חמישי, 29 באוגוסט
10:30–11:30, בית הקונפדרציה
עַכְשָׁו אֲנַחְנוּ צְרִיכִים תּוֹרָה חֲדָשָׁה | השירה שאחרי ה-7 באוקטובר
בפרפרזה על קביעתו-תהייתו הידועה של תיאודור אדורנו, שאין שירה צריכה להיכתב אחרי אושוויץ, אפשר לתהות מה יש למשוררים לומר אחרי ה-7 באוקטובר, מי מהם שחוו את האסון על בשרם, ומי שהאסון ערער והפך את אמונתם. שלושה חודשים אחר פרוץ המלחמה הזאת, טילטל המשורר והרב אלחנן ניר קהילות רבות בארץ ובעולם בשירו הנועז, שבו הצהיר "עכשיו אנחנו צריכים תורה חדשה". הוא יקרא משיריו ויסביר את פשר עמדתו, לצד המשוררת בכל סרלואי, שהיתה מהראשונים שהגיבו על מאורעות אוקטובר בשירה האמונית.
מנחה: מירון ח. איזקסון
מוזיקה: מיכה ביטון
אלחנן ניר, צילום: מיכל פתאל
10:30–11:30, אודיטוריום משכנות-שאננים
מדן עומר ועד אהרן שבתאי | המלחמה על הזכות לארוטיקה בשירה
בשנת 1966 יצא לאור ספרו של דן עומר "בדרך", ונפסל על-ידי הוועדה למניעת ספרות תועבה במשרד החינוך. עומר פתח בשביתת רעב, והעניין הגיע עד לבג"ץ. עומר, משורר מקורי וכואב בסגנון שירת הביט האמריקאית, הוכתם באות קין של כותב פורנוגרפיה. זה היה גם גורלה של רינה בן-מנחם, הסופרת הלסבית העברית הראשונה, ושל מירי דור, אחותם של יונתן רטוש ועוזי אורנן, שכתבה שירה ארוטית ונדחקה מן הקנון. קבלת הפנים לשיריו הארוטיים של אהרן שבתאי לא היתה טובה יותר. על ארוטיקה, פורנוגרפיה ופוריטניות בספרות העברית ישוחחו פרופ' זיוה שמיר, שהעלתה מחדש לתודעה את שיריה של מירי דור; זאב סמילנסקי, שיקרא שירי אהבה; וגלעד מאירי, שהוציא לאחרונה אנתולוגיה של שירת סקס ופורנו עברית תחת הכותרת "בעיני היא ברה". המשוררים קרן אלקלעי-גוט, סיגלית בנאי ואילן שיינפלד,המשתתפים באנתולוגיה, יקראו משיריהם הארוטיים.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
12:00–13:00, בית הקונפדרציה
רָצִיתִי לַעֲשׂוֹת לְךָ אֶת מָה שֶׁהַשֶּׁמֶשׁ עוֹשָׂה לַחַמָּנִית | חמוטל בר-יוסף
יצירתה של חמוטל בר-יוסף עשירה ומתפרשת על קורפוס רחב ומגוון, בשירה, בפרוזה ובחקר הספרות. בימים אלה היא עורכת את הכרך השלישי של "יומן ספרותי", ובו רשימות של לאה גולדברג, ובאחרונה סיימה מפעל תרגומי ענק של מכתבי צ'כוב לאהובתו. שיריה של בר-יוסף מישירים מבט צלול ומפוכח אל החיים. ספרה האחרון, "הקשה והבשל", הוא אסופת שירים נוגעים ללב על חוויות חיים בשלבי ההתבגרות והזקנה. בר-יוסף תשוחח על יצירה בשלבי חיים שונים, ולצדה יופיעו המשוררים אילן שיינפלד ובכל סרלואי.
מנחה: אילן שיינפלד
12:00–13:00 | בית הקונפדרציה | קפה רידינג | משוררי השחורות
הַצֶּבַע שֶׁלִּי הוּא צֶבַע הַגּוּף, צֶבַע הָאֱלֹהִים, צֶבַע הָאָדָם | משוררי השחורות
דני אדמסו, יזם חברתי בתחום התרבות, פובליציסט ו"אבא לילדים חומים", כהגדרתו, מגולל בשיריו את המתרחש מאחורי הקלעים של חוויית השחורות בישראל באופן מטלטל, אך תמיד מנקודת מבט אנושית ולא מתלהמת. לצדו תופיע המשוררת ווביט וורקו מנגסטו, שפירסמה שני ספרי שירה שעוררו עניין גדול – "אני רצה לאחור" ו"חסידת ירוסלם". השניים יקראו מיצירותיהם וידברו על המושג ההיסטורי-ביקורתי "שחורות", שמקפל בתוכו היררכיה פוליטית וחברתית, על תהליכי השתלבות וגילויי גזענות, ועל התקווה לעתיד אחר.
מנחה: קציעה עלון
מוזיקה: אושי מסלה
דני אדמסו, צילום: א. יאסו
12:00–13:00, אודיטוריום משכנות-שאננים
חיים באר על ש"י עגנון
הסופר חיים באר העמיד יצירה ענפה בתחום הרומן והממואר (גם אם את דרכו החל כמשורר), שברובה מנסה לפענח את סוד העולם הדתי ואת התהפוכות שעבר, לטוב ולרע. בספרו החדש, שיצא לאור לא מכבר, "לפנים מן הווילון", הוא נובר ביצירתו של ש"י עגנון ובחייו, ודרך הדיון בטקסט העגנוני הוא הוגה בשאלות בוערות. באר ישוחח על מה שמעיק עליו כממשיך המסורת העגנונית.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
13:30–14:30 | בית הקונפדרציה | קפה רידינג |
חוּט שֶׁל חֶסֶר – אשה, שירה, אמונה
המשוררת והיוצרת סיגלית בנאי משוחחת עם המשוררות שרה פרידלנד בן-ארזה, אביטל ז'נט-קשת ושולמית אורבך על שירה אמונית.
מנחה: סיגלית בנאי
מוזיקה: אושי מסלה
13:30–14:30, בית הקונפדרציה
כָּעֵת אַתְּ יוֹדַעַת אֶת כָּל הָאֱמֶת, מַמָּשׁ כְּמוֹ אֱלֹהִים | יונה וולך, במלאות 80 שנה להולדתה
שיריה הפרובוקטיביים של יונה וולך, "הילדה הרעה" של השירה הישראלית, לא הפסיקו להזין שערוריות גם אחרי מותה. השנה, במלאות 80 שנה להולדתה, יצא לאור ספר המקבץ את השירים הרבים שפירסמה בבמות שונות, חלקן נידחות, ולא כונסו עד כה בספריה, וכן שירים שצונזרו על-ידי עורכיה מפאת חומר הנפץ הפרובוקטיבי שבהם. ישתתפו עודד כרמלי ושני פוקר, עורכי הספר, שיספרו על עבודת הכינוס, והמשוררים רפי וייכרט ורוני סומק, שהכירו והוקירו את וולך.
מנחה: רפי וייכרט
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
13:30–14:30, אודיטוריום משכנות-שאננים
שִׁיראֶגְרוֹף בַּבֶּטֶן | סמי שלום שטרית ומשוררים בועטים אחרים
סמי שלום שטרית
מגדיר את עצמו כמשורר פוליטי. לפעמים מגדירים אותו כ"דון קישוט של המאבק המזרחי בישראל". כאחד מחלוצי שירת המחאה המזרחית, הוא השפיע רבות על קבוצת משוררי ערס-פואטיקה. ספרו "שירים באשדודית" (אנדלוס), שמלאו לו 20 שנה, הוא מספרי השירה המטלטלים ביותר שיצאו כאן. אי-הנחת שלו פרשה כנפיים והתרחבה בכל ספר נוסף, וספרו האחרון, "אפידמיולוגיה הולכת ונמשכת של משורר", היה תגובה על מגפת הקורונה. שטרית יקרא משיריו וישוחח עם עמיתים לשירת המחאה החברתית: המשוררת מיטל ניסים, שהתפרסמה עם ספריה "מורה עובדת קבלן" ו"לא אבודה בקריון"; המשורר שלומי חתוכה, מו"ל הוצאת טנג'יר ומחברי ערס-פואטיקה; המשורר והעורך הראשי המשותף של "מעריב" דורון כהן, שעל ילדותו בשכונת שפירא בתל-אביב כתב בספר שיריו "תחום המושב"; והמשורר הירושלמי עמוס נוי.
מנחים: שירי לב-ארי ובני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
15:00–16:00, אודיטוריום משכנות-שאננים
לְדַבֵּר בִּשְׂפָתָם שֶׁל הַמֵּתִים | 30 שנה למותו של חזי לסקלי
המשורר חזי לסקלי ראה בשירה "באר חלב באמצע עיר", והניח ספגטי בולונז ומכונות כביסה בעיבורו של שיר. קולו המיוחד מסרב להתיישן. באירוע לזכרו יקראו משיריו כמה ממוקיריו, ובהם המשוררים אלעד זרט ואיה אליה, והחוקר אילאור פורת ידבר על התנועה בין הקצוות בשירתו.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
16:30–17:30, בית הקונפדרציה
סוד השושנה | המקום שבו נפגשות כל השירות המיסטיות
רבים הם האוחזים בחקר הקבלה, אך פרופ' אבי אלקיים הוא בלי ספק הנמרץ והנועז שבהם. כעורך ומו"ל של הוצאת הספרים אדרא הוא מקדם את חזונו – להראות את הקירבה הגדולה בין המיסטיקה היהודית למיסטיקה המוסלמית ובין האסלאם ליהדות בכלל. פרויקט תרגום הקלאסיקות של המיסטיקה האסלאמית לעברית תפס תאוצה מיוחדת בשנה החולפת, כמו גם התרגום של השירה השבתאית מלאדינו לעברית. אלקיים יקרא מתרגומיו לכתבי מיסטיקנים וישוחח עם הרב רוברטו ארביב, חוקר דמותו ויצירתו של אברהם בן הרמב"ם; עם המשוררת סיגלית בנאי, העוקבת אחר השירה הסופית ומתארת בטורה העיתונאי חוויות מיסטיות ורוחניות; ועם חוקרת הספרות והמו"לית קציעה עלון.
מנחה: קציעה עלון
מוזיקה: אושי מסלה
16:30–17:30, אודיטוריום משכנות-שאננים
בודד במועדו | מחווה לחוקר הספרות דן מירון במלאות לו 90 שנה
כל תואר שננסה להדביק לפרופ' דן מירון יחטיא משהו מאינסוף התחומים שנגע בהם. אם נאמר שהוא חוקר השירה העברית, נשמיט את היותו חוקר של שירת יידיש, ואם נכנה אותו כחוקר הספרות הישראלית, נחמיץ את המגוון הרחב של מחקריו בתחום הספרות היהודית שנוצרה בגולה ובשפות אחרות. מעט מזעיר מתרומותיו ננסה להציג דרך עמיתיו למקצוע חקר הספרות ומבוקריו מן העבר ומההווה: פרופ' דוד וינפלד, חוקר השירה ומתרגם השירה, החולק עם מירון אהבות משותפות למשוררים, פרופ' נילי כהן, הסופר חיים באר והמשוררים ארז ביטון, חמוטל בר-יוסף ואגי משעול.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: ישראל ברייט
נילי כהן, צילום: האקדמיה הישראלית לאומית למדעים
16:30–17:30, בית הקונפדרציה | קפה רידינג | הרצח הפוליטי העברי הראשון
יעקב ישראל דה-האן היה משפטן, עיתונאי, משורר וסופר יהודי הולנדי, פעיל ציוני שהתחרד בארץ-ישראל ופעל בהמשך נגד התנועה הציונית. הוא היה קורבן הרצח הפוליטי הראשון בארץ-ישראל. במלאות 100 שנה להירצחו, ישוחחו על יצירתו המשורר אילן שיינפלד והמתרגם רונן סוניס.
מנחה: רן יגיל
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
18:00–19:00 אודיטוריום משכנות שאננים
גַּם הָאֵם הָרְבִיעִית שָׁם, כִּשְׁלֹשׁ סָבוֹתֶיהָ | שיחה אישית עם קובי מידן, מתרגם וסוכן תרבות
בשנה החולפת כתב קובי מידן מחזור שירים עמוק ובשל, חלקו מחורז ושקול, המתכתב עם אלתרמן, ומתאר את חוויותיו מחומרי היומיומיום הישראליים – שנה של מחאות נגד השלטון, שנה של מלחמה, ניסיון להימלט אל חיק המשפחה וחיק העולם הפנימי, אל נופים רחוקים, והשיבה אל הלב הפועם והמדמם של החיים במקום הזה. אליו יצטרף המוזיקאי איתי פרל, שותפו למופע משירי ליאונרד כהן, שמידן תירגם לעברית.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: איתי פרל
19:30–20:30, בית הקונפדרציה
הַיְּלָדִים שֶׁלָּנוּ מְאֻשָּׁרִים? אֲנִי שׁוֹאֶלֶת אֶת בִּתִּי | נורית זרחי
המשוררת וזוכת פרס ישראל נורית זרחי בשיחה משוחררת עם שתי בנותיה היוצרות: האמנית רוני טהרלב, המציירת דיוקנאות נשים ועבודותיה מוצגות במוזיאונים בישראל ובעולם, וההיסטוריונית של המדע ד"ר אראלה טהרלב בן-שחר, שפירסמה באחרונה את הספר "בתרווד כשפיה", המגולל את תולדות התזונה הציונית דרך שורה של נשים חלוצות, תזונאיות, טבחיות ועקרות בית, שהצליחו – למרות תנאי מחיה קשים ויחס מדכא – לנסח את התפריט הארץ-ישראלי.
מנחה: בני ציפר
מוזיקה: אושי מסלה
19:30–20:30, אודיטוריום משכנות-שאננים
סמילנסקי, שלו, מגד, צמח, גרינברג ובר-יוסף | מפגש משפחות אצולה ספרותיות
זאב סמילנסקי, בנו של ס' יזהר, מתקשה לשאת את משא התהילה של אביו בבואו לכתוב שירה משל עצמו. את עול הזכרונות שנושא איל מגד מאביו, הסופר אהרן מגד, הוא הביע כבר בספרו "חיים שנעזבו", ולצרויהשלו – בתו של המסאי מרדכי שלו, אחייניתו של המשורר יצחק שלו ודודניתו של מאיר שלו – סיפור משפחתי מסועף אף יותר. אליהם יצטרפו המשורר יורם ורטה, בן לשושלת מבקרי הספרות שלמה צמח ועדה צמח, דוד יהונתן גרינברג, בנם של אצ"ג והמשוררת עין טור-מלכא, ויצחק בר-יוסף, בן הזקונים של הסופר איש צפת יהושע בר-יוסף, וכולם ינסו לענות על השאלה: האם יש בישראל אצולה ספרותית?
מנחה: דורון כהן
מוזיקה: הדרה לוין ארדי
21:00–22:30, תיאטרון החאן
חֲגוֹרַת אַבָּא מַצְלִיפָה שׁוּב וָשׁוּב עַל אֲחוֹרֵי אַהֲרֹן | עם אהרן שבתאי
האירוע השירי החשוב ביותר השנה הוא יציאתה לאור של הפואמה "רקוויאם" של אהרן שבתאי. שבתאי בן ה-85 כמו מסכם בה את חייו, שהמשיכו לנוע סביב המקום האינטימי שבו עברה עליו ילדותו במעונות עובדים במרכז תל-אביב. שבתאי, שהפליג בתרגומיו אל יוון העתיקה, חוזר בספר הזה כמו אודיסיאוס אל הבית שממנו יצא למסעותיו. שבתאי יקרא קטעים מספרו החדש, המתרגם רונן סוניס ידבר על שבתאי כמתרגם, והמשורר אלעד זרט, שערך את "רקוויאם", ישוחח על הספר. המשוררות שני פוקר ומיטל ניסים יקראו משיריו של שבתאי ומשיריהן המתכתבים עם יצירת שבתאי.
מנחה: שירי לב-ארי
מוזיקה: ישראל ברייט
שירי לב ארי, צילום פרטי
23:00–24:00 | בית הקונפדרציה | קפה רידינג | מרתון שירה
מרתון שירה אל תוך הלילה עם המשוררים מרינה ארביב, רפי וייכרט, ענבר שפרוני, איה אליה, סיגלית בנאי, אילן שיינפלד, יורם ורטה, אלעד זרט, זאב סמילנסקי.