צילום: מירי שמיר



"אחד הדברים הקסומים במוזיקה"

 
"היצירה של קוז'וקורו היא בדיוק מה שאני אוהב", אומר גריילסאמר. "בפרק הראשון יש שילוב מושלם בין ג'אז ברוח צ'ארלי פארקר ובין פולקלור, בדרך הכי טבעית והכי עמוקה. בפרק השני יש הרבה רגש - כל פתיחת הפרק היא לפסנתר הסולן. זו מוזיקה מבדרת ומרגשת". 
 

הייתה לך יד בבחירת התכנית?

"ראשית, אנחנו כבר המון זמן מדברים על נגינת הקונצ'רטו של ראוול בדרך הזו של לנגן ולנצח בו זמנית. אני מנצח מן המקלדת, שזה דבר לא שגרתי. זו דרך אחרת לגמרי להציג את היצירה המדהימה הזאת. בעיניי הקונצ'רטו של ראוול הוא אחד הדברים הקסומים שקרו אי פעם בהיסטוריה של המוזיקה. לא רק הפרק השני השמיימי אלא בכלל. זו יצירה מדהימה ומושלמת מן התו הראשון ועד לאחרון".

מה זאת אומרת מושלמת?

"מדובר ביצירה שמשלבת סגנונות בצורה הכי עילאית. יש בתוכה מרכיבים קלאסיים, יסודות ששואבים ממוצרט ומבאך ומצד שני הרבה התייחסות לעולם הג'אז שמוריס ראוול הושפע ממנו. אתה שומע אצלו רמזים לג'ורג' גרשווין, לצ'ארלי פארקר וגם קטע פולקלורי-צועני. יש שילוב בין עולמות שהמאזין כמעט לא שם לב למעברים ביניהם, מרכיבים שמתחברים בו זמנית בדרך הכי טבעית ועמוקה. הקונצ'רטו רווי ברגשות עזים שמזנקים מן הצלילים הראשונים. הוא עמוק מאוד ומצד שני מבדר בפרקים הראשון והשלישי. זה כיפי, מבריק ובה בעת וירטואוזי.  היצירה מושלמת - אין שם תו מיותר, והכל עם אמצעים פשוטים וישירים. 



זיו קוז'יקרו, צילום: דני מכליס
  
 
קאמרית, עמוקה ומרתקת
 
ובאשר לעובדה שאתה גם הסולן וגם המנצח?

"תראה, זו גישה אחרת לגמרי לתזמורת ולכן גם לקהל שבאולם. בדרך כלל כשיש מנצח וסולן יש לך שלושה גופים שמעורבים בעשייה המוזיקלית - המנצח, הסולן והתזמורת. פה אתה חותך את אחד המרכיבים ונשאר עם שני אלמנטים שיכולים לדבר זה עם זה בצורה הרבה יותר ישירה. אין צורך בסוכן באמצע. אתה מעביר את הרצונות שלך ישירות - לא באמצעות מנצח - לנגני התזמורת. אפילו פרקטית - ויזואלית, כולם נמצאים באותו גובה".

אבל נגני התזמורת מצִדם צריכים להיות ערוכים לכל פרט, לכל ניואנס

"בדיוק. המוזיקה היא הרבה יותר קאמרית והרבה יותר עמוקה. התזמורת צריכה להיות דרוכה ומוכנה, מה שאומר שכל נגן בתזמורת - גם אלה שיושבים במושבים האחרונים בשורה - חייבים לקחת אחריות מאוד גבוהה. אין אפשרות להסתכל בשנייה האחרונה לכיוון שרביט המנצח. אין שרביט.

"זו עשייה מוזיקלית הרבה יותר קאמרית, עמוקה ומרתקת. מצד שני התזמורת צרכה להיות דרוכה ומוכנה. כל נגן צריך לקחת אחריות אישית מאוד גדולה. אף אחד לא יכול להישען על המנצח. אתה יודע, שרביט המנצחים נמצא שם לתת את סימני הכניסה ועוד דברים, וכאן זה לא קורה. כל אחד צריך לתת להסתכל ולהקשיב".

זה דורש הרבה

"ברנשטיין וברנבוים בזמנם, ואפילו מאריי פרחיה, עשו דברים כאלה, אבל הם עשו את זה עם קונצ'רטים קלאסיים לפסנתר כמו אלה של מוצרט, בטהובן, היידן. אני מאמין בדרך שלי. כמעט כל קונצ'רטו אני עושה בדרך הזו כי משמעותה היא עשיית מוזיקה בדרך אמיתית וישירה יותר. אבל זה עניין אישי. זו הדרך שלי להתחבר למוזיקה". 



דויד גריילסאמר, צילום: ז'ולין מינגו


 
מחובר למוזיקה ישראלית עכשווית
 
ובאשר להכללת יצירה ישראלית?

"הרעיון מראש היה להזמין יצירה ישראלית, מוזיקה ישראלית עכשווית. זה תחום שאני מעורב בו מזה שנים. מאוד חשוב לי לעבוד עם מלחינים בני הדור שלנו, הדור העכשווי. לאורך השנים הזמנתי עשרות יצירות לפסנתר ממלחינים ישראלים והקלטתי המון גם עם התזמורת שלי".

אגב, כמה נגנים ישראלים יש בתזמורת שלך, קאמרטה ג'נבה?

"שישה-שבעה, אחוז רציני. ומכיוון שבתזמורות הארץ יודעים על החשיבות שאני מייחס ליצירה ישראלית, אז בשלב ההכנות לקראת הקונצרט עלה הרעיון להזמין יצירה ממלחין ישראלי. 

"אני מוריד את הכובע בפני עופר סלע, מנכ"ל התזמורת, שדחף את עניין היצירה הישראלית. להזמין יצירה ולדאוג שהיא תבוצע, בעיקר בימים אלה, זה לא עניין של מה בכך".
 

"זה עושר הרמוני בלתי ייאמן"
 
יש לך היכרות מוקדמת עם המוזיקה של קוז'וקרו, מלחין הבית של התזמורת?  

"אנחנו מכירים אבל עד היום לא ניצחתי על יצירה שלו. בשלב הדיונים על התכנית, לפני יותר משנתיים, זיו הציע שמאחר שממילא כבר יש קונצ'רטו לפסנתר בתכנית, זה של ראוול, הוא יחבר יצירה סולנית. בהתחלה זה נשמע קשה, כי לנגן ולנצח על יצירה חדשה בת ימינו זה בהחלט לא משהו שאני עושה יומיום. זו יצירה מורכבת מבחינה ריתמית, השפה המוזיקלית הרבה יותר מתקדמת, מאוד עכשווית ובה בעת גם נגישה.

"זו גם יצירה מאוד כיפית, קל להקשיב לה. זו הייתה ההצעה והסכמתי עם מעט חששות אבל נעשה את זה. סדר היצירות  בקונצרט הקרוב יהיה הקונצ'רטות של ראוול ושל קוז'וקורו בחלק הראשון ואז הפסקה ואחריה היצירה הגדולה של התכנית, הסימפוניה השניה של רחמנינוב - אחת הסימפוניות העצומות שקיימות ברפרטואר. לצד הקונצ'רטות לפסנתר של רחמנינוב, הסימפוניה הזו היא אחת מיצירותיו החשובות מבחינתי. זו סימפוניה שמלווה אותי שנים, ניצחתי עליה פעמים רבות - יש בה עושר הרמוני וצבעוני פשוט בלתי ייאמן. בתוך הרפרטואר המוכר של רחמנינוב זו יצירה מאוד מיוחדת, היא לוקחת אותנו למקומות אחרים".



סרגיי רחמנינוב ומוריס ראוול  

"כיף לי לבוא לישראל"
 
כמה מילים על התזמורת שאתה מנהל כבר הרבה שנים, הקאמרטה ג'נבה

"עם הקאמרטה של ג'נבה אנחנו מסיירים בכל העולם. היינו בספרד ועכשיו אתה תופס אותי לשיחה בנורבגיה כשהחל ממחר יש לנו עוד עשרה קונצרטים, כל יום בארץ אחרת. אנחנו ברצף קונצרטים וכעת אנחנו עושים את הסימפוניה החמישית של שוסטקוביץ' בנוסח שאתה מכיר, שכבר היה מסמליה של הקאמרטה. כל התזמורת מנגנת את היצירה בעל פה תוך כדי תנועה וריקוד על הבמה".  

מתי תגיעו לכאן?

"אני מקווה שבקרוב, עם אחד הדברים החדשים. אנחנו מוכרים לא רק בזכות הרמה אלא גם כי אנחנו עושים דברים נועזים, רדיקליים. הפרויקט הקרוב הוא הסימפוניה הראשונה של מאהלר שתנוגן בעל פה - מופע שהוא מוזיקה, מחול ותיאטרון, כשכל התזמורת משתתפת בביצוע עם רקדנים ושחקנים. דברים מוטרפים שהקהל מאוד אוהב. אני עדיין מופתע שבעיר כמו ג'נבה, שמוכרת כמרובעת וקונפורמיסטית, כל הקונצרטים שלנו - השונים מאוד מן המקובל - הם סולד אאוט, שלושה חודשים מראש".

אתה נתקל בבעיות או הפרעות בשל היותך ישראלי?    

"כמעט שלא. הפעם הראשונה שזה קרה לי היה דווקא בבוגוטה, בירת קולומביה. מפגינים עשו רעש, אבל הרגשתי שהם באו עם השלטים שלהם בעיקר כדי להראות נוכחות. למרבה המזל זה קרה רק אחרי שקיבלתי תשואות בעמידה".

איך זה להיות פה?

"כיף לי לבוא לישראל, בעיקר בתקופה הזאת. יש לי כאן חמישה אחים, שלושה מוזיקאים ואחד משורר. זו תהיה הזדמנות לפגוש את הוריי ואותם בירושלים. אמא שלי מחכה לפגוש בפעם הראשונה את הנכד עדן, בני הראשון. זה מרגש".


דויד גריילסאמר, תמונה באדיבות התזמורת הסימפונית ראשון לציון

יום שני, 17 בפברואר 2025, בשעה 20:00,  תל אביב, משכן האופרה, יום רביעי, 19 בפברואר 2025, בשעה 20:00, יום שבת, 22 בפברואר 2025, בשעה 20:00, ראשון לציון, היכל התרבות ע"ש מאיר ניצן, יום ראשון, 23 בפברואר 2025, בשעה 20:00, רחובות, בית העם.  לינק לרכישת כרטיסים   
  


למועדי מופעים >

13/02/2025   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע