אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מאי 
א ב ג ד ה ו ש
   
1011
12131415161718
19202122232425
262728293031
כתבה
 
מאת: מערכת הבמה פסטיבל עכו חוגג חצי יובל ונראה מבטיח מתמיד
 

 
 


למעלה מ- 300 מופעים של כ- 40 הפקות שונות יועלו בפסטיבל עכו לתיאטרון אחר, שיחגוג בסוכות הקרוב חצי יובל להקמתו. במהלך 25 שנות פעילותו נתן הפסטיבל במה ליוצרים, שרבים מהם מובילים היום את התיאטרון הישראלי – הממוסד והאחר.

הפסטיבל יתקיים בין התאריכים 2- 5 באוקטובר. במסיבת עיתונאים הוצגה התכנית האמנותית החגיגית של הפסטיבל, שתקציבו השנה לא גדול בהרבה מזה של השנה שעברה - שלושה מיליון ו-260 אלף ש"ח.

המנהל האמנותי ד"ר עתי ציטרון, המסיים השנה את הקדנציה שלו (והחל מהשנה הבאה תחליף אותו דניאלה מיכאלי), גאה במיוחד בפרויקטים שמחזקים את הקשר בין הפסטיבל לבין תושבי העיר. הוא מספר כי לפני שנתיים, במסגרת פרויקט אמן-תושב של הפסטיבל, לקחה האמנית אחלאם שיבלי מחסן נטוש בעיר והפכה אותו לגלריה. "המקום פעיל עד היום במסגרת בית הקפה הסמוך, ולי זה מחמם את הלב בכל פעם מחדש", אמר.

אחד הפרויקטים הנוכחיים שמעוררים תקוות דומות השנה הוא החייאת הבזאר הטורקי בעיר העתיקה. המתחם כולו שופץ ותוצג בו התערוכה "כלים שלובים", שאוצרת דרורה דקל, מנהלת הגלרייה בקיבוץ כברי. עשרים ושלושה אמנים פלסטיים, ערבים ויהודים, מן הגליל ומעכו, יציגו עבודות שיצרו בזוגות ובקבוצות במשך חודשים אחדים של עבודה משותפת בעיר. כל קבוצת אמנים תקבל חנות בבזאר. "אנחנו מקווים שזה יצליח לעורר את הבזאר לחיים", אומר ציטרון.

ראש עיריית עכו, מר שמעון לנקרי אמר כי "לא תמיד ידענו למצות את הפוטנציאל הטמון בעיר, אבל אם יש פרויקט אחד שעושה זאת – זה הפסטיבל שמציג את העיר על כל היתרונות שלה במגוון של מראות, צבעים וטעמים".


בוגרי עכו לדורותיהם

התכנית האמנותית של פסטיבל 2004 חגיגית כאמור מתמיד ומארחת כמה אמנים, שבלטו ביצירתם המקורית בפסטיבל בעבר, ומעלים השנה הפקות מיוחדות, שלא במסגרת התחרות -

דודי מעיין יעלה עבודה קבוצתית חדשה, "מפעל חיינו: זיכרון שכחה" במרכז לעבודה ויצירה, שהקים בשלומי (הסעות לשלומי תצאנה מגני הפסטיבל). רות קנר, שזכתה פעמיים בפרס הראשון בפסטיבל, תעלה עם בוגרי המגמה למשחק בחוג לתיאטרון של אוניברסיטת תל-אביב גרסה בימתית לספר "דיוניסוס בסנטר" של תמר ברגר, המספר את תולדותיו של איזור הדיזנגוף סנטר בתל-אביב.

הדס עפרת, שהשתתף שלוש פעמים בפסטיבל, והקים את בית הספר לתיאטרון חזותי ואת הזירה הבין-תחומית בירושלים, יוצר מיצג-אירוע חדש, "נחלה" (דבורה בערבית) , המבוסס על דרשות של בני העלייה השנייה והשלישית. מוני יוסף מביים את "בבל" – שיתוף פעולה אמנותי של המרכז לתיאטרון עכו עם יוצרים גרמנים, אוסטרים, הולנדים, יפאנים ופלסטינים.

חוני המעגל, שהאירועים האנרכיסטיים שלו יצרו שערוריות לא מעטות בפסטיבלים מאז 1986, מארגן חפלה ערבית-יהודית בשם "אוריינט אקספרס" במסגרת אירועי החוצות (הכניסה חינם).

משה מלכא, שהחל את דרכו כיוצר עם "זיצלנד פרומיסדלנד" ב- 94` וזכה באותה שנה בפרס אירועי החוצות של הפסטיבל. מאז, כמעט בכל שנה הוא שותף ליצירות שונות שהועלו בפסטיבל, בחוצות או באולמות. השנה מחדש מלכא שתיים מהיצירות המטורפות ביותר שלו – "אינגלישי" ו"זיצלנד ברחוב".

ההצגות המתחרות בפסטיבל

רוב ההצגות המתחרות (10 במספר) נוצרו על ידי יוצרים שטרם השתתפו בפסטיבל. המגמה הבין-תחומית, שאפיינה את הפסטיבל בשלוש השנים האחרונות, באה לידי ביטוי גם השנה.

האמנית הפלסטית מיכל היימן תעלה לראשונה מופע תיאטרוני, "מה את חושבת?", העוסק בתקשורת בין-אישית, בנרטיב ובאמת. המופ עיכלול בכל פעם שישה משתתפים (שייבחרו מראש) שיצפו בסרט קצר, שיצרה היימן. ששת הצופים יצטרכו לתאם ביניהם גרסה אחת , המוסכמת על כולם שתתאר את היצירה. הפרויקט מעלה שאלות כמו איך אנו מדברי על אמנות, ועד כמה אנו מוכנים להילחם על האמת שבאמנות.

המוזיקאי יניב שנצר, יוצר יחד עם הפסלת הקרואטית מיה ינקוביץ`, את "שיבוט" – תיאטרון חזותי מוזיקלי ללא מלים. הזייה של עולם משובט הנוצר בין השאר מקטעים אינסטרומנטליים ואלקטרוניים, שירה חיה ונגינה בכלים מסורתיים.

שלוש צעירות דתיות - טובה בירנבאום, רחל גץ-סלומון ורחל קשת – מביאות לקהל את "חתוך דק דק", ייצוג מסוגנן, טקסי של סדר יומה של האישה-רעיה-אם בחברה המסורתית.

"קידמה" הוא אירוע פולחני קבוצתי, המעמת את הערכים הפרימיטיביים עם ההישגים הטכנולוגיים, בבימוי טובי דיקמן, בוגר טרי של מגמת בימוי בחוג לתיאטרון של אוניברסיטת תל-אביב.

"ריקוד לבן" הוא מופע-מיצג מאת סבטלנה ליפשיץ המתרחש על פני המים (ויוצג בחוף הסוסים, הצמוד לחומה) ומשלב תנועה, שירה ואלמנטים של תיאטרון חזותי.


השחקן מחמד בכרי, שהופיע בפסטיבל כמה פעמים בעבר, מביים את "יום בחיינו" – מחזה-מוסר טראגי-קומי של המחזאי הסורי סעדאללה ונוס. המחזה יועלה בערבית, עם תרגום לעברית (מאת רמי לבנה), כשבתפקיד הראשי בנו של בכרי, סאלח.

"הדרך לעין חרוד" הוא עיבוד של מיכל קפלן לספרו של עמוס קינן, שיצא לאור לפני עשרים שנה ומתאר השתלטות של חונטה צבאית על הארץ. הבמאית היא מור פרנק, שביימה לאחרונה ב"הבימה" את "המוות ישב לידי" על פי סיפורים של נסים אלוני.

אורנה עקאד, שגם היא השתתפה בפסטיבל בעבר, כתבה ומביימת את המחזה "עננים בדרך הררית", המבוסס על יצירתה ועל חייה של המשוררת הפלסטינית פדואה טוקאן.

"הגולם" היא גרסתו המעודכנת של המחזאי והעיתונאי החיפני דני וסרמן לסיפור "הגולם מפראג", שמתבוננת על הפרדוקס הגלותי של סיפור הגולם, כבסיס למאבק העכשווי של החברה הישראלית. הבמאי הוא רוני סיני.

"מנו מלך אטלנטיס" הוא פרודיה על חיפוש האמת באמצעות גורו, שכתבו וביימו ליאור ווטרמן ויונתן לוי, שגם מופיעים בתפקידי המורה והתלמיד.

אירועי החוצות – עידו תדמור ורמי קלינשטיין

מסורת אירועי החוצות של הפסטיבל תמשך גם השנה, עם מספר הפקות מקור ומבחר מגוון של אירועי תיאטרון רחוב, אקרובטיקה, מוזיקה וליצנות, שיוצגו במוקדים שונים של קריית הפסטיבל והכניסה אליהם חופשית.

הפסטיבל ייפתח במופע "מזרח ומערב" שישלב זמר, מחול ומוזיקה בהשתתפות חבורת הזמר "קולות אורט עכו" היהודי והערבי בשיר תפילה משותף. הכוריאוגרף והרקדן עידו תדמור יעלה קטעים מתוך יצירתו חדשה"מיתה, סדין וקר" (יצירה שתועלה בבכורה במשך שלוש פעמים במהלך הפסטיבל) .

עוד יעלה בערב מופע מוזיקלי של סלאח היבי ולהקתו "אלטמבלין". בחלקו השני של הערב יתקיים המופע של רמי קלינשטיין והפסנתר.

במופע הפתיחה יוענקו עיטורי יקיר הפסטיבל לשני אישים. האחד מהם יעקב אגמון מנכ"ל הבימה היוצא, ששימש כמנכ"ל ומנהל אמנותי של פסטיבל עכו בשנים 1994-1992. השני הוא יוסי פיטוסי, תושב העיר עכו ומנהל חברת המתנ"סים, שנלחם על פתיחת הפסטיבל לתיאטרון אחר בעיר, וזאת בניגוד לדעתו של ראש העיר דאז.

דו קיום

שתי סדנאות משותפות ליהודים וערבים יעלו זו השנה השלישית את פירות עבודתן. סדנת תיאטרון הרחוב לנוער ערבי ויהודי בעכו תציג ברחוב את המופע "חייכו, הנה התורם!" בהנחיית משה מלכא.

הסדנה "שפה משותפת", הפועלת במרכז הקהילתי הערבי-עברי ביפו, תציג את "פנצ`ה טנטרה" בהנחיית אסנת אלכביר, שגם יצרה את הכוריאוגרפיה. משתתפי הסדנה מפתחים, בתהליך ממושך, שפה של תיאטרון תנועה מזרח תיכוני בהשראת שפת תיאטרון התנועה המסורתי ההודי.

ספר הפסטיבל

לרגל חצי היובל, הופק במיוחד ספר לפסטיבל על-ידי עיריית עכו ואמנות לעם. הספר מאגד בתוכו כחמישים תצלומים מהצגות הפסטיבל בעשרים וחמש שנות פעילותו. חוני המעגל ערך אלבום התמונות, ש יופיעו בו גם סקירות ומאמרים, אלברט בן-שלוש, הילה אורן ופרופ` שמעון לוי הפיקו את הספר, שיצא לאור בהוצאת וילנסקי, ויוצע למכירה במהלך הפסטיבל. צילומי הספר יוצגו בתערוכה במהלך הפסטיבל, שגם אותה אוצר חוני המעגל.

כנס על תיאטרון אחר לזכרה של שוש אביגל ז"ל

"עכו 25: שאלות יסוד על תיאטרון אחר" היא כותרת הכינוס של יוצרים וחוקרים לזכרה של ד"ר שוש אביגל. הכנס הוא שיתוף פעולה של הפסטיבל עם מכללת הגליל המערבי בעכו. הוא יימשך יומיים ויתקיים באולם המגדלים.

תפתח אותו הבמאית הניו-יורקית הנודעת ג`ודית מלינה (Judith Malina), הנחשבת לאם הגדולה של תיאטרון המחאה הפוליטי של שנות ה-60 בארה"ב ובאירופה. מלינה ייסדה ב-1951, עם בעלה דאז ג`וליאן בק, את קולקטיב התיאטרון המהפכני The Living Theatre. בהמשך, התסיס התיאטרון את הקמפוסים האמריקניים, כשהטיף להתנגדות למלחמת וויאטנם, לקפיטליזם ולגזענות וכשביסס את הצגותיו על שיתוף הצופים באקטים פולחניים-פוליטיים. מלינה תדבר על מחויבותו הפוליטית של התיאטרון האחר.

אורחת נוספת מניו יורק היא אמנית המופע ליני סאק (Leeny Sack), שתפתח את המושב על אוטוביוגרפיה ותיאטרון בהצגת וידאו של יצירת הסולו החשובה שלה, The Survivor and the Translator.

הבמאית רינה ירושלמי תיתן את ההרצאה המרכזית על שפת התיאטרון האחר. עוד ישתתפו בכנס יוצרים כהדס עפרת, סמדר יערון, אילן חצור ורות קנר, חוקרים כפרדי רוקם, שמעון לוי, הדסה שני וסטודנטים לתיאטרון מאוניברסיטת תל-אביב.

פרויקטים מוזיקליים

"כולם מנגנים" הוא פרויקט מוזיקה קהילתי בהנחייתו ובניצוחו של המלחין והמחנך הבריטי שון גרגורי, המלמד בבית הספר הגבוה Guild Hall בלונדון. . גרגורי הגיע ארצה ביזמה ובמימון של המועצה הבריטית וקרן Bi-Arts. הוא הקים בעכו סדנה בהשתתפות תלמידי הקונסרבטוריון, חברי תזמורות הצופים המקומיים וקבוצות של נוער בסיכון שלא נגנו מעולם.

מתוך הסדנה הוקמה במיוחד לפסטיבל "התזמורת המעורכבת" של גרגורי, אשר תצעד מהעיר החדשה אל העיר העתיקה, כשחבריה מנגנים לחני קרנבל מקוריים על כלים מוכרים ובלתי שגרתיים כאחד. במהלך המצעד תגדל התזמורת בהדרגה, כשהיא אוספת הרכבים קטנים, שינגנו בצידי הדרך, עד הגיעם אל מופע הפתיחה של הפסטיבל, שם יצטרפו חברי התזמורת אל במת המוזיקה הערבית-יהודית בח`אן אל-שווארדה.

במת המוזיקה בח`אן אל-שווארדה, בניהולו של בן עכו, המפיק ג`וזף אטרש, תוקדש בכל ערב לסגנון אחר של מוזיקה ולמפגש בין יוצרים ומבצעים ערבים ויהודים. יאיר דלאל יארח אמנים עכואיים, שעמם נהג לאלתר על הדשא בימים הראשונים של הפסטיבל.

דלאל אבו אמנה, תשיר שירים ערבים קלאסיים. להקות הרוק ח`לאס ואיזאבו יופיעו לצד הראפיסט ווסים והזמר טל שגב. דני גלבוע ומשמרת הצניעות יחלקו במה עם להקת וולעת ולהקת סוכר חום. הזמרת אמל מורקוס תופיע בערב משותף עם הזמרת סי היימן.


הופעות מחו"ל?

אם הכל יסתדר, יגיעו לפסטיבל גם שתי הופעות מחו"ל. שגרירות צרפת בישראל מסייעת בהגעתו של אמן הקרקס ז`אן-בטיסט אנדרה, שיעלה מופע סולו של ריקוד תיאטרלי-אקרובטי בשם "פנים, לילה". אנדרה הוא כוכב עולה בתחום הקרקס המודרני באירופה, זכה לביקורות נלהבות ולציון לשבח בפסטיבל אופ-אביניון השנה.

ממנצ`סטר, תגענה, בחסות המועצה הבריטית, ארבע השחקניות הצעירות של "תיאטרון היונה", עם המופע שלהן, "עוזרת בית" שהיה אחד הלהיטים בפסטיבל הפרינג` באדינבורו 2003. זהו תיאטרון פיזי, המתרחש בקרב הצופים, בתוך מטבח שבו מבשלות השחקניות ומתגוששות, כשהן משתמשות באוכל, בחומרי ניקוי ובצופים עצמם. לצופים מחולקים מעילי ניילון בכניסה למופע.

כרטיסים

לכבוד חגיגות ה - 25 יוצעו הכרטיסים לפסטיבל במכירה מוקדמת במחירים מיוחדים ובהנחות משמעותיות לתושבי הגליל המערבי, לסטודנטים, ולחיילים. למידע ולפרטים נוספים ניתן לבקר באתר הפסטיבל החל מחודש ספטמבר 2004 .

כרטיסים ניתן לרכוש במשרדי הכרטיסים: "גרבר" טל: 04-8384777 קופת חיפה טל: 04-8662244 , "קסטל" תל-אביב - 03-6045000, קופות הפסטיבל בעכו יחלו לפעול החל מה- 26 בספטמבר. טל: 04-9552548, 04-9552549.

למידע על הנחות למחזיקי כרטיס ישראכרט
כרטיס תמורת 350 נקודות



16/08/2004   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (5 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
5. היכן אפשר למצוא ביקורות על ההצגות?
אמיר , (03/10/2004)
4. כמה עולה כרטיס?
הילה , (25/09/2004) (לת)
3. ?!
סול , (20/09/2004)
2. אחלה פסטיבל
ci-jay , (09/09/2004)
1. מתי האתר של הפסטיבל יתחיל לרוץ???
מחכה בקוצר ציפייה , (20/08/2004)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע