סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 אפריל 
א ב ג ד ה ו ש
 
10111213
14151617181920
21222324252627
282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן הזמריה 2023 חוגגת בגדול
 

 
 
מגוון הנושאים של הסדנאות מעורר סקרנות. יהיו קונצרטים מרתקים, יבואו הרבה חבורות זמר ובסופו של האירוע תופיע רביעיית גולדן גייט הנודעת, שתופיע יום קודם בתל אביב."
המנהל המוזיקלי מרדכי שלף על הניסוי שהפך למותג ומארח כ-20 מקהלות, יותר מאלף זמרים וחמישה מנצחים בינ"ל. ריאיון


בין ה-25 ל-28 ביוני תחזור הזמריה לעכו, והפעם תחת הכותרת זמריית "קודש לחול" 2023. הזמריה חוגגת השנה 70 לפועלה ו-75 למדינה בהיכל התרבות החדש ואולמות האבירים בעכו העתיקה, עם עשרות סדנאות וקונצרטים לשוחרי המוזיקה הווקאלית.   
 
שוחחנו עם המנהל המוזיקלי של הזמריה מרדכי (מוטקה) שלף על איך התחיל המפעל שהפך למותג והיכן הוא היום.       
 
"חגיגה גדולה עם הרבה פשלות"
 
ממתי אתה זוכר את הזמריה?

"מאז החמישית או השישית כשגארי ברתיני היה המנהל האמנותי שלה. הייתי אז במקהלת רינת". 

איך זה בעצם התחיל?

"זה התחיל מן הרעיון המטורף של אהרון צביפרופס שעשה כמה דברים בארץ (לרבות הקמת פסטיבל ישראל, ותחרות הנבל, י"ש). אחד הרעיונות שהציע לבן גוריון היה להביא לישראל את כל המקהלות היהודית מחוץ לארץ ולעשות כאן חגיגה גדולה. ואכן היתה חגיגה גדולה עם הרבה מאוד פשלות".

מה קרה?

"מה שקרה מאז הוא שמספר המקהלות יהודית מן העולם הלך ודעך. התחילו לשלב בזמריה גם מקהלות לאו דווקא יהודיות מחו"ל וזה הפך להיות שם דבר. אם הזכרנו את פרופס צריך לומר שהוא דיבר על אירוע חד פעמי, אבל לאור ההצלחה הוחלט שהזמריה תהיה לאירוע קבוע.

"בשנה השלישית מאז הזמריה הראשונה המותג הפך, פחות או יותר, לקבוע. מאז הזמריה מתקיימת אחת לשלוש שנים. היו לה מנהלים שונים - שלמה קפלן, אבנר איתי, מיכאל שני, יובל בן עוזר ועוד. למעשה גם סטנלי ספרבר, 'הטל ברודי של המקהלות', הגיע לישראל עם מקהלת הזמיר מניו יורק.    

"צריך לומר שבשנים האחרונות הזמריה נעשתה דומה מאוד לפסטיבלי מקהלות בינלאומיים אחרים כמו ה'אירופה-קנטט' למשל. למעט הבדל אחד - שכאן הכל הרבה יותר יקר".

לקהל או למשתתפים?

"למשתתפים, כי הם צריכים להגיע לכאן וצריכים להתאכסן ואנחנו צריכים לכסות את ההוצאות. והקופה דלה, במינימום שזועק לשמיים". 

  

 

חמישה מנצחים בינלאומיים
 
ובכל זאת חשוב להמשיך עם המפעל הזה?

"מאוד חשוב. השנה עשינו מעט דברים חריגים - אפשרנו למקהלות הישראליות לבחור מנצח בעל שם ומוניטין מחו"ל ולהזמין אותו, ואנחנו נממן את הגעתו, את הטיסה ודמי כיס צנועים, והוא יהיה אורח שלנו בעכו במלון".

והייתה היענות?

"אתה לא תאמין. על אף הצניעות נענו להזמנתנו חמשה מנצחים נפלאים - טימותי בראון מאנגליה, אנדרה דה קוּאדרוֺס מארה"ב, סופיה ג'יולדאסי מיוון, סידוֺמוֺ ניאמזלה מדרום אפריקה, שצורת העבודה שלו שונה מכל מה שאנחנו מכירים: הוא עובד בלי תווים, נותן לזמרי המקהלה הברה אחת ועושה איתם על מקצבים ומוליך אותם סביב סביב והעניין הופך לחגיגה של מוזיקה. 
 
והאורח החמישי?

"האורח החמישי הוא המנצח יובל ויינברג, ישראלי שחי ומככב על במות המוזיקה בגרמניה. החומר שעליו יעבדו נבחר בתיאום בין מקהלות ספציפיות בישראל למנצח האורח. המעניין בעבודה עם מנצחים אורחים הוא סגנון העבודה שלעתים אינו דומה לדרך שבה המנצח הקבוע של המקהלה עובד. אנדרה דה קואדרוס למשל, עובד פחות על תווים ויותר על הפקת הצליל הנכון ועל דרך הפקת הצליל. סידומו הדרום אפריקני לא רוצה לעבוד על חומר - הוא רוצה לפגוש את האנשים ולהזיז אותם. הוא עובד על סאונד. אחרים מתמקדים בחומר מוזיקלי שהם רוצים לעבוד איתו". 


הגולדן גייט, Beatrice Echeverria
 
אירועים מרתקים ורביעיית גולדן גייט
 
וכל זה מתרחש בעכו

"כן. נראה לי שזו כבר הפעם העשירית שהזמריה מתקיימת בעכו משני טעמים עיקריים: העיר משתתפת בצורה משמעותית בתקציב ההפקה של הזמריה, ונותנת לנו את "אולמות האבירים", שם יתקיימו לאורך היום הסדנאות. מופעי הערב יתקיימו בהיכל התרבות של עכו שעבר שיפוץ ונמצא בסך הכל במרחק סביר מאולמות האבירים.

"מגוון הנושאים של הסדנאות מעורר סקרנות. המנצחת עירית רימון ניידורף למשל, תעסוק בנושא 'מוזיקה קלאסית פוגשת בזמר העברי'. אבי פיינטוך יקיים סדנה על הלחנת פרקי תהילים והוא מביא שתי מקהלות שישירו את היצירות שלו.

"קונצרט מאוד מיוחד של מקהלת האיחוד ורונן בורשבסקי מביא את 'סיפור תולדות שירת המקהלה'. פיזית, המקהלה עומדת מאחוריו; הוא מספר והם שרים וכך מתקדמים בהיסטוריה החל מן המלחינים המוקדמים ועד היום. היום האחרון הוא יום של גוספל בזמריה, יומן של חבורות הזמר. יבואו הרבה חבורות זמר ובסופו של היום הם יפגשו את רביעיית גולדן גייט הנודעת, שאגב תופיע יום קודם בתל אביב". 


   



 
מקהלה קונגולזית
 
אתה יכול לאפיין את הקהל שמגיע לזמריה?

"הקהל שמגיע למופעים הם אוהבי שירה מן האזור, הגליל פחות או יותר, או חברי מקהלות מישראל. כך למשל מקהלת הזמיר שמפוזרים להרכבים של עשרה שנים-עשר זמרים במקומות שונים והקבוצה שתופיע היא קבוצה של הרכב מצפון הארץ".

מעשית אם אתה חובב מוזיקת מקהלה אתה צריך למעשה להגיע בכל יום לעכו או ללון שם?

"נכון. אפשר ללון כמובן, יש שם אכסניה מצוינת שעומדת לרשותנו, חברי מקהלות הסתדרו והם מתארחים אצל חברים או בני משפחה בצפון. בסך הכל משתתפים כעשרים מקהלות וחבורות זמר ויותר מאלף זמרים".

אנחנו מדברים רק על ישראלים?

"כן. היו אמורות להגיע שתי מקהלות מצרפת אבל זה לא הסתדר. ומה שעדיין בסימן שאלה זו מקהלה מגאנה. יש לנו בארץ קבוצה של קונגולזים שברחו מקונגו וחיים כאן רשמית. החברים האלה הקימו חבורת זמר וגם הם יופיעו בזמריה השנה בסגנון המוזיקלי שלהם ובבגדים המאפיינים אותם".

מספָּרית, כמה מופעים מתוכננים בזמריה השנה?

"נכון לעכשיו באולמות האבירים מדובר על כ-35 מופעים ועוד ארבעה מופעים בהיכל התרבות". 
 

מקהלת האיחוד, צילום: אריאל וייס


 
"מקהלת נונה הפכה לאבן שואבת"
 
המלצות שלך?
 
"לא קל אבל בכל זאת, נראה לי שמופע הפתיחה מאוד אטרקטיבי - שם ישתתפו מקהלת האיחוד, מקהלת אודיאנה שתשיר את 'ישמעאל' של חיים פרמונט, יצירה שהוא כתב במקור למקהלת ילדים ואחר כך עיבד אותה למקהלת מבוגרים; מקהלת נשים עם ענת דור, שישירו שני עיבודים נהדרים של משה זורמן: הראשון עיבוד לארבעה קולות של 'אני מאמין' מוכר יותר בתור 'שחקי שחקי' והנוסח הזה כולל את כל הבתים המקוריים שחיבר שאול טשרניחובסקי. עוד יצירה ששווה צפייה היא 'מחווה לזמרות ישראל הגדולות'.   


מקהלת אודיאנה, צילום: אנטן צ'יקישב
 
"ביום השני מקהלת הגליל העליון ומקהלת 'נונה' ממעגן מיכאל יופיעו ביחד ב'כרמינה בוראנה'. אני חייב לציין שמקהלות 'נונה' עושות פעילות נהדרת - דבר שהתחיל מכלום והתפתח למפעל מוזיקלי ענק. ביום השלישי יתקיים עוד מופע מיוחד -  זיו יחזקאל כתב מוזיקה לשירת הבקשות ברוח המוזיקה הערבית עם אנסמבל מלוד. והערב האחרון  יסתיים  עם הופעת ה'גולדן גייט'". 



זיו יחזקאל, צילום: רונן טופלברג 
 


אנחנו מדברים על אמנות שממשיכה לפרוח, על דורות חדשים או על אמנות שדועכת?
 
"דווקא מצטרפים זמרים צעירים כל הזמן.  בין היתר בזכות 'נונה' ממעגן מיכאל; צביקה פוגל ונטלי גולדברג הקימו מפעל יוצא מן הכלל, שהחל בעבודה עם ילדים ונוער וצומח כל הזמן, הם נותנים שיעורים מצוינים. 'נונה' הפכה להיות אבן שואבת. אנשים מגיעים למעגן מיכאל כדי לעבוד עם 'נונה'."
 
אתה רואה שינויים במספר המקהלות בעקבות גלי העליה האחרונים?
 
"במקהלות זה די סטטי, השינויים מזעריים. לעומת זאת ישנו גידול משמעותי בעיקר בחבורות הזמר. יש הרבה יותר. אבל בסך הכל קורים דברים, מי שראה באירוע הפתיחה של פסטיבל פליציה בלומנטל בחודש מאי השנה את מאות הזמרים הצעירים שמילאו את האכסדרה בכניסה של מוזיאון תל אביב, ראה את המנצחת נעמה נצרתי גורדון, שגם תנצח על חלק מקונצרטי הטרום-קונצרט בהיכל התרבות של עכו. יהיה מה לשמוע".


מוטק'ה שלף, צילום: גיורא רוס חבר

זמריית "בין קודש לחול" תתקיים בין התאריכים 28-25 ביוני 2023 בהיכל התרבות החדש ואולמות האבירים, עכו העתיקה. מחירי כרטיסים: 40-320 ש"ח. כרטיסים: *3221,   9066* (גולדן גייט).

אתר הזמרייה


 



07/06/2023   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע