סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 ספטמבר 
א ב ג ד ה ו ש
1011121314
15161718192021
22232425262728
2930
ריאיון
 
מאת: ענת מוניץ הקשר הישראלי-פולני של תיאטרון תמונע
 

 
 
אנחנו מתכננים פרויקט שיימשך שלוש שנים מינימום... לשלוח ישראלים לשהות בפוזנן ולהיפך. האמנים יהיו רזידנטס בתיאטראות, למטרות מחקר והיכרות עם הסצנה ולא רק לפרויקטים חד פעמיים. אנחנו רוצים לייצר שיתופי פעולה אפשריים אבל גם יחסים עמוקים של אמנים עם אמנים אחרים שיתפתחו אחר כך באופן עצמאי"
מאירועי פסטיבל תמונע השבוע: יאיר ורדי על פלטפורמת מחול חדשה ישראלית-פולנית וניצן כהן על הצגת היחיד "פחדמוות"


בימים אלה מתקיים בתיאטרון תמונע בתל-אביב פסטיבל ייחודי, "פסטיבל תמונע", הכולל בתוכו מעל לעשרים אירועי מחול, תיאטרון, פרפורמנס, מוזיקה, רבי שיח ושיתופי פעולה מסקרנים ויוצאי דופן.

"הפסטיבל הוא הזדמנות להתבונן באג'נדה האמנותית של הדברים שנעשו בתמונע בשנה האחרונה," מסביר יאיר ורדי, מנהלו האמנותי של הפסטיבל.

"כל הפסטיבל מורכב מבכורות, שעל חלקן אנחנו עובדים כמעט שנה וחלקן פיתוחים של עבודות קצרות מפסטיבלים קודמים. בכל יום יש משהו קצת אחר, ואנחנו מזמינים את הקהל לבוא ולקבל תמונה מרוכזת של מה שקורה בתמונע".

דיאלוג אמנותי בין פוזנן לתל אביב

לצד המופעים המגוונים הכוללים בין השאר יצירות מאת נעה דר, ניצן כהן, מיכל דביר, מרט פרחומובסקי, דפנה זילברג ועוד רבים, יתקיים במסגרת הפסטיבל פרויקט ייחודי - "פלטפורמת המחול של ישראל-פולין" -שמטרתה לחשוף את הקהל הישראלי למחול הפולני ולהיפך.

"הפלטפורמה היא יוזמה של המכון הפולני בישראל, ששלח אותנו לפסטיבל מלטה, מהפסטיבלים הבינלאומיים החשובים באירופה, בעיר פוזנן," משחזר ורדי. "שם פגשנו, נאווה צוקרמן (מנהלת תיאטרון תמונע, ע.מ.) ואני, את ג'ואנה לסנירובסקה, המנהלת האמנותית של התיאטרון הפולני סטרי ברואר, ושלושתנו נדלקנו זה על זה מיידית.

"הסטרי ברואר מאוד דומה לתמונע בגישה האמנותית, החלוצית והמחקרית שלו. גם הוא משמש בית ליוצרים ולקהל, ומשם נולד החיבור והקמנו את הפלטפורמה, שמטרתה ליצור דיאלוג ושיתוף פעולה בין התיאטראות".

האירועים בפסטיבל הם יריית הפתיחה של הפלטפורמה?

"כן. אנחנו מתכננים פרויקט שיימשך שלוש שנים מינימום. לא רק להחליף הופעות אלא גם לקיים דיונים ולקיים תכניות שהות – לשלוח ישראלים לשהות בפוזנן ולהיפך. האמנים יהיו רזידנטס בתיאטראות, למטרות מחקר והיכרות עם הסצנה ולא רק לפרויקטים חד פעמיים. אנחנו רוצים לייצר שיתופי פעולה אפשריים אבל גם יחסים עמוקים של אמנים עם אמנים אחרים שיתפתחו אחר כך באופן עצמאי".

מה יכולים התיאטראות לתרום זה לזה?

"סצנת המחול בפולין עדיין נמצאת בחיתוליה, למרות שהמחקר במכון מאוד מפותח. אצלנו זה הפוך – סצנת המחול מאוד מגובשת אבל המחקר פחות מפותח. הכוונה היא שחילופי המידע יתרמו לסצנת המחול בשתי הארצות".


יאיר-ורדי-1-יחצ.jpg
יאיר ורדי (צילום: גדי דגון)




זהות מדינית ביצירת אמנות

אלו אירועים יתקיימו בפסטיבל תמונע במסגרת הפלטפורמה?

"המופעים בעצם מחולקים לשני ערבי עבודות – 'זהות מדינית' ו'זהות נפשית', ובכל ערב משולבות עבודות של כוריאוגרפים ישראלים ופולנים.

"בערב שעוסק בזהות המדינית יופיעו אגטה משקייביץ' הפולנית במופע 'פולסקה', אנה נוביצקה במופע The Truth Is Just A Plain Picture. Said Bob ורותם תש"ח הישראלי במופע 'ישראליקה'. שלושתם מדברים על האופן שבו זהות מדינית מעצבת אותך כאדם. הם עוסקים בשאלות מאוד מורכבות ומרתקות – מה זו בעצם זהות מדינית, והאם אפשר להגדיר זהות מדינית בתוך יצירות אמנות.

"הערב השני מציג שני מופעים שעוסקים בזהות הנפשית של האמן אל מול המציאות שבתוכה הוא חי. העבודה הראשונה היא של הכוריאוגרף הפולני יאנוש אורליק ונקראת Insight, והעבודה השנייה, של היוצרים דפנה הורנצ'יק וגיא ברנרד רייכמן, נקראת Ode the SVM".

אוד-טו-אסמוי.jpg
Ode the SVM   (יח"צ)

"חוץ מזה יתקיים גם אירוע שיח שמציף את השאלות של הפלטפורמה – מהו מחול ישראלי ומהו מחול פולני. אנחנו עוצרים ושואלים את השאלות האלה, מציגים את העקרונות ושואלים את האמנים עצמם מה הם רוצים מהפלטפורמה, כדי שהכול יבוא בטבעיות ולא באופן מאולץ או כפוי.

"באירוע הזה, חוץ מהאמנים משתתפי הפלטפורמה, משתתפים גם נאווה צוקרמן, ג'ואנה לסנירובסקה ואני, ולצדנו חוקרת המחול הישראלית ליאור אביצור וחוקרת המחול הפולנית ג'אדביגה מייבסקה. שתיהן יצטרפו לכל המהלך כסוג של מראה בשיח שאחר כך יוכל לשמש אותנו לכתיבת מאמרים, כשהרעיון הוא ליצור שיתוף של ידע גם לאמנים וגם לציבור הרחב".  

אגאתה-01.jpg
Polska  - אגטה משקייביץ' (יח"צ)

חרדות מוות מזווית קומית
 
בין המופעים המסקרנים שיעלו בפסטיבל בולט המונולוג הקומי "פחדמוות" של המחזאי והבמאי ניצן כהן,חבר אנסמבל תמונע. המופע עוסק בנושא שרובנו מעדיפים להדחיק - המוות והפחד מפניו, דרך שיחה על הספדים, חרדות, לוויות ועוד.

"המופע נובע מהצורך שלי לבדוק את החיבור הישיר בין הטקסט לקהל, כשאני משמש כמתווך היחיד,"  פורש כהן את משנתו. "המונולוג הוא זרם תודעה פנימי בלתי נשלט שמורכב מחרדות מוות מזווית קומית, מעין שיחה פתוחה עם הקהל על הפחד מהמוות או הפחד מהחיים".

איך התחברת לזרם הזה?

"העיסוק במוות כל הזמן היה קיים אצלי וניסה לצאת החוצה ולהתחבר למשהו רחב יותר. החלטתי להציף את זה כי זה קיים בכולם, במיוחד במדינה שכל פינה שלה שטופה במוות, אפילו בתשוקה למוות.

"במישור האישי אפשר לומר שזה משבר אמצע החיים שאני מנסה לפתור דרך הקהל, שהוא משתתף פעיל באירוע. זה מופע מינימליסטי שמושתת על טקסט ועליי ובעיקר על החיבור לקהל, מונולוג שהוא דיאלוג שנועד לשחרר אותי מהחרדות שלי".



פחדמוות-1-יחצ.jpg
פחדמוות (תמונת יח"צ)



"לכתוב הספד עבור עצמי"

איך מתבטאת אצלך חרדת המוות?

"בתור מישהו שהוא לא שחקן הייתי צריך להתמודד עם חרדת קהל אימתנית כדי לעלות על הבמה. זה אתגר ענק, פחד קיומי, שמחובר אצלי באופן ישיר לפחד מפני המוות – אני לבד על הבמה, חשוף בלי שום מקום להתחבא בו. וודי אלן וג'רי סיינפלד דיברו על הקשר בין חרדת המוות לחרדה העמוקה לעמוד מול קהל, בהקשר של הספדים. במופע אני משתמש בקהל כדי לכתוב הספד עבור עצמי.

"בגלל שמדובר בגורמים משתנים, בעיקר הקהל, כל הצגה יוצאת שונה. זה מאוד מתאים לי, גם ככותב וכבמאי אני לא מפסיק לשנות את הטקסטים. זה משגע את השחקנים אבל אני לא יכול אחרת. העבודה עם הקהל משנה את הטקסטים ואת האנרגיה, יש המון מרחב לאלתור, שלי וגם של הקהל".

אז בעצם מדובר בתרפיה על הבמה?

"ממש לא. זו קודם כל יצירה אמנותית. אבל למרות שלא מדובר פה בתרפיה לשמה, אני כל הזמן בודק בהצגה את רמת החרדות שלי, לראות אם היא שוככת".

והמסקנה?

"החרדות נשארות פה לעוד הרבה זמן. אבל תזוזה קלה מתחילה".



ניצן-כהן-1-יחצ.jpg
ניצן כהן (תמונת יח"צ)




אירועי "פלטפורמת מחול פולנית-ישראלית יתקיימו בימים חמישי, שישי, 23, 24 באוקטובר 2014 ב-20:30   והצגת היחיד "פחדמוות"  תעלה  ביום רביעי, 22 באוקטובר ב-20:30 במסגרת פסטיבל תמונע (26-17 באוקטובר 014 ) בתיאטרון תמונע, תל-אביב. להזמנת כרטיסים:  03-5629462 או באתר. 



20/10/2014   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע